Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie , masz rację,

ale ....jeszcze z rzeczy dziwnych ( czyt. nietypowych) mam od nie dawna takiego Sony jak na zdjęciu , wygląda,że jest sprawny,(wszystkie fukcje dają się uruchomić bez taśmy) no i własnie, niestety nie mam ani jedniej elcaset-y . Wymaga trochę kosmetyki i serca, ale jest kompletny i zarąbiście ciężki ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panie Zbyszku, to chyba coś dla Pana:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, wlasnie jestem dosc zdziwiony, oszolomiony, szczesliwy i jeszcze tam jakis - kupilem ostatnio kasety TDK z seri D Normal Position, te ktore sa jeszcze produkowane i dostepne w marketach, stwierdzilem, ze nagram sobie cos tak zebym mial, czasem lubie sobie posluchac na dworze. No wiec po nagraniu wczorajszym zostawilem to i dzisiaj mysle sobie a jakos mam ochote na skladaneczke, wiec wrzucilem kasete do magneta odpalilem koncowki, preampa - zasiadlem w fotelu, wziolem gazete, naciskam play i czytam. Czytam, czytam, czytam i nagle jakos zapomnialem gdzie skonczylem bo w net nie moglem uwierzyc (dopiero zaczelo do mnie to docierac), potezny masywny bas, piekna srednica (zadnego nawet przytlumienia), a gora trzyma sie jak alpinista za kamien. Mysle sobie, dobra zobaczymy, to nie moze byc prawda, rozpakowalem druga sztuke i nagralem cos z klasyki, ciche utworki (Satie - Gymnopedie, Beethoven - Sonata Ksiezycowa i chyba cos Rachmaninov`a), zobaczymy jak sobie da rade. O kurde nie wierze - jesli ktos mi powie, ze sluchal tych kaset i nie zrobily na nim wrazenia, to chyba znaczy sie, ze mam dobrany sprzet pod magneta, albo lepiej pod kasete :)

Mowiac juz calkiem powaznie, nawet UX-S nie mialo takiego poteznego basu, no cos niesamowitego. Moze to byc tez sprawa autosugesti, a bo uslyszalem gdzies, ze kaseta jest super i wogole, ale raczej nie, bo po godzinie oddechu zalaczylem na nowo i to samo, tylko siedziec i sluchac :) I jaka kulturalna Stereofonia, slicznie gra!

Powiedzcie mi, czy te kasety tak maja, czy moze u mnie tak tylko ladnie gra? A moze to sprawa kalibracji w k890es?

Na zdjeciach opisywany model:

Ukryta Zawartość

post-15740-100000970 1213963438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Strasznie dziwne rzeczy opowiadasz ;) To są bardzo niskiej klasy kasety ze słabiutkiej jakości nośnikiem. W porównaniu do dostępnych równolegle w sprzedaży chromowych TDK SA dają wysoki poziom szumów i matowe, mało dynamiczne brzmienie. Takie przynajmniej są moje własne doświadczenia i z inną opinią się nigdy nie spotkałem.

Chociaż można na tych kasetach na pewno nagrywać, nie są jakieś tragiczne, brzmi przyzwoicie. Tyle, że można dużo lepiej.

Aha, no i jeśli kupiłeś w tej cenie co na naklejce, to obawiam się że potężnie przepłaciłeś - widziałem je niedawno za chyba 1,69 sztuka.

Wszędzie szukałem tego QUADa ale nie mogę znaleźć za tu wygrzebałem jeszcze parę 8trak filmików.

Fajny filmik Akai CR83D 8 track recorder z komentarzem właściciela (fajny licznik!)

Ukryta Zawartość

Nawet nie wiedziałem że 8 tracki montowali na taką skalę w kombajnach

Ukryta Zawartość

A tu przykład 8 track car player

juliette 8 track player

Portable 8 Track Tape Player

Realistic TR-801

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal996, 20 Cze 2008, 14:17

>Strasznie dziwne rzeczy opowiadasz ;) To są bardzo niskiej klasy kasety ze słabiutkiej jakości

>nośnikiem. W porównaniu do dostępnych równolegle w sprzedaży chromowych TDK SA dają wysoki poziom

>szumów i matowe, mało dynamiczne brzmienie. Takie przynajmniej są moje własne doświadczenia i z inną

>opinią się nigdy nie spotkałem.

>

>Chociaż można na tych kasetach na pewno nagrywać, nie są jakieś tragiczne, brzmi przyzwoicie. Tyle,

>że można dużo lepiej.

>

>Aha, no i jeśli kupiłeś w tej cenie co na naklejce, to obawiam się że potężnie przepłaciłeś -

>widziałem je niedawno za chyba 1,69 sztuka.

No wlasnie sam w to nie wierze, tzn napewno na metalowych np TDK MA brzmi lepiej (wiem, bo juz sluchalem z nich), ale na tych opisanych przezemnie wyrzej brzmi naprawde dobrze. Dlatego wlasnie o tym napisalem, ciekaw bylem, czy ktos juz mial stycznosc z tym modelem i czy mial podobne doswiadczenie. Moze jednak to tylko autosugestia :D

Moze i przeplacilem, ale co tam nie pierwszy i nie ostatni pewnie :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 20 Cze 2008, 14:33

Jak to dobrze gra to tylko się cieszyć i nie bedę na siłę Ci wmawiać,że jest inaczej.Też ostatno byłem zachwycony nagrywając na Emtecu Sound.Przecież to nie może dobrze grać bo to nie chromówka czy taśma metalowa z lat 80.!Brzmienie jednak było czyste i zgodne z oryginałem.Oczywiscie kaseta została skalibrowana na AKAI.

Witam.Ten system track-8 był bardzo rozpowszechniony,ale w stanach.Sam szukam w dobrym stanie odtwarzacza i na razie się nie udało.Grało to bez żadnych układów redukcji szumów i pasmo dochodziło do 18 khz.Oczywiście ,tylko w najlepszych modelach.

A do czego mi to potrzebne?Załączam zdjęcie.Jest to jedyny egzemplarz tego modelu pojazdu w kraju

.Z innych ciekawostek mam jesze walizkowy system do odtwarzania filmów 8 milimetrów,ale zamkniętych też w specjalnej kasecie.pózniej zamieszcze zdjęcia.Wszystko jest z tej samej epoki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

już to kiedyś maglowaliśmy na "pieknych kasetach" >> poczytaj ... TDK D to solidna podstawowa/popularna kaseta TDK tak oznaczana od lat ... nie powiem, ze jest zła lub tragiczna ale nie porównywałbym jej z SA bo to inna półka ... prawidłowo skalibruj i posłuchaj jeszcze raz ...

A co do żelazówek TDK to spróbuj jak możesz AD, ADX lub AR, ARX wtedy mogę się zgodzić, że w pewnych aspektach są porównywalne do SA lub nawet ją przewyższają ...

@Marek-41:

A co to za pojazd? Wyglada niezle, jakbym sie przesunol o te predzies lat wstecz, a czemu byl az tak popularny w stanach, rozumiem, ze moze byl tani?

Pojazd to :International Scout Traveller z 1974 roku.Jest to bardzo rzadki pojazd,nawet w stanach.Co do systemu track-8 to był to jedyny system wówczas dostępny.No były co prawda już pierwsze kasety compact,ale jeszcze ich jakość była mizerna.Track -8 był wtedy w powszechnym użyciu na jachtach i w samochodach.Było na rynku dosłownie mase gotowych nagrań z róznymi gatunkami muzyki,które mozna było zakupić w każdym sklepie i stacji benzynowej.Pózniej zostało to wyparte przez compact casete,a ta przez systemy cyfrowe.

Faktycznie bardzo sympatyczny samochodzik :)

A wracając jeszcze do TDK D, to też uważam, że jeśli gra i się podoba, to nie ma co się zastanawiać, tylko trzeba po prostu słuchać i się cieszyć.

Przepraszam za może nie za bardzo na temat,ale to też odtwarza dzwiek,co prawda razem z obrazem.

Jest to zupełnie kuriozalny wynalazek firmy Fairchild.

Na pierwszej fotce jest zamknieta walizeczka,na drugim otwarta i obok wyjeta kaseta,a na ostatnim w pozycji praca.Brakuje mi żarówki halogenowej,która u nas jest powszechna ,ale na napięcie 12 wolt,a tutaj jest na 18.I paska napedowego.Mam ,tylko jededną kasetę z westernem,ale i tak chce to uruchomić,aby pokazać ,że i dawniej można było sobie ogladać filmy w plenerze.

Oczywiście jak ktoś z wątku ma takie kasety,to chetnie odkupie.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000965 1213970277_thumb.jpg

post-15150-100000966 1213970277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A kto jeszcze zna (a jeszcze lepiej - ma i może pokazać) urządzenia systemów, jakie się nie przyjęły lub, kiedyś mniej lub bardziej popularne, jak 8-Track, zostały wyparte przez inne rozwiązania?

Na przykład, takim mało popularnym systemem, który ostatecznie się nie przyjął i został wyparty przez Microcassette Olympusa, był Minicassette Philipsa. Trudno teraz znaleźć do niego kasety czy magnetofony. Czytałem, że było to rozwiązanie uproszczone, pozbawione wałka napędowego i rolki dociskowej, przez co prędkość taśmy była zmienna. Może ktoś ma taki sprzęt i kasety, i mógłby pokazać?

Marek-41

Jeśli mnie oczy nie mylą to czekałeś swoim samochodzikiem na prom z Kazimierza Dln do Janowca, czy tak ? Jak będę w W-wie to musisz mnie nim przewieźć, a z głośników musi się sączyć amerykańska muzyczka.

Pozdrawiam

Manix.Powyzej zamiesciłeś zdjęcie ciekawych kaset grundiga.Obiecałem,że jak znajde zdjęcia ,to zamieszcze jak wyglada cały magnetofon na te wynalazki.I prosze,nie tylko mam zdjęcia ,ale nawet link do aukcji,gdzie takie coś mozna za grosze nabyć.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000937 1213998495_thumb.jpeg

post-15150-100000938 1213998495_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję serdecznie

Jest tego nawet spora kupka i naprawdę niezłe, ale ja cierpię na szczególną dewiację jest to tak zwana Uherofilja w moim przypadku przewlekła i nieuleczalna. Wielka miłość mojego życia UHER REPORT 4200 Monitor potrafi nagrać idealnie nawet na taśmie izolacyjnej lub troczkach od długich gaci podobne parametry posiada UHER CR-240 nagrywa na najtańszych ferro tak, jak produkty od innego żyda nie są w stanie zrobić na najdroższym chromie czy metalu i nie wiem czy jest to związane z urodą głowic Bogen czy z parametrami prądu podkładu czy z tak zwanym alles zuzamen.

pozdrawiam

Zbyszek

PS

Popieram w pełni zdanie Jednego z naszych,że na zwykłym produkowanym do tej pory tanim chromie ma rewelacyjne nagrania ma po prostu normalny magnetofon bo te fanaberyjne są wyjątkowo wybredne, raczyłem to obadać na Pioneerach

Panowie potrzebuje pilnie pomocy!!

Wlasnie stalem sie wlascicielem szpulowca AKAI GX-635DB (wersja czarna). Kupiony na flohmarkcie za 150Euro:)

Mam kilka pytan, wole sie dowiedziec u specjalistow, niz samemu kombinowac:

1. Na co zwrocic uwage przy pierwszym uruchomieniu - trzeba cos przeczyscic??

2. Po czym poznac, ze cos jest nie tak - co moze zdarzyc sie przy pierwszym uruchomieniu?

3. Jam macie inne uwagi to prosze bardzo pisac:))

Fotki wkleje w przeciagu tygodnia (nie am w domu cyfrowki)

pozdrawiam

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Witam.Po pierwsze gratuluje zakupu szpulaka na duże szpule.A teraz do rzeczy.

Zacznij od dokładnego sprawdzenia,czy wszystkie rolki,które mają się obracać,obracają się bez zacięć i luzów.Sprawdz,czy na srubach regulacyjnych położenia głowic są ślady używania .Ten magnetofon ma specjalne otwory do takiej regulacji w pokrywie głowic i czesto to prowokuje ludzi do niepotrzebnego kręcenia.Na śrubach powinna być nienaruszona farba.Odpal go bez taśmy i spróbuj włączać przewijanie i odtwarzanie.Posłuchaj,czy nic nie hałasuje,choć bez taśmy zaraz się włączone funkcje wyłączą, i tak ma być.Sprawdz,czy tor taśmy i wszystkie sześć głowic jest absolutnie czyste.Następnie załóż taśmę i sprawdz jak odtwarza ,a następnie jak zapisuje,czy potencjometry nie trzeszczą itd.Powodzenia.Wykorzystaj do tego słuchawki.

==jackylandhide

tutaj też możesz zerknąć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> Maciej, Minicassette Philipsa są dostępne cały czas - wpisz w google. Standard ten ztego co się orientuję był używany tylko w dyktafonach i sekretarkach ...

Co do zapomnianych systemów to po śmierci RCA Sound Tape Cartridge (była to pierwsze większa próba wsadzenia taśmy do pudełka) - zrobiła się luka na rynku o którą zaczęły walczyć różne firmy ...

W 1959 roku powstał np. studyjny NAB Cart Tape i kilka innych - natomiast w 1966 niejaki Frank Stanton sprzedał swój dwóścieżkowy system Playtape (taśmy od 8 do 24 minut). System ten wśród mlodzieży prawie od razu stał się sukcesem (ponad 3000 nagranych płyt w sprzedaży w 68 r.). Nistety przemysł nie zaakceptował formatu a i jakość sprzętu odtwarzającego nie była najwyższa ... Niedługo póżniej został wyparty przez 4tracki i 8tracki.

System ten wykorzystywały użądzenia przenośne - ciekawostką jest to, że volkswagen miał w swej ofercie samochody wyposażone w odtwarzacze PlayTrack.

Jeżeli macie w domu taśmy PlayTrack lub ich odtwarzacze - moja sugestia to trzymać ich cena z dnia na dzień rośnie :)

Bardzo dobre strony playtape:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla lubiących ciekawostki - Sanyo w 64 roku wypuściło - Sanyo Micro Pack 35 - Channel Master Cartridge. Był to jeden z pierwszych (a może pierwszy) recorder z możliwością zmiany prędkości przesuwu taśmy. Czas nagrywania 2 x 15 min (standard) - czytałem gdzieś że maksymalnie można było nagrać do godziny/stronę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serdeczne dzieki za info:))) Zaraz zabieram sie za ogledziny i odpalanie. Dzis wogole mialem szczesliwy dzien na zakupy - oprocz Akai przynioslem tez Philipsa CD104 (wlasnie w nim grzebie - koszmarnie zakurzony).

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje:) instrukcja tez bardzo bardzo sie przyda:D

przezylem wlasnie chwile grozy - podlaczym do pradu, wlaczym power, wciskam play i... nic!

dopiero po dluzszej chilli doszedlem do tego, ze ramionka podtrzymujace tasme musza byc napiete (ale nie w pozycji "arm lock"... uffff....

jeszcze jedno pytanko - nagrywac mozna bezposrednio ze zrodla? np CD? wole sie upewnic:))

No i pojawil sie pierwszy problem - przy odtwarzaniu nie dziala prawy kanal - nie rusza sie nawet wskazowka VU. Przy nagrywaniu wszystko ok - swietna jakosc dzwieku z wbudowanego wzmaka sluchawkowego.

dodam, ze tak samo jest w obu kierunkach odtwarzania - glowice sa wiec jest raczej ok.

Macie jakies sugestie? Co to moze byc? Co powinienem sprawdzic?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W słuchawkach słyszysz, w zależności od ustawienia przycisku monitor, albo sygnał wejściowy podany na wejścia magnetofonu, albo sygnał nagrany na taśmie - odsłuch po taśmie. Jeśli w tym drugim przypadku nie słychać prawego kanału to albo nagrywasz w mono, albo magnetofon ma uszkodzony tor odczytu prawego kanału. Ten magnetofon potrafi nagrać cztery ścieżki w trybie mono i 2 x dwie ścieżki w trybie stereo. Por. http://wegavision.pytalhost.com/akaiGX635D/gx636-09.jpg

GM

dzieki za sugestie, ale przelacznik wydaje sie byc ok - potraktowalem go kontaktem, zadnych zmian - nie slychac tez zadnych trzaskow ani nic w trakcie przelaczania:/

co moze byc dalsza przyczyna?

• Pokaż nowe odpowiedzi