Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To co dostałem pomimo sędziwego wieku przełom 60/70-te z małymi przerwami non stop służy do kasowania iwstępnego odsłuchu kaset przywleczonych z pchlego targu, wajcha ma trzy pozycje Fe, FeCr,Cr.Maszyneria pracuje niezwykle cicho.

Pozdrawiam

Zbyszek.

PS.Kto wie co słychać u Kasjela niech da znać

Nie wiem czy ma sens wpisywanie czegokolwiek w dniu dzisiejszym - wcięło mi dosłownie przed kilkoma minutami pełną stronę A4 gotowego tekstu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Natomiast pomyłkowe klony mojego wpisu zgłoszone do moderacji do tej pory pozostają nie wycięte, a istotne prośby i pytania do Administracji na Bocznicy pozostają bez odpowiedzi.

Naciąg taśmy uzyskuje się przez mechaniczne lub elektryczne hamowanie talerza podającego [lewego].

Moment obrotowy maleje wprost proporcjonalnie do średnicy taśmy na krążku.Elementem hamującym najprostszym jest sprzęgło cierne np UHER REPORT 4200 czy UHER CR-240 i wszystkie pozostałe magnetofony jednosilnikowe elektryczne hamowanie posiadają magnetofony trójsilnikowe, licząc od lewej pierwszy silnik jest odpowiedzialny za naciąg taśmy [hamowanie] i za przewijanie wstecz [rewind]

Pozdrawiam

Zbyszek

Konstrukcja magnetofonu

Układ elektromechaniczny

Koło zamachowe wałek synchronizacyjny [wałek przesuwu] rolka dociskowa

Koło zamachowe wraz z wałkiem synchronizacyjnym zapewniają równomierny przesuw taśmy przed głowicami w trybach pracy rec/play. Koło zamachowe wraz z wałkiem synchronizacyjnym albo jest integralną częścią silnika i jest rotorem zewnętrznym np magnetofon Melodia albo jest z nim połączone przy pomocy przekładni pasowej lub ciernej zmiana stosunku średnic koła atakującego/koła zamachowego powoduje zmianę prędkości przesuwu taśmy, niedokładności w wykonaniu wałka sterującego [utwardzony,szlifowany,polerowany] stanowią przyczynę tak zwanego pływania dźwięku.

Naprzeciwko wałka sterującego znajduje się rolka dociskowa o osi do jego osi idealnie równoległej pokryta matową miękką gumą zaopatrzona w system dźwigni śrub i sprężyn zapewniających regulację docisku. Taśma stroną roboczą dotyka wałka sterującego a podłożem do rolki

Pozdrawiam

Zbyszek

Konstrukcja magnetofonu

Układ elektromechaniczny

Koło zamachowe z wałkiem sterującym i rolka dociskowa

SUPLEMENT

Istnieją magnetofony zaopatrzone w dwa koła zamachowe kręcące się przeciw bieżnie i zaopatrzone w jeden wałek sterujący są to magnetofony reporterskie UHER CR- np: UHER Compact Record 124 UHER CR-134, UHER CR-210, UHER-CR-240 i inne zapewnia to wyjątkową stabilizację obrotów i całkowitą likwidację tak zwanego efektu żyroskopowego.W stacjonarnych magnetofonach kasetowych najwyższej i wysokiej klasy zastosowano system dwuwałkowy aby uzyskać wyjątkowo precyzyjne prowadzenie taśmy przed

głowicami i jej lepszy bardziej stabilny niezależny od lewego sprzęgła naciąg

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.

Co do tego Kenwooda to na allegro były swego czasu ze trzy z takim samym zdjęciem.

Ja kupiłem jednego z nich bo była opcja za pobraniem i się cholernie wdziałem. Właściwie to nie wiem od czego zacząć naprawę tak dużo tego jest (zastanawiałem się czy go poprostu nie wyrzucić). Sprzedający niestety nie daje znaku życia po moim ostatnim pełnym goryczy mailu.

Pozdrawiam i przestrzegam przed początkującymi allegrowiczami i używanym sprzętem.

Nie wiem gdzie mieszkasz jeśli w Krakowie mogę Cię skontaktować z doskonałym fachowcem a jeśli w innej okolicy musisz cierpliwie szukać podpowiadam Górny Śląsk JaroMi i Muls Pomorze Zachodnie Gardenus jeśli jest to Warszawa to pozostaje Ci jedynie jazda do Milanówka.Sam w sprzęcie nawet nie usiłuj bez schematu i instrukcji serwisowej grzebać.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Sprzęt produkowany dla wojska i policji wielokrotnie przewyższał klasą wykonania swoje cywilne odpowiedniki, ci którzy usiłowali go spartolić albo szli doić białe niedźwiedzie albo na tak zwane żebry.Mam w domu polakierowanego na wytworny Bundeswerowy ochronny kolor UHER-a REPORT 4200 MONITOR porównywałem go wielokrotnie z jego szarawografitową wersją cywilną i nie o barwy ochronne chodziło tylko o podzespoły i ich montaż przy tym samym przesuwie 19.05 cm/sek na tej samej taśmie Ampex-a w zapisie stereo [2x1/8"] nie ustępuje NAGRZE IV S. Słynne są rejestratory rozmów obsługi lotniska z pilotami na drut stalowy będące jeszcze w użyciu w połowie lat 80-tych [made in CCCP]

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Pragnę podziękować Lechowi59 doszło w idealnym stanie wczoraj, dzisiaj dotarły do mnie kupione na Allegro przez syna mojego Macieja taśmy 13-tki [5"] od Pana andszym-a 2005 w idealnym stanie solidnie zapakowane w cenie dla mnie wyjątkowo korzystnej.Polecam sprzedającego ma jeszcze 15-tki [maksymalna średnica szpuli do NAGRY ] nr aukcji 344678722.

Pozdrawiam

Zbyszek

Konstrukcja magnetofonu

Układ elektromechaniczny

Pomiary i ewentualne regulacje

Regulacje mechaniczne

naciąg taśmy talerz lewy talerz prawy przy przewijaniu, talerz lewy wałek sterujący rolka dociskowa przy odtwarzaniu [dynamometr o zakresie pomiarowym 100-200]. W czasie pracy zapis/odczyt 50-100 przy przewijaniu = lub < 200g.

Wadliwy naciąg taśmy powoduje: przy zbyt niskich wartościach powoduje wzrost zniekształceń nieliniowych, i z powodu słabego docisku taśmy do szczeliny obcięcie wysokich częstotliwości, przy wartościach za wysokich następuje szybsze zdzieranie powierzchni roboczych głowic i rozciąganie się taśmy

Talerz lewy odpowiada za jednakową siłę hamowania przy zmieniającej się ilości taśmy na szpuli. Istnieją trzy konstrukcje pierwsza z sprzęgłem ślizgowym o płaskiej powierzchni, druga ze sprzęgłem ślizgowym o stożkowej powierzchni trzecia z tak zwaną dźwignią dociskową np UHER REPORT 4200 MONITOR

Pozdrawiam

Zbyszek

Czy ktoś mi pomoże w zakupie głowicy magnetofonowej tzw.szklanej? Mam Pioneera CT-656 i chciałem do niego założyć take głowice jakie były montowane np. w magnetofonach Akai z serii GX.

paul_67

tak się nie da bo w tym pionieku jest zwykła głowica a w akaim są głowice amorficzne i mają prąd podkładu 210 khz i to juz wyklucza a jest jeszcze wiele innych rzeczy , najlepiej kupić orginalną

WITAM WSZYSTKICH.

Jestem pierwszy raz na tym forum internetowym, chociaż bardzo często "go" przeglądam i troszkę jestem "załamany", że ździebko "obumiera".

Panowie nie rezygnujcie z tego forum i tego tematu, bo chociaż magnetofon szumi, czasem przeciąga, skrzypi, brzęczy, ale to maszyna, która ma swoją "duszę". Każdy z nich "gra" inaczej, czasem gorzej, czasem lepiej, ale dla nas, tych na forum najpiękniej... i czy to CD, czy MP3, czy też MD nie dorówna nigdy temu co prezentuje popularny kaseciak, może i dźwiękiem czasem przewyższy, ale emocjami nigdy. Osobiście barzdo często przeglądam ten temat i jemu bliżniaczy, o ślicznych kasetkach i chociaż czynnie nie uczestnicze w tych dyskusjach z braku czasu, to bardzo uważnie je analizuje. Gwarantuję, że zaraziliście tą pozytywną "chorobą" grono młodych ludzi, którzy wcześniej uważali magnetofony kasetowe, szpulowe za złom i "historię" fonografi, a teraz docenili ich piękno i klasykę.

To tyle, a dla oka kilka zdjęć z moimi "magnetofonikami". Zdjęcia może nienajlepsze, ale magnetofony "dają radę", szczególnie TEAC C-3X ( inaczej TASCAM 122 ).

Ukryta Zawartość

post-14951-100004763 1208597171_thumb.jpg

post-14951-100004764 1208597171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To musisz to uczynić jak najprędzej.Ja swoje decki demagnetyzuje systematycznie.Do tego celu mam elektroniczną kasetę demagnetyzującą C-XE.Nie jest to taśma.Kupiłem ją ładne parę lat temu i do tej pory nigdzie nie widziałem.Kumpel ma podobny problem i jest skazany na pożyczanie tego cuda ode mnie.Swego czasu były też podobne urządzenia,które trzymając w ręce przesuwało się nad głowicami,ale czy ktoś to jeszcze produkuje trudno mi powiedzieć...

Witam !

Dzięki za odpowiedź. Czy może to być to ?

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie to ten temat o magnetofonach jest rewelacyjny !

W roku 1994 kupiłem nowego RS-BX404 (wiem że to tylko Technisc RS-BX404) ale przez ten czas działa idealnie. Chyba się zaraziłem tak coś myślę o jakimś lepszym decku może jakiś Pioneer ?, ale nie 939 może coś trochę nowszego.

Mariusz.

Ukryta Zawartość

mariuszkaz

nie wiem co to za wynalazek,ale odradzam Ci używania kaset czyszczących!Ja ma Technicsa RS-B605 i jest to maszyna nie do zdarcia, ale z nienajlepszym basem.Mój drugi deck Pioneer CT-656 jest pod tym względem lepszy...

Witam.Wie ktoś co jest z Kasjelem?Mam nadzieje,że nic poważnego,ale wogule go nie ma na forum.

Pojawiło sie kilka mysle,że okazji na allegro ,a jego nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi