Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 10 - 15 tysięcy

Kamil_62222

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do wydania od 10-15 tysięcy na kino domowe. Bardzo duża powierzchnia 70 metrów kwadratowych. Byłem w Media Markt i dali mi taka propozycje.

Yamaha bd-s 677 , yamaha nsf777/nsc444/ns333 , maratz sr6010 i yamaha na-sw 300 mógł ktoś ocenić ten zestaw i jeżeli byłby zły to zaproponować jakis.

Proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/125943-kino-domowe-10-15-tysi%C4%99cy/

O matko po zestaw KD do media !! Zacznij od salonów odsłuchowych poznaj swoje preferencje dźwiękowe. Później mów o kwocie bo może okazać ze zestawik za 5 tys wystarczy a za 10 tys zrobisz sobie urlop ;)

jesli 70 metrow i ma to grac uczciwie to na sam ampli jesli ma byc nowy wydasz 5-6 tys zestaw 5.0 kolumn to wydatek min 6-7 tys i sub hmm zdaly by sie dwa jak to takie duze pomieszczenie wiec wydatek ok 7 tys zl ale na poczatek mozna z jednym i zobaczyc jak to bedzie czy bas bedzie w stanie wypelnic rownomiernie caly pokoj, media i tego typu omijaj z daleka, podjedz do jakiegos sklepu ze sprzetem i posluchaj i to posluchaj sprzetu nie sprzedawcy bo zwiedzilem pare sklepow i co mi czasami probowali wcisnac to juz inna bajka, jesli odnajdziesz swoje preferencje to wtedy na bank bedzie mozna podawac modele ktore ci podejda

70m to niezły hangar :) , wszystko zależy od tego jak lubisz słuchać muzyki, czy gdy wypełnia całe pomieszczenie a Ty niekoniecznie siedzisz i się wsłuchujesz w szczególiki czy siedząc spokojnie sącząc jakiś ulubiony trunek na /w kanapie/fotelu gdy do uszu dobiega ulubiona muza. Do pierwszego "rodzaju" słuchania musiałbyś mieć mocne kolumny o wysokiej skuteczności do tego wydajny/mocny wzmacniacz/amplituner. Do drugiego niekoniecznie to co do pierwszego :)

W kinie zawsze możesz skalibrować sprzęt coby nagłośniło miejsce odsłuchowe z tym, ze sub no na takie hektary musi mieć porządne kopnięcie i jak największy głośnik, Velodyne Q-MAX 15 (500W wzmak i 38cm głośnik) nadawałby się do tego chyba najlepiej ale to ok 6 tys zł. Nie wiem tylko czy amplituner na tak duże pomieszczenie nie będzie za słaby. Czy nie lepiej zrobić to na klockach dzielonych - procesor wielokanałowy + wielokanałowa końcówka mocy. Fakt, wyjdzie to zdecydowanie drożej ale jakościowy skok i brzmienia i sprzętu.

Na początek polecam przeczytanie nastu tematów jakie tutaj już są założone. Pomoże Ci to trochę ogarnąć temat i sprzęt jaki jest teraz na rynku

wątpię czy znajdzie temat podobny do jego, głównie chodzi oo metraż, przeważnie są to góra 40-to metrowe salony a tu... i kasa do wydania inna, zazwyczaj jest to do 10 tys zł.

Ja mam podobny metraż, a do tego ponad 4m wysokości z racji z tego ze zaadoptowałem strych na kino.

Jak kupisz porządne fronty to dodatkowo 1 sub wystarcza, w konfiguracjach ampli zazwyczaj jest opcja dual bas.

Fajny metraż,to może być już konkretne kino.Pierwsza sprawa kolumny ,jak to pomieszczenie wygląda prostokąt,skosy.Jest to jedno pomieszczenie,czy salon ze schodami,kuchnią.

Jeżeli typowy prostokąt to najłatwiej go zaadoptować.

Kolumny wysoko skuteczne .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cały zestaw na bazie tych kolumn,lub tańszy

Ukryta Zawartość

Subwoofer bym odpóscił,i wziął

Ukryta Zawartość

15 tyś juz utopione w kolumny i może byc mało.Amplituner tylko mocny.Marantza,Denona,Yamahe musisz wykreslić natychmiast.Poteżny metraz,i nie radze ci kupować gówna bo bedziesz bardzo żałował,nic z tych rzeczy co ci doradzali w MM nie da rady nawet w 40 m2..Wiem że musisz sporo wydać,ale zrób to raz a dobrze.

Druga sprawa że ja bym tam zrobił 7,1,lub 7,2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupno kolumn Yamaha ns777, jest jak kupno hamburgera gdy czujesz ssanie, nie wiesz co zjeść na trasie to go weźmiesz i jakoś będzie, a le z pewnością ie będzie dobrze. Dziwny pomysł, kolumny yamaha do ampli yamahy, że niby "firmowy komplecik ?"

Jak już yamaha to rxv 779 jako minimum!, bo ma już chyba ( sprawdź) wyjście pre-out czyli możliwość podpięcia wzmacniacza jako końcówki mocy, jeśli nie da rady napędzić kolumn, a tak może być.http://audiopolis.pl/yamaha-aventage-rx-a1050-rxa1050-amplituner-wielokanalowy.html, lepiej wyższe modele z serii AVENTAGE np Yamaha RX-A1050

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lub jakiś Denon AVR-X4100W, Onkyo TX-RZ800, ewentualnie Pioneer z serii SC-LX58.

Z popularnych dużych kolumn i dobrze brzmiących popatrz na JBL studio 290, są udane, pytanie czy na tył wersja wisząca studio230, czy podłogowa studio 270, zależy czy odsłuch masz na całych 70metrach , czy na nieco mniejszym obszarze. W tych pieniądzach kupując razem sporo utargujesz w salonie.

Ukryta Zawartość

Witaj,

przy tak dużym pomieszczeniu musisz pomyśleć o lepszym (nie droższym) zestawie. Spójrz proszę na elektronikę Onkyo TX-RZ800 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz800.html) oraz zestaw kolumn Klipsch, oparty na przodach RP-280F (http://q21.pl/klipsch-rp-280f.html), efektownych RP-160M (http://q21.pl/klipsch-rp-160m.html), centralnym RP-450C (http://q21.pl/klipsch-rp-450c.html) oraz subwooferze Klipsch R-115SW (http://q21.pl/klipsch-r-115sw.html). Zestaw taki ma szanse dobrze, dynamicznie nagłośnić Twoje pomieszczenie.

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, jest to jedno z dziesiątek rozwiązań, jakie jesteśmy w stanie zaproponować. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Polecam poświęcić najpierw sobotę, wybrać najbliższy Salon Denon i pojechać na odsłucha, podaję linka z adresami

http://www.salonydenon.pl/pl/MS/Showroom

70m to niezły hangar :) , wszystko zależy od tego jak lubisz słuchać muzyki, czy gdy wypełnia całe pomieszczenie a Ty niekoniecznie siedzisz i się wsłuchujesz w szczególiki czy siedząc spokojnie sącząc jakiś ulubiony trunek na /w kanapie/fotelu gdy do uszu dobiega ulubiona muza. Do pierwszego "rodzaju" słuchania musiałbyś mieć mocne kolumny o wysokiej skuteczności do tego wydajny/mocny wzmacniacz/amplituner. Do drugiego niekoniecznie to co do pierwszego :)

napisałem od razu o muzyce zamiast o kinie d. bo na pewno też będziesz na nich (kolumnach) słuchał muzy. Chyba, że do tego masz inny zestaw ale nic o tym nie wspominałeś więc ten będzie też służył do tego.

Napisz jakie są proporcje tego pomieszczenia i fajnie by było gdybyś wstawił jakieś fotki dla zobrazowania pomieszczenia jeśli możesz. Bo jeśli chcesz zrobić kino wykorzystując całą powierzchnię i montowac kolumny na ścianach to (powiedzmy, że jest to prostokąt 7x10m) kolumny te bedą w dość duzych odległościach od siebie a ich skutecznośc nie jest za wysoka jak na te metry: 89dB frontów, surroundów 87dB, centralnego 89dB więc nie za wiele. Nie wytworzą one na tyle dużego ciśnienia akustycznego, żeby dać zadowalające efekty w kinie. Nie na tym metrażu. Chyba, że chcesz wydzielic w tych metrach miejsce do ustawienia elementów kina d., np kolumny surround z tyłu zaraz za kanapą/naróżnikiem/sofą na standach i to wszystko w niedużej odległości od frontów/centralnego i tv. To ok, kolumny wtedy mogą być. Tworzysz wtedy taki wirtualny pokój w pokoju. Wydzieloną strefę kina d. Tutaj sprawę załatwi autokalibracja. Tak myślę.

Jeśli masz zamiar wykorzystać całą powierzchnię to proponuję stworzyć więcej niż 5.1 kanałów, np 7.1 ale nie z tymi kolumnami. Do takiego metrażu muszą być kolumny z dużą skutecznością. Proponowane przez dariusz964 mają bardzo wysoką skuteczność

Kolumny wysoko skuteczne .

Ukryta Zawartość

cały zestaw na bazie tych kolumn,lub tańszy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 tyś juz utopione w kolumny

ja dodałbym jeszcze Paradigm-y i np

Ukryta Zawartość

na fronty, na surround boczne

Ukryta Zawartość

na tyły jeśli do wykorzystania cała powierzchnia powtarzam dałbym drugą parę podłogowych bo monitory z serii mają dużo niższą skuteczność od frontów natomiast na cantralny

Ukryta Zawartość

Zanim kupisz kolumny musisz ich posłuchać. Następna sprawa to subwoofer. Proponowany jest więcej niż zdecydowanie za słaby. Kolumy to jedna sprawa a sub to druga i on na ten metraż musi być potężny. Inaczej wybierając za słaby , za mały ( w sensie z za małym głośnikiem) nie odczujesz basu w kinie bo raz dwa się rozejdzie po tych hektarach :) i zniknie. To musi być subwoofer z mocnym wzmacniaczem i dużym , co najmniej 12"-owym głośnikiem. Kasa, kasa, kasa.

Jaki amplituner , hm, zależy też od sposobu instalacji kina. Czy na całym metrażu czy na wydzielonej powierzchni. Jeśli na całym metrażu to niestety zabraknie Ci kasy na wszystko. Bo tak jak napisał dariusz964

Amplituner tylko mocny.Marantza,Denona,Yamahe musisz wykreslić natychmiast.Poteżny metraz,i nie radze ci kupować gówna bo bedziesz bardzo żałował

gówna się nie kupuje bo to tylko pozorna oszczędność.

Na Twój metraż z subwooferów pasuje

Ukryta Zawartość

innego nie widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie zapomniałem o tych Paradigmach,ostatnio w ogóle mi umkneły te dobre kolumny.Cena dobra skuteczność jak graja jak seria monitor starsza to będzie super,miałem kiedyś Monitory3 i to był ogień.

Autor sie nie odzywa więc ,chyba nie ma co się udzielać,pewnie kolejne pytanie z serii SF.

Czytasz to co się pisze do Ciebie

B&W ma stosunkowo niską skuteczność . Lepiej Klipsch, Paradigm na te metry i EQ-MAX 15 minimum. Róznica między EQ-MAX 12 a 15 jest nie tylko w wielkości samego przetwornika (głośnika) o czym mówi cyfra przy nazwie 12" i 15" a i w ponad dwukrotnie większej mocy wzmacniacza użytego w nim ( w EQ 15) co przekłada się na mocniejszy impuls tak potrzebny dla tej wielkiej membrany żeby poruszyć z odpowiednią szybkością tą membraną i powietrzem co z kolei przekłada się na mocny i niski bas.

Cytuje ...

Hihi - no nie czytasz...

Oj jeszcze trochę i będziesz miał opierdziel od kolegi Adek...czytaj uwazniej..

A tak naprawdę pojedz i posluchaj co ci pasuje i to kup

B&W ma stosunkowo niską skuteczność . Lepiej Klipsch, Paradigm na te metry i EQ-MAX 15 minimum. Róznica między EQ-MAX 12 a 15 jest nie tylko w wielkości samego przetwornika (głośnika) o czym mówi cyfra przy nazwie 12" i 15" a i w ponad dwukrotnie większej mocy wzmacniacza użytego w nim ( w EQ 15) co przekłada się na mocniejszy impuls tak potrzebny dla tej wielkiej membrany żeby poruszyć z odpowiednią szybkością tą membraną i powietrzem co z kolei przekłada się na mocny i niski bas.

Ten post napisałem zanim stworzyłem własny.

hehe zaraz sie tu koledze dostanie :DDDDD

a tak na serio ja na twoim miejscu jesli lubisz efektowne granie a nie bicie piany :P bralbym rz900 plus klipsch rp 280 na center 450c reszta wedlug uznania

do tego albo eq max15 lub 2x eq max 12 liczac wedlug super wzoru matematycznego czyli pi razy oko/drzwi :D wyjdzie ok 18 tys zl i nie ma mocnych zeby to nie zagralo w tym metrazu, sam mam rp 280 ale sluchalem tez paradigmow 11.s7 i gdyby nie cena paradigmow i fakt ze o wiele wczensiej kupilem klipche bralbym paradigmy ale wtedy w 18 tys sie raczej nie zmiescisz

Witam mam do wydania od 10-15 tysięcy na kino domowe. Bardzo duża powierzchnia 70 metrów kwadratowych. Byłem w Media Markt i dali mi taka propozycje.

Yamaha bd-s 677 , yamaha nsf777/nsc444/ns333 , maratz sr6010 i yamaha na-sw 300 mógł ktoś ocenić ten zestaw i jeżeli byłby zły to zaproponować jakis.

Proszę o pomoc.

przede wszystkim nie kupuj nic nowego. to sie po prostu nie oplaca. kazdy sprzet oferowany na allegro czy innych gieldach kupisz 50% taniej, wiec zamiast budzetowego sprzetu za 15k (tak tak, niestety ceny w tej branzy sa po prostu chore) kupisz cos ciekawszego, co kosztowalo ok. 30k nowe.

w mm i innych saturnach raczej nie kupuj, tam po prostu maja totalny budzet i to w wersjach sprzed kilku lat.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.