Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

neomammut - to się jeszcze okaże, z czym będzie grać. Mam różne ampli i wzmaki. Nic audiofilskiego. Ale na początek podłączę je do amplitunera do kina domowego AIWA AV-D58, który całkiem dobrze spisuje się w stereo (5X70W RMS).

A "naleśnika" Sony wciąż nie dostaję. Facet nie odpowiada na maile. Pochodzi z Tczewa, więc chyba go zalało i nic z tego nie będzie :-((

Kasjel to nie taki bardzo stary Vintage. Jednak czterodrożne monitory w latach 90tych to ewenement.

Być może to serja na Azję, oni uwielbiają wielkie i wielodrożne głośniki. Jaką mają impedancję? Jeśli mogę Ci poradzić, postaw je na min 15cm podstawkach. W czsie odsłuchu sprawdź koherentność dźwięku. Obawiam się, że miejsce odsłuchu to min 1,5 szerokości bazy. To jednak czterodrożne bydlę.

Zwróć uwagę na głębokość sceny. Wogóle opisz jak najszybciej.

Pozdrawiam. Vlado

No mógł bym....ale wolę gdy na obudowie będzie napis "Pioneer" niż "Made in Kasjel" :-))

A to strona na której znalazłem skromne info o tych kolumnach. Ciekawe dlaczego używają określenia "Military" ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W zasadzie nic nowego tam nie ma, też tu byłem. Muszę zdobyć katalog :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kasjel, 9 Cze 2010, 22:03

Ciekawe dlaczego używają określenia

>"Military" ???

Pewnie wyposażenie kasyn wojskowych hi hi. Albo na froncie grały hymn państwowy.

A serio, też jestem ciekaw co oznacza to określenie?

Prawdopodobnie były sprzedawane w sieci sklepów dostępnych wyłącznie dla żołnierzy amerykańskich, stacjonujących w różnych częściach świata. W sklepach takich sprzedawano niektóre modele urządzeń A-V robione wyłącznie dla tych sieci sklepów "wojskowych", albo były to specjalne wykonania "militarne" zwykłych modeli. Np. ponieważ żołnierze byli często przenoszeni z miejsca w miejsce, urządzenia A-V sprzedawane w takich sklepach przeważnie były dostosowane do zasilania różnymi napięciami zmiennymi od 100 do 240V, a telewizory i magnetowidy były niemal wyłącznie wielosystemowe. Poza tym, w jakimś prospekcie czy instrukcji wyczytałem, że model "wojskowy" standardowo miał drewniane boczki, które do modelu zwykłego można było tylko zamówić dodatkowo.

Nie wiem, czym takie kolumny mogły się różnić od zwykłych. Może był to model sprzedawany wyłącznie w tych sieciach sklepów wojskowych, a może było to jakieś specjalne wykonanie, np. inna okleina?

Jak już chwilowo trochę urządzeń "sąsiadujących" ze szpulowcami :-),

to pozwolę sobie tylko wkleić fotkę zakupionej i doprowadzonej do stanu użytkowania końcówki

Renkforce HVM-7080.Takich wycieraczek to jeszcze nie miałem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bry ;)

Wczoraj przyjechał do mnie oczekiwany Technics RS-B405. Sprzęt jak na te lata wygląda jak by go zdjęto z półki w Pewexie. Był troszkę zakurzony ale 15 minut czyszczenia i wszystko się błyszczy. Tak więc wygląd i stan powalił mnie na kolana. Potem przyszedł czas na nagrywanie i słuchanie. Nagrałem sobie na początek dwie płyty Therion (Lemuria, Symphony Masses) na kasetę zamieszoną na zdjęciu a zakupioną na znanym portalu aukcyjnym, zafoliowaną oczywiście. Wrażenia słuchowe - podoba mi się :) a nawet jestem troszkę zaskoczony że takie wiekowe sprzęty graja całkiem fajnym dźwiękiem. No i najważniejsze ;) gapienie się na piękny trójkolorowy wyświetlacz, który mimo lat świeci równomiernie, nie ma wyblakłości i nadpaleń. Przeczyściłem też głowice i rolkę ale chyba proforma bo były czyste. Głowica jest oryginalna i po oględzinach nie widzę jakiegoś specjalnego śladu zużycia. Jednakże mam pytanie do szanownych forumowiczów : czy można gdzieś jeszcze nabyć nowe głowice? Czytałem wpisy o rzekomych ALPS-ach z napisem ALP dostępnych na allegro i wnioskuje ze nie jest to dobry pomysł, kupienie jej jako zapasowej.

Kończąc dziękuję wszystkim piszącym w tym wątku naszego forum bo dzięki Waszej dyskusji zdecydowałem się na zakup magnetofonu :D

Ukryta Zawartość

post-25373-100001588 1276157602_thumb.jpg

post-25373-100001589 1276157602_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafik_fafik,

Nooo... Wygląda bardzo okazale. Faktycznie wizualnie zadbany. Są jeszcze sprzęty, o które poprzedni właściciele dbali. Pozostaje życzyć żeby się długo bezawaryjnie sprawował.

Jeśli chodzi o te głowice ALP-a to jedni je sobie chwalą inni narzekają. Ale jeśli chcesz kupić dobrą głowicę aby w razie czego mieć na zapas, to jednak bezpiecznie będzie zdecydować się na oryginalnego ALPS-a. Będziesz mieć przynajmniej pewność, że żadna dziwna niespodzianka Ci się nie trafi.

A tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - możesz się w ALPS-a zaopatrzyć.

Ukryta Zawartość

Dziękuje za namiar na głowice, ale tak patrze na nią na zdjęciu i wydaje mi się że jest, hmm... sporo wyższa od tej oryginalnej w moim magnetofonie. Moja jest chyba zwykła a ALPS jest stożkowy - będzie pasował...? Z tego co zapamiętałem czytając temat Magnetofon przy wymianie głowicy robi się jakieś regulacje itp, więc chyba sobie daruje temat, oryginalna gra fajnie i równo nagrywa, a wujek zawsze mi mówił : nie naprawiaj tego co jest dobre :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Technics w modelu B405 (i chyba innych podobnych też: B505, B605) stosował głowice z twardego permaloju, zwane przez nich MX, które miały inny kształt niż Alps. Ale o mechanicznej zamienności decydują wymiary mocowania, a te na oko wydają się podobne. Wydaje mi się, że inne wymiary ALPSa to złudzenie, choć mogę się mylić. Mam starego stożkowego ALPSa z Diory oraz polską głowicę z jakiegoś magnetofonu stereo, i na oko polska głowica wydaje się mniejsza, bo nie jest aż tak długa - to miejsce gdzie wychodzą końcówki do lutowania jest w połowie blaszki mocującej, podczas gdy w ALPSie korpus głowicy sięga niemal krawędzi blaszki mocującej, więc sam korpus jest dłuższy o kilka milimetrów. Do tego dochodzi jeszcze inny kształt korpusu ze stożkowym czołem, powodujący, że głowica ALPS wydaje się wyższa. Tymczasem gdy złoży się te głowice ze sobą okazuje się, że ich wymiary (odległość czoła głowicy od śrubek mocujących) są dokładnie takie same!

Nie wiem też jak z parametrami elektrycznymi ALPSa i głowic Technicsa.

A ramach dopełnienia tego co Maciek napisał dodam, że gdy swego czasu posiadałem Technicsa RS-M215 mimo, że dawno to było, to również w nim wymieniłem głowicę na stożek ALPS-a. Oryginalna głowica również była mniejsza, ale okazało się, że ALPS bez najmniejszego problemu dał się zamontować i grało to pięknie.

Poza tym nie tak całkiem dawno któryś z kolegów pokazywał chyba zdjęcia po wymianie głowicy na ALPS-a w modelu RS-B605 właśnie. Wówczas też była akurat dyskusja na temat tych głowic i "pasowalności" ALPS-ów. Ponoć da się to zrobić bez problemu w modelach RS-Bx05.

MaciejLK, Radmar dziękuje za podpowiedzi. Właśnie wróciłem z roweru, upał niesamowity i na dokładkę zaczęła się burza :) Po drodze wstąpiłem do niewielkiego sklepiku z elektroniką. Ku mojemu zdziwieniu mieli cztery rodzaje kaset - kupiłem po jednej do potestowania. Mam pytanie do kolegów forumowiczów : czy ktoś używał tego środka do czyszczenia głowic (foto) ? Był w sklepiku to profilaktycznie kupiłem.

Ukryta Zawartość

post-25373-100001553 1276182567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, nie używałem go, ale dla bezpieczeństwa użyj go najpierw tylko do czyszczenia głowic i ewentualnie wałka napędowego, natomiast zanim użyjesz go do czyszczenia rolki gumowej, sprawdź na różnych rodzajach gumy jak reaguje na ten płyn.

Swego czasu TDK sprzedawało zestawy do czyszczenia - patyczki z watkami i dwa płyny - jeden do głowic, a drugi do gumowych rolek, i wyraźnie ostrzegali, że płynem do głowic nie można czyścić rolek bo guma ulegnie uszkodzeniu. Niestety, składu nie podano, z wyjątkiem tego, że oba oparte były na izopropanolu - no ale musiały być jakieś domieszki, inne w każdym, skoro wystosowali takie ostrzeżenie. Rolki gumowe można bezpiecznie czyścić izopropanolem bez domieszek.

Skoro na pojemniku tak jest napisane, to niby powinien się nadawać. Jednak faktycznie lepiej najsampierw przetestować tak jak Maciek wyżej wspomniał. Na pewno do tego rodzaju czyszczenia nadaje się środek o nazwie "Video 90". O "Video 98" szczerze powiedziawszy nie słyszałem do tej pory, ale być może jest to ten sam środek, może nieco ulepszony i dlatego nazwa jest nieco inna. Zwróć też uwagę jaki jest skład, jeśli jest podany (powinien przynajmniej być). Jeśli skadnikiem jest alkohol izopropylowy (izopropanol), to dobrze to wróży. :)

Składu nie znalazłem, widać jest bardzo tajny ;) Na wszelki wypadek rolkę czyściłem patyczkiem z watką bez płynu, a głowice i bolec patyczkiem nasączonym owym płynem. Efekt - wszystko działa dalej.

A to strona do producenta płynu

Ukryta Zawartość

post-25373-100001536 1276190942_thumb.gif

post-25373-100001537 1276190942_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, jak nie znacie - to coś dla Nas :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to na dobranoc :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

panowie taśmiarze:

to jest płytka sterująca silnikami a teac a-860. jak pisałem wcześniej czasami jeden z amgnetofonów nie przewija a drugi nie ciągnie taśmy przy odtwarzaniu a czasem wszystko jest okej. po zamianie płytek pomiędzy magnetofonami boleści też przechodzą co wskazuje że te płytki są winne. czy myślicie że winne temu są kondensatory, trzy elektrolity plus jeden tantal (czy zamienić go na inny rodzaj). na tej samej płytce jednego z teac'ów w szereg z diodą połączono dodatkowy elektrolit zbocznikowany rezystorm druga płytka ma tylko diodę tak jak jest na schemacie. rozpisałem się a tu według schematu na płytce są trzy obwody jeden całkowicie galwanicznie nizależny od dwuch pozostałych, sterujący selenoidami i tylko on ma kondensatory. obwód selenoidów wydaje się sprawny. dwa pozostałe obwody sterujące każdy z nich osobnym silnikiem są galwanicznie zwąchane. łot tu du, łot tu du? jak mówiła iwona hampelot. o może to zimne luty? PZDR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

elektrospiro, 12 Cze 2010, 06:03

>panowie taśmiarze:

>to jest płytka sterująca silnikami a teac a-860...

probowales je pomierzyc?, moze glupie pytanie, ale porownal bym je "point by point"

v

elektrospiro, 12 Cze 2010, 06:03

>panowie taśmiarze:

>to jest płytka sterująca silnikami a teac a-860. jak pisałem wcześniej czasami jeden z amgnetofonów

>nie przewija a drugi nie ciągnie taśmy przy odtwarzaniu a czasem wszystko jest okej. po zamianie

>płytek pomiędzy magnetofonami boleści też przechodzą co wskazuje że te płytki są winne. czy myślicie

>że winne temu są kondensatory, trzy elektrolity plus jeden tantal (czy zamienić go na inny rodzaj).

>na tej samej płytce jednego z teac'ów w szereg z diodą połączono dodatkowy elektrolit zbocznikowany

>rezystorm druga płytka ma tylko diodę tak jak jest na schemacie. rozpisałem się a tu według schematu

>na płytce są trzy obwody jeden całkowicie galwanicznie nizależny od dwuch pozostałych, sterujący

>selenoidami i tylko on ma kondensatory. obwód selenoidów wydaje się sprawny. dwa pozostałe obwody

>sterujące każdy z nich osobnym silnikiem są galwanicznie zwąchane. łot tu du, łot tu du? jak mówiła

>iwona hampelot. o może to zimne luty? PZDR

Zacznij od poprawienia lutów, najlepiej wszystkich, warto także umyć złącza wielo stykowe zarówno na karcie jak i płycie głównej. POZDRAWIAM:)

k.mik, 12 Cze 2010, 17:39

>Co do preparatu Video 98, to bardziej uniwersalny wydaje się Cleanser IPA tej samej firmy.

Mam oba preparaty - do mycia głowic i toru nadają się tak samo dobrze (nie widzę różnicy), podejrzewam, że i chemicznie nie różnią się wiele, jeśli w ogóle.

Jak już, to polecam IPA - czysty izopropanol nadaje się do czyszczenia wszystkiego, także optyki.

neomammut, 11 Cze 2010, 23:00

Tutaj częściowo widać, jak wymyślna to zabawka... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forecast88, 8 Cze 2010, 01:09

>Zlitowałem się i przygarnąłem starego Grundiga, którego nikt już nie chciał - jeden z kolegów podał

>niedawno jako ciekawostkę link do aukcji (wszystkie opisy zaczynały się od słowa "piękne"). Rzuciłem

>okiem, no i zdecydowałem się go wziąć, bardziej do kolekcji, niż do słuchania, bo Grundig CN 930

>pasuje mi estetyką do szpulowego TS 1000 - ten sam plastikowoczarny Studio-Look drugiej połowy lat

>siedemdziesiątych, więc będzie parka...

>

>Zdjęcie przedstawia stan obecny - oczywiście należy mu się gruntowne czyszczenie, no i brakuje

>nakładek na klawisze licznika i kasety i na potencjometr nagrywania, ale mam nadzieję, że znajdę

>takie, bo były stosowane w wielu modelach. Z ciekawości włożyłem dobrze nagraną kasetę, włączyłem...

>i siadłem z wrażenia! Magnetofon jest w pełni sprawny, a brzmieniem potrafi zaskoczyć - zwłaszcza,

>jeśli się oczekuje czegoś na poziomie wczesnego hi-fi kasetowego '76.

Z tej samej rodziny oferują CN1000:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - też ciekawy diabeł z tamtych lat. Przełączników i gniazd nie pożałowano.

Ukryta Zawartość

k.mik, 13 Cze 2010, 00:20

Dzięki za wskazówkę, CN 1000 też jest na mojej liście, ale jednak stan tego egzemplarza mnie odstrasza, no i cena jest raczej na poziomie zadbanej sztuki z niemieckiego ebaya!

Może ktoś jest zainteresowany tym Zodiakiem z kolumnami, to weźmiemy na spółkę?

• Pokaż nowe odpowiedzi