Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

No i rosyjska ruletka.

Dodatkowy problem jest taki ze jak ktos ma doswiadczenia z jakims kondensatorem, powiedzamy ze na tweeterze to ma sie to czesto nijak do np kiedy ten sam kondensator umiescimy szeregowo w sygnale gdzie wtedy obsluguje cale pasmo.

Dla mnie te Miflexy nie sa w niczym lepsze od Solenow. A za to Soleny sa znacznie mniejsze fizycznie i bardzo dobrze mieszaja sie z innymi (przez ich rownomierny balans tonalny) gdzie Miflex niekoniecznie bo juz ma swoj charakter.

Wiec mam pudelko Miflexow ktore leza bo nigdzie mi sie nie wpasowaly a tam gdzie potrzebuje wiekszych pojemnosci uzywam wlasnie Solen PA 250V. Sa bezpiecznym wyborem i nigdy nie jazgocza jak czasem Crosscap.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

[mention=62586]rafa[/mention] Masz wyczucie, już prawie nastawiłem się na ruletkę z tymi Mundorf Tubecap. :)
Skoro Miflexy w niczym lepsze od Solenów (a soleny mają takie se opinie) to....zakręcić się można.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

a soleny mają takie se opinie

A je nawet troche lubie. Niczego nie robia wybitnie ani bardzo dobrze ale niczego tez nie robia bardzo zle przez co latwo sie wpasowuja tam gdzie trzeba wielkich pojemnosci.

W dniu 1.10.2023 o 18:36, Wito76 napisał:

Czy ja wiem? Od razu takie grube wnioski? Zawsze są jakieś opinie. Weźmy Kpcu, są skrajne, od pięknych barwowo po zamulajacy olej i granie "w kiślu" (to akurat na Audiohobby). A Mkp jakoś nieobecne. Ani dobrze ani źle się o nich nie pisze. Generalnie w tej półce cenowej to o każdym można powiedzieć że 'nie ma co pisać ". Chyba że się mylę i są perełki.

Bezpośrednio porównywałem  oba ,kpcu jest gorszy ,szkoda że kfpm jest produkowany w tak małych pojemnościach 🤔

Słuchałem w wakacje DACa na AD1865 z KPCU w stopniu wyjściowym więc znam to granie - barwne ale miękkie i zamglone lekko.
Natomiast KFPM mam teraz w analogu lampowym i ponadto w moim lampowym wzmacniaczu po modzie w torze audio. Tak więc trochę ogarniam te Miflexy, stąd też poniekąd moje zapytanie o ichniejsze MKP.

RM CD293 series Audio Electrolytic capacitor ?? Znaczy sie co to. Na czapkach tylko logo RM i seria CD293, ktoś zna producenta ?? Pochodzenie ?? Jakość albo jej brak ??

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

W dniu 8.10.2023 o 20:33, eMCZe napisał:

RM CD293 series Audio Electrolytic capacitor ?? Znaczy sie co to. Na czapkach tylko logo RM i seria CD293, ktoś zna producenta ?? Pochodzenie ?? Jakość albo jej brak ??

Suntan? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ewentualnie jakiś model Cornell Dubilier?

A jednak Rm to Chińska marka 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam i nieśmiało pytam czy ktoś może ma, albo będzie zamiawiał Audio Note 10uf 350V?

Strasznie ciężko to kupić.... 

CD Pioneer ,dwa egzemplarze , w jednym elna Re2 i bocznik 10nf a drugi nippon SME i już bez bocznika .Sme to równe w paśmie ,dobre kondy .Widać że dobór kondensatorów nie yl przypadkowy.

CD Pioneer ,dwa egzemplarze , w jednym elna Re2 i bocznik 10nf a drugi nippon SME i już bez bocznika .Sme to równe w paśmie ,dobre kondy .Widać że dobór kondensatorów nie yl przypadkowy.

Konstruktor miał pojęcie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jantzen Silver z-cap. Czy są krzykliwe, drą japę? Poproszę o krótką opinię o nich, jak bas, średnica, przestrzeń, holografia, no i to od czego zacząłem czyli góra. To dosyć popularny kondek więc chyba nie powinno być kłopotu z opiniami.

1 minutę temu, Marcin Wielgus napisał:

A co to ma wspólnego z kondensatorami ? Przecież jest wątek na bocznicy

A to bardzo ciekawe, dlaczego ten wpis znalazł się właśnie tu a nie w odpowiednim wątku. Już wystąpiłem o jego usunięcie .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Superior i Silver jasne, suche, ten drugi bardziej krzykliwy (chociaż zdania są podzielone) za to dość szczegółowe

W małych pojemnościach KPAL to zdecydowanie inny wybór - cenowo to samo - stonowanie, barwa, lekko ciemny jest

bas miflexa krótki, kopliwy ale jak na "firmowe brzmienie" miflexa - dłuższy niż kpcu i kfpm

jantzeny mają taki bas, że jak potrzeba skrócić go to to zrobią, mimo to nie dodadzą basu - zabiorą go - bo są jasne

oba dość dobrze mieszają się gdy w systemie jest miedź, lecz przy jantzenach może być już zbyt ostro

są chińskie kondensatory które rozpieprzają cenowo... nie miałem, 2 osoby jak na razie zdawają się to potwierdzać

Edytowane przez kramyeu
15 godzin temu, Wito76 napisał:

Jantzen Silver z-cap. Czy są krzykliwe, drą japę?

Są cholernie detaliczne, co gwarantuje, że wszystkie [również przykre dźwięki] nie zostaną złagodzone, lub pominięte.    Przestrzeń i holografia, to raczej Alumen, ale przyciemnia i ociepla dźwięk, a w najdrobniejszych detalach góry pasma przegrywa z Silver.  Silver działa, jak dobra kserokopiarka - ślady brudnych paluchów też kopiuje.

12 godzin temu, Ajothe napisał:

Też poproszę o doświadczenia z Jantzenem superior 😁

Bardzo dobry kondek na środek pasma. Neutralny z dobrą fakturą klasycznych instrumentów i wokali.

Tyle moich obserwacji z amatorskiej walki z 3dr. 2-gi rząd.

7 minut temu, kramyeu napisał:

Superior i Silver jasne, suche, ten drugi bardziej krzykliwy (chociaż zdania są podzielone) za to dość szczegółowe

Zgadza się. Akurat detale bardziej cenię, niż barwę, dlatego mam Superior na środku, a Silver na górze.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Dzięki za opinię. Kilkanaście dni temu pytałem was o kondensatory, w końcu trochę na fali entuzjazmu kolegi [mention=90299]Ajothe[/mention] (który ma je od ponad tygodnia i gawędziliśmy na priv) , trochę na bazie innych opinii kupiłem sobie Mundorf Supreme. Rzadko można coś złego o nich przeczytać, taki raczej bezpieczny wybór. Jak zagrał? No tak jak piszą - nóżka chodzi. Zyskała barwa, głębokość przede wszystkim, jeśli coś było płaskie jak kałuża to nagle zrobiło się holograficzne i w 3D. Owszem, nie jest to super neutralne granie, lekko podbarwione, takie na sterydach, kinowo wręcz, ale gra tak jak tygryski lubią.
Po włożeniu petarda ale po 1 -2h brzmienie zdechło, wycofało się. Takie jakieś zamglone, bez tego początkowego blasku i frajdy. Zupełnie jakby koc rzucić. No ale cierpliwie wygrzewamy, sprzęt włączony 2 dni. Po 25h firmowe brzmienie wraca, jest otwarcie, ta potęga dźwięku, ale pojawiło się zapiaszczenie na przełomie średnicy i góry. Wokale damskie jak z taniego chińczyka niemalże. Wszystko super, ale ten piach w zębach fatalny.
No i w imię filozofii kaca leczymy klinem pojawił się pomysł by zrobić duet Mundorf +Jantzen Silver. Potoczna opinia o Jantzen jest taka, że drą mordę, ale opis z materiałów propagandowych brzmi tak:
"Kondensatory Jantzen Audio Silver Z-Cap są prawdopodobnie najbardziej szczegółowymi kondensatorami na rynku. Jantzen Silver Z-Cap to seria kondensatorów zaprojektowanych specjalnie dla potrzeb audio Hi-End dla audiofili. Te kondensatory oferują super gładki dźwięk, neutralny tonalny balans, bez zabarwienia i zapiaszczenia dźwięku z wyraźnie zaznaczonymi wysokimi tonami. Brzmienie jest zaskakująco szczegółowe z autentyczną sceną dźwiękową."

No i stąd moje zapytanie było. Sprzęt pograł kolejne kilka godzin i wczoraj późnym wieczorem piach i to cierpkie granie z sybilantami ustąpiło. Tak więc cierpliwości, bez nerwowych ruchów . Zobaczymy co dalej.
P. S.
[mention=83078]kramyeu[/mention] Co to za chińczyki, tak z ciekawości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Alumen na 100V tylko.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Wito76 napisał:

@MV2 Alumen na 100V tylko.

W filtrze górnoprzepustowym chyba wystarczy. Miód na uszy, ale leżą 2szt, w szufladzie, bo, co prawda "kobieta piękna jest seksownie ubrana i umalowana, ale spod prysznica, bez tapety i ciuchów jeszcze piękniejsza"... PZDR..

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

41 minut temu, Wito76 napisał:

Dzięki za opinię. Kilkanaście dni temu pytałem was o kondensatory, w końcu trochę na fali entuzjazmu kolegi [mention=90299]Ajothe[/mention] (który ma je od ponad tygodnia i gawędziliśmy na priv) , trochę na bazie innych opinii kupiłem sobie Mundorf Supreme. Rzadko można coś złego o nich przeczytać, taki raczej bezpieczny wybór. Jak zagrał? No tak jak piszą - nóżka chodzi. Zyskała barwa, głębokość przede wszystkim, jeśli coś było płaskie jak kałuża to nagle zrobiło się holograficzne i w 3D. Owszem, nie jest to super neutralne granie, lekko podbarwione, takie na sterydach, kinowo wręcz, ale gra tak jak tygryski lubią.
Po włożeniu petarda ale po 1 -2h brzmienie zdechło, wycofało się. Takie jakieś zamglone, bez tego początkowego blasku i frajdy. Zupełnie jakby koc rzucić. No ale cierpliwie wygrzewamy, sprzęt włączony 2 dni. Po 25h firmowe brzmienie wraca, jest otwarcie, ta potęga dźwięku, ale pojawiło się zapiaszczenie na przełomie średnicy i góry. Wokale damskie jak z taniego chińczyka niemalże. Wszystko super, ale ten piach w zębach fatalny.
No i w imię filozofii kaca leczymy klinem pojawił się pomysł by zrobić duet Mundorf +Jantzen Silver. Potoczna opinia o Jantzen jest taka, że drą mordę, ale opis z materiałów propagandowych brzmi tak:
"Kondensatory Jantzen Audio Silver Z-Cap są prawdopodobnie najbardziej szczegółowymi kondensatorami na rynku. Jantzen Silver Z-Cap to seria kondensatorów zaprojektowanych specjalnie dla potrzeb audio Hi-End dla audiofili. Te kondensatory oferują super gładki dźwięk, neutralny tonalny balans, bez zabarwienia i zapiaszczenia dźwięku z wyraźnie zaznaczonymi wysokimi tonami. Brzmienie jest zaskakująco szczegółowe z autentyczną sceną dźwiękową."

