Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

V-savage, 7 Sty 2009, 18:18

Jesli talerzykowi pomoże się krecic to normalnie nawija taśme ,w obie strony . Mozliwe że silnik ma za malo mocy ,choc trzymajac palcami czuc wyraznie że normalnie kręca .tak z założona oslonka przewijanie dziala prawidlowo w obie strony.

dulon184, 7 Sty 2009, 19:38

>V-savage, 7 Sty 2009, 18:18

>Jesli talerzykowi pomoże się krecic to normalnie nawija taśme ,w obie strony . Mozliwe że silnik ma

>za malo mocy ,choc trzymajac palcami czuc wyraznie że normalnie kręca .tak z założona oslonka

>przewijanie dziala prawidlowo w obie strony.

To ja jestem głupi. Dulon184, a w momencie gdy pomagasz nawijać jednemu talerzykowi, to drugi "odwija" lekko, czy może jego coś hamuje. Być może jakiś element przyhamowujący przeciwległą szpulkę (musi taki być, bo inaczej taśma mogłaby się zapętlić) robi to zbyt mocno i stąd cała sytuacja?

Kasjel fajny ten stojaczek ale widzę tez na stoliku masę dobrego sprzętu ale chciałbym kiedyś zobaczyć Twoja kolekcję na pięknym dużym regale z drewna i nie piszę tego złośliwie czy coś ale jako główny założyciel i naczelny technik stolarz to odwaliłbyś niezłe regały apropo myślałeś o tym , kurcze zdjelaj jakieś półki i będzie to wtedy miało klasę , Kasjel nie odbierz tego żle ja sam nie mam sprzętu jeszcze poukładanego jak trzeba a to na jakimś stoliku a to na podłodze niestety realia:)

Mam taki przykład z netu co potrafi sprawić dobry regał aż się chce patrzeć :)

Mam na myśli zrobić coś w tym tonie pozdrawiam Ciebie i wszystkich z tego wątku

MAG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

"MAG"- pewnie to już słyszałeś, że "szewc bez butów chodzi".

Ale tak naprawdę to wcale nie wygląda źle. Stoją sobie poprostu takie wieże, złożone z sprzętu "Vintage" i tyle....

Dzięki MAG za fotkę ... fajnie to wygląda za reletywnie niewielkie pieniądze ... wypatrzyłem tam mój deck CTF9191 - naprawdę solidnie gra - polecam ... Muszę tylko mu jakiegoś kolegę ze szpulami dokupić ;)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

dulon184, 7 Sty 2009, 19:38

To sprawa jasna. jeśli pomagasz krecić i nic się nie dzieje tzn mechanizm pracuje odtwarza i się nie włącza stop. To jest problem z napędem.

To że czujesz opór jak chodzi bez taśmy o niczym nie świadczy. Przecież nie zmierzysz w palcach czy moment obrotowy jest wystraczający , zeby ruszyć talerzykiem i zwinąć taśmę. Przy przewijaniu silnik działa bo dostaje większe napięcie.

Musisz sprawdzić czy żadne koło zębate nie stawia oporu, albo nie mieli w miejscu. Winowajca już znaleziony winny jest napęd talerzyków, ale co jest powodem to już na odległość się nie da. Najpierw trzeba sprawdzić czy wszystko chodzi płynnie i nie stawia oporów. POtem pozostaje tylko silnik. Który być może się zaciera.

V-savage, 7 Sty 2009, 21:33

Kombinowałismy Z Kerajem na GG .

Tera przestał blokowac podnoszona pod tasme glowiće i cięzko kręcic .Cos musi byc z oslonka ,bo bez niej krecił lekko ,coc glowicy też pod taśma nie blokowal .

Jutro z nojeszcze powałcze

dzieki za [pomoc i pozdrawiam

Jeszcze a'propos Gradiente.

W ponizszym linku mozna zobaczyc przepiekne wychylowe wskazniki Gradiente CD5500, czyli JVC KD-A5.

Takiego JVC mialem kiedys i dzis zaluje, ze go sprzedalem za marne grosze.

Byl piekny. Nigdy nie spotkalem piekniejszych wskaznikow. Seledynowy kolor w polaczeniu z delikatna czerwienia. Ten film w bardzo malym stopniu oddaje ich urok.

OK. Pod marką Gradiente (Brasil) sprzedawane były magnetofony JVC. Ale w takim razie "z jakiej bajki" pochodzi ten magnetofon Gradiente? Mnie on nie wygląda na JVC! (zdjęcie z jakiejś aukcji sprzed paru lat).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Historycznie Gradiente współpracował (ła?) z różnymi firmami w tym z JVC ... jak patrzę na ich decki to stare to JVC a te nowsze już wyglądaja inaczej ... widzę tu analogię naszej współpracy z Grundigiem ... ;) Mam kilka fotek to jutro wrzucę ...

Jak tam - macie może "na zbyciu" jakieś sprzęcicha za powiedzmy 100zł? Nabrałem naprawdę dużej ochoty. ;) Nie zrażę się po Pioneerze CT-737 MKII? Słyszałem o problemach z basem, jednak w moim systemie nie jest to problemem.

Pozdrawiam

Zrazić to nie, ja sam od tego Pionka zaczynałem przygodę z deckami :) Mimo całej krytyki, nadal uważam że dźwięk z niego ma to coś w sobie, szczególnie chodzi mi o bardzo przyjemną, aksamitną górę. Niestety, wyraźny brak basu zniechęca i sprawia, że są spore różnice pomiędzy taśmą a źródłem, głównie w wypełnieniu dźwięku i całym dolnym paśmie.

Raczej polecałbym model 757, jest pozbawiony tych wad i gra zrównoważonym, porządnym dźwiękiem.

Fajnie miec w dzisiejszych czasach decka ja kiedys mialem serie SONYQS/ES deck byl QS820 milo powspominac :) gdzies jak szperalem cos o Yamaszce to natknelem sie tez na jej fajnego decka K-1 WX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm, a ja od wielu lat myślałem, że były tam dwa trafa.

Mam trochę elektroniki z 75 i chyba w drodze sobotniego relaksu dołożę separowane zasilanie oparte na dwoch transformatorach do posiadanej już siedemdziesiątki piątki.

No to mogę z radością zakomunikować, że AIWA AD-3800 dotarła do mnie w jednym kawałku i w naprawdę niezłym stanie wizualnym. Jest naprawdę piękna!

Tak jak podejrzewałem, napęd nie ciągnął taśmy, bo pasek licznika przeszedł w stan gumowego gluta, więc go właściwie nie było. Z tym problemem poradziłem sobie dość szybko. Pasek napędzający kabestany jest w niezłym stanie -- deck trzyma prędkość przesuwu i nie przeciąga -- nieźle, bo sprzęt był wyprodukowany jakieś 24-25 lat temu! Podejrzewam, że nic nie było w nim grzebane i wymieniane, bo w środku nie widać jakichkolwiek śladów ingerencji -- wszystko jest zalakowane jakimś glutem i farbkami.

Ale żeby nie było, że wszystko jest tak pięknie, deck ma niestety problem z gumowym kółkiem sprzęgiełka. Przy odtwarzaniu i przewijaniu do przodu prawa rolka mocno wibruje i ciągnie dość słabo, bo gumka na idlerze jest stwardniała i starta, a samo kółko idlera kołysze się lekko na boki. Spotkałem się już z tym w innym decku Aiwy o podobnej konstrukcji napędu -- niestety czyszczenie i matowanie gumki nie za bardzo pomaga. Może ktoś z was ma jakiś sposób na to, poza wymianą całego kółka, którego oczywiście nie można już nigdzie dostać???

Marku-41, liczę też na Ciebie, bo wiem, że trochę grzebałeś w napędzie swojego egzemplarza...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi