Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 42 zmiana części w zwrotnicy

Kamil Ełk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mógłby ktoś podpowiedzieć co tam w elementach na co grzebnąć, żeby było więcej widać muzyki :) Dziś wymieniłem kabelki wew. na prolinki za 10zł no i albo mi się wydaję albo gra to deko transparentniej, suma sumarum mogłoby się trochę tych dek nazbierać.

DYNSKRET.png

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Ten niebieski kondensator wymień na czerwonego Jantzena i rezystory na supressy bezindukcyjne, nie znam kolumn ale te czerwone już pozytywnie wnoszą co nieco :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Dziękuje za info. Co do rezystorów to kolega z forum się polecił na grafitowe. Zaś kondensatorów Jantzena czerwonych 4,7 uF dla napiecia 100V na razie nie znalazłem.

Czy mozna zastosować kondensator o takiej samej pojemności ale możliwosci pacy nie na 100v tylko 400v, ma to jakies znaczenie dla dzwięku ?

Spokojnie można zastosować 200 lub 400v . Dźwięk nie powinien ulec zmianie , choć wydaje się jakby był pełniejszy przy nieco większych gabarytach /?/ .

Są dwie mocne grupy audiofili preferujące albo Mundorfa ( Supreme ) , albo czerwonego Jantzena . Obie grupy twardo stoją przy swoim . Dla jednych Mundorf jest szklisty i matowy , dla innych J. Superior jest za szczegółowy /? / i nieco cienki w brzmieniu . Dobrze jest wybrać od razu dobrą " opcję z kondensatorem , ponieważ wygrzewanie " trwa ok 400-500 godzin / do pełnego wygrzania , do tego czasu mogą być jazgotania i przymulenia ~ falowo , od mocnych do łagodnych faz pod koniec tego okresu , dlatego cenione są używane ! /.

Z ciekawych kondów jest jeszcze Audyn Cap Plus mkp / chyba /, z opisów wynika że może być porównywalny z innymi b dobrymi ...np Z Mund Supreme /? , ale nie wiem czy w PL można go namierzyć ?

Osobiście po konfrontacji Mundorfa Białego za 28 zł z czerwonym Jantzenem 65zł , do zwrotnicy z jednorzędowej , wybrałem Jantzena ; ze względu na ładniejszą barwę , ...( ale już użyty w pre ampie lampowym Czerwony ( inna wartość ) , lepszym i to zdecydowanie był Mundorf Silver Oil , kilka razy droższy ( choć pewna szklistość była zauważalna ) ale był lepszy ! , więc cena tu też odgrywa rolę / w spodziewanej jakości /)

Z rezystorami trzeba uważać , np szare metalizowane / chyba Mundorfy po 2-4 zł ? / , mogą być zbyt metaliczne i jazgotliwe , wypalają " się strasznie długo ...na początek zwykłe ceramiczne powinny wystarczyć , może nie są tak rozdzielcze i nie wnoszą odrobinę przestrzeni / jak wymienione / , ale będzie bardziej słodko , normalniej i milej dla ucha .

Choć też chętnie bym poznał propozycje dobrych " i tanich rezystorów do takich działań .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bym nic w oryginale nie zmieniał, a jak już Cię tak korci do modyfikacji, to wywal pasywną zwrotnicę i zrób aktywny podział - wówczas będzie prawdziwa zmiana a nie pudrowanie.

Rezystor wymień, ale resztę zostaw na płytce, jak jest.

ALE

całą część kolumny odpowiedzialną za wysokie tony okabluj miedzianym

pojedynczym solidem 24 AWG, czyli po naszemu drutem 0,5 mm średnicy.

Co do 100 V a 800 V teoretycznie niby to samo, ale ponieważ chwalą go

głównie wielbiciele albo twardych kopułek, albo zamulonego dźwięku,

nazywanego dla poprawy samopoczucia "analogowym" to dość łatwo wysnuć

wniosek ogólny: zmienia barwę tym mocniej, na im większe napięcie został

wyprodukowany.

Słowem tak:

chcesz mieć wszystko, co fabryka dała we wszystkich elementach toru -

stosuj elementy na napięcia 100 V, rezystory drutowe i kabel solid 24 AWG,

z kolei jak potrzebujesz modyfikacji barwy - daj 8 mm2 i kondzioły od czołgu,

najlepiej na parę kilowoltów ;-)))

Jeśli buduje się optymalne zwrotnice bez ścieżek PCB, a P to P, to nie może być

obojętne dla sygnału czy płynie kondensatorem ze ścieżką sygnału 20 mm,

czy ścieżką o szerokości 100 mm.

Fakt, że system agresywny tego akurat czasem potrzebuje, żeby się w ogóle

dał słuchać, ale to też kwestia upodobań i muzycznego smaku...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję wam za informacje. Widzę że trzeba będzie modyfikację zrobić po kolei żeby zbadać wpływ zamienionych elementów, zacznę od rezystorów proponowanych przez kolegę, potem kondensatory czerwone jantzena superior one są na 800v. Gdybym robił to na oddzielnej płytce łącząc punkt z punktem. To jakich drutów i cyny do tego użyć ? Chyba że wszystko się zmieści.

Wystarczają przeważnie druty od elementów; jeśli nie,

to na pewno nie linka, tylko solid.

Przy tych długościach średnica równie dobrze 0,5 co 1 mm.

Cyna nie ma większego znaczenia, jeśli dajesz elementy na 800 V,

bo i tak jest tylko na skrzyżowaniach łączonych przewodów.

Ważne - zmieniać tylko jeden element, żeby mieć pełną kontrolę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie raz juz proponowalem swoje rezystory grafitowe. Niestety biale cermety badz metalizowane rezystory nie sa najwyzszych lotow..

Każdy w domowych warunkach może Sobie wykonać rezystory grafitowe, koszt znikomy, pracy niewiele tak naprawdę...

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Gość

(Konto usunięte)

Każdy w domowych warunkach może Sobie wykonać rezystory grafitowe, koszt znikomy, pracy niewiele tak naprawdę...

Gucio ale nie każdemu się chce bawić... Zrobienie rezystorów to fakt trochę czasu ale jak się go nie ma?

Bmxmen robi w dobrej cenie i na jakość nie można narzekać. Sam mam takie i mogę z czystym sercem polecić.

Rozpoczął bym od wymiany kondensatorka za 2 zł , tutaj wpływ na poszczególne zakresy i barwę może być spory o ile nie największy . Ostatnio modyfikowałem trochę zwrotnicę z swoich monitorach Celestion Concertino 2 , ponieważ miały za dużo ostrości na górze , druciany nalot " i niedosyt barwy i basów ...a w końcu to były solidne monitory kiedyś ... za ok 3,6 tys ( SL6 , 100 ) i powinny grać przyzwoicie . Kilka prób z wartościami rezystorów i kombinatoryka kondensatorów ( z szuflady ) nie przyniosła oczekiwanych wyników / szło , ale w nie tym kierunku co chciałem / , dopiero kiedy przywróciłem oryginalny ( wygrzany" !!! ) główny rezystor i zastąpiłem oryginalne ( druciane dźwiękowo ) kondy na górze ..." zwykłym "" czarnym Jantzenem ( odrobinę innej wartości ) , i na dole dodałem trochę basów ( kond 2,2 do 10 tki która była ) .....pojawiło się TO na co czekałem ; więcej barwy , słodycz i ciepło zamiast : neutralnego" chłodu , ; lepsze rozróżnienie barw instrumentów , wyszła przestrzeń , pojawiła się przejrzystość holograficzna ( klarowność ), drajw basów , mocna średnica i piękne złote " wysokie ( w końcu ! ) ... a jak podpiołem do Cyrusa II sieciówkę King Cobra , to wymalowało " ; miodzio przy kominku , klimaty rodem z Musikal Fidelity ( np A3 ) lub coś podobnego ( co też lubię ) , ale rosdzielczo i muzykalnie , nawet o barwie i plumkaniu dobrej lampy " ( ... wpasował się ! , ... np kond. Manta była przejrzysta , analityczna i nieco chłodniejsza / ale drażniła ) . Byłem bardzo zaskoczony , że ten zwykły czarny Jantzen , tak dużo wniósł do tego zestawienia , świetna synergia i efekty z aluminiową kopułką "( przeciwieństwa się uzupełniają !!! ) , z efektów jestem zadowolony ( choć jeszcze wygrzewam i obserwuję ... ponieważ zmiany mogą nadejść ! różnie bywa ) . Rezystory i kondensatory były już wygrzane ... , zobaczymy .

( oczywiście ; przewody - też specjalnie dobierane )

A z tymi rezystorami ( ~ lepszymi " )

to chętnie bym poprosił o jakieś dowody lub opowieści , co one wnoszą do muzyki ?

...bo chyba nie chodzi o podkręcanie rozdzielczości ? , która może być zbyt natarczywa ? ...

Dynaudio posiada wspaniały głośnik wysoko tonowy i dobrze by było zachować jego urok i piękno .

A pewne niedopowiedzenia są chyba naturalne i ciekawsze niż ; kawa na ławę ... z fusami " ?

To właśnie wspomniałem w poście#8 - jak musisz modyfikować, bo masz słabą kopułkę,

wtedy żonglerka kondensatorami daje wyniki.

Proste podłączenie "zwykłym" mkt i cienkim drutem dokładnie określa cechy tego głośnika.

Jeśli jesteś "wyznawcą" tych materiałów na membrany, to zakładając brak uszkodzeń

słuchu powinieneś coś z tym zrobić.

I bardzo dobrze, że to się rozsądnym kosztem udało, bo czytam czasem o przypadkach,

gdzie parę kondensatorów do tych poprawek kosztuje dużo więcej,

niż para bardzo dobrych kopułek, jak chociażby np. Morel CAT 308

a to w końcu 6 stówek, więc trzeba tu być wyznawcą

Nie bronie :)

Sory !!! Nie wiedziałem że tym handlujesz, myślałem że polecasz oryginały po gigantycznych cenach ...

.....pojawiło się TO na co czekałem ; więcej barwy , słodycz i ciepło zamiast : neutralnego" chłodu ,

Skąd pewność, że producent zestroił kolumny neutralnie? Może na starcie było za dużo góry?

Ogólnie za cel mam wyklarowanie się dzwięku, zwiększenie transparentności. Kolumny z opinii grają po cieplejszej stronie, mają dość gęstą średnicę. Natomiast reszta mego toru Arcam 23t Jak i wzmacniacz Sytnthesis Ensemble gdzie lampy sterujace są EH Gold nadają ogólnie dość jasny i szczupły charakter dzwięku, szczególnie te lampy sterujące, bo wystarczyło że wymieniłem 2 z 4ch na RCA Connie i odrazu dzwięk się dociążył, pogrubił, wypełnił, zabarwił ale poszło to w stronę lepkości cukierkowatości i zmniejszenia selektywności. Więc tę sprawę charakteru dzwięku mogę modyfikować lampami a monitory chciałbym doprowadzić do większej transparentności, w szczególności lepszego usłyszenia akustyki pomieszczenia. Ogólnie motywacją jest to że monitory Dynaudio Focus 110 są na tych samych przetwornikach co 42, jest ciut inna zwężająca się ku tyłowi obudowa i inna zwrotnica a koszt ich to 2x. Dzwiękowo dużo bardziej udane. Ergo największe zmiany muszą być w zwrotnicy, taka polityka firmy by kształtować serię w dużej mierze tymi komponentami. A że pieniądze na drzewach nie rosną to, myślę że warto zainwestować w modyfikację zwrotnicy, skoro ma ona aż takie znaczenie.

Sory !!! Nie wiedziałem że tym handlujesz, myślałem że polecasz oryginały po gigantycznych cenach ...

Handluje to za grube slowo. Po prostu robie je dla ludzi ktorzy nie maja czasu zajmowac sie takimi pierdolami. 4 krotnie taniej niz w sklepie org. Tylko zeby strata mojego czasu i rzeczy z jakich je robie sie odrobila.. A to ze potrafie ywkonac rezystory o wyzszej rezystancji, chyba max 4 k ohm, o wyzszej mocy, ostatnio 50 wat. porownujac z orginalnymi drogimi wersjami juz nie wspomne.

Gość

(Konto usunięte)

A z tymi rezystorami ( ~ lepszymi " )

to chętnie bym poprosił o jakieś dowody lub opowieści , co one wnoszą do muzyki ?

...bo chyba nie chodzi o podkręcanie rozdzielczości ? , która może być zbyt natarczywa ? ...

Dynaudio posiada wspaniały głośnik wysoko tonowy i dobrze by było zachować jego urok i piękno .

A pewne niedopowiedzenia są chyba naturalne i ciekawsze niż ; kawa na ławę ... z fusami " ?

Julo102 ezystory w niektórych przypadkach dają sporą różnice w dźwięku.

U mnie po zmianie z cermetowych na grafitowe od Bmxmena była delikatna poprawa na plus.

Natomiast u kolegi który zaszalał i kupił mundorfy mresisty supreme, zmiana była ogromna, czego byłem świadkiem :)

Wcześniej byłem lekkim sceptykiem co do rezystorów ale teraz muszę przyznać, że niestety rezystory mają spory wpływ na dźwięk.

Najlepiej samemu sprawdzić. Wtedy będziesz miał własną niezależną opinię :)

A co do moich wniosków, dobry rezystor nie tuszuje informacji i nie chodzi o rozdzielczość choć pośrednio też... ale bardziej o koherencję wszystkich dźwięków i każdego z osobna :)

To przenosi się m.in. na lepszą akustykę pomieszczenia (echo poszczególnych dźwięków) separację i właśnie rozdzielczość.

Dodam jednak od siebie, że kondensatory grają jednak pierwsze skrzypce i tu zawsze kładłbym nacisk na różne próby. Drugorzędne są rezystory i okablowanie (równie ważne jak rezystory).

Jednak nie zapomnijmy ze m resist to zglola calkiem inaczej grajacy rezystor niz grafity. Trzeba z nim uwazac bo moze byc za ostro, krzykliwie, z sybiliantami. Trzeba wiedziec co chce sie uzyskac i z jakimi kondensatorami ma to wspolgrac, bo ostry kondensator plus m resist to juz przesada. Jak kolega boomaga radzi, najlepiej sprawdzic w wlasnym torze.

Moje 3 groszę.

Zmienić kolumny na 52se lub inne wyższe..

A jak dłubać hobbystycznie to tak:

Cewkę rdzeniową wylutować, wysłać do Polinka na pomiary i kupić coś o tej samej indukcyjności i możliwie zbliżonej rezystancji z cewek powietrznych na drucie 1.8mm.

To jest duża zmiana. Trenowałem to na tych samych driverach czyli 15w75.

Posłuchać dwa tygodnie i ustalić co się zmieniło i w którą stronę dalsze zmiany.

Kondensator 4.7uF zmienić na jakiś MKP, minimum biały Mundorf i wtedy rezystor 3R9 zmienić na Superesa. Choć może siać z D28, wtedy dać rezystor 4R7 zamiast 3R9.

Ten 22R zostawić on nie jest w "audio". I słuchać dalej.

Aha, kable albo tak jak piszę Audioburak, ale elementy nowe, polutować przedewszystkim bezpośrednio ze sobą, absolutnie nie do płytki jak teraz.

To będą słyszalne takie zmiany wszystkie razem wzięte moim zdaniem.

Reasumując, moja kolejność

Cewka rdzeniowa

kond MKT

montaż bezpośredni

rezystor

Wywalić z kolumny gąbki, dać tej samej grubości filc

Bedą o duża klasę lepsze kolumny.

Nie istnieją "ostre" kondensatory, ani rezystory - chyba, że były szkolone

w jakiejś hodowli dla wiadomych służb ;-)))

Nie znalazłem dotychczas żadnego parametru, który by miał wskazywać

na cechy ostrości czy agresywności, a używam różnych rodzajów kondensatorów,

bo od miliFaradów, po trymery rzędu 2,5 pF.

I to na różnych zakresach częstotliwości - od akustycznych po 10 GHz.

Ostry to może być CD'k, wzmacniacz a najprędzej głośnik wysokotonowy;

szczególnie z twardą membraną ( widać często to na charakterystykach )

lub zbyt nisko zaaplikowany i dający dużo zniekształceń w szerokim widmie częstotliwości.

To właśnie trzeba leczyć różnymi zabiegami, do których "normalne" rezystory, ani kable,

ani kondensatory się NIE NADAJĄ bo nie mają zalet maskujących oryginalne brzmienie

wielu głośników i oczywiście współpracujących sprzętów.

Podsumowując moje głupoty twierdzę, że ani rezystory, ani kondensatory nie grają

"piskliwie, z sybilantami czy krzykliwie" one potrafią conajwyżej

lepiej lub gorzej tylko maskować te cechy.

Dodam jednak od siebie, że kondensatory grają jednak pierwsze skrzypce i tu zawsze kładłbym nacisk na różne próby. Drugorzędne są rezystory i okablowanie (równie ważne jak rezystory).

Boomaga bardzo dziękuję za odpowiedź , jestem przekonany że wnoszą , ale nie znałem żadnych konkretnych takich rezystorów , które można polecić . Ceramiczne to szeroki standard . Szare ? Mundorfy za 2-4 zł , są nieco rozdzielcze ale i krzykliwe , ja nie dałem rady ich wypalać " , może do małych przymulonych kolumn ? .... A innych , konkretnych nie znam . Grafitowe wydają się być za drogie , za cenę 40-60 zł już można mieć parkę całkiem dobrych kondensatorków , które są bardziej pewne w działaniu . To też info dla Kamila .

Wszystko może mieć wpływ na brzmienie kolumny , sam kiedyś wyklejałem wnętrze kolumny tekturą , aby pozbyć się pudełkowatego charakteru dźwięku , choć oczywiście są specjalne maty i gąbki , te też użyłem .

Okablowanie ; Posiadałem kiedyś fajne monitory na Seasach ( diy) które grały jakoś niemrawo . Wyrzuciłem niejakie Sommery z wnętrza i zacząłem kablować " różnymi dostępnymi fragmentami / dobrych przewodów / .Po kilku tygodniach prób i wygrzewań " doprowadziłem samym okablowaniem do rezultatów jakie były optymalne ( dla mnie + zadowolenie ) . Monitory grały chyba jednym z najbarwniejszych i soczystych dźwięków jakie słyszałem . Były świetnie zbudowane z grubych płyt , podwójnie wytłumione od wewnątrz . Jedynie bas się nieco chował , dziś wiem co bym mógł poradzić ...

Zmiany jakie dają rezystory są na pewno , nawet zastosowanie ceramicznego 5W a 10W z większą ceramiką " daje pewne stłumienia dźwięku ... tak zauważyłem , choć to też można wykorzystać , zamiast wstawiania jakiegoś np dławika " na górę , który może odebrać nam decybele .

Podobnie działają kondensatory , które np wymieniłem w monitorach , z drucianych i ostrych " na bardziej audiofilskie " choć po 12 zł . Tu różnica była spora i widoczna , efekt zaczyna przypominać nawet białego Mundorfa ( delikatna szklistość pianina ) , ale jeszcze wygrzewam i obserwuję , tu powinny być jeszcze zmiany ...postaram się to opisać w Mini Maxie jako kontynuację upg -jtu tych monitorów ( pod własne ucho ) .

ps

Audioburak , na pewno masz wiele racji ,

ale ostatnio udało mi się osłodzić ciepłym kondensatorem głośnik wysokotonowy który uważałem za jazgotliwy .

Jeśli przyjąć , że wszystkie elementy są neutralne , .... więc po co je wymieniać i bawić "się w audiofilizm ?

Pozdro !

Szczerze 40-60 zl na parke kondensatorow to starsznie malo, za malo. Chyab ze mowa o jakis ruskich Nosach. Grafity propinowalem jako juz jedne z najlepszych rezystorow jakie sa dostepne na rynku, pewneiak i to moze potwierdzic masa osob z forum., . Audio to drogi sport i niestety trzeba pewne kwoty wydac zeby sprzet zagral nalezycie.Diyowcy i tak sa w lepszym polozeni ua nizeli osoby kupujace sklepowe sprzety z plakietka hi end, placac przeogromne pieniadze, glownie za marke bo rozwiazania i elementy barczo czesto daja wiele do myslenia.. Wrociwszy do moich rezow, za niedlugo autor tematu po posluchaniu cos skrobnie o nich.

Jeśli coś jest jazgotliwe, to jest "oczywistą oczywistością" ;-)), że wymaga zgaszenia,

a kondensatory są tu wdzięcznym materiałem do prób.

To, co proponuję to sposób na otwarcie dźwięku, jego pełna barwa i analityczność.

Do tych zabiegów ŻADNE agresywne czy jazgotliwe elementy się zupełnie nie nadają.

To nie jest takie ~ oczywiste , czasem to inny rodzaj np kopułki stylonowe lub metalowe , ale to nie oznacza że ten metal jazgocze " . Wiele świetnych głośników zbudowanych jest o takie przetworniki . Te o których wspomiałem też pochodzą z uznanych monitorów , a jazgoty " są oczywiście tylko delikatne , gdzieś tam na krawędzi postrzegania ( choć czasem cała rodzina cierpi ... ) .

Przy takich sprawach czasem po zlutowaniu , ze 3 dni gra ostrzej po czym się bardziej klaruje i uspokaja , gorzej jak wraca po wygrzaniu " . Dlatego trzeba uważać , co się daje i dobrze mieć nad tym późniejszą kontrolę .

Rambo54 , dał fajną receptę , a i Bmxmen mówi ciekawie o jakości elementów , oczywiście w hi end-dzie , to rzecz niezbędna i już też droga . Jakość przekłada się na uszy i zadowolenie słuchacza . Kondensatory po 136 zł x2 , może są kluczem do raju ? ... można też takie po 1 tys zł ....za sztukę .

Dynaudio to świetne głośniki , więc warto dołożyć " lub może nawet zmienić zwrotnicę jak już wspomniano .

( wspominałem może o tanich , a ciekawych kondensatorach SCR -ach ? ...takich na początek ... są ciepłe , barwne , słodkie i całkiem klarowne , choć lubią rozgrzewkę )

Ukryta Zawartość

Choć do tych Dynaudio powinny być chyba nieco lepsze , albo ... i lepsze "

Ukryta Zawartość

Chyba zaryzykuję z superriorem jantzena, z jednej strony to względnie nie drogi kondensator, więc i ryzyko nie tak duże zaś po opinii cech jego dzwięku rozjaśnia i nadaje szczegółu co może i dla tej dość subtelnie podającej kopułki by się przydało pewne zdecydowanie, zaś jak Bmxmen twierdzi jego kondensatory nadają masy a więc chudość superiora w jakiejś częsci powinna być kompensowana rezystorem, ale też i same monitory grają gęstą średnicą wiec wychudzenie tłustego to może być nie głupi kierunek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.