Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pomysł, chyba nikt nie wspominał.... Tylko czy mogą być używki, bo nie wiem w końcu jak zapatruje się autor?

Proponuje Dali 470 - bas bardzo dobry, zamruczy przy niskim poziomie głośności, średnica naturalna, góra szczegółowa ale nie rozdarta.

Ogólnie jeżeli zastanawiasz się nad podstawkowymi od razu mówię stanowcze NIE! 18m^2 i podstawki to 0 przyjemności z muzyki.

Stanowczo Tannoy w Twoim wyborze są faworytem.

• 4 lata później...

Witam wszystkich

Poszukuję kolumn frontowych do amplitunera kina domowego Yamaha Rx-D485 pokój około 3,5 x 4,5 m. Od razu zaznaczę, że interesują mnie tylko nowe kolumny w kwocie do 2000 zł za parę, lubię oglądać koncerty i filmy oraz słuchać muzyki bardzo różnej ale też lżejsze klimaty. Wiem, że zaraz pojawią się komentarze w stylu stereo z amplitunera 5.1 to porażka idt. więc proszę sobie odpuścić. Ja mam takie warunki w małym pokoju że nie zagracę całego pokoju zestawem 2.0 i 5.0 bo nie mam miejsca. W tej chwili mam na froncie podpięte Diora Polaris 180. Poszukuję czegoś lepszego w cenie max 2000 zł za parę z bass reflexem z przodu oraz imped. min 6 ohm, co dobrze zagra w takim małym pokoju i oczywiście zgra się z ampli. Na podstawie czytanych testów i opinii rozważam: Taga tav 616F, TAV 606SE, Indiana Nota 550X , Tonsil Maestro II 180, STX Electrino 150 Tonsil Siesta, Proszę o wasze opinie.

Pozdrawiam

Tannoy Mercury 7.4 nowe 2100zl heco musi style 500 używka za okolo 1500.

To co wymieniłeś bedzie znacznie slabsze w kwestii reprodukcji dźwięku względem moich propozycji. 

Btw Tannoy sam posiadam za tą kwotę są super. 

Merkury 7.4 - nie mam tyle przestrzeni za kolumnami na tunel bas refleks umieszczony z tyłu - dla tego preferuję bas refleks przedni. Taka recenzja też nie zachęca 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   oczywiście recenzja recenzją a samemu trzeba posłuchać i ocenić. Heco również ma bas refleks z tyłu i cena nowych znacznie przekracza 2000 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie stoja blisko ściany i dzięki temu wzbudza się bas co mi odpowiada. 

Tannoy akurat jest wysokoskuteczną kolumną, wiec twój ampli da sobie z nimi radę to raz a dwa też czytałem tą recenzję, totalna bzdura co w niej napisali, sam byłem zaskoczony. Skad jesteś? Może odsluch by ci przybliżył sprawę. Heco znalazles nowe co mnie tez dziwi a ja pisałem o uzywkach, btw z tej ceny mozna spokojnie nawet 20 %zejść jak nie więcej. 

Edytowane przez Audiolubny
7 godzin temu, MBgryf napisał:

Witam wszystkich

Poszukuję kolumn frontowych do amplitunera kina domowego Yamaha Rx-D485 pokój około 3,5 x 4,5 m. Od razu zaznaczę, że interesują mnie tylko nowe kolumny w kwocie do 2000 zł za parę, lubię oglądać koncerty i filmy oraz słuchać muzyki bardzo różnej ale też lżejsze klimaty. Wiem, że zaraz pojawią się komentarze w stylu stereo z amplitunera 5.1 to porażka idt. więc proszę sobie odpuścić. Ja mam takie warunki w małym pokoju że nie zagracę całego pokoju zestawem 2.0 i 5.0 bo nie mam miejsca. W tej chwili mam na froncie podpięte Diora Polaris 180. Poszukuję czegoś lepszego w cenie max 2000 zł za parę z bass reflexem z przodu oraz imped. min 6 ohm, co dobrze zagra w takim małym pokoju i oczywiście zgra się z ampli. Na podstawie czytanych testów i opinii rozważam: Taga tav 616F, TAV 606SE, Indiana Nota 550X , Tonsil Maestro II 180, STX Electrino 150 Tonsil Siesta, Proszę o wasze opinie.

Sprawdź:
- Fyne Audio F303
- Melodika BL40mk3
- Tannoy Mercury 7.4

A co sądzicie o Taga Harmony Platinum F-90 SL lub słabsza Platinum F-60 SL - myślę, że chodzi też o to aby w pomieszczeniu 3,5x4,5 m kolumny nie były za mocne, chyba że się mylę.

Nie znam tych kolumn ale co chodzi o moc to się nie martw, w twoim przypadku, kolumny im maja większą skuteczność tym lepiej, bo twoj ampli i tak nie wysteruje tych glosnikow prawidlowo. 

• Pokaż nowe odpowiedzi