Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Praca tego mechanizmu z Aiwy będzie chyba trochę przypominać pracę mojego Akai GX-32 z uwagi na elektromagnesy ustawiające tryb pracy mechaniki. Sam mechanizm powinien długo popracować z uwagi na swoją prostotę. POZDRAWIAM:)

Poszedł, co widać na fotce. Tyle tylko, że coś delikatnie, odzywa się w mechaniźmie. Stopniowo coraz ciszej. Takie tup, tup, tup - przerwa - tup, tup, tup... ;-) Teraz przestało... Uruchomiłem ponownie i juz nic... A na marginesie. Poziom dolby na +3 dB. jak się ma to to ONKYO 0 dB?

Fotka... Sorki, ale to są emocje!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Teraz składam całość i sprawdzian pod wzmakiem. Ale to mi troszkę zajmie. Sorki, że zajmuję tyle wpisów w wątku, ale mówiąc szczerze wymieniając pasek w ONKYO, nie miałem tyle radości (normalnie jak dziecko). ;-)

ke_raj, 20 Mar 2009, 20:08

"(...) nie miałem tyle radości (normalnie jak dziecko). ;-)"

Ke_raj, jak my wszyscy. :) Ale o to właśnie w tym chodzi. Inaczej całe to nasze hobby by nie miało sensu, gdyby nie przynosiło nam tej radochy. :)

Ke-raj.Żaden z posiadanych uprzednio przezemnie kaseciaków nie sprawiał mi takiej radości.Żaden też nie nagrywał z tak dobrą jakością.W końcu nowy kosztował 600$.Miłej zabawy.

Dzięki Radmar, ale abstrachując od mojej osoby, to masz całkowitą rację. Włączyłem go teraz na słuchawkach. Wszystko ok! Prędkość w porządku, dźwięk nie faluje, już cichy mechanizm, dolby b i c pracują, funkje licznika też. Kalibracja także daje normalne oznaki życia (kolejno zapalajace się lampki), ale szczegóły jutro, bo dziś mam zajęty pokój "odsłuchowy". Rozumiecie, o co chodzi. :D .

Ke-raj.Żaden z posiadanych uprzednio przezemnie kaseciaków nie sprawiał mi takiej radości.Żaden też nie nagrywał z tak dobrą jakością.W końcu nowy kosztował 600$.Miłej zabawy.

Dzięki.

Nie czyszcząc głowicy, sprawdziłem nagrywanie w AIWIE. . Lewy kanał coś nie tak. Trochę przytłumiony. Prawy w porządku. Ale jak właczyłem na ONKYO, to lewy szedł lekko ciszej, ale z podbitymi wysokimi tonami. Podejrzeqwam brudną głowićę odczytującą, którą kalibracja chciała skompensować. Prawy kanał nagrywa wyśmienicie. Poza tym skos głowicy nieco inny, niż w ONKYO. I tu jest problem, bo z zewnątrz nie ma dostępu do regulacji skosu. Z tych kaset, które sprawdziłem, praktycznie wszystkie lepiej chodzą na ONKYO, ale słyszę, że to ewidentna kwestia innego skosu głowicy w AIWIE. Ma ktoś jakiś pomysł?

ke_raj, co to za Aiwa? Ma praktycznie taki sam naped jak moja F770`tka. Czekam wlasnie na paski, bo kupilem ja bez.... Wnetrze tez podobne, sporo kabli i plytki porozkladane po calym wnetrzu :) Gratuluje! A jak gra?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

może panów "magnetofoniarzy" zainteresuje takie znalezisko z allegro...

Ukryta Zawartość

p.s. to nie moja aukcja, nie znam też sprzedającego! :-)

Ukryta Zawartość

AIWA po wstępnym czyszczeniu. No i chyba jest ok. Kalibracja na BASF REFERENCE MAXIMA TPII bardzo dobrze, choć góra lekko rozjaśniona. Ogólnie przy odtwarzaniu AIWA, w porównaniu do TA-2570, daje więcej dołu, natomiast srednica i góra nie są już tak "przestrzenne". Może to wina braku Dolby HX Pro. Dolby C AIWY niekompatybilne z Dolby C ONKYO. Zabiera troszkę wysokich tonów (całkiem jak Bolby B w niektórych deck'ach). Przy odtwarzaniu nagrań własnych AIWY wszystko ok. Ogólnie dźwięk inny, niż z ONKYO, co mnie początkowo lekko rozczarowało, ale po słuchaniu kolejnych nagrań AIWA "gra coraz lepiej". Naprawdę zaczyna mi się to podobać. Obecnie chcę się w nią parę dni wsłuchać, a potem zobaczymy. Zajęła miejsce ONKYO i tak naprawdę teraz się przekonałem, że to ONKYO to naprawdę świetnie wykonany deck. Tylko ciekawe, co bym powiedział, mając w rekach np. PIONEER'a CT-93? Ale wracając AIWY. Mechanizm czasami pracuje nieco głośniej. Nie wiem co jest tego przyczyną. Słychać, jakby coś delikatnie tarło, czasem nawet bez kasety, tylko przy włączonym zasilaniu. Niestety jak zdejmę obudowwę, to już chodzi cicho, a jeśli przez chwilę coś jest nie tak, to nie mam pojęcia, skąd ten dźwięk pochodzi. Może z napędu licznika? Nie wiem. Zobaczę, niech się te parę dni "dotrze". Tym bardziej, że nie wpływa to wcale na dźwięk. Idealne prowadzenie taśm, nawet TDK 110, obroty nie falują. Poza tym nie mam podświetlenia kasety, ale tutaj chyba trzeba będzie wyjąć mechanizm. No i na koniec mojego ględzenia - pytanie do użytkowników. Czy ten deck kalibruje taśmę tylko w prawym kanale? Przy odsłuchu tego, co się nagrało przy kalibracji, dźwięki dochodzą tylko z prawego kanału. Marek-41 u Ciebie też tak jest? Aha, no dzięki za dotychczasowe rady. Były przydatne, szczególnie to dotycząca zdejmowania kieszeni kasety... ;-)

No, to super! Jeszcze raz gratuluje! Co do kalibracji, to chyba niezbyt dobrze, ze odbywa sie tylko na jeden kanal, w magnetofonie Grundig CT-905, ktory posiadam jest regulacja manualna na lewy i prawy kanal i niekiedy sporo sie roznia od siebie..., ciekawe, czy F770`tce rownierz bedzie tylko na jeden....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

V-savage masz rację. Bo ten bas z AIWY jest głębszy i jakby nieco szybszy, zwarty. W ONKYO jest on lekko rozmyty i nie tak dynamiczny. Ale średnie i góra to domena ONKYO. Chociaż w AIWIE najwyższe tony odtwarzane są nieźle. Brak jednak średnicy. Co kasety TDK 110, to jednak jest problem. W od środka do końca taśmy idzie znakomicie. Jednak na początku taśmy jest coś nie tak. Dźwięk pływa, mimo wyczyszczonych rolek - chyba jednak ta taśma jest za cienka, jak na wiek tego deck'a. 90-tki chodzą super. SONY, BASF, TDK, MAXELL - bez problemów, zarówno na początku, jak i na końcu. Tak więc zostaje do naprawy kwestia podświetlenia - jaka tam jest żaróweczka? No i ta kalibracja... Podpowiedzcie coś. Pozdrawiam.

Ke-raj.U mnie jest to podświetlone niebieską diodą.Widocznie ktoś się namęczył ,zmieniając żarówkę i powiedział sobie ,dosyć.Co do kalibracji,to kalibruje w obydwu kanałach.Auto kalibracja ,jest czuła na pogiete i zniszczone taśmy.Takich ,albo w ogóle nie kalibruje,albo,tylko częściowo.

I u mnie nie stwierdzam braku średnicy.Ogólnie dzwiek jest zbliżony do magnetofonu szpulowego.

Miałem uszkodzony scalak od dolby i pan Leszek wymieniając go ,wymienił całą garść kondensatorków,które padły i to one uszkodziły scalak.To jakies przejściowe i niezbyt udane modele kondensatorów.Może i u ciebie ,są one powodem takich efektów.

Marek-41. Ja nie mam fachowca pod ręką. Poza tym kiedyś pewnie sam bym się za wymianę niektórych części wziął, ale teraz wzrok nie ten i problem z częściami. Na giełdy nie jeżdżę, a nie mam znajomego, który się czymś takim zajmuje. Spróbuję z tym coś zrobić i zobaczę, co z tego wyjdzie. Podoba mi się, że widać efekty "ożywiania" deck'a. W ONKYO z góry wiedziałem, że tylko pasek, no i chodzi jak brzytwa, ale nie było tej nutki niepewności, a co za tym idzie i emocji. Natomiast SONY zaczyna być ponad moje siły. Może wie ktoś o TC-K80 lub TC-K 80II na części lub samym mechaniźmie do odstąpienia za niewygórowaną sumę. Bo magnetofon jest naprawdę fajny. Jak nie dostanę tanio "braciszka" na części, to chyba się poddam i sprzedam mój egzemplarz komuś... "na części".

Witam, od kilku dni mam Marantza SD535 i nie zdążyłem jeszcze go całkiem rozgryźć; czy potencjometr mix level służy do ustawienia poziomu nagrania z mikrofonu w stosunku do zachowanego nagrania na taśmie, np. nakładania głosu na istniejący już track ?

Ke_raj.Dobrze,że działa.Pomału sobie poradzisz.Ja też już nie mam takiego wzroku jak kiedys,a kaseciaki są jak zegarki.Wszystko w nich takie małe.te paskudne kondki są zdaje się tylko na płytce ze scalakami dolby,bo aiwa ma ich dwa.Może z czasem zacznie nagrywać lepiej,bo kondki się uformuja ponownie.Przeciez nie wiadamo jak długo nie pracowała.A w nocy wygląda obłednie,co?

Czyżby to skutek kryzysu ekonomicznego ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta cena ONKYO też jest okazyjna. Nie wiadomo, jak tam mechanicznie, ale zewnętrznie na fotkach prezentuje się bardzo dobrze. Szczególnie czysty wyświetlacz może się podobać. Na niektórych aukcjach wyświetlacze nie były tak krystaliczne.

Marek-41.

Ke_raj.Dobrze,że działa.Pomału sobie poradzisz.Ja też już nie mam takiego wzroku jak kiedys,a kaseciaki są jak zegarki.Wszystko w nich takie małe.te paskudne kondki są zdaje się tylko na płytce ze scalakami dolby,bo aiwa ma ich dwa.Może z czasem zacznie nagrywać lepiej,bo kondki się uformuja ponownie.Przeciez nie wiadamo jak długo nie pracowała.A w nocy wygląda obłednie,co?

Pochodził i juz jest lepiej. Co do kalibracji, to faktycznie chodzi w dwóch kanałach. Tylko, że na wskaźniku prawy ma wyższe wysterowanie niż lewy. Jednak dźwięki dochodzą z obydwu, tyle że różnią się wysokością tonów. W nocy wygląda super, tylko ten brak podświetlenia kasety... Ale z czasem to zrobię. No i jeszcze jedno. Nie chce za nich skalibrować nowiutkiej TDK MA 60. Kalibracja zatrzymuje się na okienku BIAS i tyle, choć próbuje kalibrować ponownie. BASF METAL MAXIMA 90 czy TDK SA-XS 90 kalibruje poprawnie. Ale widać, że ten deck ma duszę!!! I za to zaczynam go lubić. :). Przy nim moje ONKYO to stan gabinetowy, zarówno wizualnie jak i technicznie. Więc nie ma tyle frajdy. Nagrywa, odtwarza i tyle... Wiecie o co mi chodzi ;).

Aiwa AD-F880 też poszła za grosze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi