Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Artur. Jak dla mnie to masz innego, ważniejszego hamulcowego. Mam na myśli 6N2P. Bronią się barwą i powietrzem, ale 6n23p/E88cc pod tym względem są podobne a miażdżą drajwem, konturem, detalem. Oczywiście to moje zdanie. Wkładam czasem 6N2P i od razu czuję regres. Pojawia się takie lekkie zamglenie, które przekracza trochę moją wrażliwość.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Mam Niobium na konwersji. Przestrzeń, przestrzeń, przestrzeń. Zyskało mocno na takim otoczeniu dźwięków powietrzem i fajnie słychać jak np na koncercie ktoś z dalszych rzędów coś krzyknie. Taki fajny efekt 3D się zrobił. Z wad? - trochę za grzeczny, zrobiło się tak łagodniej, mniej agresywnie czy raczej tak mniej dobitnie momentami. Oczywiście dzisiaj już tego nie słyszę, osłuchałem się, oswoiłem i wydaje mi się normalnie. Wiadomo, początki po wymianie są najbardziej spektakularne i najłatwiejsze do oceny co się zmieniło.

Spróbuj Vishay S102 lub Charcroft S.Z tego co wyszukałem w necie to jedno i to samo .Charcroft ( naked ) Vishay nawijany tą samą folią w obudowie.

Tez mają taki efekt 3D ale raczej nie są łagodne.Precyzja i detaliczność.

Edytowane przez BNK
Spróbuj Vishay S102 lub Charcroft S.Z tego co wyszukałem w necie to jedno i to samo .Charcroft ( naked ) Vishay nawijany tą samą folią w obudowie.
Tez mają taki efekt 3D ale raczej nie są łagodne.Precyzja i detaliczność.
Zastanawiam się czy to czasem nie jest też z tej samej parafii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Kiedyś dodałem do koszyka i przypomniałeś mi.

Ukryta Zawartość

Nie .One nawet obok nie leżały 😁 .Inna półka cenowa.Na eBayu jest trochę wylutów do kupienia.

Chociaż też mogą być ciekawe .I cena nie taką straszna.

Edytowane przez BNK
Cytat

Te takmnay carbonowe jak stosujesz rezystory przewlekane, mogą Cię zaskoczyć i maja barwę. Amtrans AMRG to przy nich to muł. AMTRANSY tylko zasilaniem bo są za ciężki wycinają cześć pasma. Znam lepsze weglowe od AMRG ale to też węgiel i pomimo swoich zalet jest za ciężki do sygnału czy lampy ( broń Boże na kataodę czy anodę).

Ile osób tyle opinii 🙂 słyszałem zupełnie odwrotne, poszło dziś drugie zamówienie z hificollective, trzeciego na razie nie będę robił więc Takmanów nie sprawdzę na razie 😉

Zobaczymy jak te Amtrans AMRG w stosunku do Dale CCF60, na razie wygrzewam Niobium, 6SN7 Black plate i Jupitery Cosmos

Godzinę temu, bart.dev napisał:

Ile osób tyle opinii

Dokładnie,  mała podpowiedź.  Ja kiedyś,  zanim przetestowalem jakiś komponent pasywny pytałem na forach głównie zachodnich.  Mają lepsze zabawki i grubszy portfel. Na jakim sprzęcie grają i co było modyfikowane.  Zazwyczaj Ci to mieli zabawki powyżej 20tys usd mieli podobne opinie. Do nas przychodzi wszystko z opóźnieniem.  Szkoda ze wojenka jest za naszą granicą bo wiele portali ruskich jest zablokowanych, pamiętam jak tam z 6-7 lat temu oglądałem wzmaki modowane na topowych komponentach. Tam to ludziska mieli rozmach i doświadczenie. 

Nie żebym dyskryminował tych co dysponują cieńszym portfelem, ale na pewno więcej słychać (czystszy tor) gdzie ludzie mają dopieszczone systemy. Wyjątek stanowia dobre projekty DIY.

A zapomniałem o najważniejszym my nie słuchamy mądrzejszych a zwłaszcza bardziej doświadczonych. My wiemy wszystko lepiej 😉 I najlepiej lubię tych co twierdzą że i tak nic nie słychać bo w pomiarach nic nie wychodzi 👍. Mało tego oni w to wierzą 🤣

20 minut temu, Mariusz03 napisał:

I najlepiej lubię tych co twierdzą że i tak nic nie słychać bo w pomiarach nic nie wychodzi 👍. Mało tego oni w to wierzą 🤣

Co poradzić skoro “Ignorance is bliss”. 🤫

...there is no spoon...

Ale mi już tylko jedna nerka została . Jak sobie pomyślę , że dwa kondy będą mnie kosztowały tyle co mój Parasound z grupką PCM63 i PCM1702 to mi się odechciewa . Zaczynam szukać kondensatorów , które grają wystarczająco dobrze a nie najlepiej . 

Artur a którego Parasound masz ? Bo ja czekam na DAC 1500 i ciekaw jestem twoich doświadczeń z kondami .

