Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, bum1234 napisał:

Już same nazwy tych cudownych kondensatorów powinny powodować zapalenie się światełka ostrzegawczego.

Nie kupuj .

Ale nie mów mi na co mogę wydawać swoje pieniądze.

Dajcie spokój, nie karmić trolla.

Był fajny rzeczowy wątek o kondensatorach.

Proponuję wrócić do tematu a nim się nie przejmować, przecież jemu o to chodzi żeby dostać uwagę.

Tym się karmi, jakkolwiek jest to toksyczne.

Może ktoś porównywał w zasilaniu Audio Note Kaisei Non polar z Polar? Wiem że na forum Non polar mają wyższe notowania, potrzebuję na zasilanie opków, na tą chwilę mam FineGold, one są trochę za ostre ale nie chcę też przesadzić

Ktoś może porównywał?

27 minut temu, bum1234 napisał:

Właśnie. Podkreślasz to na każdym kroku, twierdząc, że masz dyplom uczelni wyższej o profilu politechnicznym.

Nie wiem co to za uczelnia, przypuszczam, że istniejąca w twojej wyobraźni.

Napisałem kiedyś, że z teorii obwodów dostałbyś ocenę niedostateczną po którymś z twoich popisów,. Poszukaj sobie , a znajdziesz o co chodziło dokładnie.

Nie mam już siły by tłumaczyć cokolwiek osobie, która zachowuje się w pewnych sytuacjach jak przysłowiowa ściana.

|Nie pisz o fachowości, bo samo twierdzenie o zauważalnym wpływoie kabli na brzmienie lub peany na cześć jakichś Audyn Capów, Duelundów itp. są dostatecznym dowodem na to, że nie wiesz o czym piszesz. 

Jak znajdę chwilę czasu, założę specjalny wątek, składający się z "perełek" w twoim i nie tylko twoim wykonaniu, tak, by w jednym miejscu zebrać przykłady bzdur, jakie wyprodukowaliście.

Sam sobie przeczysz.

21 minut temu, bart.dev napisał:

potrzebuję na zasilanie opków

Na zasilanie do całego analoga czy przy samych opa ,bo to kolosalna różnica. Jeśli na zasilanie analoga to jak najbardziej kaisei nonpolar (jest równy) jeśli przy samych opa to lepiej weź silmici lub Jupiter Cosmos. Kaisei tam się nie sprawdza.

O różnicach kaisei nonpolar vel polar bylo już pisane wiele razy. 

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

Na zasilanie do całego analoga czy przy samych opa ,bo to kolosalna różnica. Jeśli na zasilanie analoga to jak najbardziej kaisei nonpolar (jest równy) jeśli przy samych opa to lepiej weź silmici lub Jupiter Cosmos. Kaisei tam się nie sprawdza.

O różnicach kaisei nonpolar vel polar bylo już pisane wiele razy. 

Na zasilanie samych opa: 100uF

Jak wpisałem w wyszukiwarce Kaisei znalazłem tylko zachwyty nad non-polar o różnicach nic

Na Diyaudio.com pisali że polar jest jaśniejszy

Jupitery w zasilaniu ponoć są ciepłe, nie próbowałem - mam na katodach

Potrzebuję czegoś co będzie równe i przejrzyste ale bez ostrości i też bez nadmiernego ocieplenia / zamulenia

Mam Kemety ESY w pudełku ale obawiam się że będzie za ostro z nimi

2 minuty temu, bart.dev napisał:

Jak wpisałem w wyszukiwarce Kaisei znalazłem tylko zachwyty nad non-polar o różnicach nic

Na Diyaudio.com pisali że polar jest jaśniejszy

Jupitery w zasilaniu ponoć są ciepłe, nie próbowałem - mam na katodach

Potrzebuję czegoś co będzie równe i przejrzyste ale bez ostrości i też bez nadmiernego ocieplenia / zamulenia

Mam Kemety ESY w pudełku ale obawiam się że będzie za ostro z nimi

Może Chemi-Con SMH podejdzie.

Edytowane przez Mikha'el
10 minut temu, Mikha'el napisał:

Może Chemi-Con SMH podejdzie.

O kurde, masz ten towar? 😉 Nie znam zupełnie tej serii, mam 1000uf LXV z Nippona, przyjemne ale nie ten kierunek

SMH -> 100uF/450V nie bardzo 🙂

Poza tym przerzuciłem dość sporo różnych elektrolitów z tych tańszych, i z większością coś było nie tak

Dopiero Audio Note przyniosły mi spokój 😉

Nichicon Muse KZ jeszcze lubię

FineGold lubiłem, ale teraz uważam za zbyt jasne

Elna Silmic bardzo ładna średnica i dociążenie, trochę gorzej na górze (piszę o zasilaniu) ale nie tego szukam

Edytowane przez bart.dev
Godzinę temu, bart.dev napisał:

Na zasilaniu opa max 25v tam się sprawdzą silmici, Jupiter Cosmos.

To zadbaj o rezystory, bo wszyscy grają o kondesatorach a rezystory kolejny ważny element pomijja. A w dużej mierze to czy będzie przejrzyście bez zamulenia i nadmiernego ocieplenia decydują rezystory.  

Jak się upierasz nad kaisei (nie polecam do analoga) to już od nich lepsze są kaisei seiryu.  Ale w/w będzie jeszcze lepsze (uwaga rezystory).

Elna Silmic bardzo ładna średnica i dociążenie, trochę gorzej na górze (piszę o zasilaniu) ale nie tego szukam

One do zasilania się nie nadają tylko analog.  W zasilaniu to muły, w analogu pokazują co potrafią. 

Każde inne typu Panasonic, nippon, czy nichikon to bardzo podstawowe przy tych co wymieniłem. Testowałem je wszystkie. 

Wracając do kaisei polary mają podbitą górną średnicę kosztem dolnych partii, przez co są nierowne.  Jak to napisałeś są jaśniejsze. Kaisei nonpolar równiutkie nie mają mają tej ułomności swoich tańszych wersji. Dużo powietrza i czystosci (jeśli chodzi o elektrolityczne), przy wejściu zasialnia i wyjściu z regulatorów,  stabilizacji lamp są bardzo dobre. Genernie czym większe napiecie tym lepiej dla nich, czym mniejsze gorzej. 

Toshin Jovial jeśli ma być przejrzyście i z powietrzem. Coś jak Nichicon VR

Ale nie tak rozjaśniony

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Na zasilaniu opa max 25v tam się sprawdzą silmici, Jupiter Cosmos.

To zadbaj o rezystory, bo wszyscy grają o kondesatorach a rezystory kolejny ważny element pomijja. A w dużej mierze to czy będzie przejrzyście bez zamulenia i nadmiernego ocieplenia decydują rezystory.  

Jak się upierasz nad kaisei (nie polecam do analoga) to już od nich lepsze są kaisei seiryu.  Ale w/w będzie jeszcze lepsze (uwaga rezystory).

One do zasilania się nie nadają tylko analog.  W zasilaniu to muły, w analogu pokazują co potrafią. 

Każde inne typu Panasonic, nippon, czy nichikon to bardzo podstawowe przy tych co wymieniłem. Testowałem je wszystkie. 

Wracając do kaisei polary mają podbitą górną średnicę kosztem dolnych partii, przez co są nierowne.  Jak to napisałeś są jaśniejsze. Kaisei nonpolar równiutkie nie mają mają tej ułomności swoich tańszych wersji. Dużo powietrza i czystosci (jeśli chodzi o elektrolityczne), przy wejściu zasialnia i wyjściu z regulatorów,  stabilizacji lamp są bardzo dobre. Genernie czym większe napiecie tym lepiej dla nich, czym mniejsze gorzej. 

Rezystory koło opampów mam CMF55, już się nad nimi zastanawiałem 😉

Tylko wartości dziwne ale one chyba tak mają i nie ma się co aż tak przejmować - typu 5.11K albo 2.74K

Jupiter Cosmos nie będzie zbyt ciepły na zasilaniu opa?

Kaisei Non polar mam na zasilaniu części analogowej przetwornika - 100uF - przyniosły mi spokój 😉

9 godzin temu, bart.dev napisał:

upiter Cosmos nie będzie zbyt ciepły na zasilaniu opa

One nie brzmią ciepło albo chłodno . Są ,,równe". Ale mają wysokie tony w odpowiednich proporcjach do reszty pasma a Silmiki lekko wycofują górę , przez co brzmią łagodniej jednak mniej prawdziwie . Przynajmniej tak to wygląda w sygnale . 

...there is no spoon...

55 minut temu, arturp napisał:

One nie brzmią ciepło albo chłodno . Są ,,równe". Ale mają wysokie tony w odpowiednich proporcjach do reszty pasma a Silmiki lekko wycofują górę , przez co brzmią łagodniej jednak mniej prawdziwie . Przynajmniej tak to wygląda w sygnale . 

Pytam o zasilanie 🙂

10 minut temu, bart.dev napisał:

Pytam o zasilanie 🙂

Tak , rozumiem . Opieram się na własnym doświadczeniu , z którego wynika , że brzmienie kondensatora w sygnale pokrywa się z efektem brzmieniowym tego kondensatora zastosowanego z zasilaniu . Nic nowego . Najlepszym przykładem są kondensatory polipropylenowe stosowane w zasilaczach urz. lampowych . 

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

A to może być zaletą lub wadą (silmic) zależy od reszty układu. Jeśli jest ciut za ostro warto dać silmic albo pomieszać z Cosmos. Ja mam wrażenie że one nie są wycofane ale średnica w nich jest powiększona (więcej powietrza) co może powodować taki efekt.  Jak zwał tak zwał warto mieć obydwa aby sobie zrównoważyć analog.

26 minut temu, bart.dev napisał:

Pytam o zasilanie

Mam wrażenia że myślisz..., przy opa masz sygnał a zasilanie jest na poczatku wejścia do całego układu w tym zasialnia całego analogu gdzie są też OPA. Przynajmniej tak to zrozumiałem jak pisałeś.

7 minut temu, arturp napisał:

Opieram się na własnym doświadczeniu , z którego wynika , że brzmienie kondensatora w sygnale pokrywa się z efektem brzmieniowym tego kondensatora zastosowanego z zasilaniu

U mnie z niektórymi kondensatorami się nie pokrywa taka opinia, przykład silmic w analogu super w zasilaniu mułek.

Kaisei odwrotnie w analogu bez wyrazu jakby wycofany,  w zasilaniu "ogier krwi arabskiej"😉

Edytowane przez Mariusz03
5 minut temu, Mariusz03 napisał:

A to może być zaletą lub wadą (silmic) zależy od reszty układu. Jeśli jest ciut za ostro warto dać silmic albo pomieszać z Cosmos. Ja mam wrażenie że one nie są wycofane ale średnica w nich jest powiększona (więcej powietrza) co może powodować taki efekt.  Jak zwał tak zwał warto mieć obydwa aby sobie zrównoważyć analog.

Mam wrażenia że myślisz..., przy opa masz sygnał a zasilanie jest na poczatku wejścia do całego układu w tym zasialnia całego analogu gdzie są też OPA. Przynajmniej tak to zrozumiałem jak pisałeś.

U mnie z niektórymi kondensatorami się nie pokrywa taka opinia, przykład silmic w analogu super w zasilaniu mułek.

Kaisei odwrotnie w analogu bez wyrazu jakby wycofany,  w zasilaniu "ogier krwi arabskiej"😉

Dzięki! 🙂

11 godzin temu, bart.dev napisał:

Rezystory koło opampów mam CMF55, już się nad nimi zastanawiałem

Są ok w analogu (stosnek jakość do ceny bardzo dobry), jenak brakuje im barwy. Trzeba je mieszać przynajmniej z takmanami carbon owymi lub dać coś lepszego. 

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

A to może być zaletą lub wadą (silmic) zależy od reszty układu.

Też tak uważam . Dlatego wolę stosować Silmiki w zasilaniu . Można dyskutować co jest przyczyną ale koncentruję się na efekcie brzmieniowym bo nie znam racjonalnego uzasadnienia . Zwłaszcza , że obok tego Silmika mamy ceramiczny , często również foliowy a do tego stabilizator napięcia . Za dużo tych niejasności i sprzeczności aby to roztrząsać .😉

16 minut temu, Mariusz03 napisał:

Ja mam wrażenie że one nie są wycofane ale średnica w nich jest powiększona (więcej powietrza) co może powodować taki efekt.

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia . 

19 minut temu, Mariusz03 napisał:

przykład silmic w analogu super w zasilaniu mułek.

Chyba nie rozumiem . W analogu to znaczy gdzie ? Z zasilaniu analogu , w sygnale , przy scalakach , przy stabach , jako główne kondy filtrujące za mostkiem ? 

15 minut temu, Mariusz03 napisał:

takmanami carbon owymi

A jak te Takmany węglowe brzmią w sygnale ? Czytałem , że twardo . 

...there is no spoon...

32 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Są ok w analogu (stosnek jakość do ceny bardzo dobry), jenak brakuje im barwy. Trzeba je mieszać przynajmniej z takmanami carbon owymi lub dać coś lepszego. 

Wolałbym uniknąć węgla, ewentualnie Amtrans AMRG, ale po kolei, najpierw kondensatory i wygrzanie ich, myślę że jednak zdecyduję się na Kaisei non-polar przy op-ampach, z Silmic / Jupiter Cosmos mam obawy że będzie zbyt masywnie

Planuję zmienić kabel USB na grający bardziej ciepło i analogowo, więc to by było już za dużo

Trochę inna bajka, ale ja mam teraz mixa rezystorów na katodzie - weglowe Amtrans AMRG i Audio Note Tantalum non magnetic. Moim zdaniem bardzo wdzięczny duet. Względem początkowego wariantu gdzie były Vishay Rn60 zyskało znacznie na barwie, przestrzeni, generalnie w każdym aspekcie.

10 minut temu, Wito76 napisał:

Trochę inna bajka, ale ja mam teraz mixa rezystorów na katodzie - weglowe Amtrans AMRG i Audio Note Tantalum non magnetic. Moim zdaniem bardzo wdzięczny duet. Względem początkowego wariantu gdzie były Vishay Rn60 zyskało znacznie na barwie, przestrzeni, generalnie w każdym aspekcie.

Planuję coś podobnego, przy czym zamiast Tantalum chcę dać Niobium 🙂

Niobium mam na katodach lamp mocy, bardzo wdzięczne rezystory, wcześniej też były RN60 😉

11 minut temu, Wito76 napisał:

weglowe Amtrans AMRG i Audio Note Tantalum non magnetic. Moim zdaniem bardzo wdzięczny duet. Względem początkowego wariantu gdzie były Vishay Rn60 zyskało znacznie na barwie, przestrzeni, generalnie w każdym aspekcie.

Chyba muszę przejść z ilości na jakość w temacie rezystorów . Ze skąpstwa stosuję głównie metalizowane thin film lub metal film Vishay'a . 🤭 W cyfrze to ma sens bo mają najniższe szumy własne i indukcyjność( porównywalne z drutowymi ale te mają wysoką indukcyjność ) , natomiast w analogu już nie . 

...there is no spoon...

Mam Niobium na konwersji. Przestrzeń, przestrzeń, przestrzeń. Zyskało mocno na takim otoczeniu dźwięków powietrzem i fajnie słychać jak np na koncercie ktoś z dalszych rzędów coś krzyknie. Taki fajny efekt 3D się zrobił. Z wad? - trochę za grzeczny, zrobiło się tak łagodniej, mniej agresywnie czy raczej tak mniej dobitnie momentami. Oczywiście dzisiaj już tego nie słyszę, osłuchałem się, oswoiłem i wydaje mi się normalnie. Wiadomo, początki po wymianie są najbardziej spektakularne i najłatwiejsze do oceny co się zmieniło.

2 minuty temu, Wito76 napisał:

trochę za grzeczny, zrobiło się tak łagodniej, mniej agresywnie czy raczej tak mniej dobitnie momentami.

Łagodniejsze kontury czy dynamika ?

...there is no spoon...

Chyba muszę przejść z ilości na jakość w temacie rezystorów . Ze skąpstwa stosuję głównie metalizowane thin film lub metal film Vishay'a .  W cyfrze to ma sens bo mają najniższe szumy własne i indukcyjność( porównywalne z drutowymi ale te mają wysoką indukcyjność ) , natomiast w analogu już nie . 
U Ciebie dochodzi jeszcze efekt skali. Dużo rzeczy sobie składasz, ciągle coś kupujesz i wiadomo jeden plus jeden i można popłynąć. Ja kupiłem rok temu, zapomniałem już o tych umownych dwóch stówach. Ale gdybym miał co miesiąc coś tam kupować to już trzeba po gospodarsku jednak zacząć myśleć.
Łagodniejsze kontury czy dynamika ?
Bardziej chyba kontury.
6 minut temu, Wito76 napisał:

Dużo rzeczy sobie składasz, ciągle coś kupujesz i wiadomo jeden plus jeden i można popłynąć.

Sprzedam jednego dac-a i kupię rezystory . Obecnie mam z 10 uruchomionych i kilka w budowie . 🙃 Zabawne ale nos dac na AD1865N-K z SRPP na 6N2P-EW nadal zawstydza większość moich nowych projektów . Pracowałem nad nim ze trzy lata ale czas mu wstawić lepsze rezystory bo obecnie to ,,główny hamulcowy" . Chciałem go poprawić nowymi kondensatorami ale żadne z dotychczas testowanych nie dorównują miedzianym Miflexom . Duelundy Alexander trudno kupić a cena trochę zniechęca . Audyn True Copper to w zasadzie to samo co Miflex . Rike Audio nie ma w Polsce , Mundorfy mnie rozczarowują bo są nierówne , zwykłych polipropylenów napylanych już nie chcę bo nie mają barwy ... Ściana . 

...there is no spoon...

30 minut temu, arturp napisał:

Sprzedam jednego dac-a i kupię rezystory . Obecnie mam z 10 uruchomionych i kilka w budowie . 🙃 Zabawne ale nos dac na AD1865N-K z SRPP na 6N2P-EW nadal zawstydza większość moich nowych projektów . Pracowałem nad nim ze trzy lata ale czas mu wstawić lepsze rezystory bo obecnie to ,,główny hamulcowy" . Chciałem go poprawić nowymi kondensatorami ale żadne z dotychczas testowanych nie dorównują miedzianym Miflexom . Duelundy Alexander trudno kupić a cena trochę zniechęca . Audyn True Copper to w zasadzie to samo co Miflex . Rike Audio nie ma w Polsce , Mundorfy mnie rozczarowują bo są nierówne , zwykłych polipropylenów napylanych już nie chcę bo nie mają barwy ... Ściana . 

Rike ma bardzo atrakcyjne ceny na stronie, tylko wysyłka dość droga, ale można by się dogadać

Masz na myśli miedź czy papier - olej?

Nie zauważyłem u siebie ugrzecznienia na Niobium ale jeszcze się wygrzewają

Ach to AD1865, może też w końcu spróbuję 😉 Chociaż nowoczesne R2R mi nie poszło, wolę swojego AKM - ładna barwa ale brak tej dokładności i dynamiki którą ma AKM

9 minut temu, bart.dev napisał:

asz na myśli miedź czy papier - olej?

Zdecydowanie miedziane .

10 minut temu, bart.dev napisał:

brak tej dokładności i dynamiki którą ma AKM

Z kośćmi Asahi Kasei zrobiłem tylko dac-ki na AK4396 i AK4395 . Ale granie z ich wyjść napięciowych to nie było to samo co z wyjść prądowych innych dac-ów . Tego nie mogłem przeskoczyć . Nawet stosowałem transformatory Lundahla do symetryzacji wyjść . 

...there is no spoon...

6 minut temu, arturp napisał:

Zdecydowanie miedziane .

Z kośćmi Asahi Kasei zrobiłem tylko dac-ki na AK4396 i AK4395 . Ale granie z ich wyjść napięciowych to nie było to samo co z wyjść prądowych innych dac-ów . Tego nie mogłem przeskoczyć . Nawet stosowałem transformatory Lundahla do symetryzacji wyjść . 

No tak, słyszałem o tym sporo, może spróbuję w końcu AD1865, słyszałem bardzo skrajne opinie o nim 🙂

Co polecasz na konwersję na początek? Rezystor?

Cyfra mnie trochę zmęczyła już, ale dopóki mam DAC na desce szkoda by było nie spróbować

50 minut temu, arturp napisał:

Zdecydowanie miedziane .

Artur 

polecam to. W Poweraudio targuj się dostaniesz ok 20 % upustu.

Rike Audio Q-CAP 0,33 uf (miedziane)

224,99 zł

Super kond ,niesamowita holografia ,drajw , itp

3 godziny temu, arturp napisał:

Chyba nie rozumiem . W analogu to znaczy gdzie ? Z zasilaniu analogu , w sygnale , przy scalakach , przy stabach , jako główne kondy filtrujące za mostkiem

W analogu czyli ZA zasilaniem po wyprostowaniu sygnalu za regulatorami lub diodami i tranzystorami. W jednym dac mam regulatory w drugim diody i tranzystory do wyprostowania zasilania który idzie na analog. 

Czyli jak pisałem wyżej do zasilania analogu i głównej filtracji używam kaisei lub innych , w analogu tam jest sygnał, gdzie scalaki, opa itp.  Silmic, Cosmos, roe. 

2 godziny temu, arturp napisał:

Ze skąpstwa stosuję głównie metalizowane thin film lub metal film Vishay'a

To bardzo dobre rezystory thin film pod warunkiem że smd.

3 godziny temu, arturp napisał:

jak te Takmany węglowe brzmią w sygnale ? Czytałem , że twardo . 

Jeśli chodzi o te z tańszych przewlekanych, to bardzo dobrze działają,  ciut mniej czystsze od Dale serii SN, jednak barwniejsze i to zdecydowanie. Natomiast poza sygnalem Takmany jak i Dale muły ,nie dają sobie radę z wyższymi napięciami. Jednak już teraz ich nie stosuję wolę tylko smd lub AN nobium czasem tantal nomagnetic (jeśli styka się z niobium). Więcej pokazują. 

2 godziny temu, bart.dev napisał:

Wolałbym uniknąć węgla, ewentualnie Amtrans AMRG,

Te takmnay carbonowe jak stosujesz rezystory przewlekane, mogą Cię zaskoczyć i maja barwę. Amtrans AMRG to przy nich to muł. AMTRANSY tylko zasilaniem bo są za ciężki wycinają cześć pasma. Znam lepsze weglowe od AMRG ale to też węgiel i pomimo swoich zalet jest za ciężki do sygnału czy lampy ( broń Boże na kataodę czy anodę).

Generalnie teraz celuję tylko w smd (te najlepsze) lub we wzmakach czy zasialczach to już tylko topowe zabawki. 

• Pokaż nowe odpowiedzi