Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, arturp napisał:

Brzmią jak ,,zepsute" . Sucho , zbyt jasno , metalicznie , z dużym luźnym basem . Wykorzystałem ich zapasy ( wlutowałem w miejscach gdzie mają mały wpływ na brzmienie ) i więcej nie kupię . 

No to widzę że mamy podobne wrażenie 🙂

8 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Oczywiście, jest lepszy niż kaisei nonpolar lepszy niż nichikon kz, AN standard,  ale nie jest lepszy niż silmic, Cosmos i roe. 

Inne pomijam bo nie mają nawet startu do w/w.

Kondensatory foliowe👍

17 minut temu, arturp napisał:

Brzmią jak ,,zepsute" . Sucho , zbyt jasno , metalicznie , z dużym luźnym basem . Wykorzystałem ich zapasy ( wlutowałem w miejscach gdzie mają mały wpływ na brzmienie ) i więcej nie kupię . 

Na zasilaniu symetrycznym się nadają ,nie mają wtedy nic z tego co odpisujesz.

A kto powiedział że tyle ? Elektrolit to samo zło .Tak samo przy przetworniku ,a kto z was testował ? Nikt.

W jednym CD Pioneer ,8030 ,były po 100nf

31 minut temu, tedi02 napisał:

A kto powiedział że tyle ?

Bo w nowych przetwornikach potrzebne są wielkości około 50uf i 100uf do tego kilka szt. więc foliowe odpadają bo jak to kolega napisał musiałbym być wielkości puszki od coli.

Pytanie czy ktoś może powowdziec coś na temat tych kondesatorow, oprócz tego że są duże 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Bo w nowych przetwornikach potrzebne są wielkości około 50uf i 100uf do tego kilka szt. więc foliowe odpadają bo jak to kolega napisał musiałbym być wielkości puszki od coli.

W starych też podobne pojemności były 😊 a kto próbował bez elektrolita ?  To tylko stereotypy ,Audiohobby ,,znalazłem święty grall dacow,,  wątek o przetworniku Sony cx20152 , podstawa modyfikacji ,było wyrzucenie elektrolitów wokół daca . Tu nie chodzi o pojemność !!!chodzi o jakość kondensatora ,  przy CD teac na dwóch TDA 1541 ,na zasilaniu OP ,kondensatory 22nf ,oryginalnie ,każdy kondensator foliowy ,wnosił swoją manierę ,teflon

,polipropylen ,styroflex ,miedziany ,pojemność ich nie miała żadnego znaczenia ,czy 22nf ,czy 2,2nf!Elektrolit ? Tylko gorzej ,bez precyzji   teraz też przy TDA tylko na analogowej części zostanie 100uf ,natomiast cyfrowa część ,foliowe ,nie ma powrotu do elektrolita.

A Ty dalej swoje inni mają inne Daci niż TDA i tam potrzebuje są inne wartości duuuzo wyższe niz w TDA Na TDA świat się nie kończy. Jam mam jeszcze PCM,  a jeszcze inni nawet trzy czy czter. 

Edytowane przez Mariusz03
9 godzin temu, Mariusz03 napisał:

A Ty dalej swoje inni mają inne Daci niż TDA i tam potrzebuje są inne wartości duuuzo wyższe niz w TDA Na TDA świat się nie kończy. Jam mam jeszcze PCM,  a jeszcze inni nawet trzy czy czter. 

A ty myślisz że ja mam tylko tda  😁  a bo nie eksperymentowałem ,a to dział DIY , 😂 dalej się kolega kręci wokół wymiany , elementów ,i to dalej hi fi .To dalej utarte schematy .

Dla jasności ,mam na a tda 1541 , pcm56 ,pcm 1792 i cx20152 , według niektórych najlepszy przetwornik jaki kiedykolwiek zrobiono.

Audyn Tri Reference 1uF/600V.

Kondensatory były wygrzewane ( a właściwie formowane ) przez trzy dni pod napięciem 230V , ponieważ mają służyć jako kondensatory separujące na wyjściach lampowego analogu . Potem przez tydzień grały godzinę lub dwie zamontowane na wyjściu lampowego analogu ( stałe 225V ) . Zmiana w stosunku do niewygrzanego kondensatora jest wyraźna i to mnie cieszy bo niewygrzany brzmiał marnie- zamulony , bez dynamiki w skali mikro i makro , nudny . Opis brzmienia dotyczy odsłuchów na DAC-u ( DIR9001+CXD1244+AD1865 ) z analogiem lampowym ( hybrydowy mu follower na lampach 7AU7 General Electric ) .

Niskie tony - wyższy bas dość mocny , raczej szybki chociaż mało zróżnicowany , niższy bas obszerny ale jednostajny , raczej otulający niż rytmiczny i zwinny , twardego kopa tu nie ma  

Średnica - bardzo neutralna ,bez własnego charakteru , czysta , plastyczna , czytelna i szczegółowa ale nie osuszona , ma całkiem realistyczne barwy jak na polipropylen napylany , wyrazista , kiedy trzeba ostra a kiedy potrzeba delikatności to też ładnie oddaje subtelne niuanse , jedne z najlepszych wokali jakie słyszałem z kondensatora 

Wysokie tony - niższa góra podkreślona ale na szczęście w paśmie powyżej sybilantów więc nie są agresywne , natomiast blachy często wyskakują na pierwszy plan i to daje nieco dziwne wrażenie , wyższa góra jest wycofana przez co nie słychać planktonu , dźwięki na wysokich cz. nie mają blasku , wybrzmień i wykończenia . 

Przestrzeń - prawidłowa , oderwana od głośników , efekty wyraźnie przemieszczają się w bazie , czasem pojawia się głębia ale ogólnie trochę zbyt płasko i nie dorównuje pod tym względem Mundorfom Supreme , lokalizacja nawet całkiem precyzyjna , dźwięki nie zlewają się w masę co służy klarowności i czytelności średnicy.

Mikro i makro-dynamika  - przeciętne , nic zachwycającego i nic do czego można się przyczepić .

Ogólnie trochę ,, czaruś " . Średnicę chyba można nazwać referencyjną chociaż tylko w stosunku do innych polipropylenów z folią napylaną aluminium z dodatkami . Ale do kondów z folią metalową ( aluminium , miedź , srebro ) jeszcze trochę brakuje , szczególnie barw . Skraje pasma to raczej pomyłka . Moim skromnym zdaniem określenie Reference jest mocno na wyrost , podobnie jak cena . Mimo to wolę go od Mundorfów ze średniej półki . Szybkie porównanie z Mundorfem Evo Supreme Aluminium ( ta sama półka cenowa ) łatwo wykazało jak ,,brzydkie" wokale daje Mundek w stosunku do Audyna . Lepsze skraje ma tańszy Audyn Cap Plus a do tego ciekawie pokazuje/podkreśla średnicę jednak nie tak czystą i neutralną jak Tri . 

,,Z braku laku" zostaje , przynajmniej do czasu przyjazdu zamówionych Mundorfów Supreme i znowu pojedynek .😉

...there is no spoon...

Czy ktoś ma doświadczenie z kondensatorami  KEMET ALC10S lub Supertech w zasilaniu za mostkiem?
Interesuje mnie szczególnie porównanie do Mundorfa.
Może ktoś testował też wariant 2 piny vs 4 piny na dedykowanej płytce.

4 godziny temu, gumisb napisał:

Czy ktoś ma doświadczenie z kondensatorami  KEMET ALC10S lub Supertech w zasilaniu za mostkiem?
Interesuje mnie szczególnie porównanie do Mundorfa.
Może ktoś testował też wariant 2 piny vs 4 piny na dedykowanej płytce.

Uzylem Supertechow w kilku wzmacniaczach. Preferuje je ponad Mundorfy, nie daja efektu V jak Mundorfy. Sa duze (35mm srednicy), czasem to wada, ale bardzo dobre, wzacniacze graja rowno z nimi w zasilaniu.  Z ALC10S wbiles sie w moment :) Wlasnie dostalem przesylke z HiFi Collective z owymi, mam nadzieje ich dzis sprobowac. Jak sie czyms wyroznia dam znac. Sa wyraznie tansze, co ulatwia stosowanie po kilka sztuk rownolegle dla nizszego ESR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wciąż wygrzewam Mundorfy Mlytic 10000uf/63V i ubolewałem, że Nipponów KMH o średnicy 30mm w tej pojemności nie ma. Przyznam, że pierwsza godzina grania od momentu włożenia Mundorfów mnie urzekła. Może to jest granie v-ką, o której niektórzy z Was wspominali. Ale przez przypadek natknąłem się na coś takiego: Audio Note Standard Electrolytic Capacitor CAP-100-STDR-10000U-63V: 10000uF 63Vdc. Ten, wcale nie tani, kondensator ma średnicę 30mm, co mocno mnie ucieszyło. Pewnie za jakieś 3 miesiące będzie mnie korciło, żeby sobie sprawdzić te AN. Czy ktoś miał doświadczenie z taką zamianą z Mundorfa na Audio Note i co się w dźwięku zmieniło? Czy one też wymagają 300h wygrzewania jak Mundorfy?

41 minut temu, daystate napisał:

Uzylem Supertechow w kilku wzmacniaczach. Preferuje je ponad Mundorfy, nie daja efektu V jak Mundorfy. Sa duze (35mm srednicy), czasem to wada, ale bardzo dobre, wzacniacze graja rowno z nimi w zasilaniu.  Z ALC10S wbiles sie w moment 🙂 Wlasnie dostalem przesylke z HiFi Collective z owymi, mam nadzieje ich dzis sprobowac. Jak sie czyms wyroznia dam znac. Sa wyraznie tansze, co ulatwia stosowanie po kilka sztuk rownolegle dla nizszego ESR.

Ukryta Zawartość

Dokładnie o tych ALC10S myślałem 🙂 

Koniecznie daj znać !

Dziekuje 

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, treborm napisał:

Wciąż wygrzewam Mundorfy Mlytic 10000uf/63V i ubolewałem, że Nipponów KMH o średnicy 30mm w tej pojemności nie ma. Przyznam, że pierwsza godzina grania od momentu włożenia Mundorfów mnie urzekła. Może to jest granie v-ką, o której niektórzy z Was wspominali. Ale przez przypadek natknąłem się na coś takiego: Audio Note Standard Electrolytic Capacitor CAP-100-STDR-10000U-63V: 10000uF 63Vdc. Ten, wcale nie tani, kondensator ma średnicę 30mm, co mocno mnie ucieszyło. Pewnie za jakieś 3 miesiące będzie mnie korciło, żeby sobie sprawdzić te AN. Czy ktoś miał doświadczenie z taką zamianą z Mundorfa na Audio Note i co się w dźwięku zmieniło? Czy one też wymagają 300h wygrzewania jak Mundorfy?

Uzywalem AN Standard ale nie w glownym zasilaniu. To poprawne i rowne granie choc o ograniczonej przejrzystosci szczegolnie srednicy. Jest troche zamglona z utrata szczegolow w bezposrednim porownaniu do AN Kaisei polar.

Zamiennie do KMH popatrz na SMH. To bardzo podobne granie choc z luzniejszym basem.

Musisz miec te 63V?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

Musisz miec te 63V?

Takie były oryginały i tak też wstawiłem zamienniki. W CXA81 jest baaardzo duży problem z miejscem. Wyłącznie średnica 30mm wchodzi i nic więcej 😔 Tak samo pojemność była 6800uF ale dałem 10000uF i to był strzał w dziesiątkę. Subbas się mocniej zaznacza, a ten zakres na małych półkowych głośnikach jest istotny u mnie.

Jak bys znal napiecie zasilania (moznqa zmierzyc) mozna by wtedy ewentualnie rozwazyc 50V wersje KMH ktore maja 30mm x50 przy 10000uF

Natomiast SMH sa dokladnie takie przy 63V

Edytowane przez rafa

Te wspominane strone wcześniej Wurth ATLL tez mają tak przy okazji.

Koniec testów Wurth Elektronik WCAP-ATLL, sprawdziły się zaskakująco dobrze, czas na coś nowego 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, bart.dev napisał:

Koniec testów Wurth Elektronik WCAP-ATLL, sprawdziły się zaskakująco dobrze, czas na coś nowego 😉

Ukryta Zawartość

Ty to pół świata w pół roku przetestujesz 😂 

Panowie i Panie jeśli tutaj są między nami.

Czego mogę oczekiwać w torze sygnału (wejście sygnałowe do wzmacniacza słuchawkowego) po Clarity Cap PUR ?

Czytałem, że są podobno szybsze w dźwięku i bardziej otwarte od CSA. Aktualnie gram na wykopaliskach ESA - podoba mi się ten charakter natomiast brakuje tego szlifu w górnym paśmie najbardziej, rozjaśnienia i takiego typowego blasku.

Testowałem tam już Vishay MKP1839, MKP1845, miflexy MKP13 i 14, jakieś chińskie MKP dwa rodzaje i janzenty czerwone. Janzenty mnie chyba rozczarowały tak samo jak chińskie z srebrzonymi wyprowadzenia - darcie ryja, sucho, ostro a nie tędy droga.

Najmilej wspominam chyba Vishaye.

Może mi ktoś dać jakiś punkt odniesienia do tych wyżej? Czy warto dopłacać x2 do PUR czy zakupić CSA?

Wartość +-2,2uF.

Cena jak najmniej oczywiście, a tak na poważnie do 300zl para. Chciałbym wyrównane kondy bez jakiś ubytków ale grające szeroko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zamar
8 godzin temu, wojkubi napisał:

Scr kpsn(folia cynowa)

Już kiedyś o nich słyszałem ale gdzie ich szukać? W necie można znaleźć kpsa i kpsm.

Ewentualnie Audyn jeszcze ma serie tin foil tylko cena już się robi wysoka.

52 minuty temu, zamar napisał:

Już kiedyś o nich słyszałem ale gdzie ich szukać? W necie można znaleźć kpsa i kpsm.

Ewentualnie Audyn jeszcze ma serie tin foil tylko cena już się robi wysoka.

hificollective ma 

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, zamar napisał:

Aktualnie gram na wykopaliskach ESA - podoba mi się ten charakter natomiast brakuje tego szlifu w górnym paśmie najbardziej, rozjaśnienia i takiego typowego blasku.

Jak lubisz ogolny charakter CC to najblizej bedzie wlasnie wspomniany PUR.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, rafa napisał:

hificollective ma 

Ukryta Zawartość

Ok, dzięki. Czego mogę się po nich spodziewać w dźwięku? Jak mogę prosić o dwa zdania opisu brzmienia.

Edit.

Teraz ogarnąłem z karty katalogowej, że te oznaczenia typu SA, SN itp to nawiązują do napięcia kondensatorów.

To jeszcze jedno pytanie odnośnie SCR. w loudspeakershop mają resztki magazynowe i są jeszcze na 100Vdc co w zupełności wystarczy w tym zastosowaniu. Czy w zależności od wersji napięciowej to też lepiej grały te na wyższe napięcie? Te akurat cenowo fajnie wychodzą.

Screenshot_2025-03-20-09-00-10-75_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.thumb.jpg.13edd4416590d08ae30a4d24b134739d.jpg 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zamar

Polecam tylko scr z folią cynową.Dobierz odpowiednią pojemność żeby basu nie było za mało.Akkus je sprzedaje.Są względnie przezroczyste,dla niektórych zbyt "ostre".

Godzinę temu, wojkubi napisał:

Polecam tylko scr z folią cynową.Dobierz odpowiednią pojemność żeby basu nie było za mało.Akkus je sprzedaje.Są względnie przezroczyste,dla niektórych zbyt "ostre".

Patrząc na stratność, zakładając, że producent prawdę pisze, to mundorf zn jest bardzo przeźroczysty. Czarowania w nich nie znajdziesz. Cena atrakcyjna. Prócz miedziaków, tych bez oleum, to moje ulubione kondy.

Edit, jeśli do układu "nielampowego", to brać na jak najniższe napięcie. 

Edytowane przez OLES

W moim odczuciu mundorfy zn brzmią ''ciepło",dlatego ich nie polecam.Jednak mamy różne gusta.Najprościej kupić i porównać jedne i drugie.No i ustawić "kierunkowość"😂

34 minuty temu, OLES napisał:

Patrząc na stratność, zakładając, że producent prawdę pisze, to mundorf zn jest bardzo przeźroczysty. Czarowania w nich nie znajdziesz. Cena atrakcyjna. Prócz miedziaków, tych bez oleum, to moje ulubione kondy.

Edit, jeśli do układu "nielampowego", to brać na jak najniższe napięcie. 

A jak wygląda scena w tych ZN? Cena atrakcyjna i można kupić bez problemu u nas.

• Pokaż nowe odpowiedzi