Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Czy próbował ktoś stosować w konstrukcjach DIY kondensatory jak niżej, a jeśli tak to z jakim skutkiem.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

• 3 tygodnie później...

Sikorel'e mam ale Siemensa. Jeszcze ich nie używałem bo czekam na pozostałe elementy. Z tego co czytałem to porządna seria. 4700uF/40V są wielkie jak 15000uF/50V.

• 1 miesiąc później...

Wczoraj wrzuciłem do wzmacniacza kondensatory Panasonic FC. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, niby grają przyzwoicie ale świszczą ! akcentują "s" tak że tego słuchać się nie da. Te kondensatory tak już mają czy to po jakimś czasie minie? nie mówię tu o przyzwyczajeniu się do ich obecnej prezentacji dźwięku. Bocznikowanie coś pomoże w ich przypadku? da się zniwelować do minimum ich syczenie/świszczenie np takimi ero mkp 22nF?

Edytowane przez ace99

Wczoraj wrzuciłem do wzmacniacza kondensatory Panasonic FC. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem, niby grają przyzwoicie ale świszczą ! akcentują "s" tak że tego słuchać się nie da. Te kondensatory tak już mają czy to po jakimś czasie minie? nie mówię tu o przyzwyczajeniu się do ich obecnej prezentacji dźwięku. Bocznikowanie coś pomoże w ich przypadku? da się zniwelować do minimum ich syczenie/świszczenie np takimi ero mkp 22nF?

Bocznikowanie nie pomoże. Nie lubię FC. U mnie jazgotały, darły się- to taki ich charakter.

Panasonic FC... Pa,pa

Bocznikowanie nie pomoże. Nie lubię FC. U mnie jazgotały, darły się- to taki ich charakter.

Panasonic FC... Pa,pa

Mam identyczne doświadczenia Krzych 2.

Nawet nie mam za bardzo pola manewru z kondensatorami. Panasonic FC mają średnice 10mm ( 470uF/25-35V ). Kondensatory o takiej średnicy które widziałem to jeszcze tylko Philipsy BC 470uF/25V z allegro. Może macie jakąś propozycję co do ich zastąpienia? Philipsy dają radę? czy to też takie jazgotliwe kondensatory?

Edytowane przez ace99

Nawet nie mam za bardzo pola manewru z kondensatorami. Panasonic FC mają średnice 10mm ( 470uF/25-35V ). Kondensatory o takiej średnicy które widziałem to jeszcze tylko Philipsy BC 470uF/25V z allegro. Może macie jakąś propozycję co do ich zastąpienia? Philipsy dają radę? czy to też takie jazgotliwe kondensatory?

A gdzie konkretnie chcesz je zaaplikować, bo 470uF 25/35V jest sporo.

A gdzie konkretnie chcesz je zaaplikować, bo 470uF 25/35V jest sporo.

Do wzmacniacz Lehmanna tam miejsce jest tylko na kondensatory o średnicy 10mm, przy 12,5mm jest już większe pole manewru, niby takie też by tam weszły ale będą opierać się o radiatory, których temp to ok 80st.

Panasonic FC - fujjj....

Philips/BC Components - mniammm...

Nie słuchałem tych philipsów jeszcze, na allegro jest aukcja ok 3zł-5szt ale nie wiem czy to nie są starsze kondensatory którym te 470uF mogło już ulecieć.

Naprawdę bocznikowanie tych FC nic nie da? tak było by szybciej ;)

Znalazłem w farnellu coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ace99

Do wzmacniacz Lehmanna tam miejsce jest tylko na kondensatory o średnicy 10mm, przy 12,5mm jest już większe pole manewru, niby takie też by tam weszły ale będą opierać się o radiatory, których temp to ok 80st.

Nie chodzi mi o miejsce jako takie, czyli w jakim wzmacniaczu i przy jakich elementach sąsiadują ale jaką role w układzie spełniają.

To tak jak kobieta dzwoni do servisu samochodowego i zgłasza, że ma zepsuty samochód, a gdy mechanik pyta jaki to samochód to odpowiada, że czerwony.

No to na Allegro masz taki wybór:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - seria FM i nie będą świszczeć

Te przy BD wyglądają, że są o średnicy 12,5mm

Taki wybór jest na Allegro, no faktycznie cieniutko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogólnie Fm'y testowałem przy okazji innych wzmacniaczy do zasilania się nadawały ale mają za dużo basu.

Zastanawiam się nad tymi philipsami 470uF/25V. Jeśli nie są to "świszczące" kondensatory to bym zaryzykował. Jednak muszą mieć już trochę lat skoro jest jeszcze na nich napis philips zamiast BC i dlatego się obawiam się przed zakupem czy one zamiast tych 470uF nie mają czasem teraz z 300-200uF.

Nipponów nie używałem jeszcze. Które Waszym zdanie będą lepsze te philipsy czy nippony?

Dałem link do BC a nie do Philips'ów.

Kosztują prę złotych. Kup BC i Nippony i sprawdź. Jedne i drugie nie będą świszczeć.

Witam.Szukam do mojej końcowki mocy kondensatorow.Moją juz calkiem sporo bo prawie 30 lat.Końcowka ma sie bardo dobrze jednak korci mnie wymiana elektrolitow ktore znajduja sie na sciezce audio zaraz za wejsciem sygnału.Wartosci to 100,10, 4.7uF napiecie od 25-50V oznaczone są ICC.

Poniewaz temat jest dość obszerny a dla mnie troche trudny więc licze na pomoc osob obeznanych w temacie.

Przy okazji mile widziane byłoby info gdie mozna je kupić ,w ostateczności moze byc e-bay.

I jeszcze jedno pytanie w zasilaniu siedza kondensatory 2x10000 uF(x2) firmy Mallory czy wymiana tych kondów bylaby wskazana?

Po 30 latach to jak dla mnie wszystkie elektrolity do wymiany.

Na tacy ?

Wpisz choćby w alledrogo wartości jakie Ciebie interesują. Przeanalizuj jakie są dostępne , popytaj sprzedawców , porównaj ceny i w tym wątku lub całym audiostereo wpisz nazwę i " lub " rodzaj kondensatora - będziesz miał wszystko co potrzebujesz.

Nie ma co ukrywać że im droższy kondensator to przeważnie lepszy.

Ale czy dla Ciebie lepszy i w konkretnym miejscu ?

To już sam musisz osądzić.

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętaj że najlepszy kondensator to jego brak.

Z elektrolitów na moją wiedzę i chwile obecną najlepsze w torze sygnałowym to Black Gate N i Elna Silmic II

A nieelektrolitów - jeżeli Ci wejdą bo są duże - poczytaj linki które podałem.

Gdzie dostać? - "google" i wpisz 10000uF/xx V i masz odpowiedź.

A na koniec.

TO NIE JEST TEMAT O DORADZANIU ALE WASZE DOŚWIADCZENIA NA TEMAT RANKINGU KONDENSATORÓW.

Nie zaśmiecajcie go takimi pytaniami bo właśnie przez takie wpisy " temat robi się bardzo obszerny "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w jakim układzie takie kombo będzie działać najoptymalniej? Może wszędzie wstawiać silmic i bocznikować ero 1uF? A.... jeszcze jedno - nie napisałeś jaką pojemność silmic wstawiać!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

w jakim układzie takie kombo będzie działać najoptymalniej? Może wszędzie wstawiać silmic i bocznikować ero 1uF? A.... jeszcze jedno - nie napisałeś jaką pojemność silmic wstawiać!

Z ust mi wyjąłeś to pytanie. Z napięciem oczekuję na odpowiedź.

Witam.

Panowie pomocy.

Szykuję się do ratowania mojego NADa C370 (przy okazji upgrade). Potrzebne mi informacje jakie kondzie polecacie do toru sygnałowego, jakie do zasilacza i do końcówek mocy. Nie znam się na tyle by zrobić to z głową. Jak wiecie, to co siedzi seryjnie w tym wzmacniaczu to podobno żenada.

Pozdrawiam.

Tak na marginesie może, ktoś wie gdzie mogę kupić potek niebieskiego ALPSa 10 kilo z napędem.

Nie myśl - słuchaj.

Ręce opadają...

Zoller - potrafisz czytać ?

To co wyżej napisałem tyczy właśnie takich wpisów jak Twoje !!!!

A jak nic z tego nie wywnioskujesz to załóż osobny wątek.

Ręce opadają...

Zoller - potrafisz czytać ?

To co wyżej napisałem tyczy właśnie takich wpisów jak Twoje !!!!

A jak nic z tego nie wywnioskujesz to załóż osobny wątek.

Potrafię czytać. Może mi pomożesz gdzie mam się zapytać, skoro tutaj macie największe pojęcie o kondach na całym forum. Ale ok. założę nowy wątek, jestem ciekaw kto z Was odpowie.

Pozdrawiam.

Nie myśl - słuchaj.

Mi też Elna się sprawdza (chodzi o Silmic II). Jednak zamiana na Jantzen Audio Silver Z-Cap na wyjściu z CD okazała się bardzo korzystna w stosunku do tej Elny.

Ciekawi mnie jednak dlaczego w pierwszym z tych linków tak mocno pojechali Jantsen:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W drugim zaś od Mundorf M-Cap 400VDC MKP lepsza jest nawet Wima MKP10. Czyżby opinia chłopców z KRAKOWSKIE TOWARZYSTWO SONICZNE mimo że szczera była nieobiektywna, bo podmieniali konda w tylko jednaj konfiguracji sprzętowej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Panowie mozecie podać jakie elektrolity z zakresu 2,2uF do 10uF wstawić do wzmaka w tor miedzy stopniami, gdzie oryginalnie siedziały elna re2(4,7uF), a sam wzmak symetrycznie zasilany: opy +/-15V a końcówki +/- 45V?

Gdzieś widziałem kilku krotnie wpisy na ten temat, ale jak na złosć nie moge ich teraz odnaleść.

Kombinowałem z róznymi elktrolitami, ale miałem je z odzysku i efekt kilkukrotnie był lepszy niż na elna re2, która niby fajnie brzmi, ale brakuje w dzwieku na tych kondach przestrzeni i pazura, czyli jest mułowato, natomiast te co wstawiałem zamiennie, to niby z mimi odzyskiwał wzmak przestrzeń, ale zawsze czegoś barkuje, a to wysokie jakby szelszczące az drażniące do bólu, albo basu brak, albo środek zdeformowany lub wrzeszczący...cieżka sprawa, bo kupił bym teraz jakieś nowsze na allegro, tylko jakie ? nie jestem maniakiem co chce wtopić majątek, a w miare rozsądne kondy kupić z mozliwym minimum wad.

Za kazdą sugestie bede wdzieczny.

Widze ktoś wcześniej polecał simlic II, czy Elna Silmic II RFS 4.7uF/35V są dobrym rozwiązaniem bo widze ze sporo ich na allgro, czy coś innego, moze lepszego ktoś poleci mi ? (najlepiej na podobnym pułapie cenowym lub niższym)

aha dodam ze przy zasilaniu opamp-ów mam błekitne philipsy.

Edytowane przez mahariasz

Witam !

Panowie mozecie podać jakie elektrolity z zakresu 2,2uF do 10uF wstawić do wzmaka w tor miedzy stopniami, gdzie oryginalnie siedziały elna re2(4,7uF), a sam wzmak symetrycznie zasilany: opy +/-15V a końcówki +/- 45V?

Gdzieś widziałem kilku krotnie wpisy na ten temat, ale jak na złosć nie moge ich teraz odnaleść.

Kombinowałem z róznymi elktrolitami, ale miałem je z odzysku i efekt kilkukrotnie był lepszy niż na elna re2, która niby fajnie brzmi, ale brakuje w dzwieku na tych kondach przestrzeni i pazura, czyli jest mułowato, natomiast te co wstawiałem zamiennie, to niby z mimi odzyskiwał wzmak przestrzeń, ale zawsze czegoś barkuje, a to wysokie jakby szelszczące az drażniące do bólu, albo basu brak, albo środek zdeformowany lub wrzeszczący...cieżka sprawa, bo kupił bym teraz jakieś nowsze na allegro, tylko jakie ? nie jestem maniakiem co chce wtopić majątek, a w miare rozsądne kondy kupić z mozliwym minimum wad.

Za kazdą sugestie bede wdzieczny.

Widze ktoś wcześniej polecał simlic II, czy Elna Silmic II RFS 4.7uF/35V są dobrym rozwiązaniem bo widze ze sporo ich na allgro, czy coś innego, moze lepszego ktoś poleci mi ? (najlepiej na podobnym pułapie cenowym lub niższym)

aha dodam ze przy zasilaniu opamp-ów mam błekitne philipsy.

Jak masz miejsce dawaj foliowce nawet mkt. Dostaniesz nawet taką wimę:

Ukryta Zawartość

Wielkościowo do przełknięcia. Można podeprzeć mkp1837 od vishaya 10-22nF. Polecam jak jest miejsce :)

Ukryta Zawartość

foliowce juz sprawdzałem polskie byki-kanciaki pamietam ze na drutach je lutowałem bo nieszło upchnąć i niestety to była porażka jeśli chodzi o dżwięk, tzn z tego co pamietam był totalnie oschły i bez dynamiki, myślisz ze te vimy mogą być lepsze ?

foliowce juz sprawdzałem polskie byki-kanciaki pamietam ze na drutach je lutowałem bo nieszło upchnąć i niestety to była porażka jeśli chodzi o dżwięk, tzn z tego co pamietam był totalnie oschły i bez dynamiki, myślisz ze te vimy mogą być lepsze ?

Porównywałem te Wimy do Elna 4u7 CE-BP i Elny okazały się lepsze i to dokładnie w miejscu które opisałeś "w tor miedzy stopniami, gdzie oryginalnie siedziały elna re2(4,7uF)"

• Pokaż nowe odpowiedzi