Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel.Nie kupuj,to na pewno dużo waży,a ty nie możesz dzwigać.To żarty ,oczywiście,ale ile bym dał za taki sprzet w czasach ,gdy chodziłem do liceum.Niestety mogłem kupić ,tylko elizabetke i tak okazała sie popsuta.A teraz to wszystko jest dostepne i to za grosze.ale ,tak jak i ty nie mam absolutnie już miejsca,choć ten zestaw zamontowany w 19 calowym racku i uzupełniony gramofonem by był piekną ozdobą salonu.Kasjej,jak tam twój kręgosłup?.Mam nadzieje,że już dobrze.

Marek, z moim kręgosłupem jest coraz to lepiej. Ale do normalnej pracy jeszcze się nie nadaję.

Dzisiaj skosiłem trawę i....niestety miałem już dosyć.

Co do tej wieży "Fischera", to myślę że powinien skorzystać ktoś, kto dopiero rozpoczyna przygodę z "Vintage". Przecież są jeszcze inni, nie tylko my....z "Magnetofonu".

znaleziska tasmowe:

najpierw slicznota:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a pozniej cos, co sie spodoba nawet Korwinowi:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Kasjel.Ciesze się,że stan twojego kręgosłupa sie poprawia.Uważaj na niego.Ta wieża fischera,to dość prosta konstrukcja,ale wykonana w najlepszych czasach i jak sam miał bym do wyboru,kupic coś współczesnego w sklepie "nie tylko dla....,to bez wahania brał bym ją.Dobrej nocy i szybkiego pełnego powrotu do zdrowia.

JanPeter miał w PW do mnie dwa świetne pomysły jeden to wykorzystanie układu z gramofonu z regulacją stroboskopową a drugi montaż silnika prądu stałego o podobnych gabarytach i mocy,dzisiaj jeszcze wykonam proste doświadczenie z włączonym w pobliżu głowic silnikiem od maszyny do szycia, myślę że nie powinno być żadnych przykrych rewelacji, ale upewnić się trzeba.

Pozdrawiam

Zbyszek

Czy ktoś z Was wie może, gdzie jest regulator obrotów silnika w Onkyo TA 2570 ???

Chcę wyregulować prędkość przesuwu taśmy. Niestety nie jestem w stanie namierzyć właściwej PR-ki.

Jest, dzisiaj dostałem mojego Akai! Miał być GX-75 a jest GX-75 MK II!No i bardzo dobrze.Wyczyściłem tylko głowice i gra jak złoto.Nie wiem skąd się wzięły głosy twierdzące, że nagrania wykonane na innych magnetofonach brzmią kiepsko na Akai?Brzmienie po prostu powala!Nie myślałem,że będzie tak dobrze!

Zostałem wyratowany z opresji przez JanaPetera Jego Sony TCM-5000 jest u mnie po 40-kilku latach mogłem wreszcie zapisu z Radiowej Giełdy Piosenki posłuchać normalnie [zbiłem przy pomocy Pitch Control przesuw o sic!!! 10%]. Dziękuję i pozdrawiam

Zbyszek

PS Zabawa będzie prosta około 10% przyspieszę przy nagrywaniu i przy 4.76cm/sek na każdym magnetofonie będzie normalny dźwięk szerokość ścieżki mono pokryje L i R stereo jednakowym sygnałem.

jedna tylko uwaga muszę zapomnieć o kasetach chromowych ta starowinka żywi się wyłącznie żelazem ale to ne vadi

"V-Savage"- ale co ja mam włożyć w tą dziurkę w silniku, żeby cokolwiek przekręcić ? Próbowałem już bardzo wąskiego śrubokręta i nic ! Nie reaguje w ogóle. Zastanawiam się, czy czasem otwór w obudowie silnika nie mija się z PR-ką w stabilizatorze obrotów. Dlatego wkładając prosto śrubokręcik mijam się z wycięciem w PR-ce.Bo tak właściwie na nic nie trafiam.....

