Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner z możliwością pracy jako końcówka mocy?

georgePako

Rekomendowane odpowiedzi

witam jak w temacie co polecacie w budżecie do 2500zł ? używki też wchodzą w gre

wzmacniacz który posiadam to nad 355

kolumny focal chorus 716

Dziękuję z góry za pomoc

Ps

Mam na oku denon x3100 ale cena jest za duża

no to zdecydowanie kup używkę ,na nowy amplituner z pre-out musisz wydać min te 2,5 tyś,a jakość dzwięku bardzo słaba.Masz tylko fronty,a co z tyłami i centralem,oraz subem,ile masz m2 do nagłośnienia.

pokój 20metrów z tym że sub mam rel t5 i jest on podłączony do wzmaka więc interesuję mnie tylko centralny i tyły aby jakość była dobra ..co dokładnie byś polecił?

Kolumny masz całkiem spoko,nie wiem jak sie cenią monitory,i central ,ale ja bym kompletował własnie Focale,sub mały zabawka ,ale 20 m2 nagłosni .Wzmacniacz tez przyzwoity,teraz amplituner,nie kupuj do tego systemu popierdziawki.Polecam ci LX od Pioneera,lub Wysokie Yamahy,możesz tez kupić Onkyo 828,ale raczej musi być na gwarancji.Jak nie zalezy ci na wyglądzie to i CA650,651 sie nada.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcale w AV nie potrzebujesz wyjścia pre out.

Ja mam Onkyo 636 w którym nie mam pre out i przez adapter konwerter hi low do poziomu rca podaje sygnał z amplituner do wzmacniacza stereo i też Nada

I za 1250 zł mam amplituner z atmosem i porządne stereo.

Nie dawaj się naciągane na drogie amplituner z pre out bo jak pisałem można rozwiązać to w inny sposób.

A kasę która co zostanie zostaw na modyfikacje nada u muda wtedy poczujesz co ten nad potrafi w stereo za nieduża kasę

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Witaj,

Dokładnie jak mówi przedmówca mianowicie chodzi mu o dzielnik napięcia który podłączasz pod kolumny frontowe. Wówczas każdy amplituner się do tego nada.

Z drugiej strony możesz kupić używany ale nie stary amplituner. Fajnie by było jakby w tej cenie był także funkcjonalny.

Onkyo Seria 838, Marantz SR 5009, Denon X3000 itp.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Wcale w AV nie potrzebujesz wyjścia pre out.

Ja mam Onkyo 636 w którym nie mam pre out i przez adapter konwerter hi low do poziomu rca podaje sygnał z amplituner do wzmacniacza stereo i też Nada

I za 1250 zł mam amplituner z atmosem i porządne stereo.

Nie dawaj się naciągane na drogie amplituner z pre out bo jak pisałem można rozwiązać to w inny sposób.

A kasę która co zostanie zostaw na modyfikacje nada u muda wtedy poczujesz co ten nad potrafi w stereo za nieduża kasę

Pewnie że tak mozna,ale słuchałes LX z serii 80 ,porównanie 636 to jak maluch,a Audi.636 to tani i podstawowy model,nic wielkiego nie prezentuje,więc wydając 2,5-3 tys na używany amplituner najwyższych serii jest jak najbardziej wskazane,jak by kolega miał 1200 zł wtedy mógł by kupić używańca Onkyo z serii 6,jak ma dwa razy tyle,to zdecydowanie lepszy wybór to amplitunery flagowe.Sam wygląd 636,a LX,lub RX-V to kosmos ze wskazaniem na te starsze.

Kolumny masz całkiem spoko,nie wiem jak sie cenią monitory,i central ,ale ja bym kompletował własnie Focale,sub mały zabawka ,ale 20 m2 nagłosni .Wzmacniacz tez przyzwoity,teraz amplituner,nie kupuj do tego systemu popierdziawki.Polecam ci LX od Pioneera,lub Wysokie Yamahy,możesz tez kupić Onkyo 828,ale raczej musi być na gwarancji.Jak nie zalezy ci na wyglądzie to i CA650,651 sie nada.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a powiedz Kolego dlaczego pod każdym linkiem wyskakuje Focal Chorus oprócz Anthema, tu po wciśnięciu tego linka jest Anthem :)

ale jaja, skopiowałem Twoje linki w ramach cytatu i u mnie gdy nacisnę Twoje skopiowane wyskakuje to co ma być a w Twoim poście wychodzi mi cały czas Focal oprócz Anthema oczywiście.

Ze swojej strony w budzecie proponuję Denona 4310, to wysoki model i nie tylko wielkością :) oraz Pioneer LX55 lub LX60

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale do kina on nie potrzebuje wysokich serii AV

czemu nikt nie tępi takich opinii ? AV to nie tylko końcówka, to też DAC, pozycjonowanie i wiele innych elementów.

czemu nikt nie tępi takich opinii ? AV to nie tylko końcówka, to też DAC, pozycjonowanie i wiele innych elementów.

Ale taka jest prawda granie z Daca tego co jest w amplitunerze to jakaś pomyłka i autor to zapewne wie.

Do muzyki ma osobny wzmcniacz stereo i pewnie też jakiegoś cdka lub inny zew dac, to ja się pytam po co mu lepszy AV w/g Ciebie, chyba tylko dla świadomości.

AV musi być taki który ma wszystkie dekodery na pokładzie i w miarę dużą moc do wysterowania pozostałych kolumn poza frontami.

Reszta posiadając osobny tor dla stereo jest bez znaczenia.

Ja sobie inaczej tego nie wyobrażam, bo każda inna opcja jest tylko pół środkiem

to ja się pytam po co mu lepszy AV w/g Ciebie, chyba tylko dla świadomości.

Tak, do muzy ma wzmaka i dobrze ale wyobraz sobie, że po to, zeby podczas oglądania gdzie wzmacniacz robi za końcówkę mocy a jego dac jest odłączony , żeby w amplitunerze był dobrej jakości dac do którego będzie podłączony wzmak to po pierwsze , po drugie w amplitunerach niskiej półki nie masz wyjścia pre a co za tym idzie nie podłączysz wzmaka, żeby ten robił za końcówkę mocy dla frontów , po trzecie jeśli kupisz amplituner z niskiej półki nie będzie on w stanie w odpowiedni sposób wysterować kolumn, wszystkich pięciu kolumn bo jego moc dobrze jak będzie miała 5x45 - 50 W , do tego dochodzą kolumny o niskiej skuteczności i robi się kupa nie kino dlatego stosuje się dodatkowy wzmak , zeby odciążyć zasilacz i moc zamiast na fronty czyli w sumie na 5 kolumn rozłożyć na resztę kolumn czyli tylko trzy 1xśrodek (centralny) i 2xsurround , żeby amplituner bez zbytniego preżenia się wysterował te trzy kolumny z odpowiednią dynamiką i żeby starczyło mu do tego mocy czego może mu zabraknąć przy pieciu już wiesz dlaczego.

AV musi być taki który ma wszystkie dekodery na pokładzie i w miarę dużą moc do wysterowania pozostałych kolumn poza frontami.

to ja się pytam po co mu lepszy AV w/g Ciebie, chyba tylko dla świadomości.

przeczytaj to, sam sobie zaprzeczasz bo jeśli chcesz mieć to co w pierwszym cytacie (tłusty druk) to nie może być amplituner za 1,2-1,5 tys zł , bez jaj, musi byc niestety droższy a jeśli dodatkowo ma dobrze grać w stereo to już naprawdę potrzeba ładnych kilka tysięcy, ostatnio na topie jest Onkyo RZ900 a to ok 6 tys zł i wg ludzi STĄD i ich recenzji z własnousznych odsłuchów :) jest to amplituner , który gra w stereo

jaki jest ten pozostały tor dla stereo, wzmacniacz, a w jaki sposób chcesz i czym wysterować pozostałe dwie kolumny tzn pierwsze dwie znaczy fronty , bez pdłaczenia wzmaka z frontami do amlitunera. Wzmacniaczem, a skąd on dostanie sygnał z przednich kanałów, musi być podłączony do amplitunera co nie, no właśnie, i jak chcesz wtedy sterować głośnością tych frontów podłączonych do wzmaka.

Wytłumacz jak Ty to zrobisz.

Tak, do muzy ma wzmaka i dobrze ale wyobraz sobie, że po to, zeby podczas oglądania gdzie wzmacniacz robi za końcówkę mocy a jego dac jest odłączony , żeby w amplitunerze był dobrej jakości dac do którego będzie podłączony wzmak to po pierwsze , po drugie w amplitunerach niskiej półki nie masz wyjścia pre a co za tym idzie nie podłączysz wzmaka, żeby ten robił za końcówkę mocy dla frontów , po trzecie jeśli kupisz amplituner z niskiej półki nie będzie on w stanie w odpowiedni sposób wysterować kolumn, wszystkich pięciu kolumn bo jego moc dobrze jak będzie miała 5x45 - 50 W , do tego dochodzą kolumny o niskiej skuteczności i robi się kupa nie kino dlatego stosuje się dodatkowy wzmak , zeby odciążyć zasilacz i moc zamiast na fronty czyli w sumie na 5 kolumn rozłożyć na resztę kolumn czyli tylko trzy 1xśrodek (centralny) i 2xsurround , żeby amplituner bez zbytniego preżenia się wysterował te trzy kolumny z odpowiednią dynamiką i żeby starczyło mu do tego mocy czego może mu zabraknąć przy pieciu już wiesz dlaczego.

przeczytaj to, sam sobie zaprzeczasz bo jeśli chcesz mieć to co w pierwszym cytacie (tłusty druk) to nie może być amplituner za 1,2-1,5 tys zł , bez jaj, musi byc niestety droższy a jeśli dodatkowo ma dobrze grać w stereo to już naprawdę potrzeba ładnych kilka tysięcy, ostatnio na topie jest Onkyo RZ900 a to ok 6 tys zł i wg ludzi STĄD i ich recenzji z własnousznych odsłuchów :) jest to amplituner , który gra w stereo

jaki jest ten pozostały tor dla stereo, wzmacniacz, a w jaki sposób chcesz i czym wysterować pozostałe dwie kolumny tzn pierwsze dwie znaczy fronty , bez pdłaczenia wzmaka z frontami do amlitunera. Wzmacniaczem, a skąd on dostanie sygnał z przednich kanałów, musi być podłączony do amplitunera co nie, no właśnie, i jak chcesz wtedy sterować głośnością tych frontów podłączonych do wzmaka.

Wytłumacz jak Ty to zrobisz.

Poczytaj to co pisałem predzej o adapterach i nie posiadaniu pre out( które nie jest konieczne do podłaczenia wzmacniacza stereo) w av, nie chce mi sie tego non stop powtarzać.

Miałem Av za 7 k tys dokładałem do nich końcówki mocy typowo stereofoniczne jak np audiolaby 8000P i 8200 P i grały gorzej , dużo gorzej o tego co mam teraz

Ale taka jest prawda granie z Daca tego co jest w amplitunerze to jakaś pomyłka i autor to zapewne wie.

Do muzyki ma osobny wzmcniacz stereo i pewnie też jakiegoś cdka lub inny zew dac, to ja się pytam po co mu lepszy AV w/g Ciebie, chyba tylko dla świadomości.

Ja sobie inaczej tego nie wyobrażam, bo każda inna opcja jest tylko pół środkiem

Równie dobrze można się zapytać po co komuś lepszy DAC czy wzmacniacz. Może dla sceny, detalu, dynamiki i kilku innych pierdoł.

BTW: nie każdy lubi kino nieme.

mnie by bardziej interesowało jak taki wynalazek "psuje" sygnał w stosunku do tego co wyszłoby z PRE. Fanatycy kabli mieli by używanie :D

Miałem Av za 7 k tys dokładałem do nich końcówki mocy typowo stereofoniczne jak np audiolaby 8000P i 8200 P i grały gorzej , dużo gorzej o tego co mam teraz

mhm, ta.

Najlepiej procesor wielokanałowy z wielokanałową końcówką mocy i szlus.

mhm, ta.

Tu się zgadzam oczywiście masz rację, tylko jest taki mezalians, że najtańszym procesorem jest właśnie"zintegrowany amplituner"

Nic innego w tej cenie nie odtworzy najnowszych kodeków niestety

Równie dobrze można się zapytać po co komuś lepszy DAC czy wzmacniacz. Może dla sceny, detalu, dynamiki i kilku innych pierdoł.

BTW: nie każdy lubi kino nieme.

mnie by bardziej interesowało jak taki wynalazek "psuje" sygnał w stosunku do tego co wyszłoby z PRE. Fanatycy kabli mieli by używanie :D

Tak jak pisałem muzyki przez av nie słucham w stereo oczywiście, a w kinie nawet nietoperz utraty by nie usłyszał, jeżeli w ogóle ona występuje.

Oglądam dużo koncertów na blu i też jest ok tak jak pisałem Sr 7008 czy 7009 nie grały lepiej bo właśnie diabeł tkwi we frontach one i tak głównie grają i central

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli komuś wystarczy system 5.1 lub 7.1 to spokojnie jest wstanie pominąć amplituner w systemie KD. Jest sporo odtwarzaczy na rynku które potrafią zdecydować formaty DTS HD i Trzeba. Wtedy spokojnie można użyć wielokanalowej końcówki mocy,wzmacniaczy stereo lub aktywnych kolumn. Sam mam taki zestaw, player plus 3 wzmacniacze stereo. Pierwszy jest trochę lepszy niż pozostałe bo robi oczywiście za wzmacniacz stereo, reszta zasila pozostałe głośniki,subwoofer oczywiście bezpośrednio do playera. Wcześniej miałem Yamahe Rx-a 2010,nawet nie ma o czym gadać, poprostu przepaść.

Jeżeli komuś wystarczy system 5.1 lub 7.1 to spokojnie jest wstanie pominąć amplituner w systemie KD. Jest sporo odtwarzaczy na rynku które potrafią zdecydować formaty DTS HD i Trzeba. Wtedy spokojnie można użyć wielokanalowej końcówki mocy,wzmacniaczy stereo lub aktywnych kolumn. Sam mam taki zestaw, player plus 3 wzmacniacze stereo. Pierwszy jest trochę lepszy niż pozostałe bo robi oczywiście za wzmacniacz stereo, reszta zasila pozostałe głośniki,subwoofer oczywiście bezpośrednio do playera. Wcześniej miałem Yamahe Rx-a 2010,nawet nie ma o czym gadać, poprostu przepaść.

Opisz szczegółowo konfigurację bo jestem bardzo ciekaw

Tu się zgadzam oczywiście masz rację, tylko jest taki mezalians, że najtańszym procesorem jest właśnie"zintegrowany amplituner"

ale ja nie podałem tego zestawu (procesor+ końcówka) z myślą o tym przedziale cenowym a z myślą o najlepszym brzmieniu i np

Ukryta Zawartość

wielokanałowy procesor + wielokanalowa, w tym przypadku 5-cio kanałowa końcówka mocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Opisz szczegółowo konfigurację bo jestem bardzo ciekaw

Proszę bardzo:

Oppo 105D + Yamaha AS2000 (stereo+ końcówka w kinie)+ dwa wzmacniacze klasy D na TPA3116+subwoofer Velodyne EQ-Max12 bezpośrednio w Oppo,głośniki B&W 683S +HTM61S2+685S2,wszystko na kablach Melodiki.

Mam system 5.1 na moje warunki mieszkaniowe wystarczy, mogę spokojnie zrobić 7.1 ale nie mam na razie takiej potrzeby i możliwości technicznych.

Tak jak pisałem muzyki przez av nie słucham w stereo oczywiście, a w kinie nawet nietoperz utraty by nie usłyszał, jeżeli w ogóle ona występuje.

Oglądam dużo koncertów na blu i też jest ok tak jak pisałem Sr 7008 czy 7009 nie grały lepiej bo właśnie diabeł tkwi we frontach one i tak głównie grają i central

nietoperz nie będzie najpierw przepuszczał sygnału przez całą elektronikę amplitunera a potem kradł przez konwertery to co wypluje końcówka mocy. Potem nie będzie słuchał masteringu koncertów, które trudno podstawić koło produkcji kinowych, zwłaszcza tych dobrych.

Nietoperz wie że dobrą robotę którą odwala DAC i PRE-AMP to stojące dęba skrzydła. Podłączy jak należy, usiądzie w fotelu, odpali film i powiem jak zajefajnie się lata... czuje od zawietrznej że gra cały zestaw a nie tylko 3 głośniki.

sory takie kombinacje robiło się w szkole, nie było sprzętu ani kasy ale były chęci. Z bagatelizowania jakości porosłych kolumn zestawu też wielu wyrosło.

Gadasz głupoty bo nie masz porównania tzn ja nie mówię że to co piszesz zagra bądź nie zagra lepiej.

Ale rozwiązanie które proponuje jest kilku krotnie tańsze i mając porównanie u siebie gdzie miałem topowe AV do których dokładalem porządne końcówki mocy a teraz rozwiązanie które mam w niczym nie ustępuje tamtym drogim rozwiązaniom.

Miałem u siebie już swego czasu 9.2 teraz mam 5.1.2 i uwierz mi jestem zadowolony chyba nawet bardziej niż poprzednio a kasę która mi została zainwestowałem w porządne stereo.

PS i u mnie głośniki sufitowe jak i suroundy grają bardzo dobrze.

I jeżeli mam być szczery jedyny przeskok jaki zauważyłem ze zmianami sprzętu mówimy tu o filmach oczywiście ( bo stereo cały czas coś zmieniam na plus) to był wtedy gdy zmieniłem poprzedniego denona 1513 na Marantz SR7008.

Do tego Marantza dokładalem różne końcówki wzmacniacze ale w kinie jakieś poprawy nie odczuwałem w stereo jak najbardziej.

Teraz mam Onkyo 636 wspierane przez tuningowana integre na fronty i też nie odczuwam różnicy między Marantz em plus końcówka a tym co teraz jest.

Kino to nie muzyka a filmy typu Transy bądź Avengers gdzie non stop są używane wszystkie to rzadkość. A nowe Transy oglądałem na poprzednim sprzęcie i na obecnym i na obecnym jest lepiej atmos robi przestrzeń. Na tyle lepiej że 5.1.2 gra o wiele lepiej jak 7.1

Ale to wszystko trzeba samemu sprawdzić do odważnych świat należy

nigdy, przenigdy nie uwierzę że ktoś mając amplituner za 20k nagle zadowala się marketem za ~1500 zł, zwłaszcza w takim stylu podłączenia. Lubię bajki ale aż taki głupi nie jestem. Podobnie 7.x nie zagra tak jak 5.x a wybór konfiguracji głównie jest uzależniony od pomieszczenia a dokładniej mówiąc przestrzenią za słuchaczem.

Avengers ścieżkę ma przeciętną.

Gadasz głupoty bo nie masz porównania tzn ja nie mówię że to co piszesz zagra bądź nie zagra lepiej.

z Twoimi wygibasami nie mam, ale słuchałem różnych amplitunerów w różnych konfiguracjach, ze wzmacniaczami i monoblokami. Różnica jest zawsze, amplitunery do ~5000 zł nowe to namiastki przyzwoitości, dlatego nadal używam ponad 14 letniego klocka. Fakt o atoms czy nawet HD mogę zapomnieć... jak mnie będzie stać na dobry dps i głośniki to na pewno zainwestuje.

Problem dzisiejszych amplitunerów to gazeciarstwo

nigdy, przenigdy nie uwierzę że ktoś mając amplituner za 20k nagle zadowala się marketem za ~1500 zł, zwłaszcza w takim stylu podłączenia. Lubię bajki ale aż taki głupi nie jestem. Podobnie 7.x nie zagra tak jak 5.x a wybór konfiguracji głównie jest uzależniony od pomieszczenia a dokładniej mówiąc przestrzenią za słuchaczem.

Avengers ścieżkę ma przeciętną.

Ale ja nie pisałem o ampli za 20 k tylko o takim za 7 k plus końcówka. A fakt Avengers z polskiej dystrybucji ma totalnie skompresowaną ścieżkę DTS HD MA. JUŻ dużo lepiej wypada Polskie DD.

Ale pierwsza część Avengers była dzwiekowo b dobra

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.