Skocz do zawartości
IGNORED

DVD-Amplituner Marantz połączone analogowo kompletnie nie gra

Pan_61859

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zestaw KD Marantz SR 4001 + DV 4001. Słucham też na nim nieraz stereo (obecnie kolumny Triangle Zephyr) i teraz taka sytuacja:

połączone przyzwoitym koaksjalem dają całkiem dobry efekt w stereo

po podłączeniu analogowym interkonektem kolumny grają, jakby nakryte kocem. Średnie tony całkiem wycięte, wokal wycofany, bas ubogi. W zasadzie tylko wysokie bardzo szczegółowe. Przetwornik w DVD to PCM 1735E, nie wiem co siedzi w ampie, ale myślę, że to samo bo to ta sama seria. Teoretycznie powinno więc grać podobnie.

Czemu ten sygnał po analogu jest aż tak kiepski i różny od sygnału cyfrowego? Kabel odpada, sprawdziłem na innym sprzęcie. Ustawienia sprzętu też odpadają bo w obydwu przypadkach włączam Pure Direct. Generalnie jest to tani ale przyzwoity interkonekt Bridge. Co może być przyczyną?

Mam podobnie. Mało tego słuchawki podłączone do odtwarzacza CD grają dobrze a już podpięte do amplitunera to co u ciebie. Wycofana średnica i słaba dynamika. Wygląda na to że interkonekt jest winny, ale to chyba nie to, mam taki za 100 zł. Sprawdzałem schemat odtwarzacza i amplitunera, nie rozumiem dlaczego tak jest. Droga audio w połączeniu analogowym jest taka sama jak w cyfrowym. Czyli z wejścia cd idzie do selektora wejść następnie na przedwzmacniacz i na końcówki mocy. Po cyfrowym sygnał przechodzi przez dac w av i dalej idzie do tego samego selektora wejść itd. Sygnał analogowy w trybie direct nie jest przetwarzany na cyfrowy i następnie analogowy więc już sam głupi jestem. Różnica jest tylko taka że w połączeniu analogowym wykorzystane są inne wzmacniacze operacyjne (w CD) a w cyfrowym wzmacniacze operacyjne w AV. Czytałem różne opinie o wzmacniaczu onkyo który ma dac i tam napisali że jest lepszy dźwięk jeśli korzysta się z daca we wzmacniaczu czyli połączenia cyfrowego. Na podstawie mojego av i w/w opinii wydaje mi się że jeśli w urządzeniu jest dac to lepiej jest to zaprojektowane żeby z niego korzystać, a nie z daca w źródle. Może ktoś mądrzejszy to wyjaśni.

Dodam tylko że CD posiada filtr analogowy który wygładza charakterystykę sygnału analogowego czyli powinno być dużo lepiej a nie jest.

Czytałem różne opinie o wzmacniaczu onkyo który ma dac i tam napisali że jest lepszy dźwięk jeśli korzysta się z daca we wzmacniaczu czyli połączenia cyfrowego.

Zwłaszcza w nowszych amplitunerach kinowych tak jest, że tor cyfrowy jest lepszy niż coraz bardziej pomijany analogowy. Oczywiście są różne dack i włożone w amplitunery ale raczej tak jest.

We wzmacniaczu stereo jeśli posiada wejście optyczne i coax, bywa różnie, bo wpływ na takie różnice mają 2 inne rzeczy : jego wejścia analogowe i tor jest dobrej jakości, sporo zależy od tego jaki DAC siedzi w odtwarzaczu CD na(przed) wyjściu analogowym rca.

Jeśli dac w cd jest średni, a ten we wzmacniaczu dobrej jakości, różnica będzie na plus przy połączeniu cyfrowym.

Natomiast jeśli odtwarzacz jest dobry Cd i ma dobry wewnętrzny dac, a wzmacniacz ma przeciętny to różnice będą marginalne porównując różne połączenia, (może nawet w druga stronę?).

Dac w av jest lepszy w w moim przypadku bo według danych producenta ma większą dynamikę 110 db, a dac w CD ma 100 db. Ale to nie wyjaśnia mi sprawy bo w połączeniu cyfrowym jakość w wejściu słuchawkowym jest prawie taka sama jak w wejściu na av. Inaczej przy połączeniu analogowym słuchawki podłączone do cd grają bardzo dobrze ale już do av gorzej. Przy cyfrowym obie dziurki grają w podobnej jakości. To tak jakby na rca następowała strata. Nie rozumiem tego.

Ale podobne sytuacje zdarzały się także z innymi firmami. Więc skoro DAC w ampli gra Ci lepiej to nie maco się zastanawiać tylko słuchaj podłączeniem przez coaxial.

Pozdrawiam

Uwielbiam takie kosmiczne problemy ;D

Po co dublować dobrego dac'a skoro wystarczy że jest w amplitunerze ? Już szczególnie nie ma to sensu w takich najprostszych modelach jak te :>

Jakoś praktycznie cały rynek poszedł w "transporty", ciekawe czemu ?

Skoro od kilkunastu lat "kino domowe" bazuje na podłączeniach cyfrowych, i podpięty w ten sposób zestaw działa i gra lepiej to po co rozpaczać nad tym że po analogu gra źle ? Nie moge tego pojąć ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.