Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny z nisko schodzacym basem

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

i?

W 18 metrach trzeba bardzo uważać. Małe pomieszczenia mają to do siebie, że bas bedzie dudnił lub w przeciwną stronę wcale go nie będzie. Wiem z praktyki, ponieważ sporo sprzetu u siebie przesłuchałem. Wybór padł na KEF R900 - basu mają optymalnie, jak trzeba to przywalą. Ale tylko jak trzeba :).

Aha, i nie bój się dużych kolumn. Włóż miedzy bajki teorie: do małego pomieszczenia to małe kolumny. Poszukaj na forum, jest o tym wątek. Z tego co pamiętam to jakaś japońska teoria.

Jak nie znasz utworow z niskim basem to nie masz sie co przejmowac tym zakresem ;)

Odtworzyłem 30hz na Tidalu. Fajna sprawa, dzięki za info. Nie wiedziałem, że takie rzeczy są na Tidalu :)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Odtworzyłem 30hz na Tidalu. Fajna sprawa, dzięki za info. Nie wiedziałem, że takie rzeczy są na Tidalu :)

Fajna fajna, bo odpalasz ciągły dźwięk i możesz przespacerować się po pokoju i zobaczyć gdzie są dziury a gdzie podbicia :)

A jak szeroko masz rozstawione te monitory...a jesteś pewny, że to nie wina elektroniki...?

Miedzy kolumnami jest okolo 2.70m

Czy wina elektroniki to nie wiem. Nie zastanawialem sie nad tym.

Mialem Usher x 718 i nie bylo zbyt niskiego basu. Zmienilem na Kef r700 i jest lepiej, ale nadal subwoofer potrzebny. Napedza je Denon 2020ae.

Ustawialem kiedys Ushery na krotkiej scianie i bylo lepiej pod wzgledem basu, ale cala reszta byla gorsza.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Chciałem poznać więcej...

A może taką próbkę na chmurę podeślecie...?

Z normalnej muzyki która się przyjemnie słucha to na przykład jamie woon - gravity, czy london grammar - hey you.

Miedzy kolumnami jest okolo 2.70m

Czy wina elektroniki to nie wiem. Nie zastanawialem sie nad tym.

Mialem Usher x 718 i nie bylo zbyt niskiego basu. Zmienilem na Kef r700 i jest lepiej, ale nadal subwoofer potrzebny. Napedza je Denon 2020ae.

Ustawialem kiedys Ushery na krotkiej scianie i bylo lepiej pod wzgledem basu, ale cala reszta byla gorsza.

Boże, ja z R300 mam czasem za dużo, a jestem basolubem, ale żeby jeszcze R700 wspomagać subem to definitywnie masz coś z pomieszczeniem chyba.

Opteron, może się okazać że prawidłowy bas nie jest słyszalny w takim pomieszczeniu. Jeśli słuchający siedzi po prostu za blisko.

Dokładnie, tak jest u mnie, dlatego zrezygnowałem z podłogówek. Monitor chociaż tak nie buczy.

?👈

Boże, ja z R300 mam czasem za dużo, a jestem basolubem, ale żeby jeszcze R700 wspomagać subem to definitywnie masz coś z pomieszczeniem chyba.

Dokładnie, tak jest u mnie, dlatego zrezygnowałem z podłogówek. Monitor chociaż tak nie buczy.

Ilosc basu jest dobra tylko tego niskiego brakuje.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

I mówisz, że te nagrania mają niski bas...sprawdzaleś widmo?

Nie nie sprawdzałem. Sprawdź sobie sam, a jak się nie podoba, to znajdz inne i się podziel. I nie zawracaj mi gitary. Wkurza mnie takie nastawienie.

Chciałem poznać więcej...

A może taką próbkę na chmurę podeślecie...?

Ehh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Nie nie sprawdzałem. Sprawdź sobie sam, a jak się nie podoba, to znajdz inne i się podziel. I nie zawracaj mi gitary. Wkurza mnie takie nastawienie.

Nie jestem złośliwy...wybacz...to zwykła ciekawość...

Ten bardzo niski bas drogo kosztuje niestety.

Dwa to też wymaga odpowiedniego pokoju. Ja wiem jedno ze im blizej kolumn się siedzi i tym samym ustawia kolumny na dłuższej ścianie nizszego basu się nie uswiadczy. Muszą być zachowane pewne proporcje i tyle.

Ilosc basu jest dobra tylko tego niskiego brakuje.

Moze za dużo wymagasz od tych kolumn. Ja swoje ciagalem po pokoju swoim i do kumpla. U kumpla schodzily wiele nizej za sprawą leoszego ustawienia. Daleko od tylnej sciany i do samych kolumn byla większa odleglosc. Rezultat byl taki ze pojawilo się zejscie i zero dudnienia. Choć mi tego basu ogólnie w tedy brakowało. Jego dynaudio na jednym 20cm basie chodziły niżej i mialy więcej tego dołu.

?👈

Dzięki Tribul ale ja z kompa nie słucham...

To podepnij go sobie na chwile albo wypal interesujące cię czestotliwości na płyte. Masz tam możliwośc pobierania danej czestotliwości w pliku wave.

Ja mam pobrane od 20 do 60 Hz, każdy trwa 10 sekund, zapętlić daną czestotliwośc to żaden problem.

To podepnij go sobie na chwile albo wypal interesujące cię czestotliwości na płyte. Masz tam możliwośc pobierania danej czestotliwości w pliku wave.

Ja mam pobrane od 20 do 60 Hz, każdy trwa 10 sekund, zapętlić daną czestotliwośc to żaden problem.

Mozna sobie pobrać program np audio generator i bawić się Hz od 10 do 25000 chyba.

?👈

W tym co podałem nic nie musisz pobierac bo odpalasz z poziomu przeglądarki,wchodzisz na strone, wpisujesz czestotliwosc i gra, a jak chcesz ot mozesz sobiee pobrac na komputer dana czestotliwosc i odpalić czymkolwiek.

Tam masz od 1Hz, a do ilu to nie mam pojęcia ale napeno poza poziom słyszalny:)

Nie wiem czy dobrze sprawdzałem i czy o to chodzi, ale 25 Hz na moich KEF z testowych flackow idzie aż miło.

Poniżej jak zapodalem 20 Hz też membrany się ruszają i dźwięk jest generowany , ale w pomieszczeniu czuć bass, ale mniej go slychac,za to na górze przy20kHz już gwizdki praktycznie nie słychać, tzn dźwięk jest ale ludzie ucho ma ograniczenia już chyba

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.