Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

I obiecane zdjęcia Marantza CP-430

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5308-100000265 1215121124_thumb.jpg

post-5308-100000266 1215121124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cos na koniec dnia :)

Dobranoc:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A to też ładny model prawda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jednak też się podoba i ładnie gra...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem nowy na tym forum. Choć oczywiście wcześniej nie jeden temat prześledziłem.

Moje pierwsze kroki kieruję tutaj, ponieważ stałem się właścicielem mojego pierwszego w życiu kasetowca. Zdjęcia dam jak tylko dzisiaj przyjedzie kurierem.

Ten kasetowiec to Onkyo Integra TA-2570. Dałem za niego 195zł. Wydaje mi się, że to niezły zakup, że ten magnetofon to całkiem przyzwoity model.

Poza tym kupiłem, choć to był zakup mniej przemyślany, szpulowca. Philips N 4404, za 90zł. Był tani, a ja potrzebuję czegoś do rozruszania taśm mojego taty. Za jakiś czas poszukamy lepszego modelu :)

Pozdrawiam

Witam z rana, a magnet z rana jak smietana!!!

Mam pare pytan, ktore nurtuja mnie od wczoraj.

Chodzi glownie o nagrywanie. Po pierwsze przeczytalem w instrukcji od k890es, ze peak level nalezy ustawic do odpowiedniej tasmy, czyli jak mamy CrO2 to maks +2dB, jak metal to maks +6dB. Poczytalem tutaj prawie caly watek i zawsze radzicie, zeby ustawic maks 0dB. OK. Tzn jesli by sie walilo i palilo to zawsze dojezdzac do 0dB?

Drugie pytanie dotyczy nagrywania w dolby B/C/S (akurat mojego magneta dotyczy tylko B i C). Sprawa jest o tyle dla mnie nie zrozumiala, ze nawet w instrukcji nie jest to do konca wyjasnione. Dolby B/C/S to system redukcji szumow pochodzacych z nosnika magnetycznego, a dokladniej generowany przez glowice poprzez odczyt tegoz nosnika. Skoro tak, to po wala mi wlaczanie tej redukcji podczas nagrywania? Rozumialbym, gdyby to chodzilo o redukcje szumow sygnalu wchodzacego, ale prtzecierz jak nagrywam z Vinyla to nic sie tam nie redukuje, czy wlaczam czy wylaczam dolby to sygnal sie nei zmienia...

Trzecie pytanie jest troche bardziej oczywiste, ale mimo wszystko musze byc pewnym. Mowa byla tutaj o regulacji skoku glowicy i o nacisku glowicy na tasme. Rozumiem, ze takie decki jak k890es nie maja tej regulacji, czy moze maja tylko robi sie to inaczej niz srubkami?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witamy nowego miłosnika taśm.Poziomy najlepiej ustawiaj po tescie.Jeżeli ustwiasz powyzej 0 db,ryzyjujesz przesterowanie,jednak niektóre taśmy można nagrywać z wyższym poziomem.Musisz samemu poeksperymentować.

Co do układu redukcji szumu,to układ dolby specjalnie modyfikuje sygnał podczas zapisu i odczytu.Dlatego musi byc właczony podczas i zapisu,jak i odczytu.Inaczej sygnał bedzie odtwarzany nieprawidłowo.Co do trzeciego pytania,to radziłbym nie dotykać bez odpowiedniej wiedzy żadnych srubek regulacyjnych.Powodzenia.

Z własnego doświadczenia Ci powiem,że lepiej trochę sygnał "przesterować" tzn. żeby wskażniki pokazywały więcej niz 0 dB przy nagrywaniu.Musisz to robić na wyczucie.Pamietaj,że nie ma nic gorszego niż za mały poziom sygnału bo wtedy do głosu dojdą szumy i spadnie subiektywne odczucie dynamiki nagrania.

Z peak levelem jest różnie. Ogólna zasada przyjęta jest tak, że najbezpieczniejszy poziomem jest ustawienie do 0 db, ewentualnie tzw. "0 dolby", czyli poziomu na którym jest umieszczony znaczek dolby. W zależności o modelu i marki znaczek dolby jest umieszczony różnie, czasem jest to 0, czasem +2 a jeszcze kiedy indziej +3 db. Jednak to jest ogłna zasada. Natomiast każda taśma ma inną charakterystkę i właściwości i tak na dobrą sprawę, każdą można nagrywać inaczej, bowiem są taśmy, które można nagrać do 0 db bo wyżej nie da się tego słuchać, a są takie jak np. Denon ze starej serii HD-x, którego można nagrać nawet do +6 czy +8 db i nawet na tym poziomie nie będzie wykazywał przesterowania. Wszystko od taśmy zależy. :)

Co do systemów redukcji szumu. ja unikam ich stosowania, bo raz, że mi ten delikatny szumek nie przeszkadza, a dwa róznie są one poustawiane i różnie się zachowują. Czasami zbyt mocno obcinają górę a jeszcze gorzej sytuacja wygląda gdy nagraną kasetę próbuje się odtworzyć na innym decku (to samo dotyczy systemu redukcji dbx). Tak samo jak winylowcy lubią trzask czarnej płyty, tak samo ja lubię delikatny ciepły szum taśmy. :)

Co do głowicy, to jestem zwolennikiem nie grzebania przy tym elemencie tylko pozostawienia tego tak jak fabryka ustawiła. No chyba, że już było grzebane wcześniej, no to nie ma innego wyjścia jak spróbować jeszcze tymi śrubkami pokręcić, albo oddać komuś kto potrafi tymi śrubkami kręcić. :)

Asturas, miło powitac na forum kolejnego miłośnika magnetofonów. :)

Co do Onkyo Integra 2570, na pewno będziesz zadowolony. Jest to najwyższy model Onkyo z tego okresu i bardzo wysoko oceniany, uznany za najwyższa klasę. Z pewnościa przyniesie Ci masę radochy zarówno przy zapisie jak i odsłuchu.

A co do szpulowca, jak kupiłes to dobrze, ale na jednym się pewnie nie skończy, hehe, to jest jak choroba. :)

Na tasmie TDK MA nagrywalem powyzej (+6dB) tak jak producent zalecal i nie dosluchalem sie zadnego przesterowania, dlatego zastanawia mnie, czy to tylko dzieki dobrej tasmie, czy ten magnetofon tak dobrze nagrywa.

Co do Dolby, to wiedzialem, ze jak sie z nim nagrywa to nalezy rownierz wlaczyc go przy odtwarzaniu, ale jak nie jest to tasma metalowa, to ten system nie dziala.

Co do regulacji, chcialem tylko wiedziec, czy jest dostepna taka regulacja..., bo szczeze powiedziawszy, nie doszukalem sie po zdjeciu pokrywy kieszeni zadnych srubek regulacyjnych...

Dolby po prostu dokonuje kompresji sygnału przed nagraniem go na taśmę, dlatego musi być włączone podczas nagrywania. Następnie musi być włączone podczas odtwarzania, bo ten sygnał dekompresuje do właściwej postaci.

Jeśli chodzi o poziomy, to najlepiej sprawdź sam na każdej taśmie osobno. Nie ma żadnej zasady tak naprawdę, że tutaj +2dB a tam +6dB. Chodzi o to, żeby nagrać możliwie wysoko wysterowany sygnał, ale bez żadnych zniekształceń.

Co do regulacji głowicy - jeśli masz fabryczne ustawienia, to nie ruszaj! To jest diabelnie trudno ustawić samemu, zresztą na pewno nic się nie poprawi.

Dziekuje wszystkim za odpowiedz, pomogliscie mi, i znowu wynika z tego, ze trzeba poekserymentowac, kocham ten sport:D

A jeszcze jedno: najpierw kalibrowac tasme, czy najpierw ustawiac poziom zapisu?

neomammut, 4 Lip 2008, 08:29

>Poczytalem

>tutaj prawie caly watek i zawsze radzicie, zeby ustawic maks 0dB. OK. Tzn jesli by sie walilo i

>palilo to zawsze dojezdzac do 0dB?

Poszczególne typy, gatunki i modele taśm różnią się bardzo swoją charakterystyką maksymalnego dopuszczalnego wysterowania. Taśmy typu I klasy podstawowej mają najwyższe szumy i stosunkowo najniższą wysterowalność, zwłaszcza tonów wysokich. Taśmy typu I klasy wyższej (np. TDK AR itp.) mają wysoką wysterowywalność, czasem taką jak taśmy metalowe, ale tylko na niskich tonach. Na wysokich tonach wysterowalność jest dużo niższa niż dla taśm metalowych. Taśmy typu II mają przeważnie niższą wysterowalność niż najlepsze taśmy typu I, ale też sporo niższe szumy, dlatego ich łączna dynamika jest większa. Ale - w przeciwieństwie do tego co przeważnie mówią instrukcje obsługi czy wyświetlacze na których pokazywany jest "poziom zalecany", na taśmach typu II należy nagrywać z NIŻSZYM poziomem niż na dobrych taśmach typu I (ale z wyższym niż na podstawowych taśmach typu I). Taśmy metalowe od pozostałych różnią się przede wszystkim znacznie wyższą wysterowalnością na wysokich tonach, dlatego szczególnie nadają się do zapisu muzyki zawierającej dużo silnych dźwięków wysokich. I dlatego należy je wysterowywać wyżej niż pozostałe. Ale mają też szumy wyższe niż Typ II, ale niższe niż Typ I.

