Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

I ja sie przyłaczę do fanclubu błękitnych(bardziej stalowych)Pfilipsów.

Rekomendował je rzeczywiscie Darkul i są bardzo OK. A za tą kasę nie mam pytań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

dodo, a jak teflon się sprawdził? Sam MBGO jest faktycznie przyciemiony, ale ta góra jest bardzo dobrze "pokruszona", nic nie syczy. Ma za to bardzo fajna średnicę i bas, w zasadzie samego MBGO kiedyś próbowałem i trochę mi tej góry brakowało, są dwie mozliwości, albo lekko zmodyfikowac filtr, tak by górny skraj był mocniej pokazany(wtedy góra jak dla mnie jest już całkeim niezła), albo dołożyć mu własnie teflona, albo PIO(pomiędzy teflonem, a MBGO). I też całkiem OK.

Pozdrawiam

- zacznę od tego , iż wg mnie ( dotyczy to zwrotnic głośnikowych ) jak coś syczy czy szeleści tzn że albo głośnik jest uszkodzony albo zwrotnica jest do bani

podejżewam , że ta ogólna prawidłowość rozciąga się również na układy elektroniczne przy czym tutaj powodem jest pewnie abo peak resonansowy (np. dwóch C równolegle ) albo innego rodzaju niedopasowanie

- druga rzecz - niestety nie ma nic za darmo i za jakość trza zapłacić

i tak biorąc pod uwagę jakośc absolutną najbardziej cenię sobie Mundorfa Supreme + teflon FT ruskie

później kombinację MBM+teflon rosyjski , dalej SCR MKP (KP nie miałem w rękach) , MKT1813ERO dalej MKV , MBGO ,

powyższe odnoszę do zwrotnicy Arieli (ME2) L.Olsona zakładając , że została ona dobrze zaprojektowana.

dodo, przy tej samej wartości kondensatora jest efekt o ktorym mówię. No powiedzmy, bo np. mkp miałem 3,9, a

MBGO 4uF. Nie jest to też tak, że nagle coś zaczyna syczeć;) Poprostu po przepięciu na MBGO+teflon dźwiek wydaje sie lepiej rozseparowany/mniej sklejony, chociaż może i ciemniejszy.

Jak dla mnie za rozsadne pieniadze nie ma lepszych kondów do zwrotnic niż ruskie odsprzegnięte teflonami.

Mundorf o którym piszesz troche grosza kosztuje i nie mówie, ze nie jest lepszy, w każdym razie jeżeli jest lepszy od kombinacji PIO+teflon to jak dla mnie bardzo dobrze.

Renoma Mundorfa nie wzieła sie znikąd;)

Swoja drogą dziwne, ze ten Siemens tak słabo Ci wypadł...wszyscy się zamlaskują. Nie miałem go u siebie, ale dobrze, ze jest jakaś negatywna opinia, coby nie było, że wszędzie i wszystkim gra najlepiej.

Pozdrawiam

Dawno, dawno, temu .... kiedy projektowałem i mierzyłem zwrotkę do moich skanów pokusiłem się o porównanie Jantzena vs MBGO vs różne inne kondy. Najpierw robiłem pomiary z dużą precyzją można powiedzieć, że to co zasymulowałem SW wyszło mi w pomiarach zwrotnic z Jantzenem, niestety MBGO miał dołek jakieś 2,5 dB od 2,5kHz do 5kHz więc zwrotkę trzeba projektować pod niego. Potem zabrałem się na odsłuchy po włączeniu MBGO po Jantzenie ulga dla uszu mniej góry, wszystko czystsze, czytelniejsze takie analogowe, problem w tym, że zrobiło się mniej rozdzielczo, mało planktonu w wysokich więc powróciłem do Jantzena jako bardziej prawdziwego. Zmiana pszyszła kiedy zakupiłem Mundorfa Supreme na górę i M-Cap na dół. Supreme przekazuje wszystkie informacje jakie dotrą do kolumny, ma otwartą górę, instrumenty są szybsze, nie wycofane, przejrzyste, żywe, z Jantzenem połowy nie ma, a wszystkie grają jakby zza kotary, choć Jantzen jak na zwoją cenę jest bardzo dobrym kondem dlatego, że mało okłamuje. Mam możliwość porównania Mundorf Supreme vs Hovland Music Cap ogólne ujmując oba kondensatory są podobnej klasy Hovland jest bardziej muzykalny, dźwięk jest bardziej wypełniony, Mundorf z 9700 lub 9900 przekazuje prawdę jest bardziej "analityczny". Mundorf M-cap na dole vs SCR MKP lub Jantzen o MBGO nie wspomnę powoduje że basik jest precyzyjniejszy, czystszy, szybszy, ale pod warunkiem że mamy cewkę drutową na dole nie z rdzeniem.

MBGO jest dobrym kondem do systemów budżetowych, gdzie jest za dużo góry.

Zwrotnica góra i dół 2 rzad elektryczny.

Kombinowałem ERO1837 z MBGO subiektywnie trochę lepiej.

Mundorfa polecam do systemów przejrzystych i szybkich, dopracowanych wtedy pokazuje że nie gra.

Niedługo pomierzę Mundorfa vs symulacja zwrotnicy w SW i zobaczymy czy coś trzeba będzie zmienić.

shark, 2,5dB wycięte miećdzy 2,5KHz, a 5?!

Przecież to jest kondensator, dziwi mnie, ze tak to na pomiarach wyszło...raczej bym powiedział, ze ma lekko osłabiony sam górny skraj pasma, ale ta dziura to mnie zaszokowała. No chyba, ze aż tak nie trzymał pojemności(co raczej w przypadku mbgo sie aż tak drastycznie nie zdarza, np kon 4uF może mieć te 3,9). Jezlei zamiast 4, był 3 to mógłby być taki efekt, jestem zszokowany.

Pozdrawiam

->lancaster

Też byłem w szoku i wróciłem wtedy do prawdziwszego Jantzena

To jakie częstotliwości wytnie zależy też od budowy zwrotnicy

Pojemnośc w moich MBGO różniła się o jakieś 5% w dół.

"na ucho" to bym nawet powiedział, ze to mkp mają lekko cofnięty ten zakres. Średnica z MBGO jest twardsza i bardziej namacalna jak dla mnie, no niezłe jaja. Testowaliśmy na podobnym głośniku, u mnie był wtedy 9900.

Pozdrawiam

PS. Musze jak najprędzej odpalić tego SW;)

Nie no wkurzyłem się i wygrzebałem mundorfy jakie mam, udało sie poskaładać wartość 2,7uF(1,5+1,2uF KP-taka jak w klonach Totem Mite)

Na ucho to te Mundorfy przy ruskim kombo brzmia matowo i bez blasku, może źle sie wyrazilem poprzednio z tym syczeniem, to jest efekt "pompki rowerowej" na górze. Poprostu barwowo wysiadają a i "igiełek na górze" mniej.

Wokal nieporównanie lepszy na ruskich...tylko fakt, żadneigo MBGO tam nie ma:) Same PIO+teflon.

Odczucia mam dokładnie takie same jak za pierwszym razem, kiedy porównywałem takie zestawienia kondów.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bacek, hehe odlicz te dwa na górze, bo już je wywaliłem;)

A tak serio, to pewnie ze dwa razy wieksza od oryginalnej jest. No nic jakies 0,1 litra poszlooo....:)

Pozdrawiam

Shark, teraz tak mi przyszło do głowy...ten ruski 4uF MBGO mogł sie sprawdzic z 9900, bo akurat ten głośnik w tym zakresia ma podbity spl...o te 2dB;):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->lancaster

Jeżeli dwa kondy różnią się od siebie mocno dźwiękowo to należałoby zostawić tego w/g którego pomiary wychodzą prawidłowo, a dobierać do tego sprzęt. Nie mam przekonania, że dobieranie na słuch zwrotnic z głośnikami takimi jak 9700 lub 9900 jest dobrym wyjściem.

Pomiary które pokazałeś nijak się mają do pomiarów pojedyńczych głośników w skrzynkach, skrzynkę można zamodelować za pomocą programiku EDGE opisywanego na forum, robi to "niestety" bardzo poprawnie.

shark, wiem, wiem, ale jakos sie musialem pobawic skoro zwrotka teoretycznie mierzona +/- 1,5dB nie grała;)

A żeby było śmiesznie to "na słuch" zrobiłem cos bardzo podobnego do 3A2 Akustyka. Tyle, ze ta zwrotka grała u mnie jakies 5-6 lat temu:) ...podobnego, ale jak zmieniłem lekko(to była kosmetyka)elementy zwrotki na te mierzone, to nie podbało mi sie tak jak z moją.

A jak wyglada 3A2 dowiedziałem się niedawno od jednego z forumowych kolegów kiedy zagadnął mnie o schemat mojej zwrotki do tych skanów.

No ale z pomiarówką pewnie by to się dało zrobić w kilka dodzin/dni zależnie od doświadczenia, a mi to zajeło kilka jak nie kilkanaście tygodni. No nic, tak jak piszesz pora na SW, bo symulacje to tylko półśrodek, najlepiej tak jak pisałeś pomierzyć głośniki/zestaw.

Pozdrawiam

Witam

czy warto inwestować (20zł/szt) w takie kondy (zasilanie drakuli) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mae, 13 Wrz 2006, 20:17

HC to swietne kondensatory w swojej cenie, tylko nie wiem po co na 100V, w cenie kolo 8pln byly 10000/63V na allegro. Kto pisze ze te kondensatory sa kiepskie to nie ma o nich zielonego pojecia.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

mae:

Ukryta Zawartość

Po 4szt równolegle na gałaź zasilania. Nie rozczarujesz się .

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

a nie lepiej

Ukryta Zawartość

nie trzeba sie bawić w łączenia i szukać extra miejsca...

Ukryta Zawartość

sazek, a to Ci nie powiem, ale wiem jak brzmi Drakula na tych lxy i bałbym sie co innego wsadzać, coby nie popsuć.

Pozdrawiam

witam

czy ktoś potrafi zidentyfikować tego konda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jeszcze apropos tych Philipsów. Faktycznie na nózkach zasilania op-amp'ów są lepsze od FC pod każdym względem... ale oprócz barwy. Na FC dźwięk jest gęściejszy. Na pewno te kondy są warte zainteresowania

• Pokaż nowe odpowiedzi