Wysłane z Wrocławia

10 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Artur a którego Parasound masz ? Bo ja czekam na DAC 1500

PDD 1500 do kina domowego , który oczywiście może pracować w trybie stereo . CS8412 , procesor Zoran , 3 szt. SM5843 , 3 szt. PCM63P-J i 3 szt. PCM1702 . Zbudowany jak czołg , wiaderko Black Gate'ów , trafo toroidalne , kolekcja ,, audiofilskich" opampów itp itd . Wyciągnąłem z niego PCM63 , które zastąpiłem PCM1702 na podstawkach . Oddam za pół ceny .😉

...there is no spoon...

6 godzin temu, GU48 napisał:

polecam to. W Poweraudio targuj się dostaniesz ok 20 % upustu.

Często zaglądam na stronę tego sklepu ale zawsze widzę - ,,Chwilowo niedostępny" .😕

...there is no spoon...

PDD 1500 do kina domowego , który oczywiście może pracować w trybie stereo . CS8412 , procesor Zoran , 3 szt. SM5843 , 3 szt. PCM63P-J i 3 szt. PCM1702 . Zbudowany jak czołg , wiaderko Black Gate'ów , trafo toroidalne , kolekcja ,, audiofilskich" opampów itp itd . Wyciągnąłem z niego PCM63 , które zastąpiłem PCM1702 na podstawkach . Oddam za pół ceny .

A pół ceny to jest .....?
W tym DAC 1500 to jest 4x PCM63P-K a reszta to SM5813A i CS8412-CP choć mam kości do upgrade wejścia i filtra BB DF1704E i CS8414-CSZ.
Kondow to chyba nie am tam co ruszać . Jak napisałeś jest dobrze tylko on nie ma kratki wentylacyjnej i ciut ciepły ponoć no i po 20 latach może być już sucho

Wysłane z Wrocławia

A co dały ten PCM1704 ?

Wysłane z Wrocławia

11 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A pół ceny to jest .....?

Tak na poważnie to nie zastanawiałem się jeszcze za ile go oddać ale stoi nieużywany więc trzeba go sprzedać .

14 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

choć mam kości do upgrade wejścia i filtra BB DF1704E i CS8414-CSZ.

To powinno poprawić brzmienie . CS8412 wymaga modyfikacji filtra pętli albo wymiany na CS8414 ( z innymi wartościami elementów filtra ) . Ale główne zadanie to analog . Posłuchasz to wyrobisz sobie pogląd .

25 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A co dały ten PCM1704 ?

PCM1702 . Grają bardziej żywiołowo niż PCM63 . W kinie domowym to zaleta ale w stereo niekoniecznie .

...there is no spoon...

Mariusz właśnie czytałem na dyiaudio.com i wydawało mi się że tam polecali Amtransy, ale może już mi się pomieszało, zobaczymy, tanie są w stosunku do Audio Note, można zaryzykować 😉

Aktualnie przeżywam kwestię kabla USB - usłyszałem Audioquest Carbon I to skomplikowało mi życie, a dostanę też na testy AQ diamond, może je skomplikować bardziej 🤣 Mam Cinnamon ale to nie ten poziom (cenowy też)

Artur w kwestii miedziaków z Audyna w Poweraudio też pytałem i dostałem odpowiedź że może będą ale nie wiadomo kiedy

Zawsze jest Hificollective...

Tylko biorąc pod uwagę moje ostatnie doświadczenie z agencją celną UPS to chyba najlepiej zamawiać DHL pojedynczo, żeby nie przekroczyć 150 euro w jednej paczce...

26 minut temu, bart.dev napisał:

Mariusz właśnie czytałem na dyiaudio.com i wydawało mi się że tam polecali Amtransy, ale może już mi się pomieszało, zobaczymy, tanie są w stosunku do Audio Note, można zaryzykować 😉

Jak już zamówiłeś to zrób sobie test, pod warunkiem że nie masz jakiś chińskich rezystrow w systemie. Najlepiej gdzieś w analogu bo to czuły punkt wstaw amtrans potem AN tantal, dale , następnie takman a na końcu AN nobium. I sam będzie wiedział co jest co . To będzie bezcenne doświadczenie. A ile kasy zaoszczędzisz w przyszłości. 

26 minut temu, bart.dev napisał:

Mariusz właśnie czytałem na dyiaudio.com

A pytałeś do jakiego systemu to wstawiali ? Bo jesli zamieniali chinski rezystory (a tak było na 90%) i wstawiali Amtrans AMRG to wiadomo że nawet carbon foliowy (najlepszy z nowej produkcji) będzie lepiej grał. 

Aaa jeszcze coś nie wiem jak jest z tym amtransem ale jak wstawisz go. To na początku to będziesz miał banana na twarzy. Daj mu pograć że 100h. Potem go wylutuj i wstaw na na chwile inny. Następnie wlutuj powtórnie gwarantuję że banana zniknie. On po wygrzaniu staje się nijaki traci swoje atuty jak jest świeży. Dlaczego? Nie wiem . A przerobilem dobrą garść tych amtrans ów. Nie tylko tych ale wszystkich z hificollective oprócz deudland ów. 

Edytowane przez Mariusz03
Cytat

Jak już zamówiłeś to zrób sobie test, pod warunkiem że nie masz jakiś chińskich rezystrow w systemie. Najlepiej gdzieś w analogu bo to czuły punkt wstaw amtrans potem AN tantal, dale , następnie takman a na końcu AN nobium. I sam będzie wiedział co jest co . To będzie bezcenne doświadczenie. A ile kasy zaoszczędzisz w przyszłości. 

Nie mam AN Tantal... Ale może spróbuję, zamówiłem drugą parę Niobium na katodę, nie mam chińskich w torze, Vishay jedynie z tańszych
😉 No i Z-foil jako grid stopper

Tak przy okazji rezystorów to orientuje się ktoś może co to za rezystory i czy dobre są?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Daj mu pograć że 100h. Potem go wylutuj i wstaw na na chwile inny. Następnie wlutuj powtórnie gwarantuję że banana zniknie. On po wygrzaniu staje się nijaki traci swoje atuty jak jest świeży. Dlaczego? Nie wiem

Może nie lubi za dużego podgrzewania lutownicą? Pospinaj na "klamerkach" do suszenia bielizny to zobaczysz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, bart.dev napisał:

Haha 😆

Życie składa się z mniejszych lub większych pierdół które niestety składają się na jego całość

Nie ogarniam tego ale w pewnych aspektach coś tam mogę udawać że to kontroluję 🤣

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

13 godzin temu, Mikha'el napisał:

Tak przy okazji rezystorów to orientuje się ktoś może co to za rezystory i czy dobre są?

Ciężko będzie wywróżyć, ale na pewno nie "audiofilskie " jesli dobrze policzyłem paski to jest 220r , jeśli to analog widać tranzystory, to kup tanie Dale serii RN podmień.  Będziesz wiedział. 

14 godzin temu, Mikha'el napisał:

Wyglądają jak Philips SFR55D .

...there is no spoon...

19 minut temu, arturp napisał:

Wyglądają jak Philips SFR55D .

Nie wyglądają jak Takman Metal Film? DAC jest japoński więc pomyślałem, że to całkiem możliwe.

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

To na pewno nie Takmany one są jasno niebieskie. A tak przy okazji co to za DAC 

Te są właśnie jasnoniebieskie. Spojrzałem na zdjęcie Takmanów na Hificollective i pomyślałem, że to właśnie one.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykro mi ale to nie takmany, jak pisałem wcześniej patrz zdjęcie. Mają ciut jaśniejszą barwę oraz co najważniejsze zakończenia mają malowane a u Ciebie tego nie ma. Analog cały zrobiony masz na tranzystorach. Więc powinno być lepiej niż na opampach.  Jeśli będziesz chciał wymienić te rezystory to pisz na priv. może coś doradzę.  Lubię pcm1794a  można z nich dużo wycisnąć 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03

Widzę czas na zagadki, to ja mam taką 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 4.03.2025 o 21:23, bart.dev napisał:

Aktualnie przeżywam kwestię kabla USB - usłyszałem Audioquest Carbon I to skomplikowało mi życie, a dostanę też na testy AQ diamond, może je skomplikować bardziej 🤣 Mam Cinnamon ale to nie ten poziom (cenowy też)

Zapomnij o AQ. Latwo kupic lepszy kabel od nich. Od Carbona to chinski YYAudio nawet lepiej zagral a Diamond nie jest wart jego ceny nawet z rynku wtornego.

Polecam Ricable.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

Zapomnij o AQ. Latwo kupic lepszy kabel od nich. Od Carbona to chinski YYAudio nawet lepiej zagral a Diamond nie jest wart jego ceny nawet z rynku wtornego.

Polecam Ricable.

Hmmm, ciekawe, a w czym chiński był lepszy? Carbon brzmi dość ciepło

Które konkretnie ricable?

Jest jeszcze Tellurium Q blue

Które konkretnie ricable?

Ja obecnie mam topowy model.

Hmmm, ciekawe, a w czym chiński był lepszy? Carbon brzmi dość ciepło

Moge smialo napisac ze we wszystkim. Przestrzen, detal, obecnosc wokali.

Ricable idzie znacznie dalej w kwestii 3D zrodel pozornych i plynnosci przekazu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jeśli lubisz ciepło czyli barwę. To podobny do Ricable jest cardas pod względem dokładności źródeł pozornych szybkości ale ma barwę. Rzadko spotykana rzecz w kabelkach.

W Polsce mało znane kabelki bo u nas mniejsze jest zapotrzebowanie na odwzorowanie brzmienia poszczególnych instrumentów.

Niestety cena jest wysoka, takie czasy. Coś dobrego zazwyczaj musi kosztwać.

• Pokaż nowe odpowiedzi