Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Korwin

Przyznaję stęskniłem się za Twoim soczystym sposobem wyrażania myśli i za Twoim poczuciem humoru.

Szalenie mi miło, że mnie pamiętasz (bo w końcu niewiele się tu na forum poudzielałem) i dzięki za życzenia. Cieszę się ogromnie, że masz w sobie tak niespożyte pokłady witalności i ciągle "coś Cię kręci". Dla mnie jesteś Krakusem Nr 1 (tak wychodzi, że jako warszawiak bardzo lubię krakusów i mam w Krakowie wielu odletnich przyjaciół). Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Ci takiego przypływu sił i kasy, żebyś już tylko dla przyjemności robił to co lubisz.

Przy okazji serdeczne pozdrowienia dla MULS'a

kajuja

Kajuja.Witam i też życze wszystkiego najlepszego.Zapewne dla nas nie zaczną znowu produkować taśm,ale kto to wie.Bardzo się ciesze,że powróciłeś na forum.Ja usilnie naprawiam swoje zabawki,więc teraz jestem pozbawiony prawie wszystkich swoich szpulaków.Jednak tasmy czekają,więc odbije sobie to jak dostane je z powrotem.Spokojnych świąt.

Witam.Znalazłem firme ,która produkuje i sprzedaje jeszcze magnetofony kasetowe.Tą firmą jest Teac.Ma w ofercie trzy dwukasetowe i jeden jednokasetowy.3/4 z tej oferty to magnetofony przystosowane do pracy w studio.Ceny nie przekraczają 500$.Tutaj macie link do zdjęcia i strony.Podaje link,a nie zdjęcie,bo takiej rozdzielczości forum nie przyjmie,a dobrze go można zobaczyć w dużej rozdzielczości.Na stronie są również do pobrania pełne instrukcje obsługi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Również Onkyo ma nadal w ofercie niezbyt ciekawe decki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Tascamy sa jednak bardziej ciekawe,ale ogólnie to i tak słabo.Tascam ma jeszcze w ofercie piekne i rozbudowane daty i to studyjne,ale ta cena.Jednak na dwusladzie zapisują sygnał z czestotliwością próbkowania 192khz/sek,a to już coś.

Częstotliwość próbkowania rzędu 192 kHz wraz z dużą transmisją bitów na sekundę (odpowiednik analogoiczny szerokości i ziarnistości taśmy) rzędu np. 1 MB/s będzie już oferowała dźwięk raczej nie do odróżnienia względem znakomitego zapisu analogowego (przy założeniu, że artystów i realizatorów mamy niemal idealnych ;).

Pozdrawiam!

To prawda, że oferta nowych magnetofonów jest już bardzo uboga.

Na amerykańskim ebay'u można kupić srebrne urządzenie o nazwie "ION Tape-to-PC Digital USB Cassette archiver" czy podobnie - jest wystawiany na wielu aukcjach, a nazwy urządzenia trochę się różnią. Jest to najprostszy możliwy deck dwukasetowy, chyba z mechanicznym sterowaniem, jednym mechanizmem nagrywającym, i "noise reduction" bez nazwy, wypodażony w wyjście USB - można sobie w prosty sposób, i zapewne z niewyszukaną jakością, skonwertować kasety do mp3.

Taki sam, ale czarny magnetofon bez wyjścia USB znalazłem pod nazwą Pyramid PR331D.

Jakiś czas temu widziałem też kilka aukcji jednocześnie z jakimś innym nowym magnetofonem dwukasetowym, zupełnie nieznanej marki, chyba o nieco wyższym standardzie (ale bez wyjścia USB), ale w tej akurat chwili nie ma go.

Jak widać, w USA, gdzie kaseta ciągle trzyma się lepiej, jest rynek nawet na takie urządzenia zupełnie niemarkowe - u nas nie sposób je kupić (gdyby ktoś chciał).

Ekhm... Witam wszystkich ponownie po długiej przerwie. Wszyscy tutaj wyrażają opnie o sprzęcie wyższej klasy, a ja mam pytanie które od dawna mnie nurtuje. Czemu wszyscy narzekają na Technicsy?? Czy one były takie złe?? Ja nie wiem pod jakim względem. Mam chyba 20 letniego RS-B405 i poza wymianą głowicy i regulacji PB LEVEL, REC LEVEL i BIAS ADj nic w nim nie musiałem robić. Gra jak nowy, układy Dolby B i C działają, podobnie jak dbx. Wątpie czu nawet pasek był wymieniany w mechanizmie. Jest jak dla mnie bezawaryjny, więc o co chodzi z tym że wszyscy mówią "Technics to badziew". Ja co prawda nie jestem pierwszym właścicielem tego RS-B405 i nie wiem o nim za wiele tylko to co znalazłem w necie (czyli pasmo przenoszenia i inne takie mało znaczące już dane techniczne jak jego waga :D). Więc gdyby ktos mi mógł też coś więcej o nim napisać to bym był wdzięczny.

To znaczy że mimo młodego wieku już mam tak zjechany słuch że nie słysze różnicy między źródłem a kopią z taśmy :D No dziękuje za odpowiedz, ja zanim kupiłem tego RS-B405 chciałem żeby mój magnetofon grał jak to określam "czysto technicznie" czyli żeby nic nie podbijał, ani nie ucinał. A moze ktoś coś więcej napisać czy był to jeszcze w miare dobry DECk czy już coraz gorsze rzeczy produkował Technics?? Bo podobno AZ6 i AZ7 Technicsa to już kompletna porażka, choć nie mnie to oceniać bo nigdy nie słyszałem jak grają. Co prawda nie ja nie mam doświadczenia w porównaniu DECków ale ten RS-B405 w porównaniu do tych "magnetofonów" montowanych w obecnych wieżach jest 100 razy lepszy.

Mialem kiedys RS-B405, kupilem go w polowie lat 80 w Pewexie :-) Mozliwe ze jeszcze gdzies zostala orginalna instrukcja od tego sprzetu. Obecnie posiadam RS-B605 i RS-B755. Sprzet Technicsa jest ceniony w Niemczech co zreszta widac np. po cenach w Ebay. Magnetofony z serii RS-Bxxx byly solidne, jakosc wykonania na wysokim poziomie, tak jak i zastosowane elementy. W RS-B405 brak jedynie kalibracji pradu podkladu i Dolby HX.

prawie kazdy miał techniksa w domu to sprzedawali, wizualnie na tamte lata to robiło wrazenie tez zaczynałem od technicsa nawet mam jeszcze w kartonie jak ze sklepu Technics RS-B765 ale nie daje rady przy innych deckach oczywiście to moje zdanie tobie moze się bodobać brzmienie technicsa

Też miałem kilka Technicsów, m.in. wspomnianego RSB 765, a potem IMHO najlepszy deck Technicsa z końca ubiegłego stulecia RS-BX828. Wyraźnie lepszy niż RSB765, ale decki takie jak Pioneer CT757, Akai GX67 czy nawet Aiwa ADF880 nie dawały mu szans.

A może ktoś by mógł mi przesłać skany z instrukcji obsługi tego RS-B405?? Byłbym wdzięczny :D:D Ta instrukcja byłaby mi potrzebna nie ze względu na to że nie umiem go obsługiwać, tylko ze wzgledu na to że na końcu zwykle są podane parametry techniczne :D Więc jakby coś w moim odbiegało od normy to bym mógł to wyregulować do poziomu zawartego w instrukcji. Bo w necie na stronie Panasonica można owszem ściągność instrukcje do DECKów Technicsa, ale nie ma tam instrukcji do RS-B405. Jakby ktoś miał tą instrukcje to bym podał potem na PW mój e-mail aby nie dodawać postu nic nie wnoszącego do dyskusji ;)

Tą strone już odwiedzałem. Ale tu nie ma na przykład jaki ma być poziom napięcia na wyjsciu przy 0dB, czułość wejścia liniowego REC. A o to m też chodzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedź na moje pytanie i przepraszam , że tak późno , ale wcześniej nie mogłem wogóle wejść do tego wątku no a potem nastały Święta i brak dostępu do kompa .

Pozdrawiam wszyskich i najlepszego po świętach .

Dziękuję serdecznie kiedyś wiele lat temu pod koniec lat 70 takiego dokładnie miałem on i Ripoter 5 zostały dokładnie w tym samym czasie sprzedane, jest to wspaniały magnetofon mono szkoda tylko,że dwuślad strona A strona B czyli 2 x 1/8". O tej porze o której mogłem wyjśc aby nagrywać wszystkie ptaki już spały, nagrałem więc szum i zgiełk żywego miasta przy pomocy zrobionego w dniu dzisiejszym mikrofonu interferyncyjnego jakość jest taka, że w przypadku UHER-a REPORT 4200 MONITOR 19.05cm/sek i tasmie od Lecha59 Ampex 467 wali dosłownie z nóg. Nagranie na UHER-ze CR-240 SONY UX-S jest inne ale nie gorsze poprostu inna dynamika.

Elementem istotnym mojej maszynerii jest wyjmowany błyskawicznie z tuby interferencyjnej mikrofon elektretowy AOI ECM-1090 [koło/superkardioida]

Pozdrawiam

Zbyszek

ile wart jest ten magnetofon , to znaczy do ilu warto licytowac

i pytanie drugie czy z dobrym mikrofonem da sie nagrac zgiełk miast i otoczenia....

moze to naiwne sa pytania ale interesuje mnie troche takowy zgielk

A teraz minusy, ze zdjęć wyniką, że jest co nieco obtłuczony, ma coprawda zasilacz ale nie ma akumulatora żelowego 6V 3.2 Ah praca na bateriach R 20 [5 sztuk jeden komplet] to samobójstwo, brak mirofonu UHER-M514 lub UHER-M517 z przełącznikiem M/S czyli Muzyka/Mowa i pausą na obudowie , brak kabla do ładowania, brak futerału.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Na Allegro jest jeszcze jeden UHER REPORT 4000 [nr 334088295] z futerałem aktualna cena 1 złp

Panowie,

Czy wszyscy uciekli już stąd na audiohobby.pl? Czy to tylko beznadziejna pogoda zniechęca do czegokolwiek?

Kasjel, jak sprawuje się nowy nabytek? Działa, czy masz z nim teraz grzebania po łokcie?

Poczułem się jak lokator sprzedany razem z kamienicą i poszedłem naiwny za głosem serca nichil novi sub sole ci sami bez imienia nazwiska daty urodzenia i bez twarzy idealnie dobrane zjadliwa kongregacja Gallów Anonimów, złośliwe oszolomy pełniące tam rolę nieomylnych guru oraz trochę przyjaciół których sobie bardzo wysoko cenię jak Jacekk011, Marek-41 Gardenus i jeszcze siedmiu do dziesiątki.

Pod adresem komentatorów z tamtej piaskownicy jeżeli komuś nie możesz pomóc, staraj się mu nie szkodzić a jak nie masz o czymś pojęcia to niezgrywaj eksperta

Mam zamia tu na tym forum zamieścić zdjęcia tuby interferencyjnej ponieważ nikt mi tu nie pomógl ale też nie pieprzył głupot na potęgę

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi