Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze..., ale macie tempo... Pewnie nawet nie zdazyliscie przeczytac co napisalem o godz. 21:31 i 21:39 na temat testow porownawczych

Lutek, więcej wiary w ludzi. Nawet zdążyłem zaznaczyć, że podoba mi się to co napisałeś. Rzeczowe podejście do tematu i rzeczowe podejście do audio, bez zacięcia, zadęcia i nadęcia. Chylę czoła, wielu z tego forum mogłoby się od Ciebie uczyć.

Swoją drogą jestem ciekawy jak poradziłeś sobie z różnym poziomem CD.

Edytowane przez hafis

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Lutek, ja już się do tego przyzwyczaiłem.

Tak samo jak już się powoli pogodziłem z faktem, że sporo tu teoretyków którzy są nieśmiali.

Na spotkanie nie przyjadą żeby o TYM SAMYM porozmawiać na żywo, bo za daleko, bo pracują, bo nie mogą, bo pełnia się zbliża, bo zostawili mleko na gazie.

Bo niektórym nie trzeba nic udowadniać.

Ty jak najbardziej powinieneś jechać :)

A robiłeś kiedyś testy z tamburynkami i głosem z płyt Chesky Records testowych?

Prawdopodobnie masz jakąś małą asymetrię w akustyce pokoju. Poszukaj testów - będziesz wiedział jak dźwięk wędruje ci w pokoju, może trzeba czymś pojeździć?

Przypomniałeś mi. Gdzieś mam ten test. Wkrótce zrobię. Po świętach chyba najwcześniej.

Do mnie przyjedzie za 2 dni srebrna z sonus oliva :) Wtedy posłucham tego kanarka :)

Sonus jest dobrze wykonany.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

1:43-1:48 <- słyszę ćwierkanie z pogłosem, obstawiam że dochodzi z wewnątrz

2:38-2:42 <- tutaj ćwierkanie wydaje mi się, że dochodzi z zewnątrz

2:53 <- j/w

Zgadza sie. Ale nie w tym jest rzecz, że ćwierkanie jest ale jak jest.

Płyta jest dobrze nagrana i można nie niej usłyszeć , jak rózne elemnety toru moga sprawiac, żę prezentacja tego samego nagrania jest inna. Kościół może być większy i wyższy, albo odwrotnie.

Ptaszek tez może być wyżej i niżej, z mniejszym lub wiekszym echem. Jest on tu jedynie ciekawostką.

BeatX 21:36

" W cichych fragmentach powinien być słyszalny ptaszek. Ale to jeszcze za mało. Powinien być lokalizowany gdzieś wysoko.

Ale mistrzostwo, to usłyszeć, czy ćwierka wewnątrz kościoła czy na zewnątrz ;) "

a swierszcze...? a pieeeees... ?

Zgadza sie. Ale nie w tym jest rzecz, że ćwierkanie jest ale jak jest.

Płyta jest dobrze nagrana i można nie niej usłyszeć , jak rózne elemnety toru moga sprawiac, żę prezentacja tego samego nagrania jest inna. Kościół może być większy i wyższy, albo odwrotnie.

Ptaszek tez może być wyżej i niżej, z mniejszym lub wiekszym echem. Jest on tu jedynie ciekawostką.

Słuchałem na słuchawkach i nie doświadczyłem żadnej z wysokości ptaszka, o której wspomniałeś :)

U Lutka włączymy te nagranie z ptakiem, jeżeli masz taką wolę :)

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

To mit ze srebro gra ostro i zimno? Tak slyszalem o tych sonus ze przecza tej opinii

Mam taką nieśmiałą teorię.

Srebro ma zimny kolor - gra zimno

Złoto ma ciepły kolor - gra ciepło

Wzmacniacze NAD są w takim ciemno szarym, pastelowym odcieniu - grają też "pastelowo" (przynajmniej tak wyczytałem)

Czy Państwo w to wierzą? W tym domu straszy :)

To mit ze srebro gra ostro i zimno? Tak slyszalem o tych sonus ze przecza tej opinii

Jaśniej na pewno jeżeli mówimy o interkonektach.

Edytowane przez daris666

Mam taką nieśmiałą teorię.

Srebro ma zimny kolor - gra zimno

Złoto ma ciepły kolor - gra ciepło

Wzmacniacze NAD są w takim ciemno szarym, pastelowym odcieniu - grają też "pastelowo" (przynajmniej tak wyczytałem)

Czy Państwo w to wierzą? W tym domu straszy :)

To jest najlepsze wyjaśnienie ;)

:)

(:

To jest najlepsze wyjaśnienie ;)

Dziękuję :)

Znaczy, że mam predyspozycje do bycia recenzentem sprzętu audio.

Edytowane przez BeatX

Słuchałem na słuchawkach i nie doświadczyłem żadnej z wysokości ptaszka, o której wspomniałeś :)

U Lutka włączymy te nagranie z ptakiem, jeżeli masz taką wolę :)

Nawet na słuchawkach słychać, że jest gdzieś wysoko, delikatnie przed nami, po lewej stronie. Nikły pogłos odbija się lekko od ściany po prawej stronie.

Edytowane przez hafis

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Lutek, więcej wiary w ludzi. Nawet zdążyłem zaznaczyć, że podoba mi się to co napisałeś. Rzeczowe podejście do tematu i rzeczowe podejście do audio, bez zacięcia, zadęcia i nadęcia. Chylę czoła, wielu z tego forum mogłoby się od Ciebie uczyć.

Swoją drogą jestem ciekawy jak poradziłeś sobie z różnym poziomem CD.

Milo mi, ze sie zgadzasz z moim podejsciem i pogladami. A co do roznych poziomow cd-kow, to po prostu pozyczylem drugi taki sam wzmacniacz. Mimo, ze taki sam, to i tak przetestowalem czy graja identycznie, a dalej to juz wiadomo...

Bo nie masz żadnego porównania.

Podałem tę płytę, jako coś, na czym wychodzą różnice sprzętowe.

Natomiast, aby to usłyszeć, trzeba jej móc słuchać na różnych sprzętach i w różnych zestawieniach.

Jeśli jeden z elementów zestawu ma wystarczająco silną własną sygnaturę i prezentację dźwięku nic z tego nie będzie.

Z tego też trzeba sobie zdawać sprawę. Jeśli np. na jakiś kolumnach wszystko zawsze grało tak samo, to jest duże prawdopodobieństwo, że tak będzie.

Edytowane przez jar1

Jak będziesz miał wystarczająco hajendowy system to rozpoznasz wiek tego wróbla.

Nie sądzę bo nie jestem ornitologiem :)

Sonus jest dobrze wykonany

Kazałem nawet sobie zrobić w czarnym oplocie. Jak nie będzie ładnie grał to przynajmniej będzie ładnie wyglądał :)

Kazałem nawet sobie zrobić w czarnym oplocie. Jak nie będzie ładnie grał to przynajmniej będzie ładnie wyglądał :)

Radość wizualna to też +10 w audiofilskości :)

Jaśniej na pewno jeżeli mówimy o interkonektach.

Mam interkonekt srebrny z oliwy. Gra bardzo szczegółowo w średnicy i dodaje blasku na górze. Słychać wyraźnie więcej detali. Niestety to wszystko kosztem jakości basu. Dlatego zmieniam interkonekty w zależności czego słucham.

Mam interkonekt srebrny z oliwy. Gra bardzo szczegółowo w średnicy i dodaje blasku na górze. Słychać wyraźnie więcej detali. Niestety to wszystko kosztem jakości basu. Dlatego zmieniam interkonekty w zależności czego słucham.

Spróbuj miedzi ze srebrem.

Nawet na słuchawkach słychać, że jest gdzieś wysoko, delikatnie przed nami, po lewej stronie. Nikły pogłos odbija się lekko od ściany po prawej stronie.

A u mnie ptaszek jest przeważnie po prawej. Razem z pogłosem. :)

A u mnie ptaszek jest przeważnie po prawej. Razem z pogłosem. :)

stary, to forum otwarte, nie od 18 lat, co sie dzieje z twoim ptakiem to zachowaj dla siebie ;-)

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

• Pokaż nowe odpowiedzi