Mój nowy nabytek. Czy posiada ktoś instrukcję obsługi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"mariuszkaz"- wygląda jak nowy, ten Twój nowy nabytek. Mam nadzieję, że będzie pięknie nagrywał i odtwarzał muzykę naszego ulubionego zespołu czyli TANGERINE DREAM !!!

Mariuszkaz - ale do czego Ci ta instrukcja? Chyba, że tylko jako "do kompletu".

Jak nie znasz jakiejś funkcji to pytaj śmiało :) nikt tutaj cię nie wyśmieje (w każdym razie nikt z uczestników tego wątku).

paul_67,

no to teraz kupa zabawy przed Tobą i odkrywania wszystkich świetności tego sprzętu, posłuży Ci z pewnością kupę, kupę lat. Jak dasz radę, to pochwal się jeszcze zdjęciami. :)

W tej chwili jest na "Allegro" przepiękna Aiwa AD-F810 w idealnym stanie. Nikt się nią nie interesuje więc chyba można ją kupić za wywoławczą cenę 80zł. To fakt, że Aiwa AD-F810 to nie Onkyo TA 2570 ale dla początkującego polecam. Za tą kasę trzeba brać taki sprzęt !!!

Ten CT-757 jakoś nie powalił mnie swoim dźwiękiem. Moim zdaniem Technicsy, które posiadam nie ustępują temu Pioneerowi. Tak myślę, że może robie jakiś błąd przy nagrywaniu (kalibracja czy coś innego) i właśnie dlatego proszę o instrukcję obsługi. Może to wina SU-V660 lub Tonsil Perfect 150 są za cienkie.

Zdecydowanie lepszym pionkiem jest CT-777 ... mimo automatycznej kalibracji. Ale robi to równie dobrze jak Onkyo 2570.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam wszystkich. Jeśli ktoś szuka kaset chromowych to ostatnio zauważyłem że w sklepach Media Martkt się pojawiły :] Co mnie bardzo ucieszyło bo mam mało kaset chromowych. Kasety są firmy TDK model SA. Dla mnie jest jedna wada, bo wszystkie mają 90 minut. Ale myśle że kasetki dobre, bo TDK robi nośniki od dawna i ja na razie nie miałem kasety TDK na którą bym narzekał. Tak oto wyglądają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, te kasety są dostępne od dawna, znane i (przez niektórych) lubiane tutaj. 60-minutowe też są do dostnia bez większego problemu, sam mam większość sześćdziesiątek, kilka jeszcze zafoliowanych stoi na półce.

Pozdrawiam

Jeżeli komuś kolega Alzheimer nie zrobił jeszcze kremowej papki z mózgu to z całą pewnością się ucieszy bo to są wystarczająco dobre kasety aby na nich pracować o się cieszyć

Pozdrawiam

Zbyszek

Kupiłem kilka i nie narzekam

W takim razie sorry :/ Bo ja przez 2 lata nigdzie w miescie (Zabrze) nie mogłem znalezc kasetki chromowej :/ Tylko wszędzie mieli żelazówki. No to jak piszesz że chromówki są takie łatwo dostępne, to powiedz mi gdzie moge znaleźć taśme metaliczną ;) Oprócz aukcji internetowych

W mojej okolicy znajduje się Hurtownia Wideokaset Viland Kraków ul. Berka Joselewicza 21c, miewają tam kasety audio: chromowe, non stop mają żelazowe, metalowych tam nigdy nie widziałem a bywam tam często.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja też nigdzie nie widziałem metalowych, chyba już nowych w sklepie się nie dostanie.

Za to co do chromowych, to są wspomniane TDK SA, są TDK CDing2, bywają też Sony CDitII i jakieś UX o ile się nie mylę niektórzy widują, choć ja ich nigdy nie widziałem. Niedawno za to spotkałem chromowego Maxella w liczbie sztuk 1 (słownie: jeden).

• Pokaż nowe odpowiedzi