No i stąd moje zapytanie było. Sprzęt pograł kolejne kilka godzin i wczoraj późnym wieczorem piach i to cierpkie granie z sybilantami ustąpiło. Tak więc cierpliwości, bez nerwowych ruchów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zobaczymy co dalej.
P. S.
[mention=83078]kramyeu[/mention] Co to za chińczyki, tak z ciekawości.

@MV2 Alumen na 100V tylko.

Chińczyki to Bevenbi silver (wersja MKPA-S); @bmxmen potwierdził (czym mnie uradował) i jeszcze jeden forumowicz, że bardzo dobre

Mundorf Supreme mam w altanie w Arcus TS100mk2 (na wysokim Vifa D25-TG01) i gra to bardzo dobrze z ampem tpa3116. Zwykły supreme lepiej zagrał niż Silver Gold w innych kolumnach Arcus TM96 (Vifa D27-tg), a silver gold oil nie był warty dopłaty.

Supreme musi długo grać...

Mundorfy w sygnale preampa Lamm nie grały zbyt ciekawie, bas był długi, mimo ładnej barwy i przyjemnego mimo wszystko basu, wolałem próbować z wieloma innymi. 

Na sygnał trafiały: 

q-cap 1

s-cap 1

kfpm

kpcu

kpal

alexandry

jenseny żółte miedźz/olej/papier

jupitery miedź olej wosk 

True Coppery

silvery i superiory

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu

Po czym sprzedałem preamp Lamm i gram na transformatorach, prosto z DAC 😛

czasem włączy się prosty preamp, na 1 stopniu, do tranzystora

ale do lampy musi być prosto z daca...

moim zdaniem DSP dopiero pozamiata, to jest must have

Edytowane przez kramyeu

Poczytałem co nieco - te Bevenbi to Bowers nawet wrzucał w swoich zwrotnicach. Oczywiście nie oznacza że wybitne ale raczej nie kicha żadna. Ceny na ebay bardzo ok. Do testów można spróbować.

Panowie jakie kondensatory polecicie do poprawy przestrzeni i holografii? Mam w tej chwili w zwrotnicy cross capy a tweeter to tekstylny sb acoustics. Cenowo do 150zl/szt dla 3.3uF

19 minut temu, Wito76 napisał:

Poczytałem co nieco - te Bevenbi to Bowers nawet wrzucał w swoich zwrotnicach. Oczywiście nie oznacza że wybitne ale raczej nie kicha żadna. Ceny na ebay bardzo ok. Do testów można spróbować.

Ciekawe czy te silver foil, to faktycznie folia srebrna czy też napylane, jak np.: Silver sound scr.

Raczej napylane, inaczej dobre na odzysk srebra (tak myślę),

można by zapytać o wagę, MKP są bardzo lekkie (lub lekkie nawet jak mają porządną tulejkę na zewnątrz jak Mundorfy serii Supreme lub lżejsze Clarity Cap MR).

Nie wiem jakie Bevenbi montował Bowers, warta uwagi jest wersja z S - to już 2 ludzi z forum miało (co wiem)

Edytowane przez kramyeu
55 minut temu, suxon napisał:

Panowie jakie kondensatory polecicie do poprawy przestrzeni i holografii? Mam w tej chwili w zwrotnicy cross capy a tweeter to tekstylny sb acoustics. Cenowo do 150zl/szt dla 3.3uF

Jak pojaśnić (lepsza przestrzeń) to superior 

dodać najwyższej góry + j.w. to silver 

jak przyciemnić z ładną sceną Supreme Classic 

jeśli 'ponoś lekko' przyciemnić + barwa alumen (nie miałem)

dobry jest też miflex kpal - na wysokich gra namacalnie i też lekko ciemno 

względem cross capa wszystko będzie dużym postępem w szczegółach

Zabieg taktyczny producenta: Supreme Classic ma w nazwie Aluminium (czerwone napisy), już od jakiegoś czasu, faktycznie gra barwnie i dobrze buja (ciemne tło)

jantzeny silver i superior tło mają jasne, nie są tak dynamiczne jak mundorf.  Grają (w zwrotce) subiektywnie głośniej przez co rozumiem wypychają plany do przodu /mikrodynamika  jest przeciętna/ jest jasno i jak na dłoni (w zwrotnicy) bez minimum i maksimum całkowitej dynamiki dostępnej dla serii Supreme Classic /SG/SGO (te bujają solidnie m.in. przez ciemne tło + ładnie rozróżniają).

bardzo podobny do Jantzena Superior był Clarity Cap MR, tyle że był neutralny, nie jasny, nie ciemny i miał nieco lepsza dynamikę nagrań, tylko cena nie ta...

Lita folia zwijki kondensatora np. aluminiowa daje lepszą całkowitą dynamikę, mikrodynamikę, separację i barwę od każdego MKP napylanego jaki miałem - ja bym dopłacił. Wydaje się też że taki typ lepiej przenosi harmoniczne (namacalność a nawet jazgot).

Patrzę na swój rabat 10%, w chwili pisania tekstu, alumen 218zl/sztuka

kpal-03 mam bez rabatu - ceny można sprawdzić 

moim zdaniem różnica jest warta dopłaty do konda z litego metalu oraz zmiana konda na Jantzena superiora lub silvera, w już zestrojonej zwrotnicy, wymaga dopasowania rezystora na wysokich - supreme Classic, kpal, alumen ma większe szanse zagrać poprawniej czyli bez zbytniego zaburzenia balansu tonalnego;

Jantzena Silvera/superiora trzeba raczej przyciszać, w zwrotnicy.

Edytowane przez kramyeu
15 godzin temu, suxon napisał:

ClarityCap PUR

W dniu 14.10.2023 o 20:00, Wito76 napisał:

Jantzen Silver z-cap. Czy są krzykliwe, drą japę? Poproszę o krótką opinię o nich, jak bas, średnica, przestrzeń, holografia, no i to od czego zacząłem czyli góra. To dosyć popularny kondek więc chyba nie powinno być kłopotu z opiniami.

Zawsze sie zastanawiam dlaczego. Pewnie dlatego ze sa dosc tanie a posiadacze nie porownywali ich z dostepna konkurencja

23 godziny temu, Wito76 napisał:

Mundorf Supreme.

Bardzo wredne w wygrzewaniu. Bardzo. Wymagaja mase cierpliwosci..

A weź, nawet mi nic nie mów. Jak widać po moich nerwowych ruchach (pomysł z Jantzen) tak właśnie się dzieje. Od petardy, poprzez zamułę po cierpkie granie z sybilantami, teraz już wychodzę na prostą, ale pewnie jeszcze sporo się wydarzy
23 minuty temu, rafa napisał:

ClarityCap PUR

Zawsze sie zastanawiam dlaczego. Pewnie dlatego ze sa dosc tanie a posiadacze nie porownywali ich z dostepna konkurencja

dziękuję kolegom krameyu i rafa za porady

ClarityCap PUR to nowość? nie widzę go niestety w naszych sklepach a ceny w UK wyglądają zachęcająco. Czego się po nich spodziewać?

13 minut temu, suxon napisał:

Czego się po nich spodziewać?

oblep pianką PUR ClarityCap CSA i wynik będzie podobny 🤣

Edytowane przez eMCZe

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

35 minut temu, Wito76 napisał:

teraz już wychodzę na prostą,

Chcialbys 😁

26 minut temu, suxon napisał:

ClarityCap PUR to nowość? nie widzę go niestety w naszych sklepach a ceny w UK wyglądają zachęcająco. Czego się po nich spodziewać?

Nowoscia byly chyba okolo roku temu. Jakos tak.

Pod wzgledem balansu tonalnego najblizej im MR ale graja plynniej z mniej wyrazna krawedzia. Nie tak kontrastowo jak MR.

Bardzo udane moim zdaniem i w bardzo normalnych cenach.

• Pokaż nowe odpowiedzi