Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To ja się wtrącę, i dam fotę tej od JACKSTERA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mag.Demagnetyzacja włącza się zawsze po włączeniu urządzenia.Można ją też uruchomić na życzenie przyciskiem.Nie robi szkody kasecie włozonej do decka.Ogólnie magnetofon spisuję się świetnie,żaden potencjometr nie trzeszczy i pieknie wygląda w nocy.Co ciekawe,konstrukcja jest wiekowa,a ma już wskazniki z pamiecią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, o który przełącznik chodzi:( Nie mam takiego na frontpanelu.

Może line/mic? Kurcze, nie wiem:(

Załączam zdjęcie decka. Mam taki sam tylko SP Head.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi o przełącznik wewnątrz magnetofonu. On zmienia tryb pracy urządzenia z odczytu na zapis i odwrotnie. Ten deck ma sterowanie mechaniczne, więc i przełącznik zapis odczyt będzie mechaniczny. Poszukaj w środku dźwigni, która porusza się przy wciskaniu record. Na jej końcu na płytce powinien być przełącznik.

>rafal996

Dzięki. Tak cuś przypuszczałem, że to chiba będzie wewnątrz.

Zastosuję się do rady Kasjela co do czyszczenia. Mam nadzieję,że będzie OK.

Jeszcze raz dzięki koledzy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kasjel

5 Sty 2009, 21:39

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1339 / 2338 / 4

No to teraz chyba pękniecie ze śmiechu !!!

http://www.allegro.pl/item523297317_magnetofon_techncs_rs_bx_747_class_aa_wysoki...

Kasjel ten sprzedawca jest naciagaczem a prywatnie gburem i chamem. Napisalem mu kiedys maila ze plyty ktore uznaje za rarytasy i opycha na Allegro po 150-200zl bez problemu kupowalem w Niemczech po 10-15 DM. Odpisal mi w stylu ktorego nie bede przytaczal. Nicka ma od wykonawcy muzyki Italo Disco. Nie wzial jednak pod uwage ze ja sie tym gatunkiem (i nie tylko tym) zajmowalem kilkanascie lat w radiu stad moj nick na AS.

artpl, 6 Sty 2009, 13:56

Szukaj czegoś podobnego do tego na zdjęciu (przepraszam za jakość) - jak ten wlutowany w płytkę jasny plastikowy suwak w aluminiowej obudowie. On przełącza elektronikę magnetofonu na zapis lub odczyt - po latach styki brudzą się, śniedzieją, i źle kontaktują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ke_raj, 5 Sty 2009, 21:24.

nakładke zdjąłem cała i nieuszkodzona .

kaseciak zacząl kręcic tylko po 3-4 sekundy na przwijaniu . jest tak gdy przewija w każda strone .

Na Play kręci 3-4 sekundy i zmienia kierunek krecenia .

Po zdjeciu nakladki przestal krecic licznik elektroniczny.

Panowie!! jakieś pomysly??/

Tu się juz na odległość nie wypowiem. Podejrzewam, że uszkodzony jest czujnik, który na podstawie zliczania impulsów poruszającej się szpulki uruchamia auto-stop lub auto-revers w przypadku jej zatrzymania, a i tym samym steruje być może impulsami dla licznika. Jeśli jest uszkodzony, nie "czyta" obrotów szpulki i traktuje ją jako nieruchomą (koniec taśmy). Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie może to w tym deck'u działać. Rozwiązań jest wiele, od optycznych przez magnetoelektryczne do mechanicznych. Musiałbym to "wziąć do ręki". Może ktoś posiada informacje na ten temat. Wstępnie tutaj dopatrywał bym się problemu...

I jeszcze jedno pytanie. Czy na tej nakładce jest jakiś element, który może współpracować z takim licznikiem impulsów. Nie wiem, lusterko, jakis element elektroniczny lub coś podobnego? Analizując to co piszesz, to rozumiem, że wcześniej, przed zdjęciem osłony, szpulki wcale nie ruszały na kasecie, tylko wałki z rolkami dociskowymi delikatnie wyciągały taśmę i włączał się revers. A teraz szpulki chodzą parę sekund i dopiero działa revers. Dobrze rozumiem? Jeśli tak, to wygląda to coraz ciekawiej...

ke_raj, 6 Sty 2009, 18:53

Jest tak opisałes Z oslonka probował ruszyc na playu.bez kasety krecił normalnie ,licznik chodził normalnie .

Na oslonce oprócz plastikowego okienka nie ma nic z elektroniki .teraz kręci jak wyzej opisalem ,ale licznik stoi .Zaraz cykne fotke rolek bez oslonki .

Wstawiam 2 fotki rozebranej okolicy rolek.

Ukryta Zawartość

post-19835-100007472 1231269814_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Dulon184" - jeśli tam jest zwykły mechaniczny licznik, to spryskaj Kontaktem styki które tam mogą być od funkcji "memory".Dla zainteresowanych wklejam fotkę preparatu, którego używam od dłuższego czasu i który uratował mnie już wiele razy. W sprzęcie "Vintage" sprawdza się znakomicie !

Być może w delikatnej elektronice na scalakach by się nie sprawdził, ale do starych klocków jest idealny !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dulon184

Powiem szczerze, że tu niewiele widać. Zdjęcie skompresowane, więc powiększenie niewiele daje. Te pięć otworów w talerzyku każdej szpulki moim zdaniem mogą stanowić element działanie reversu, o którym pisałem. Zrób jeszcze fotkę wewnętrznej części tego zdjętego elementu zasłaniającego mechanizm. Sprawdź też, czy przekręcając ręcznie szpulki, w w/w otworach nie widzisz jakiegoś elementu optycznego. Jakąś godzinkę jeszcze jestem na necie.

Dulon184

W środkowej części mechanizmu są dwa kółka zębate - od silnika i to przekazujące napęd na szpulki. Nad nimi i pod nimi są w otworach jakieś kuliste elementy. Co to jest?

ke_raj, 6 Sty 2009, 21:04

Wstawiam 2 fotki plytki zslanijącej rolki .Po zalozeniu oslonki ,licznik -elektroniczy -normalnie pokazuje .

Przewijanie dziala w obie strony .

Play -troszke rusza -zatrzymuje sie szpulka odbierająca taśme -wałki ciągna kawałek tasmy i zatrzymuje sie . Nie robi autorewersu ,czyli nie odwraca kierunku . W drugą strone tak samo .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz lewa strona.

Wieksze fotki za cholerę nie chcą wejśc . Strony AS otwierająsie 2-3 minuty.

Predkośc netu bez zmian.

Dupa blada

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie. To na wewnętrznej stronie, to poprostu światłowód (tak, tak, choć na to nie wygląda - przewody metalowe też różnią się od siebie :) ). Czyli na pewno okienka w szpulkach służą do zliczania impulsów optycznych, przynajmniej dla licznika, ale pewnie i dla auto-stopu czy auto-reversu. Ale skoro ten układ działa (licznik zlicza), to nie rozumiem zachowania samego mechanizmu. Napisz jeszcze, czy na pustym mechaniźmie, szpulka, która nie jest "połączona" przez koła zębate zsilniczkiem, kręci się palcem luźno, czy jest hamowana? Zaczyna robić się problem, bo tak na odległość ciężko mi analizować. Nie mam pojęcia, jak ten mechanizm jest zbudowany, nigdy takiego deck'a nie rozbierałem. Dobrze byłoby, gdybyś mógł wieczorem wejść na gg. Wyślę Ci na PW mój numer.

I jeszcze jedno. Sprawdź, czy pod kołnierzami szpulech są jakieś elementy optyczne (przezroczysta głowka lub coś takiego), to upewniło by mnie do tego, co wyżej napisałem. Poprostu lampka podświetlająca daje podświetlenie okna kasety, a jednocześnie charakterystycznymi końcami tego plastikowego światłowodu "świeci" na kołnierz szpulki na wysokości wspomnianych otworw. Tam musi być coś, odbiera te impulsy świetlne.

lenin

Gratulacje to właśnie chodziło o firmę Gradiente Brazylia jesteś wielki :))) a już myślałem że nikt nie odpowie na to pytanie możesz śmiało zadawać kolejna zagadkę pozdrawiam serdecznie

MAG

audiomagia.blogspot.com

A oto i on

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gość V-savage

(Konto usunięte)

dulon184, 6 Sty 2009, 20:23

Bez osłonki z tego co rozumiem bo już się gubię play działa.

Po włożeniu kasety kręci kawałek potem staje prawy talerzyk i po chwili się wyłącza.

Po zdjęciu osłonki nie chodzi licznik.

Wszystko się zgadza. Po zdjęciu osłonki sensory nie reagują i licznik nie sczytuje to też normalne.Wtedy się zatrzymuje.

Na pusto kręci. Z kasetą kawałek prawy talerzyk zbiera potem sie zatrzymuje i wałek wyciaga kawałek taśmy- to też normalne talerzyk sie zatrzymuje to włącza sie autostop.

Włącz play z kasetą i pomóz talerzykowi zbierać taśmę.

Pozatym przewijanie działa jak należy?

Może silnik ma zbyt ciężko albo dostaje za małe napięcie czy coś tam innego i nie ma siły nawijać taśmy.

V-savage tu POWINIEN być problem (w tym co piszesz) tylko, że wcześniej kolega pisał, że trzymając palcem, szpulka stawia opór. Powiem szczerze, że objawy są dla mnie zagadkowe.

Pochwalę się troszeczkę, moim nowym stojakiem na słuchawki który zrobił dla mnie mój kolega z szkła !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak! On robi różne dziwne rzeczy z szkła...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi