Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

V Savage - powiedział bym tak, że grał by i nagrywał znakomicie.....gdyby dostał porządne rolki przesuwu taśmy. W tej chwili słychać niestety dużą nierównomierność , bo musiałem z konieczności przerobić rolki. A takich rzeczy właściwie nie powinno się robić....wiadomo.

Dowiedziałem się, że dwa silniki główne to napewno halotrony. A dwa pozostałe to nie wiem......

Panowie a jak jest z tym napięciem?Mam mieć przełączone na 220V czy na 240V?

Kiedyś po przełączeniu na 240V dwie osoby odsłuchujące zauważyły zmianę dźwięku w tym samym sprzęcie(mniej basu m.in.),a w gniazdku mam 230V :-)I jak jest przede wszystkim najlepiej dla sprzętu i jego trwałości?

Dla jego trwałości, lepiej jest przełączyć na 240V. Różnic w jakości dźwięku nie zauważyłem. Ale raczej pewne jest, że jeśli lepiej gra na 220V....to pewnie na krótko.

Różnie jest to podawane, ale przyjeło się, że zasilacze sprzętu RTV utrzymują stałe napięcie przy wahaniach napięcia sieci MAKSYMALNIE w granicach ok. +/- 10%. Z uwagi na to, ze spadki napięcia mniej narażają sprzęt na usterki, niż jego zwiększenie (np. tzw. przepięcia), to przy obecnej wartości znamionowej napięcia w gniazdkach - 230V - bezpieczniej jest ustawiać napięcie wejściowe na transformatorze w pozycji 240V.

Ok., więc przełączyłem na 240V.Odetchnijcie elemenciki;-))

ommundek - po wymianie rolki dociskającej taśmę sprzęt odtwarza szybciej??,

gdzie w tych philipsach ustawia sie prędkość obrotów?(Gra na pewno szybciej - słychać jak byk:-))

I jak ustawić precyzyjnie obroty?:-(

MUSIKO - wymiana rolki nie powinna mieć wpływu na prędkość przesuwu taśmy. Tę wyznacza wałek napedowy. Taka reakcja magnetofonu, jaka opisałeś, może wynikać jedynie z duzych oporów "toczenia", jakie stawiała stara rolka. ;)

ke_raj - a nie jest to przypadkiem efekt założenia rolki szerszej niż poprzednia?

tj.stara rolka była szerokości taśmy, a nową założyłem szerszą niż taśma - mam nadzieje ,że nie popsułem...?

Prędkość przesuwu taśmy niestety zawsze trzeba regulować po wymianie pasków, lub zmianie rolki i jej nacisku. Jeśli nie ma specjalnej taśmy kalibracyjnej i aparatury pomiarowej, to można ustawić za pomocą stopera :-) Należy zmierzyć czas pomiędzy dwoma bardzo charakterystycznymi momentami w nagraniu. Ten czas należy zmierzyć na pewnym decku, najlepiej z "Qartz Control". Powinien on wynosić ok. 5min. Należy ustawić tak, aby błąd wynosił +/- 1s. Ja mam taki fragment na "Oxygene" J.M Jarre,a. Trwa on 6min 30s. I jest to pewne na 100%, ponieważ został zmierzony na decku który chwilę wcześniej był mierzony za pomocą oryginalnych taśm kalibracyjnych i specjalistycznej aparatury pomiarowej.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zgoda co do zmiany nacisku rolki na wałek przesuwu, aczkolwiek takie zmiany są praktycznie nie wykonywane, jeśli układ mechaniczny dźwigni rolki pozostaje bez zmian.

Wymiana paska napędzającego koło/koła zamachowe i wałek przesuwu nie wpływa na prędkość przesuwu taśmy, bo nie zmienia się średnica kół zamachowych i średnica rolki na silniku/silnikach.

Na prędkość przesuwu taśmy nie wpłynie również wymiana pasków napędzających koła pośredniczące, idlery, itp,. bo te elementy nie wpływają na prędkość obrotową koła zamachowego i wałka przesuwu.

GM

G Mark - mylisz się ! Wymiana paska napędzającego koło zamachowe ma duży wpływ na prędkość przesuwu taśmy. Zasada jest prosta....większy naciąg takiego paska, to większy opór dla silnika i mniejsza prędkość przesuwu taśmy. Natomiast co do reszty pasków, to mają one wpływ na prędkość przesuwu taśmy w magnetofonach jednosilnikowych. Gdy np. wymiana paska napędzającego prawą szpulkę zwiększa opór, jeśli pasek będzie miał duży naciąg. A wiadomo, że stare decki mają już naciągnięte paski i te opory są mniejsze. I jeśli ktoś ustawiał obroty silnika głównego, na takich już luźnych paskach to po wymianie na nowe, obroty sią zmniejszą.

