Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

ale w zakladce pc audio Twoja wesoła twórczość wprowadza w błąd nowych użytkowników

Co konkretnie?

Gdzie ja kogokolwiek wprowadziłem w błąd?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

mam na mysli odpowiedz na pytanie w sprawie "jaki DAC"

"Dopłata do lepszego DAC nic Ci nie da w poprawie dźwięku, co najwyżej w wygodzie użytkowania, obsłudze, stabilności itp.

Same walory natury ergonomicznej"

prawda jest taka że Twój sprzęt to nawet nie jest hifi

Edytowane przez biniek84

chociazby dlatego ze to forum i zaklada o hifi

kolumny aktywne to inny rodzaj sprzętu i przeznaczenia i zasady ktorymi rządzi się sprzęt hifi nie mają odniesienia ani bezposedniego przełożenia do sprzętu studyjnego

oczywiscie po to zeby stawiać tezy i tu dyskutować :)

Edytowane przez biniek84

chociazby dlatego ze to forum i zaklada o hifi

kolumny aktywne to inny rodzaj sprzętu i przeznaczenia i zasady ktorymi rządzi się sprzęt hifi nie mają odniesienia do sprzętu studyjnego

Aktywne monitory to nie tylko sprzęt studyjny czy profesjonalny.

Pojawiają się nieśmiało już cywilne rozwiązania budżetowe nie mówiąc o hi endzie.

Edytowane przez Przemysław_51508

...

do tego tematu moze uda sie zrobic jakies podsumowanie i wypunktować mity

Ten wniosek jest racjonalny, ale oczekiwanie trochę naiwne, bo główną motywacją obecności w tej dyskusji jest pisanie po wsze czasy i jeszcze dłużej.

Edytowane przez Zwykły Drut

mam na mysli odpowiedz na pytanie w sprawie "jaki DAC"

"Dopłata do lepszego DAC nic Ci nie da w poprawie dźwięku, co najwyżej w wygodzie użytkowania, obsłudze, stabilności itp.

Same walory natury ergonomicznej"

No to przeanalizuj jeszcze raz pytanie autora wątku:

Ciekaw jestem, czy mam przewidzenia (przesłyszenia), ale DAC FiiO E10E Olympus kupiony na próbę dla Tidala HIFI, gra z dość drogimi zestawami Audio Note J (okablowanie srebrne AN) naprawdę bardzo dobrze.

Nigdy nie miałem DACa usb i jestem bardzo zdziwiony, że zagrał doskonale. To i owo bym zmienił (głównie bas), ale z kolumnami AN i wzmakiem JJ323 (seniora rodu) jest świetny. Na poziomie starych CD za 3-4-5 kPLN.

Czy wg. opinii innych warto w ogóle kupić coś ponad 1000PLN z DACów (z USB)?

Po kilku godzinach słuchania nie chce mi się wcale a w cale niczego zmieniać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moją odpowiedź:

Masz identyczne odczucia jak ja :)

Dopłata do lepszego DAC nic Ci nie da w poprawie dźwięku, co najwyżej w wygodzie użytkowania, obsłudze, stabilności itp.

Same walory natury ergonomicznej.

I porównaj moje zdanie do wypowiedzi co bardziej doświadczonych (osłuchanych) kolegów, ze sprzętem za grube pieniądze:

Wszystko zależy na jakim systemie, kolumnach itd. To jest tak jakbyś do Opla założył koła z Porsche i oczekiwał, że zobaczysz wyraźną różnicę w dynamice samochodu. W Porsche będzie to działać, w Oplu może być wręcz gorzej niż na oplowskich kołach.

Moim zdaniem w DAC-ach zmiany są ale nie spektakularne na tyle na ile byś oczekiwał.

Ukryta Zawartość

Przetworniki możecie porównać na jakichś dobrych monitorach studyjnych, które mają z zasady odpowiednią rozdzielczość.

Ukryta Zawartość

Co ja niby napisałem innego, niż zdania użytkowników, których autorytetu nie podważasz? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się zapytam.

Dlaczego pasywne?

Bo w aktywnych jesteśmy lekko ograniczeni możliwościami samej kolumny i wzmacniaczem w niej zawartym.

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Bo w aktywnych jesteśmy lekko ograniczeni możliwościami samej kolumny i wzmacniaczem w niej zawartym.

Ograniczeni?

Czym jeżeli można wiedzieć?

Chyba nie zwrotnicą, czy wysterowaniem przetworników?

Jak kolumna aktywa ładnie Ci gra w sklepie na odsłuchu, to jak nie masz do dupy akustyki to tak samo ładnie zagra Ci w domu i nie ma potrzeby wymiany klocuszków jak wzmacniacze czy kabelki ;)

Edytowane przez BeatX

ale takie jak ma BeatX to typowo studyjne a przeciez do niego była ta uwaga

Wiele osób słucha na monitorach studyjnych w celach rozrywkowych. Może na tym forum nie jest to takie widoczne ale tak jest.

Monitory studyjne potrafią czasami dać większy wgląd w nagranie niż podobne cenowo zestawy domowe. Jeśli ktoś nie lubi jak mu sprzęt "modeluje brzmienie" to jest to jakaś z opcji na budowanie systemu. Jeden problem jaki to żeby zagrały trzeba trochę więcej niż kwiatka i dywanu.

Ograniczeni?

Czym jeżeli można wiedzieć?

Chyba nie zwrotnicą, czy wysterowaniem przetworników?

Jak kolumna aktywa ładnie Ci gra w sklepie na odsłuchu, to jak nie masz do dupy akustyki to tak samo ładnie zagra Ci w domu i nie ma potrzeby wymiany klocuszków jak wzmacniacze czy kabelki ;)

Telewizory też w sklepie się ładnie świecą :)

teaz że "nic nie da" vs "zmiany nie są tak spektakulanre jakbyś oczekiwał" (to nic że wyrwane z kontekstu i kieorwane do innego forumowicza) jednak się różni ;)

Telewizory też w sklepie się ładnie świecą :)

Brak rzeczowych kontrargumentów, jest dla mnie wystarczającą odpowiedzią :)

Wiele osób słucha na monitorach studyjnych w celach rozrywkowych. Może na tym forum nie jest to takie widoczne ale tak jest.

Monitory studyjne potrafią czasami dać większy wgląd w nagranie niż podobne cenowo zestawy domowe. Jeśli ktoś nie lubi jak mu sprzęt "modeluje brzmienie" to jest to jakaś z opcji na budowanie systemu. Jeden problem jaki to żeby zagrały trzeba trochę więcej niż kwiatka i dywanu.

no własnie to jest sedno sprawy - hifi nie słuzy do "wnikania w nagranie" i to jest głowna roznica miedzy hifi a zestawami studyjnymi. druga poważna to że monitory studyjne grają w pomieszczeniach maksymalnie wytłumionych na 3m2 a w hifi gra całe pomieszczenie

Brak rzeczowych kontrargumentów, jest dla mnie wystarczającą odpowiedzią :)

Rozumiem, że wolałbyś kupić canona 5d mk3 z przyczepionym do niego na stałe obiektywem ?

Ja tam wole miec kilka szkieł wymiennych i dopasować sobie najlepsze :)

teaz że "nic nie da" vs "zmiany nie są tak spektakulanre jakbyś oczekiwał" (to nic że wyrwane z kontekstu i kieorwane do innego forumowicza) jednak się różni ;)

Ja napisałem, że nic nie da, a inni że zmiany nie będą spektakularne - a jeżeli już będą, to słyszalne wyłącznie w niektórych systemach i to z najwyższej półki.

Rozpatrując moje zdanie i zdanie innych, w zestawieniu ze sprzętem autora wątku: Tanie DACi i drogie kolumny - czy to zagra? Zagra!

Piszemy o tym samym.

Ale najprościej jest krytykować i pisać, że ja wprowadzam ludzi w błąd..

Ja wbrew pozorom bardzo rozważnie piszę część ze swoich myśli i spostrzeżeń.

Nic co tu napisałem, poza oczywistymi humorystycznymi postami - nie napisałem ot tak, na pałę, żeby sobie napisać ;]

druga poważna to że monitory studyjne grają w pomieszczeniach maksymalnie wytłumionych na 3m2 a w hifi gra całe pomieszczenie

To nie do końca prawda bo monitory studyjne mogą grać równie dobrze w większych pomieszczeniach naprawdę głośno. Bez adaptacji pójdzie w diabły ich liniowość.

Monitory studyjne nawet te bliskiego pola mają całkiem niezły sprawność np moje w szczycie MAX 117dB dlatego bez problemu mogą nagłośnić kawałek pokoju.

Edytowane przez Przemysław_51508

Pozwól, że tak samo jak "słyszący" ocenili mój sprzęt, doświadczenie i osłuchanie - niech ocenią Twoje zabawki + doświadczenie w odsłuchach :)

Pamiętaj, że wątek ten czytają bardzo osłuchani i doświadczeni audiofile, ze sprzętem wartości często średniego rozmiaru domu.

Mnie zmieszali z błotem, więc nie pozostało mi nic innego jak skorzystać z gościny co poniektórych, żeby posłuchać jak gra porządne hi-fi i high-end, żeby wypełnić serca oponentów w dyskusji, co do moich braków w osłuchaniu :)

Testy na zdolności słuchowe zdałem z wynikiem średnio ~ 80% :)

Podobnie jak kilku kolegów, którzy poddali się tym testom online i wkleili swoje wyniki.

Nikt (z "salonu") nie będzie kolegi sprzętu oceniał, tym bardziej negatywnie.

Sly excluzivny też nie zakrzyknie na larum ze zgrozą: "Tyś klon jest, tyś troll..."

A to dlatego, że kolega - pomimo, ze niedawno zarejestrowany, niewiele wpisów na koncie...jest jednak po "właściwej stronie".

Sly się najwyraźniej wydaje, że jak pokrzyczy na każdego, kto niedawno się rejestrował (a ma co ważne INNY pogląd) to zakrzyczy rzeczywistość i będzie mu się łatwiej żyło w iluzji, że jeśli istnieje ktoś INNY, to no na pewno XYZ, Bum ...ale więcej ich na świecie być nie może, więc cała reszta TO MUSZĄ BYĆ klony :)))

Rozumiem, że wolałbyś kupić canona 5d mk3 z przyczepionym do niego na stałe obiektywem ?

Ja tam wole miec kilka szkieł wymiennych i dopasować sobie najlepsze :)

Możesz mieć kilka zestawów aktywnych kolumn :)

Stawiam o zakład pół litra, że dwa różne zestawy aktywnych kolumn głośnikowych dadzą Ci w efekcie końcowym o wiele szersze możliwości w wyborze brzmienia pod konkretną muzykę i faktycznie SŁYSZALNE zmiany w dźwięku, niż jeden zestaw klasycznych kolumn pasywnych i zasilanych z dwóch różnych wzmacniaczy ;)

Tak? to kup sobie kolumny aktywne ze wzmacniaczem lampowym. Już jeden to był taki mądry. Kupił i płakał :)

nie wiem czemu czepiasz sie szczegolow, rownie dobrze moglbys do momentu udowodnienia przez slyszacych, ze rzeczywiscie rozrozniaja sprzety i kable, czepiac sie, ze wprowadzaja ludzi w blad informujac, ze po zakupie kabla nastapi zmiana.

nie stosuj podwojnych standardow.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Tak? to kup sobie kolumny aktywne ze wzmacniaczem lampowym. Już jeden to był taki mądry. Kupił i płakał :)

Jak już, to w przyszłości sporo kasy wpakuję wpierw w adaptację akustyczną pokoju w którym będę słuchał.

Później, jak stwierdzę że A7X to nie jest to, to wybiorę sobie jakieś inne aktywne kolumny.

Raczej będę celować w konstrukcje ze wzmacniaczami przetworników niskotonowych w klasie D, żeby nie brały za dużo prądu :D

Edytowane przez BeatX

Zawsze można kupić lampowy preamp jak ktoś się uprze.

Zawsze można kupić lampowy preamp jak ktoś się uprze.

preamp ? co to ma do wzmacniacza ? a w ogóle preamp to zło !

Jak już, to w przyszłości sporo kasy wpakuję wpierw w adaptację akustyczną pokoju w którym będę słuchał.

Później, jak stwierdzę że A7X to nie jest to, to wybiorę sobie jakieś inne aktywne kolumny.

Raczej będę celować w konstrukcje ze wzmacniaczami przetworników niskotonowych w klasie D, żeby nie brały za dużo prądu :D

rzecz w tym ze te kolumny aktywne nie potrzebują adaptacji bo to granie bliskiego pola

celujesz zupełnie na ślepo

Edytowane przez biniek84

co to ma do wzmacniacza ?

Chcesz liznąć lampowego brzmienia to jest taka opcja

a w ogóle preamp to zło !

Bezpośrednio z końcówki ładujesz na głośniki?

rzecz w tym ze te kolumny aktywne nie potrzebują adaptacji bo to granie bliskiego pola

Każde kolumny potrzebują adaptacji.

Nie ma wyjątków.

Ja obecnie słucham z odległości około 1m od moich kolumn i jest kupa.

Jedno wielkie dudnienie, buczenie i pogłos.

biniek84 sorki, ale w tym momencie to Ty dałeś wyraz swojego braku doświadczenia czy wiedzy.

Edytowane przez BeatX

Nawet słuchając w bliskim polu adaptacja jest potrzebna. No chyba że słucha się na minimalnych głośnościach.

preamp ? co to ma do wzmacniacza ? a w ogóle preamp to zło !

Jaja sobie robisz teraz, czy serio piszesz?

Bo nie załapałem - jeżeli to żart :D

• Pokaż nowe odpowiedzi