Ustawienie poziomu zapisu jest krytyczne dla jego jakości - poziom należy ustawić tak, by w maksymalnym stopniu wykorzystać dynamikę taśmy. Z jednej strony mamy ograniczenie maksymalnej wysterowalności, z drugiej - szumy taśmy, i trzeba się "wstrzelić" tak, by taśmy nie przesterować, a jednocześnie uzyskać maksymalny odstęp od szumów. Aby to dobrze zrobić, trzeba znać właściwości konkretnej taśmy, i charakter zapisywanej muzyki (rozkład częstotliwości: czy jest dużo niskich czy wysokich tonów o wysokim poziomie). Oczywiście trzy głowice pomagają, bo można na bieżąco słuchać zapisywanego sygnału i szybko zorientować się, że np. taśma jest przesterowywana.

Przesterowanie niskich tonów objawia się pojawieniem się zniekształceń, "chrypień", natomiast przesterowanie wysokich tonów nie jest już takie oczywiste - na wysokich tonach taśma osiąga nasycenie sygnałem, i sygnał jest zapisywany z poziomem niższym niż zamierzony, i zostaje zachwiana równowaga tonalna utworu (zmniejsza się poziom wysokich tonów w nagraniu w stosunku do oryginału).

>

>Drugie pytanie dotyczy nagrywania w dolby B/C/S (akurat mojego magneta dotyczy tylko B i C). Sprawa

>jest o tyle dla mnie nie zrozumiala, ze nawet w instrukcji nie jest to do konca wyjasnione.

Systemy redukcji szumów Dolby, a także dbx, to tzw. układy komplementarne, tzn. działają przy zapisie i przy odczycie. Ich działanie polega na pewnym skompresowaniu sygnału zapisywanego - ciche sygnały o wyższych częstotliwościach są wzmacniane i zapisywane z poziomem wyższym niż w rzeczywistości, dzięki czemu uzyskuje się ich większy odstęp od szumów taśmy po zapisaniu na nośniku. Ale po to, żeby przy odtwarzaniu przywrócić prawidłowy rozkład tonów, trzeba sygnał zdekompresować - poziom cichych wysokich tonów jest obniżany do ich wartości rzeczywistej, ale razem z nim obniżany jest też poziom szumu taśmy. Dlatego redukcję szumów stosuje się i przy zapisie, i przy odczycie.

Dla poprawnego działania układu redukcji szumów ważne jest, by nie zostały zakłócone poziomy sygnału, tzn. by sygnał zapisany jako, przykładowo, -20 dB był odczytywany także jako -20 dB. Dlatego dla działania redukcji szumów bardzo ważna jest kalibracja taśmy przy zapisie - ustawienie właściwego prądu podkładu (bias) i czułości taśmy (level). Jeśli magnetofon nie jest wyregulowany do taśmy, praca redukcji szumów zostaje zakłócona.

Istniały w latach 70-tych proste układy redukcji szumów, tłumiące tylko ciche tony wysokie przy odczycie, np. DNL Philipsa, ale od lat nie są już stosowane.

>

>Trzecie pytanie jest troche bardziej oczywiste, ale mimo wszystko musze byc pewnym. Mowa byla tutaj

>o regulacji skoku glowicy i o nacisku glowicy na tasme. Rozumiem, ze takie decki jak k890es nie maja

>tej regulacji, czy moze maja tylko robi sie to inaczej niz srubkami?

Nie "SKOKU" głowicy, tylko "SKOSU" głowicy. Szczelina głowicy powinna być ustawiona dokładnie prostopadle do taśmy - jeśli tak nie jest, następuje utrata wysokich tonów. Najlepiej tej regulacji nie ruszać.

Oj widze, ze z tasmami jest jeszcze wiecej zabawy, czyli tak jak mowilem poprzednio nalezy troche ponagrywac i wtedy bedzie sie wiedziec najlepiej.

Co do redukcji, u mnie jest tak, ze tasma metalowa nagrana z dolby C lepiej brzmi przy odtwarzaniu z wylaczonym dolby niz z wlaczonym i to tez nie zawsze, dlatego nie wiedzialem co jest, teraz juz wiem, ze trzeba prawidlowo tasme skalibrowac i wtedy nagrac przy wlaczonym dolby - dziekuje!!!

Co do SKOSU glowicy to nic nie bede ruszal, i tak chyba nie mam mozliwosci regulacji w tym magnetofonie, pozatym nikt chyba tam nic nie ruszal....

Dokładnie tak. Poeksperymentowanie samemu zawsze przynosi najlepsze rezultaty. Na początku zawsze są jakieś trudności, wiadomo. Ale raz, że jest to fantastyczna zabawa, bo samo obcowanie ze sprzętem bardzo wciąga. A potem jaka radość jest, że coś udało nam się zrobić tak jak tego oczekiwaliśmy. A z czasem wprawa przychodzi sama. :)

DIBUNIA

dioda w pokrętle bias świeci tylko w modelu CT-93 ,CT-979 a w CT-959 nie świeci bo nie ma diody .

co do CT-959 a CT-939MKII to jest bardzo duza różnica w dzwięku to są całkiem inne barwy

neomammut, 4 Lip 2008, 10:22

>Oj widze, ze z tasmami jest jeszcze wiecej zabawy, czyli tak jak mowilem poprzednio nalezy troche

>ponagrywac i wtedy bedzie sie wiedziec najlepiej.

>

To tylko w pierwszej chwili tak się wydaje - ale faktycznie, odrobina wiedzy nie zaszkodzi. Bardzo pomaga wiedza o właściwościach konkretnej używanej taśmy. Przydaje się też equalizer z wyświetlaczem - nie po to, żeby "poprawiać" dźwięk, tylko żeby zorientować się jaki jest rozkład częstotliwości w nagrywanej muzyce, i ustawić poziom nagrania odpowiednio do zawartości WYSOKICH tonów i wysterowalności taśmy dla WYSOKICH tonów. Wskaźnik poziomu w magnetofonie pokazuje sumaryczną wartość sygnału niezależnie od jego częstotliwości. Jeśli nagrasz sygnał, np. 315 Hz z poziomem +6 dB na taśmie metalowej, wszystko będzie w porządku, ale jeśli z tym samym poziomem nagrasz sygnał 10 kHz, zostanie on "spłaszczony", bo wysterowalność taśmy metalowej dla 10 kHz wynosi ok. 0 dB, a dla słabej taśmy normalnej ok. -7 dB - i wyższego poziomu nie da się nagrać, taśma osiąga nasycenie.

>Co do redukcji, u mnie jest tak, ze tasma metalowa nagrana z dolby C lepiej brzmi przy odtwarzaniu z

>wylaczonym dolby niz z wlaczonym i to tez nie zawsze, dlatego nie wiedzialem co jest, teraz juz

>wiem, ze trzeba prawidlowo tasme skalibrowac i wtedy nagrac przy wlaczonym dolby - dziekuje!!!

>

Dźwięk może wydawać się "lepszy", bo układ Dolby przy zapisie podbija ciche wysokie częstotliwości, i kiedy takie nagranie odtwarza się bez Dolby, owe wysokie częstotliwości zostają uwypuklone, co subiektywnie odbierane jest jako "lepszy" dźwięk.

Po starannym skalibrowaniu taśmy (postępuj zgodnie z instrukcją obsługi - w różnych magnetofonach robi się to trochę inaczej) układ Dolby teoretycznie nie powinien wnosić bardzo słyszalnych zakłóceń do sygnału. Ponadto Dolby C (i chyba także Dolby S) (w odróżnieniu od B) ma układ zapobiegający częściowo przesterowaniu taśmy - bardzo silne sygnały są kompresowane przy zapisie - ich poziom jest obniżany - a potem podwyższany przy odczycie, co jeszcze bardziej zwiększa dynamikę sygnału. Warunkiem poprawnego działania jest jednak dokładna odpowiedniość poziomów przy zapisie i odczycie, a zatem - kalibracja taśmy.

W ogóle uważam, że większość narzekań na złe działanie redukcji szumów i zniekształcenia sygnału bierze się właśnie z zakłócenia pracy układu przez niedopasowanie poziomów, wynikające z użycia taśmy do której magnetofon nie jest dokładnie dopasowany.

>Co do SKOSU glowicy to nic nie bede ruszal, i tak chyba nie mam mozliwosci regulacji w tym

>magnetofonie, pozatym nikt chyba tam nic nie ruszal....

Możliwość regulacji jest na pewno, bo jest to ustwiane fabrycznie, tylko lepiej samemu tego nie ruszać. W niektórych magnetofonach (np. Akai) regulacja jest lepiej dostępna dla użytkownika, i są z tego tylko kłopoty, bo ludzie grzebią sami...

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja teraz dorwałem decka Denona. Przy nagrywaniu i odtwarzaniu w Dolby wcale nie tracę wysokich tonów, jak to miało miejsce w innych deckach. Ten system musi być naprawdę dobrze ustawiony. Inaczej dzieje się jak się dzieje w większości.

Ale mimo wszystko preferuję nagrywanie i odsłuch bez dolby.

Pozdrawiam

To prawda....rzadko spotyka się magnetofon z dobrze skalibrowanym Dolby. Do takiego należy zapewne mój Dual C 830. Ten jednak ma inne wady. Wciąż nie jestem pewien jego równomierności posuwu taśmy.Niekiedy wydaje mi się, że dźwięk znowu drży. Jednak ja ZAWSZE używam Dolby System, najczęściej B NR.

• Pokaż nowe odpowiedzi