Skocz do zawartości
IGNORED

budżetowe kolumny głośnikowe

Paweł_61996

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam kolumn podłogowych, pewnie używanych, do 1000/1500zł. Po przewertowaniu licznych i obszernych wątków na forum, nadal jestem w kropce.

Zacznę od początku:

pomieszczenie - ok 30m2

wzmacniacz - leciwy ale sprawny radmor 5412 spleciony z mixerem Vestax vmc-002xl (wzmak do zmiany, zaczynam od kolumn, wiadomo $:)

dotychczasowe głośniki - Alton 80, coś szwankuje wysoko tonowy, trzeszczy/szumi. Denerwował mnie w nich bass, zdawał mi się nachalny. Lubie szczery dźwięk, nie lubię kina domowego i napompowanego bassu.

Czego słucham - głównie tematyka - jazz, funk oraz .... przez wielu na forum:) linczowany hiphop - bardziej instrumentalny, bardziej analogowy 80lata grandmaster flash i rzeczy obok również współczesne. trochę elektroniki - przy tym się nie upieram.

Muzyki słucham głównie z winyli, czasem spotify jeśli winyla nie mam.

Zastanawiam się nad Dali blue 5005 oraz nad KEF Q50.

Poza walorami słuchowymi zależy mi, nie ukrywam, na walorach estetycznych w końcu to kawał kloca w mieszkaniu.

Z góry dzięki za każdą pomoc.

Pozdrawiam.

dali 5005 kupisz znaczenie poniżej 1 tys. i będzie to dobry wybór. Nie napisałeś o wielkości pomieszczenia. Jeśli Dali do 1500zł to rozgladałbym się za evidence 470 lub za ok 1000zł dali 450 ( niższy model od 470)

Oprócz tego w budżecie ok 1200 kupisz tannoy V4, to już znacznie nowsza konstrukcja, współczesna linia, na pewno nie będzie straszyć w domu (dźwiękiem również :))

oj sorry, doczytałem, 30 m to za dużo na 5005, pozostałe będą dobre, nawet dali 850 jak upolujesz.

ewentualnie z serii blue podejda większe dali 606/6006.

Witaj,

w Twoim pomieszczeniu idealnie sprawdzi się bardzo dobra, polska konstrukcja Pylon Audio Pearl 25 (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) oraz STX FS-250.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedzi

będę rozglądał sie za tymi Dali, w tannoy v4 denerwują mnie trochę te srebrne elementy, rzecz gustu.

Tak na marginesie, nie chcąc śmiecić nowymi tematami. O co chodzi z ta technologia "Q" w KEFach? Marketing czy rzeczywistość ? Acha i jeszcze do tych dali, pytanie laika, te dwa wejścia 2xdwa kanały, wymaga to jakiegoś specjalnego wzmacniacza? 2x2 czyli grają dwa razy lepiej:D? Google myśli, że to taki banał i nie daje mi odpowiedzi:)

Witaj,

Poluj na uzywki.

Te Dali to faktycznie dobry wybór i odstaniesz je poniżej zakładanego budżetu. W Tej cenie warto jeszcze pochylić się nad Tannoy M4,F4,V4 Yamaha 8900, Indiana Line, Quantum 677. W tym budżecie jest kilka ciekawych kolumn na znanym portalu internetowym. Te Kefy raczej odpuść, nic specjalnego.

Jeśli miałbyś jakieś pytania, pozostajemy do Twojej dyspozycji

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

negocjuj cene , na tych kolumienkach na pewno zbudujesz dobry system na dłuższy czas. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak czytam to mi się niedobrze robi, kup Dali, Canton używki i będziesz zadowlony jak chcesz budżetówki

a Pylon czy STX delikatnie mówiąc ... mi nie grają

no ale brażna doradza :)

Jak narazie czekam na dostawę. Udało mi sie przekonać znajomego do sprzedaży wzmacniacza Sony ta-f606es (550zl) Na forum doczytałem sie, że to niezły model. Czy tak jest to sie okaże. Jak tylko głośniki dotrą przesłucham pare czarnych placków, i opisze wrażenia.

Podsumowując.

Zestaw:

Dali blue 5005

Wzmak Sony ta-f606es

Źródła:

iMac (spotify 320 kbps)

Gramofon numark pro tt-2 (system at 95e)

Pominąłem wszelkie miksery, efekty eq. Żeby było czysto.

Jest bardzo dobrze. Dźwięk jest bardzo precyzyjny. Bass czysty, nie dudniący. Jeśli miałbym porównać go do poprzedniego zestawu. W poprzednim dźwięk był jak zwarty kloc, teraz się rozsypał i można usłuszeć niuanse. Drżenie werbla, strun. Słuchałem m.in. Bill Withers, Roy Ayers, Coltrane, Miles Davis, głównie funk/soul/jazz. Ledwo co wstałem do roboty, spałem może godzinę :) - wiec zakup się udał. Jedyny problem to taki, że muszę przesłuchać wszystkie płyty jeszcze raz. Ale jakoś dam radę. Dzięki za pomoc:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.