Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner z możliwością pracy jako końcówka mocy?

georgePako

Rekomendowane odpowiedzi

Mam masę płyt filmowych BR od różnych dystrybutorów w PL z DTS HD i też dostrzegam różnicę między filmami z zależności od zastosowanego enkodera DTS HD na jednych lepszy na drugich gorsza jakość(ścieżka ścieżce nie równa jakościowo).Jak dla mnie najlepszą jakość daję ścieżka PCM chodź mało jest dawana mam ją na BHD i Hostelu od Sony

Ale ja nie pisałem o ampli za 20 k tylko o takim za 7 k plus końcówka

siebie gdzie miałem topowe AV

topowe AV przekraczają 25k.

JUŻ dużo lepiej wypada Polskie DD.

polskiego dubbingu nie da się oglądać... nie ważne która cześć.. czy seria od M.

A fakt Avengers z polskiej dystrybucji ma totalnie skompresowaną ścieżkę DTS HD MA

kompresja jest bezstratna więc jej siła nie ma żadnego wpływu na dźwięk.

Miałem kilka wersji (zniesmaczony krążkiem porównywałem inne dystrybucje) w każdej była taka sama kicha. Żaden film z uniwersum nie miał rewelacyjnego dźwięku.

Mam masę płyt filmowych BR od różnych dystrybutorów w PL z DTS HD i też dostrzegam różnicę między filmami z zależności od zastosowanego enkodera DTS HD na jednych lepszy na drugich gorsza jakość(ścieżka ścieżce nie równa jakościowo)

ale to nie jest problem jednego filmu jednego kodeku a różnych dystrybucji. Nie spotkałem filmu w którym DD, DTS i odmiany HD brzmiałby tak samo, same poziomy głośności często są różne. Jeśli ścieżka jest dobra to na każdym kodeku jest zabawa, jak jest dno to nawet PCM nie uratuje.

Jeżeli chcemy film z dobrym dzwiekiem to trzeba oglądać po angielsku w oryginalnej sciezce dźwiękowej. ..

No chyba ze sie oglada film polskiej produkcji a takich chyba nie ma z dobrym dzwiekiem

Z polskich tez mam nie małą kolekcję ale na DVD wybranych(nie kupuję na BR bo nasze kino jest dobre na raz) i z tych co mam jak dla mnie najlepszą ma Sala Samobójców DTS 5.1 dwa tygodnie temu kupiłem na DVD polski Karbala beznadziejny dźwięk DD5.1 strasznie cichy a akcji trochę jest we filmie(śmigłowce,strzelanie,wybuchy) widziałem lepsze wydania na DVD w DD 5.1 w PL jak Star Wars III czy Percy Jackson .

Obejrzyjcie Avengers nowe w DTS HD MA z polskiej dystrybucji a zobaczycie o czym mówię całkowicie wycięta dynamika prawdopodobnie zastosowali jakąś kompresję bo inaczej tego wytłumaczyć się nie da.

Tego nie da się oglądać. Mimo iż Polskie ścieżki są zawsze tragiczne to akurat w Avengers jest lepsza

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Z polskich tez mam nie małą kolekcję ale na DVD wybranych(nie kupuję na BR bo nasze kino jest dobre na raz) i z tych co mam jak dla mnie najlepszą ma Sala Samobójców DTS 5.1 dwa tygodnie temu kupiłem na DVD polski Karbala beznadziejny dźwięk DD5.1 strasznie cichy a akcji trochę jest we filmie(śmigłowce,strzelanie,wybuchy) widziałem lepsze wydania na DVD w DD 5.1 w PL jak Star Wars III czy Percy Jackson .

Karbala jest wyjątkowa pod jednym względem bo Polski film od dawna gdzie dialogi są w miarę zrozumiałe

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Co WY z tą kompresją DTS H DMA.. Skąd to wzięliście.

Ostatnio wpadły mi w ręce płyty blu ray ze ścieżką DTS HD MA ale 2.0 1629 kbps , na innej było 1566 kbps też 2.0, na innej w 7.1 4742 kbps , w 5.1 3072 kbps , 5.1 2970 , 5.1 3536 kbps, 7.1 4905 kbps a nawet taka ze ścieżką 2.0 z 858 kbps (tutaj nie mam zielonego pojęcia jaki będzie core bo na pewno nie 1509,) a na naszym Wołodyjowskim z DTS HD MA 2.0 było 2057 kbps (a core we wszystkich przypadkach (oprócz tego 858 kbps oczywiście) jest ten sam, 1509 kbps nawet w tych ze ścieżką 2.0) i co, oznacza to, że DTS HD MA jest kompresowany bez jaj jest to przecież niezdegradowany sygnał audio o zmiennej przepływności do 24,5 Mbps dla płyt Blu-ray oraz 18,0 Mbps dla płyt HD-DVD więc wszystko zależy jak zostało to nagrane na taśmie matce. Widać Polska ścieżka w DTS HD MA jest nagrywana z niższą jakością. Może to wina sprzętu jakim dysponują nasze ekipy filmowe. Czort wie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cytat :

DTS-HD Master Audio wnosi do domu, precyzyjnie bit po bicie, ścieżkę filmową o jakości dostępnej dotychczas wyłącznie w studiach nagraniowych. Standard oferuje niespotykaną dotychczas przepływność danych, wynoszącą 24.5 Mbps (mega-bits per second ) dla Blu-ray Disc, oraz 18 Mbps dla HD DVD. Tak wyśrubowane właściwości techniczne standardu, pozwalają przenieść i odtworzyć ścieżkę audio z częstotliwością próbkowania 96 kHz i długością słowa 24 bit dla każdego z ośmiu (7.1) kanałów bez żadnej kompresji. Dźwięk jaki uzyskamy, wykorzystując DTS-HD Master Audio, jest identyczny ze studyjnym oryginałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co się dziwisz skoro dla większości użytkowników onkyo 636,646,czy z800 to sprzęt doskonaly,szkoda nawet się udzielać.

Co WY z tą kompresją DTS H DMA.. Skąd to wzięliście.

Ostatnio wpadły mi w ręce płyty blu ray ze ścieżką DTS HD MA ale 2.0 1629 kbps , na innej było 1566 kbps też 2.0, na innej w 7.1 4742 kbps , w 5.1 3072 kbps , 5.1 2970 , 5.1 3536 kbps, 7.1 4905 kbps a nawet taka ze ścieżką 2.0 z 858 kbps (tutaj nie mam zielonego pojęcia jaki będzie core bo na pewno nie 1509,) a na naszym Wołodyjowskim z DTS HD MA 2.0 było 2057 kbps (a core we wszystkich przypadkach (oprócz tego 858 kbps oczywiście) jest ten sam, 1509 kbps nawet w tych ze ścieżką 2.0) i co, oznacza to, że DTS HD MA jest kompresowany bez jaj jest to przecież niezdegradowany sygnał audio o zmiennej przepływności do 24,5 Mbps dla płyt Blu-ray oraz 18,0 Mbps dla płyt HD-DVD więc wszystko zależy jak zostało to nagrane na taśmie matce. Widać Polska ścieżka w DTS HD MA jest nagrywana z niższą jakością. Może to wina sprzętu jakim dysponują nasze ekipy filmowe. Czort wie.

Ukryta Zawartość

cytat :

DTS-HD Master Audio wnosi do domu, precyzyjnie bit po bicie, ścieżkę filmową o jakości dostępnej dotychczas wyłącznie w studiach nagraniowych. Standard oferuje niespotykaną dotychczas przepływność danych, wynoszącą 24.5 Mbps (mega-bits per second ) dla Blu-ray Disc, oraz 18 Mbps dla HD DVD. Tak wyśrubowane właściwości techniczne standardu, pozwalają przenieść i odtworzyć ścieżkę audio z częstotliwością próbkowania 96 kHz i długością słowa 24 bit dla każdego z ośmiu (7.1) kanałów bez żadnej kompresji. Dźwięk jaki uzyskamy, wykorzystując DTS-HD Master Audio, jest identyczny ze studyjnym oryginałem.

Ukryta Zawartość

Nie kompresji ale ścięta dynamika w ścieżce Dts HD MA w najnowszym Avengers

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obejrzyjcie Avengers nowe w DTS HD MA z polskiej dystrybucji a zobaczycie o czym mówię całkowicie wycięta dynamika prawdopodobnie zastosowali jakąś kompresję

No właśnie ta dynamika zależy od jakości żródła

czyli taśmy matki

Panowie a tak w ogóle jest odczuwalna różnica w jakości dźwieku pomiędzy :

- DTS | 1 510 Kbps | 5.1 a

- DTS-HD MA | 4 312 Kbps | 5.1

co się dziwisz skoro dla większości użytkowników onkyo 636,646,czy z800 to sprzęt doskonaly,szkoda nawet się udzielać.

dokładnie...

Nie kompresji ale ścięta dynamika w ścieżce Dts HD MA w najnowszym Avengers

to się zdecyduj bo sam pisałeś o kompresji :P według mnie tam leży wszystko..

jest bardziej detalicznie, dźwięk się wydaje bardziej precyzyjny. Mimo wszystko podstawa to i tak sprzęt, DTS w starym rumplu może zagrać lepiej niż DTS HD na lepszym markecie. Pomijam problem jakości samej ścieżki.

NIE MOŻE ,LECZ ZAGRA LEPIEJ,wczoraj przytargałem starego ax 10 i od Pioneera,znajomy kupił sobie go w Holandii,ale nie ma pojęcia o sprzęcie av,więc poprosił abym go posprawdzał,i poustawiał wstępnie,skonfigurował ,ma duże pomieszczenie ,podobne do mojęgo ponad 40m2.Trochę posiedzieliśmy przy nim,i stwierdzam że zwykły dts ,zagrał na nim lepiej,niż dts hd na moim lx81,było mocniej,bas,aż zmiatał z fotela szczegóły podobnie do lx,ale bardziej nam podpasował zwykły dts.Testowany na Batman początek 7,1 dts hd masters,i zwykły dts,oraz na filmie bez litości.Kolumny Taga Platinium 100 SE,reszta to zwykłe Platinium zestaw 7,1.Sub JBL 250

Pamietam pierwszy mój film w DTS na Sony 930 QS - Gladiator na DVD . Lub koncert J.M Jare z Chin , to samo . Banan na gębie . Po 10 latach kupiłem BR i już takiego szału nie było na HK :(

Może zrobiłem się gluchszy ?:)

Z moich doświadczeń - DD wypuszczone na dobry wzmacniacz gra lepiej od DTS-HD na przeciętnym amplitunerze. DD, a co dopiero DTS. ;) Niestety DD na przeciętnych amplitunerach brzmi po prostu źle, DTS - lepiej, a DTS-HD jeszcze lepiej, ale to nie znaczy że już akceptowalnie. Zdecydowanie jednak mogę potwierdzić, iż nawet na kiepskich amplitunerach różnica między DTS a DTS-HD jest widoczna.

NIE MOŻE ,LECZ ZAGRA LEPIEJ

dlatego go ciągle trzymam.. ma bardzo dobry pre-amp i w stereo też daje radę, gra na poziomie nowego wzmacniacza ~4-5k.

tylko ten dotykowy pilot....

tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.