Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dziekuje. Moj ojciec pojawial sie na spotkaniach odsluchowych w Krakowie jak jeszcze mogl normalnie sie poruszac. Jest tez jego zdjecie jak poruszal sie o kulach. Teraz juz sami nie wiemy czy Piekary Slaskie czy Warszawa czy szpital na Modrzewiowej w Krakowie. Nie ufam juz lekarzom:( Dobrze nie uzalam sie juz nad soba. Przepraszam.

Życie składa się z ciągłych problemów, a "piękne są tylko chwile". Mówiąc o problemach wcale nie mam na myśli tylko walniętego prawego kanału w moim Revoxie :-))

Ale trzeba nieustannie walczyć z przeciwnościami losu aż do końca ! I nie poddawać się !

Witam,

Chciałbym kupić w miarę przyzwoity magnetofon i na allegro wypatrzyłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jestem laikiem w temacie magnetofonów dlatego chciałbym spytać czy to sensowna cena i na co zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie?

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Magnetofon bardzo sensowny, ale cena zdecydowanie za wysoka. Za 300 zł to przy odrobinie szczęścia można już kupić GX-75.

Ten Sony 730 piękny! Zresztą taki sam jak mój 700, też ma boczki ;)

Witam, przed chwilą podjąłem próbę nagrywania na Akai GX-65MKII zakupionym jakiś czas temu. Albo czegoś nie umiem albo jest coś w nim walnięte. Kable od wzmacniacza podłączone poprawnie, dają sygnał (sprawdzane kilkakrotnie na innym decku), wciskam "rec-pause", gałka "rec level" ustawiona w połowie - na wyświetlaczu zero reakcji. Przełączam monitor (widzę potwierdzenie na wyświetlaczu) a nadal wskaźniki nie reagują. Nagrywam wciskając klawisz play. Sprawdzam co się nagrało - tylko na lewym kanale bardzo slaby sygnał bez basów, na prawym szum. Wygląda to tak jakby gniazda wejściowe nie były podłączone tak jak trzeba do toru nagrywania. Jeszcze go nie rozkręcałem bo ciągle się łudzę, że coś źle podłączam albo źle wciskam klawisze. Jakiś pomysł ?

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 8 Sie 2009, 15:42

>Witam, przed chwilą podjąłem próbę nagrywania na Akai GX-65MKII zakupionym jakiś czas temu. Albo

>czegoś nie umiem albo jest coś w nim walnięte. Kable od wzmacniacza podłączone poprawnie, dają

>sygnał (sprawdzane kilkakrotnie na innym decku), wciskam "rec-pause", gałka "rec level" ustawiona w

>połowie - na wyświetlaczu zero reakcji. Przełączam monitor (widzę potwierdzenie na wyświetlaczu) a

>nadal wskaźniki nie reagują. Nagrywam wciskając klawisz play. Sprawdzam co się nagrało - tylko na

>lewym kanale bardzo slaby sygnał bez basów, na prawym szum. Wygląda to tak jakby gniazda wejściowe

>nie były podłączone tak jak trzeba do toru nagrywania. Jeszcze go nie rozkręcałem bo ciągle się

>łudzę, że coś źle podłączam albo źle wciskam klawisze. Jakiś pomysł ?

>Wojtek

Wygląda na to, że wszystko robisz jak trzeba. Prawdopodobnie Gniazda wejściowe chinch trzeba przelutować i tyle. POZDRAWIAM:)

Kupiłem uszkodzonego Kenwooda KX-1100. Na szczęście był w nim tylko walnięty kondensator. Poza tym deck jest w znakomitym stanie wizualnym.

I teraz moje pytanie do właścicieli tego decka: czy śrubki na głowicach mają oryginalnie plomby tak jak w innych magnetofonach?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

tomecki_es, 8 Sie 2009, 20:39

Stety czy nie, ale z wymienionych przez Ciebie decków najlepiej gra sony730es i to bezapelacyjnie.

Pozatym Sony jest najbardziej z nich rozbudowany i daje największe możliwosci kalibracji.

pzdr

Długo Kasjel ze sobą nie walczyłeś :-). Jest jeszcze jeden ciekawy vintagowy deck, ale nie napiszę który, bo tez szybko znikinie.

Się widzę wywołałem wątek o techniksie. Ale cieszę się, żem nie jest sam w tym zboczeniu.

Przyszedł do mnie RS-BX828, ale jeszcze nie jest wypakowany, gdyż nie mam czasu. Ale już się czeszę.

T.

Walczę z Akai GX-65MKII. W środku wszystko wygląda OK, żadnych śladów uszkodzeń czy nieczystości styków lub lutów. Zresztą to jakoś mało prawdopodobne żeby akurat tylko styki odpowiedzialne za nagrywanie zaśniedziały a inne ani trochę. Poczyściłem kontaktem wszystkie wtyczki i potencjometry. Wiem, że wyświetlacz działa, bo przy dotykaniu niektórych końcówek potencjometru Reclevel pojawiają się na nim wyraźne "piki". Obawiam się, że padł jakiś element odpowiedzialny za przenoszenie sygnału wejściowego, tylko, że dotyczy to obydwu kanałów a wszystko jest tu symetryczne dla 2 kanałów. Nie wiem już gdzie szukać, zwłaszcza, że nie mam servisówki ani nawet schematu.

Wojtek

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 9 Sie 2009, 17:57

>...Nie wiem już gdzie szukać, zwłaszcza, że nie mam servisówki ani nawet schematu.

Podaj na priva namiary, wyślę Ci serwisówkę.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To był "gupi" pomysł. Ten http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1387433.html jest lepszy. :-)

Jest tam i Revox B710 i Akai GX65MKII i kilkanaście innych "taśmociągów" kasetowych.

GM

Kasjel, gratulacje. Ładny nabytek za niedużą kasę. Jak przyjdzie daj tylko znać co z tym przydźwiękiem jest, bo na pewno tą usterkę szybko rozpracujesz. :)

Witajcie Analogowcy!

Poniżej fotka mojego decka. Chwilowo nie podłączony ale lada dzień będzie grał.

Pozdrowienia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miłosnicy kaseciaków .

cos dla was .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Czy mógłby ktoś wymienić w kolejności od najniższego do najwyższego wszystkie modele pioneera z serii 7xx? bo trochę o nich czytałem i mam mały mętlik w głowie czy np. ct-737 jest niższy od ct-777???

pozdrawiam,

No to Kasjel Zaszalałeś! Gratuluję decka!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do pooglądania bracia ;)

Ukryta Zawartość

Przy glowicy nagrywająco-odtwarzającej nie ma lakieru no chyba że przy dziennym zauważę cos natomiast na kasujacej jest oraz na jednej skrajnej śrobce po prawej i porownałem z innymi Kenwoodami podobnie jest

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi