Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Zensor 3 Problem, potrzebuje porad

krakers33

Rekomendowane odpowiedzi

Bez tłumaczenia dlaczego?

Napisali, że to jest normalny dzwięk podczas duzego ciśnienia akustycznego, że oni sprawdzali na 70hz i na utworach muzycznych, w co wątpie. Nagrałbym filmik, ale nie ma potrzeby, ponieważ jest to samo co juz wstawiłem tylko na innych kolumnach. Ja stoje przy tym, że to nie jest normalne. Pozdro

Nagrałbym filmik, ale nie ma potrzeby, ponieważ jest to samo co juz wstawiłem tylko na innych kolumnach.

Na innych kolumnach Dali Zenzor 3, czy zupełnie na innych?

Świst z bas reflexu może być przy głośniejszym słuchaniu, ok, ale jeśli już jest, bo np. port ma zbyt małą średnicę, to i tak ten świst zagłuszy reszta pasma i tego tak nie powinno być słychać jak na Twoim filmiku.

No bez jaj, tak grające kolumny nie są warte ani złotówki.

Podobny dźwięk wydobywają z siebie niedokręcone akcesoria jak np. terminal, czy nieuszczelniony port bas reflex (ale to można sprawdzić zatykając port).

Próbowałeś podłaczyć kolumny od inny wzmacniacz i źródło?

Mialem kiedys identyczny problem, w moim przypadku przy duzej amplitudzie cewka lekko haczyla o karkas a spowodowane to bylo wiotkimi membranami ktore po prostu sie załamywaly, wystepowalo to we wszystkich 4 glosnikach.

Aby to potwierdzic, sciagnij sobie generator audio na komputer, ustaw 15-20Hz odkrec wzmacniacz tak aby amplituda byla znaczna, nagraj z 15-20 sekund filmiku, nie dluzej!

A więc jednak Furkot z BR nie jest pozbawiony sensu?! :)

Ale nie tak głośny.

Zdażyło mi się słuchać kolumn z których wydobywał się nieprzyjemny dźwięk, ale było to np. coś niedokręcone, niedoklejone, nieuszczelnione... a jeśli ten dźwięk wydobywał się z portu, to był zagłuszany przez resztę pasma i był tylko słyszalny podczas podawania sinusa lub bas testów.

Jak już pisałem, gdyby to był naprawdę furkot z bas reflexu, to całą serię tych kolumn Dali można wywalić na śmietnik, bo to szmelc.

Gdybym miał na stanie te kolumny, powód tego dźwięku znał bym w przeciągu minuty, a tak to można tylko gdybać. Po za tym filmik nie przedstawia tych kolumn, tylko Dynaudio, co moze być mylące, a sam autor tematu nie jest w stanie wyłapać różnicy jaka może się kryć w tych dwóch dźwiękach (oddając kolumny do serwisu udowodnił, że nie ma wystarczającej wiedzy na temat budowy głosników jak i kolumn).

Jeśli faktycznie był by to bas reflex, to wyciągnął bym go z obudowy. Jeśli jego początek nie miał by zaokrąglenia, to sam bym go wykonał (podgrzewając port nad palnikiem gazowym i wciskając go na butelkę). Niestety takie rzeczy można robić tylko z portem o dość szerokim kołnierzu, szerszym od średnicy wlotu portu, lub o zmiennej średnicy portu (z tego względu, że jak wykonamy zaokrąglenie, port nam się rozszerzy i nie będziemy w stanie go z powrotem wsadzić w obudowę. Po samych zdjęciach z netu nie jestem w stanie ocenić czy dało by radę tak zrobić.

Nagrałbym filmik

Jeśli był by Pan tak uprzejmy, proszę o nagranie tego filmiku, bo jestem ciekaw.

Ok, zaraz wrzuce filmik, jak zatkam BAssreflex to nie ma problemu, ale nie ma też tego dzwieku który mi sie podoba...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To link do mojej kolumny, drugiej nie podlaczałem bo jest to samo, i co sadzicie ? czy to normalne ?

jeszcze gdybym tego nie szłyszał jak jestem na przeciw kolumny, ale one stoja 30 cm od sciany i ten dzwiek sie od niej odbija i kłuje w uszy aż miło :///

Jeśli był by Pan tak uprzejmy, proszę o nagranie tego filmiku, bo jestem ciekaw.

I jak, co Pan sądzi ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja pierdziele, ale kicha.

No to faktycznie brzmi jak turbulencje w porcie.

Czy jesteś w stanie sprawdzić bezinwazyjnie, czy port na wlocie (początek portu w środku obudowy) ma zaokrąglenie? (zaświeć latarką do środka, powinno być widać).

No i przy okazji możesz sprawdzić czy się zwęża ku wlotowi czy ma stałą średnicę.

Teraz pytanie, czy chcesz się z tym bawić, czy zostawiasz tak jak jest?

Jesteś w stanie wyciągnąć ten bas reflex, czy raczej jest mocno wklejony?

Kicha jak siemasz, właśnie nie jest zaokrąglony :/ i od razu miałem ten sam wniosek... Szkoda mi gwarancji w razie czego, bo dosyć mocno jest wciśnięty i nie mam jak go złapać.

A i napewno tego nie zostawię, bo mi to przeszkadza dosyć mocno... Napisałem do sklepu, chociaż minęło 14 dni od zakupu i czekam na odp.

Ja jestem zbyt niecierpliwy, by czekać kolejne 3 tygodnie na to, ze stwierdza iż tak musi być... Chora akcja, szkoda, ze nie mam

Jakiegoś znajomego który by

Mi to zrobił

Moim zdaniem to w tym hornie nawet ich nie sprawdzili tych głośników, jak dzwoniłem raz zapytać co jest z nimi, to powiedzieli, ze może zbyt duża moc i bije karkas, to pomyśleli pewnie, ze może dyskotekę chce robić na tym sprzęcie. Masakra jakaś

Bardzo chętnie bym im wysłał jeszcze raz, ale z jakaś podstawa np: kogoś kto opisze to dokładnie, bo tak to znów mi odeślą

No raczej cieżko bedzie dokonać czegoś takiego w moim mieście, z racji tego ze jest małe. Gdybym wiedział ze osobista wizyta w hornie, i sprawdzenie kolumn na miejscu, przy jakimś techniku jest możliwe, wtedy bym się tam

Wybrał, i udowodnił, ze jest kicha. Ale watpię

A, i zauważyłem, że strasznie długi ten bassrelfeks w srodku jest, no i nie jest zaokrąglony w koncowej częsci od środka, tak jakby do tych kolumn, ktos na szybko włożył jakis tam nie dokończony element, a wtym przypadku port basrefleksu :/

• 1 rok później...

Witam.Podepne sie pod temat.Dali Zensor 3 charcza przy glosniejszym sluchaniu muzyki z glebszym basem.Dzwiek charczenia wydobywa sie tylko z komory bass reflex.Kiedy ja zatykam (na filmie uzylem tego co mialem pod reka) charczenia nie ma.Mysle ze to nie jest normalne.Mam gwarancje.Kolumny mam ponad rok i obawiam sie ze bedzie jak u kolegi ze wszystko ok.

Napedzane sa przez Denon Ceol N9 a poziom glosnosci max polowa skali a bas od 6 do 8.Zeby nie bylo, nie robie dyskoteki w domu.Zestaw stoi sobie w sypialni ok 15m kw i czasami sobie na przebudzenie podkrece glosniej cos w stylu deep house i wtedy popierduje.Wszystko zalezy od rodzaju muzyki.Na początku myślałem że to rezonans po komodzie się rozchodzi ale niesty.Identycznie zachowują się dwie kolumny.

jacek_66365

Napedzane sa przez Denon Ceol N9 a poziom glosnosci max polowa skali a bas od 6 do 8.Zeby nie bylo, nie robie dyskoteki w domu.Zestaw stoi sobie w sypialni ok 15m kw i czasami sobie na przebudzenie podkrece glosniej cos w stylu deep house i wtedy popierduje.Wszystko zalezy od rodzaju muzyki.Na początku myślałem że to rezonans po komodzie się rozchodzi ale niesty.Identycznie zachowują się dwie kolumny.

Ostatnio nabyłem te kolumny na testy z ciekawości jak to gra. Jutro się postaram sprawdzić czy i u mnie występuje ten dziwny efekt i dam znac

Moim zdaniem to zniekształcenia wynikające z pracy ceola. Prawdę mówiąc nigdy tego nie słyszałem w salce odsłuchowej.

Ale też zawsze były podłączone do lepszego wzmaka

Jakby nie były na gwarancji to można by bylo ladnie wyprofilowac bas reflex.Ja tak zrobiłem kiedys z kolumnami.Wyciagnalem bas reflex nasunalem na szyjke butelki i lekko podgrzewałem.Zrobila sie taka trabka o lagodnych krawedziach i furczenie zniklo.Mozna nad palnikiem albo opalarka ale lekko ma tylko zmieknac ten plastik!! i trzeba obracac jak sie podgrzewa.Nie wiem czemu producent dakich fajnych kolumn nie daje profilowanych portow!!!

Takie furczenie powietrza mialem tez w tesi260 tez nie bylo wyprofilowania portu w srodku.Tez przerobilem i bylo super!!! Tam bas reflex dalo sie wyjac bez żadnego odkrecania czegokolwiek.

Szkoda ze nie zrobilem zdjecia ale wyszlo to jak z fabryki.W tesi 740 odrazu wyciagnalem jak zobaczylem ze nie ma zaokraglenia i tez zrobilem.Plastikowe porty bardzo latwo przerobic gorzej jak sa z tektury wtedy trzeba sie bardziej nameczyc.

U mnie ten efekt nie występuje wpięte do Yamaha R-N602 jak i MCR-N 560 wiec coś musi być z Twoimi kolumnami

• 1 rok później...

Witam to samo jest zensor 1 sprawdziłem 4 pary zensor 3 sprawdziłem 3 pary spektor 2 sprawdziłem 4 pary fabrycznie nowych kolumn charczy z bas reflex przy większym basie tylko z otworu bas reflex.

Witam udało się wybrać nowe zensor 3 można grać głosno bas mocny słychać tylko powietrze żadnego charczenia gra dobrze głośno wybierałem z 4 zapakowanych par od producenta

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.