Silniki z stabilizatorem obrotów, niestety nie trzymają parametrów przez dwadzieścia lat.

Zauważyłem, że akurat to często się zmienia. I jak wymienisz paski, a silnik jest jeszcze sprawny....to czeka cię jeszcze regulacja obrotów i koniec ! A jak zamontujesz nowy sinik, to na próżno ustawiać precyzyjnie obroty. Bo jak dotrą się szczotki, to i tak obroty się zmienią. Trzeba ustawić dosłownie "na słuch" i pozwolić magnetofonowi na kilku godzinną pracę. Dopiero po tym ustawić dokładnie prędkość przesuwu taśmy. I nie wykluczone, że po kilku dnia będzie nas czekała mała korekta prędkości.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

musiko, 20 Sie 2009, 19:26

>Panowie a jak jest z tym napięciem?Mam mieć przełączone na 220V czy na 240V?

>Kiedyś po przełączeniu na 240V dwie osoby odsłuchujące zauważyły zmianę dźwięku w tym samym

>sprzęcie(mniej basu m.in.),a w gniazdku mam 230V :-)I jak jest przede wszystkim najlepiej dla

>sprzętu i jego trwałości?

O jakim urządzeniu piszesz? deck, wzmacniacz cd?

W urządzeniach ze stabilizowanym napięciem, roznica 20V w gniazdku nic nie zmienia, po prostu stabilizatory będą się bardziej grzać. Więc jeśli mamy na 240V to sprzęt ma lżejsze życie.

We wzmacniaczach zaś, napięcia zasilające końcówki mocy są z reguly niestabilizowane, stąd zmiana napięcia w sieci przekłada się na zmianę zasilania stopni końcowych wzmacniacza,ale urządzenia są tak projektowane, że mimo tych zmian punkty pracy są nadal takie same. A preampy z reguły są zasilane już z napięc stabilizowanych. Jakby nie patrzeć zmian w dźwięku teoretycznie nie powinno być, ale różne rzeczy się dzieją :). Ja ustawiam na 240V, bo bywa nawet więcej w gnizadku.

musiko, 20 Sie 2009, 19:26

>Panowie a jak jest z tym napięciem?Mam mieć przełączone na 220V czy na 240V?

>Kiedyś po przełączeniu na 240V dwie osoby odsłuchujące zauważyły zmianę dźwięku w tym samym

>sprzęcie(mniej basu m.in.),a w gniazdku mam 230V :-)I jak jest przede wszystkim najlepiej dla

>sprzętu i jego trwałości?

Witam ja już na temat napięcia w sieci kiedyś też pytałem,i poradziłem sobie bardzo prosty sposób.

Mam stabilizator napięcia który utrzymuje stałem napięcie w gniazdku,i nie mam obawy że coś będzie się grzało.Pozdrawiam

to musialo byc jakies 10-12 lat temu, jestem prawie pewien, PACHNACYM ALUMINIUM pociagiem PKP wracalem z Warszawy, wzialem ten dziwny osobowy okolo 4.00 rano odchodzi, bo chyba nie mialem cos funduszy na ekspres, albo godzina nie, ta.

mialem przy sobie walkmana z radiem, i wiecie... kilka tylko razy w zyciu przezylem takie niesamowite oszolomienie naturalnoscia dzwieku, melodyjnoscia, przestrzennoscia, ale najwazniejsze..

to byly jakies polskie piosenki (to pamietam na 100%) z lat 40-tych i chyba poczatku 50-tych..

ja nie wiem, kto to mogl puszczac (to chyba Trojka byla, nie jestem pewien), co to bylo dokladnie, jacy wykonawcy, ale to bylo naprawde DOBRE.

pomozcie - co to moglo byc? kto?

nastroj nieco jak Tata Kazika, ale bardziej z jakims takim klimatem przdwojennym, co ''jakby z Placu Teodora''

w zyciu kilka tylko takich niesamowitych chwil muzycznych - inne tematy opanowalem; LP lub CD:

Sting - BRING oN tHE nIGHT

Camel - Stationary Traveller

The Cure - 17 Seconds

The Residents - Eskimo

Joy Division - Closer

AM4 (z Linda Sharrock) wydanie ECM

moze I CHING jeszcze, Janerka - Kolorowy Odlot ... piosenki Bleckiej - Kolskiej

pierwsze sluchanie Nirvany

Pozdrawiam

Przy nieprzeciążonym silniku i przy nieprzeciążonych oraz nieślizgających się przekładniach, wymiana pasków na nowe o tych samych wymiarach i innych parametrach, nie powinna wpłynąć na prędkość przesuwu (chyba, że w stronę prędkości nominalnej w przypadku odchyłki).

Ale oczywiście nie zaszkodzi zmierzyć po wymianie. Jeżeli nowy pasek powoduje znaczącą zmianę, to coś nie tak jest z resztą mechanizmu lub silnikiem.

Gielda Magnetofonowa - Cieszyn?

Plusy Cieszyna:

niedrogie zakwaterowania i db gastronomia, mila atmosfera, latwy parking,

db ksiegarnie, kawiarnie, mili ludzie oraz bliskosc Czech (zakupy?)

kto jest chetny (? wstep 5zl ?) na 1-sza sobote pazdziernika? 10.30-17.30?

[ew. 2-ga sobota pazdziernika?]

Ciekawy egzemplarz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Panowie wymieniłem w tym Philipsie tylko wałek dociskający taśmę, obroty i tak muszę zmienić,

jest jeszcze jedna kwestia - w mocowaniu wałka jest śruba regulacyjna docisku wałka do osi i również funkcję docisku pełni sprężyna - nowy wałek generalnie ma większą średnicę niż oryginalny który był, ale tamten był tak popękany i roztopiony w części że trudno dociec jaka miał swoja prawidłową średnicę.Pytanie brzmi : Jak wyregulować (jaki nacisk)powinien być na taśmę/ośkę - czy ma to być wykręcenie śruby dociskającej i dokręcanie jej stopniowo aż to momentu "załapania" równomiernego przesuwu taśmy?Jak ustawić by nie było za mocno ani za słabo?

Do ustawiania siły nacisku rolki musisz mieć dynamometr (siłomierz) i znać zalecaną przez producenta wartość nacisku. Potem tylko bierzesz sznureczek i przywiązujesz jeden koniec do osi rolki, a drugi do dynamomeru. Ciągniesz siłomierz chcąc oderwać rolkę od osi koła zamachowego. W momencie, w którym następuje oderwanie rolki od osi odczytujesz wartość (siłę nacisku).

W przypadku braku dynamometru (trudno kupić taki o właściwym zakresie i dokładności) proponuję dźwignię prostą i jakiś odważnik, kilka krążków i kawałki szpagatu i całkiem dokładnie można przeprowadzić regulację. Robiłem tak, wprawdzie dla taśmowca ale metoda się sprawdza.

Wojtek

Wojtek

Filwoj - z tą dokładnością, to nie przesadzajmy. Kiedyś w szkołach były takie pomoce naukowe do fizyki. Wystarczyło by taki dorwać siłomierz, z zakresem do 1000g.

Trzeba by zainwestować parę groszy.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem że na sprawne oczko przez lupę i słuch da rade ustawić, no ale tu myślę mały zakup trzeba będzie poczynić. Tylko nie znam siły nacisku - serwisówki brak..

W instrukcji serwisowej do Akai GX-F90 podają nacisk rolki 370g +/- 50g. Pamiętam na 100%, że w polskim szpulaku M2405S było 600g (ale to szpulak). Myślę, że jak ustawisz 400g to będzie OK.

Obawiam się, że zakres do 1 kG może być za mały, np dla szpulowców docisk dochodzi do 1,5 kG (Tandberg TD 20A), oczywiście dla kasetowców będzie mniej, ale po co kupować kilka ? Mnie się nie udało dostać za rozsądne pieniądze takiego do 2, 3 kG...

Przy okazji zdjęcie ostatniej zabawki która z pomocą kilku fachowców powstawała dość długo ale już jest gotowa.

Pozdrawiam

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

W tym sklepie, do którego link wkleiłem można też kupić taki do 2kg. Niestety za wysyłkę liczą sobie 24zł.

PS,- Dla Revoxa B710 MkI siła nacisku ma wynosić 480g dla prawej i 300g dla lewej rolki.

Tak więc w Philipsie można spokojnie ustawić 400g.

Dla szukających kół zębatych.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Siła docisku rolek w Aiwa AD-F660, 770 i 990: rolka podająca: 165g +/-15, rolka odbierająca: 350g +/-30.

Akai GX-75/95: podająca: 200g +50/-20; odbierająca: 350g +50.

Dla polskich kaseciaków podawano ok. 3,5N, czyli mniej więcej 350g.

Myślę więc, że nacisk nie powinien przekraczać 350g, maksymalnie 400.

• Pokaż nowe odpowiedzi