Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Dali idzie w złym kierunku?

EvilD291

Rekomendowane odpowiedzi

no wiesz, na zachodzie to tylko 2 pensje :)

co do Denona, 1500r i 1500ae może i bdb ale jednak trochę sterylne, suche, trzeba do nich odpowiednie kolumny. Przypadłości tej nie zauważyłem w najnowszym 1520ae, może nie jest tak do bólu neutralny jak tamte ale suchość znikła.

Może i dwie pensje, ale inne konstrukcje da się kupić nieco taniej a będą grały nic gorzej. Niestety, uważam że mimo iż kolumny są świetne to jednak trochę przesadzili. Mi parę Helicon'ów 800 mk2 udało się kupić prawie za cenę jednego Epicon'a 6. Moim zdaniem nie ma porównania :)

A jeśli chodzi o Denon'a, to seria xx20 moim zdaniem pod względem dźwiękowym jest zauważalnie lepsza od poprzedników i faktycznie, Denon mógłby spróbować z jakąś luksusową marką. W bebechach na pewno niczego mu nie brakuje. Z drugiej strony nie byłby tak dostępny :)

Gość

(Konto usunięte)

Może i dwie pensje, ale inne konstrukcje da się kupić nieco taniej a będą grały nic gorzej. Niestety, uważam że mimo iż kolumny są świetne to jednak trochę przesadzili. Mi parę Helicon'ów 800 mk2 udało się kupić prawie za cenę jednego Epicon'a 6. Moim zdaniem nie ma porównania :)

A jeśli chodzi o Denon'a, to seria xx20 moim zdaniem pod względem dźwiękowym jest zauważalnie lepsza od poprzedników i faktycznie, Denon mógłby spróbować z jakąś luksusową marką. W bebechach na pewno niczego mu nie brakuje. Z drugiej strony nie byłby tak dostępny :)

No jasne...bo jak tu na forum się "pochwalić" Denonem z Mediamarktu... hahaha :-)

ps jakich Denonow 15xx i 20xx słuchałes?

Słuchałem właśnie poprzedników, czyli xx10 i kiedyś miałem PMA-725 i 735, ale to stare dzieje ;) Nie porównywałem niestety sprzętów w tych samych warunkach ani nawet nie miałem możliwości dłużej poprzełączać między jednym a drugim wzmacniaczem. Niemniej w serii 1520 i 2020 moim subiektywnym Denon zrobił postęp i zrobił się bardziej "dojrzały". Ciężko to opisać, bo te wzmacniacze dla mnie są bardzo dobre od lat i może z przyzwyczajenia, albo z wymiany starego na nowy tak to odbieram - może też robię się po prostu starszy :), ale brzmienie jest odrobinę cieplejsze i jakby mniej "suche". Natomiast ja ogólnie mam specyficzny słuch, na pewno coś jest nie tak, bo słyszę sporą część ładowarek do telefonów i.... wstyd się przyznać, ale na jednym z Audio Show kiedy słynny Ken Ishiwata na jakimś Marantzie z jakimiś Bowersami zachwycał publikę promując SACD ja naprawdę słyszałem przestery i byłem zniesmaczony, taka legenda a wystarczyło puszczać muzę trochę ciszej. Więc w kanon ogólnie przyjęty na pewno się nie wpasowuję :)

Natomiast na pewno Dali i Denon to bardzo dobre połączenie :) mimo iż moim zdaniem Dali skąpi basu ostatnio i winduje ceny.

Witam, co do nowszych serii dali...mam helicony 300 a miałem do czynienia z 400, oraz epiconami 2 i 6, to są fajne kolumny ale potrzebują b. mocnego i dopasowanego brzmieniowo pieca. Wysokie denony to mocne "spawarki" aczkolwiek wg. mnie sygnaturą dźwiękową nie bardzo pasują do nowych wypustów od dali, za to ze starymi grand diva/grand coupe/450 itp grają super - sam przez kilka lat grałem na denonie i 450. Trudno mi sobie również wyobrazić, że 800 zagrały lepiej niż epicon 6. Helicony 400 zagrały co najmniej o klasę słabiej od epiconów 6, nie wydaje mi się żeby 800 były aż tyle lepsze od 400. Według mnie podstawa to kwestia doboru amplifikacji do tych kolumn.

Pozdrawiam, Tomek

Przerabiałem kilka lat temu monitory Dali Ikon i Dali Menuet.

W tych pierwszych góra była rzeczywiście dźwięczna, bas niczym szczególnym się nie wyróżniał, natomiast wyraźnie odchudzony środek przekreślił całość.

Jak wysokie tony emanowały ze sporym podbiciem decybelowym,bądz ich brzmienie było mocno zabarwione,to średnica była słyszana jako"sucha"i "słaba".

Z tego co pamiętam kilka lat wstecz,Dali Helicon grały najwyrazniej krańcami pasm.Cukierowe brzmienie.

tb82, z którym denonem grałeś na dali 450 i było świetnie?

Ja mam Tannoye do Denonow (kilka modeli miałem) i też nie narzekalem i obecnie nie narzekam, 1520ae + dc6t se.

Z tanimi tannoy V4 ten Denon też robił co chciał, dopiero pokazały co potrafią :)

Trudno mi sobie również wyobrazić, że 800 zagrały lepiej niż epicon 6. Helicony 400 zagrały co najmniej o klasę słabiej od epiconów 6, nie wydaje mi się żeby 800 były aż tyle lepsze od 400. Według mnie podstawa to kwestia doboru amplifikacji do tych kolumn.

Ja porównywałem 800mk2 i 400mk2. Moim zdaniem jest bardzo duża różnica, 400 gra bardzo przyjemnie, naturalnie, miękko na dole a 800 dodaje do tego bardzo dużo w średnicy i basie. Choć to ta sama seria, 800-tki brzmią "epicko" :) i - choć każda sroczka swój ogonek chwali - dla mnie są dużo lepsze. Epicon'ów serii 8 nie słuchałem, ale 6-stki choć lepsze w średnicy od Helicon'ów moim zdaniem podjazdu do Helicon'ów 800 nie mają. Szczególnie przy cenie..., no przesadzonej. Z jednej strony żałuję że Dali kończy z Helicon'ami a z drugiej ciekawi mnie czy wpasuje coś między Rubicon'y i Epicon'y. To może być bardzo dobre :)

tb82, z którym denonem grałeś na dali 450 i było świetnie?

Ja mam Tannoye do Denonow (kilka modeli miałem) i też nie narzekalem i obecnie nie narzekam, 1520ae + dc6t se.

Z tanimi tannoy V4 ten Denon też robił co chciał, dopiero pokazały co potrafią :)

O ile mnie pamięć nie myli (dawno to było temu - 16 lat) to był PMA 735R (albo 725...), w tamtych czasach kosztował niecałe 2000zł. Bardzo fajnie się to zgrywało jak na poniesione koszty.

Ja porównywałem 800mk2 i 400mk2. Moim zdaniem jest bardzo duża różnica, 400 gra bardzo przyjemnie, naturalnie, miękko na dole a 800 dodaje do tego bardzo dużo w średnicy i basie. Choć to ta sama seria, 800-tki brzmią "epicko" :) i - choć każda sroczka swój ogonek chwali - dla mnie są dużo lepsze. Epicon'ów serii 8 nie słuchałem, ale 6-stki choć lepsze w średnicy od Helicon'ów moim zdaniem podjazdu do Helicon'ów 800 nie mają. Szczególnie przy cenie..., no przesadzonej. Z jednej strony żałuję że Dali kończy z Helicon'ami a z drugiej ciekawi mnie czy wpasuje coś między Rubicon'y i Epicon'y. To może być bardzo dobre :)

Muszę kiedyś posłuchać 800 w takim razie. Jaka była reszta toru gdy testowałeś 400, 800 i epicony 6 ?

Pozdrawiam.

a z drugiej ciekawi mnie czy wpasuje coś między Rubicon'y i Epicon'y.

Raczej bardzo wątpliwe. Różnica w brzmieniu między tymi seriami jest naprawdę niewielka. Bazują na identycznych przetwornikach a największe różnice widać w obudowie, zwrotnice wykonane są z niemalże tych samych jakościowo elementów a tylko strojenie jest nieco inne. Epicony są tak drogie z założenia choć bez problemu można je zakupić z 25% upustem od ceny wyjściowej.

Gość Junior_AudioMix_Konin

(Konto usunięte)

jak to przeczytałem, to stwierdzilem, że faktycznie tak musi być...

Ha, no ok, możliwe, że trochę przesadziłem ale chodziło mi bardziej o to, że nie ma sensu szukać, mając bardzo oczywiste wybory. Denon swoim wykonaniem i brzmieniem nie daje powodu, by z uporem maniaka szukać gdzieś w markach-wynalazkach. Nie wiem, może jestem 0-1 w umyśle i naprawdę jak coś jest konkretne to nie mam po co na siłę być "oryginalny".

Niech każdy oceni przez pryzmat własnych oczekiwań.

Muszę kiedyś posłuchać 800 w takim razie. Jaka była reszta toru gdy testowałeś 400, 800 i epicony 6 ?

Niestety nie taka sama, co mogło mieć wpływ na ogólną ocenę (i kwestia innych warunków), ale można powiedzieć, że wszystkich w różnym czasie słuchałem ze sprzętem Marantza 14 i 11 z odpowiednim CD a Epicon'y dodatkowo z CD i plikami DSD z Pendrive'a (btw. to ostatnie połączenie "testowałem" też z Rubicon'ami 8). Osobno to było w sumie kilka(naście) innych wzmacniaczy. Należy też wziąć pod uwagę, że każdy oczekuje czegoś innego, ale moim zdaniem Dali w największych modelach danej serii, gdzie mamy konstrukcję zbliżoną do 3-drożnej gra o klasę lepiej niż pozostałe modele z tej samej serii. Stąd spostrzeżenia, że Helicon'y 400 są bardzo dobre, ale niestety 800-tki są duuużo lepsze. I że Rubicon'y 8 niestety, ale niewiele różnią się od 6-stek ;) i dalej twierdzę, że brakuje im basu.

Reszty komponentów nie pamiętam, nie jestem audiofilem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.