Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

U siebie w stopniu lampowym dla DAC'a wykorzystuje ruskie K40U-9 0,22mikroF/400V. Grało to fajnie, scena ładnie poukładana za kolumnami, szeroka, ale był koc na średnicy, brak wymaganej ostrości. Zastosowałem więc ruskie teflony FT-2 0,1uF jako boczniki i owszem koc znikął, ale za mocno zaznaczone są sybilanty oraz, co mnie najbardziej wkurza, scena się popsuła i nie ma takiej głębi :( Jakieś propozycje co do zmiany, może warto zainwestować w Mundorfy Supreme, albo Silver/Gold ?

Może zmienić proporcję tj. zastosować większą pojemność PIO.

Podobno to wyostrzenie (jak dla mnie delikatne i najczęściej go nie słyszę) można zlikwidować usuwając wyprowadzenia- tylko trzeba by zrobuić nową obudowę dla kondensatora i przylutować alumninium dlatego jeszcze nie próbowałem.

teflony mają opinie najbardziej przezroczystych kondów.

dorwałem ostatnio na allegro FT-3 (0,22uF i 0,47uF). dopiero do mnie jadą.

FT-2 dałem na wyjściu preampu (równolegle z 0,22uF K40U-9) i na wejściu symasyma (bocznik 10uF PTFE - tak trochę na wyrost ;-).

Preamp jeszcze testuję i przerabiam, bo minimalnie brumi, ale kondy zostaną, lub dam na wyjście te 0,47uF

wrażenie mam takie, że zawsze po dodaniu teflona (jako bocznika) sprzęgającego poprawiała sie góra a reszta nie ulegała zmianie. można bylo odnieść wrażenie pogorszenia basu, czy średnicy bo "góra" wracała na miejsce, ale moim zdaniem to tylko złudzenie.

BTW.

Macie jakieś doświadczenia z takimi kondziami jako bocznikami w torze. Dałem je teraz do symasyma i będę chciał dać w tuningu CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-> kubedes

Ja też kupiłem trochę tych FT-03 0,22uF, ale obawiam się, że z nimi również będzie podobnie. Zgadzam się, że są przeźroczyste i to nawet bardzo. Wzmocnienie sybilantów na niektórych płytach potrafię zaakceptować ( jak ktoś ma płytę Cassandry Wilson "Blue Light Till Down" to polecam, jako test sybilantowy, u mnie z teflonami na wyjściu DAC'a "sssyczy", bez nich jest zupełnie normalnie), ale psucie sceny i harmonii na niej jest poprostu wkurzające!

buble_corp, 21 Gru 2006, 13:35

>-> kubedes

>Zgadzam

>się, że są przeźroczyste i to nawet bardzo. Wzmocnienie sybilantów na niektórych płytach potrafię

>zaakceptować ( jak ktoś ma płytę Cassandry Wilson "Blue Light Till Down" to polecam, jako test

>sybilantowy, u mnie z teflonami na wyjściu DAC'a "sssyczy", bez nich jest zupełnie normalnie),

Skoro sa "przezroczyste" i syczy to może musi syczeć ;-) albo jest coś nie tak z pojemnością ?

>psucie sceny i harmonii na niej jest poprostu wkurzające!

tego nie zauwazyłem

wczesniej miałem taką pseudo - integrę. pre na lampce i DC jako końcowe. między pre i GC wstawiłem 10uF MGBO (takie miałem) + właśnie teflona (foto poniżej). Wim overkill jak na wyjście preampa :-D

Jak wstawiłem teflony to efekt był jakby spadły koce z kolumn i tak zostało.

Grało bardzo przyjemnie. Matthew, magazynier, rogus słyszeli ta kombinację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> kubedes

Za mocno zaznaczone sybilanty na płycie Cassandry Wilson "Blue Light Till Down" to fakt i na każdym, wystarczająco przeźroczystym systemie jest to w mnie lub bardziej słyszalny sposób zaznaczone. Działanie ruskich teflonów na plus jest oczywiste, dzwięk jest zdecydowanie bardziej żywy, ostry. Dziwi mnie jednak to spłycenie sceny, bo na K40U-9 0,22uF z właśnie tym aspektem dzwięku było bdb. Zastanawiam się czy te problemy ze sceną nie wynikają z dużej ilości wysokich tonów, co może wpływać na zwiększenie odbić od ścian i rozmycie w ten sposób głębi sceny.

ładne teflony z allegro po kilka złotych szt. - 0,1; 0,22 i 0,47 uF :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 2 tygodnie później...

całkiem przystępne ceny tych Jantzen MKP :

Ukryta Zawartość

ktoś ich próbował w zasilaczach, jak się sprawują?

Ukryta Zawartość

Witam Graaf

Kilka lat temu zainteresował mnie układ zwrotnicy w SF Extreme. Nic wówczas - poza Stereopfilem = na ten temat nie zanalazłe. Nie moge otworzyć tego pierwszego linku. Może wyslij mi na priva tą stronę. Zgóry bardzo dziękuję. Pozdrwaiam.

mam pytanie może nie na temat - ale... zastanawiam się, czy dobrze połączyłem głośniki. z "+" szerokopasmowego przez kondensator ("+" kondensatora od strony "+" szerokopasmowego, "-" kondensatora do "+" wysokotonowego) do "+" wysokotonowego i powrót przez "-" obu głośników. z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

kubedes ja stosuje te panasoniki 100nf/250v sa bardzo dobre i godne polecenia idealne do bocznikowania elektrolitów do220Uf wyzej juz trzeba wieksze np 220nf...skad tyle tego kupiłes??

Piotrek608, 3 Sty 2007, 18:40

>...skad tyle tego kupiłes??

najpierw przepłaciłem 12 PLN za 10 sztuk u hardmen2

Ukryta Zawartość

ale facet już ma zaieszone konto i słusznie, choć wystawiłam mu pozytywa.

u tego zlodzieja nie polecam zakupów.

spotkałem się z nim i zareklamował się jako "konstruktor wzmacniaczy lampowych z Warszawy" i pomoc.

Panowie konstruktorzy ze stolycy! Fiutek psuje Wam rynek!

Później kupiłem dużą pakę 12PLN/100sztuk u allbud_sklep

Ukryta Zawartość

i polecam.

znowu u nich kupiłem paczkę ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TAK TO PRAWDA NIE NALEZY ICH STOSOWAC W POBLIZU DACÓW I OP-AMPÓW..MULĄ...GGGggrrr "caps lock"..sa skuteczne w czesci serwo odtwarzaczy cd po stabilizatorach..tna wsio jak leci.

• 2 tygodnie później...

Cześć

Szykuję starego Philipsa typowo pod transport.

Wylutowałem cala analogowkę i DAC-a.

Teraz pytanie: mam zamiar wymienic kondy zasilające(duży elektrolit chyba nawet lekko wylany), oraz byc moze diody w komplecie do tego....stabilizatory?;)

Jakie elementy siedza w topowych transportach?

CEC, ML...?

Pozdrawiam

lancaster - co to za dac; idziesz po I2S czy z wyjścia cyfrowego?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, SAA7210 - I2S - TDA1543 - lampa(może 6n1p-ona ma konkretną górę, a NOSy z natury mają lekko przyciętą -nie chce pakować Thorstena - mam go już w 1541;))

Rambo, co byś wpakował?

Panasy?

Elnę?

Nippony?

Nichicony?

Jakie serie?

Diody....

Stabilizatory....

Sorki za to rozszerzenie :)

Mniejsze pojemnosci mogą byc oczywiście oscony, ale taki np 5600uF/16V, albo 1000/16...

Pozdrawiam

...dobra jak już robię offtopy;)

Najciekawszy zegar jaki mieliście?

Znam tylko DeToma/Lennego i jest bardzo OK, nie chciałbym efektu popsuc, ale może spróbować co innego (kwak v7 np.?)

Podrawiam

No a więc mój ostatni myk szykowany to dość nowe cd Philipsa z CDM9, przetwornik po I2S Petera, zegar LC Audio - forumowy klon z własnym transformatorem, "dogłębnie" odłączone wyjście cyfrowe. Mam więc prosto, bo Peter za mnie zrobił większość roboty. Tam gdzie trzeba to wstawiam os-cony sp i trochę perełek ferrytowych a także wymieniam te kondensatory, które się nagrzewały. Opcjonalnie robię kilka regulatorów ALW (dzięki saczkowi mam rysynki płytek) i sprawdzam zmiany z profesjonalnym zasilaczem. A .... i wyjściowe też zmieniam z BG-N

na inne ;). Co do kondensatorów to przy shitowych, oddalonych od odbiornika i jeszcze nielicznych zasilaczach z 78xx to jedna wielka niewiadoma jakie kondensatory wsawić żeby fajnie grało - trzeba dobrać, bo liczy się nawet oddalenie regulatora od odbiornika.

Rambo, u mnie regulator będzie na odbiorniku, zaraz do nóżki zasilania odbiornika będzie podlutowana nóżka konda i out stabilizatora :)

Przezornie ?:)

Tylko jakie kondy głowne(duże pojemności) przed stabilizacją? Bo na nóżkę odbiornika dam oscona. Ale co przed stabizatorem?

No, Panowie, takie typowe kondy w Hi-Endowych transportach...co tam dają ?:)

Pozdrawiam

myślę, że ważniejsze jest jaki to będzie regulator :) . ALW zaleca Rubycon ZA, w ML widziałem lubią Nippona. Ja mam w zasaobach Panasa HFZ i czas by popracował. Jak chcesz mieć pełny wypas to nie zastanawiaj się tylko ściągaj kasę z konta i BG :)).

Ja tam specjalnym fanem BG N wszędzie i w dużych ilosciach nie jestem. Zwyczajnie mulą jak sie przegnie :)

Lepiej sobie tak to wytlumaczyć;)

A tak serio, to pojemności tych rzedów to juz kasa konkret i na pewno nie zabawa w Philipsie za 60zł:)

Dobre Nippony, dobre :)

Może pomyśle też o Rubyconach ZL/ZA tak jak piszesz.

A diody jakie bys proponował ?

W Levinsonie są zdaje sie BYT15B, przypadkiem mam takich ze 100szt, ale czy faktycznie dobre?

Im dłużej człowiek czyta o wypasach tym bardziej nabiera przekonania, ze wielcy nie wszędzie się przykładają :)

Pozdrawiam

diody - to tylko raz słyszałem pozytywną zmianę jak włożyłem BYV 26c, a te wszystkie MUR860 to raczej nie .... a drugi raz to była pozytywna zmiana jak wstawiłem schottky`ego bo ścieżki można było dotknąć goła ręką :)

ps. pochwal się jak chodzi końcówka na lampie i czy w ogóle wywaliłeś op apmy czy też i/V został a wyszedł drugi amp.

Jak dla mnie bardzo dobrze chodzi, ma tak gramofonowo podkręcony bas, bardzo dźwieczna góra - u mnie w sam raz, ale kiedy słuchaliśmy z Symkiem+ klony R2.5 to na rocku było za dużo tego dobrego.

No, ale w końcu nie mój sprzęt ;)

Powiem może tak: to jest pierwszy CD, do ktorego nie biegam co chwilę z lutownicą.

Ładuje plytę i gra.

Ta analogówka jest moim zdaniem lepsza od np. Passa D1, którego mialem wcześniej.

Pod tymi wzgledami na ktore zwracam uwage, a więc dynamika i barwy.

Pozdrawiam

no i o to chodzi :) Nie ma uniwersalych klocków - całość musi być precyzyjnie dobrana. Też cieszę się z dwóch świeczek w cedeku - ładnie wygląda w nocy ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi