Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o jakąś podpowiedz ewentualnie opinie o tym decku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy warto go kupic za tą cenę i jakie ewentualnie są wady tego decka , na co zwrócić uwagę podczas zakupu lub uzytkowania ? Nadszedł czas na kupno drugiego decka zobaczymy jak się spisze w porównaniu z moim Technicsem RS-B965.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kenwood KX-880D ciąg dalszy...

Usterka okazała się bardziej trywialna niż wczoraj przypuszczałem. Nie dioda Zenera umarła, ale kondensator elektrolityczny, włączony równolegle do niej, dostał zwarcia omowego na poziomie 16 omów. :-( Po jego wymianie magnetofon ożył. O ile mogłem na szybko sprawdzić, wszystkie funkcje działają poprawnie.

Pozostało mi jeszcze do zrobienia kilka spraw czysto kosmetycznych, w tym rozwiązanie problemu skrzypiących klawiszy. Muszę dojść przyczyny tego zjawiska bo mnie to wkurza. :-)

A tak zupełnie przy okazji... Czy nie ma ktoś może na zbyciu nowej głowicy uniwersalnej "Amorphous Alloy Head"? Mogę oczywiście zamontować ALPSA, ale byłoby miło gdyby znalazł się oryginał.

I jeszcze jedno zagadnienie dot. układu scalonego TX3010N, który znajduje się na płytce wzmacniaczy zapisu. Czy któryś z użytkowników tego magnetofonu mógłby sprawdzić, czy w jego egzemplarzu ten układ scalony wyraźnie się nagrzewa?

GM

G Mark - to fajnie że tak szybko znalazłeś uszkodzony element i magnetofon jest już na chodzie.

Bo już trochę się bałem, że jak coś będzie nie tak, to mi się oberwie :-))

Ale przyznasz że było warto. Chociażby ze względu na tak dobry stan wizualny....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 21 Lip 2010, 20:37

>G Mark - to fajnie że tak szybko znalazłeś uszkodzony element i magnetofon jest już na chodzie.

>Bo już trochę się bałem, że jak coś będzie nie tak, to mi się oberwie :-))

>Ale przyznasz że było warto. Chociażby ze względu na tak dobry stan wizualny....

Też się cieszę, bo istotnie jest to jeden z lepiej zachowanych magnetofonów jakie kupiłem. A co do usterki, to brak któregoś z napięć podejrzewałem od razu. Magnetofon był całkowicie głuchy, żadnych trzasków, stuków itp. Sprawdziłem zasilacz i wszystko OK, więc zacząłem mierzyć napięcia na wzmacniaczu operacyjnym toru odczytu. I tu wyszło szydło z worka. :-)

GM

Gość V-savage

(Konto usunięte)

G.Mark, 21 Lip 2010, 20:52

Gratuluję nowego nabytku na pokładzie i szybkiego usunięcia usterki.

Zrób jakieś zdjęcia jeśli możesz.

Ja mam głowice uniwersalną od gx52 szklaną, ale ona raczej tam nie podpasuje.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

V-savage, 21 Lip 2010, 20:56

>G.Mark, 21 Lip 2010, 20:52

>Gratuluję nowego nabytku na pokładzie i szybkiego usunięcia usterki.

>Zrób jakieś zdjęcia jeśli możesz.

>

>Ja mam głowice uniwersalną od gx52 szklaną, ale ona raczej tam nie podpasuje.

Zdjęcia będą jutro, gdy zakończę zabawę z pozostałymi duperelkami. :-)

GM

Dotarła do mnie Aiwa AD-F880. Stan wizualny b. dobry, jedynie na górnej pokrywie zarysowania ale to normalne. Sprzęt wydaje się nierozkręcany, w środku trochę kurzu i żadnych śladów grzebania. Na pierwszy rzut oka nic się nie paliło i niczego nie brakuje. Odcięty kabel nie pozwala sprawdzić działania decka, to zrobię jutro po wlutowaniu kabla. Wprawdzie sprzedawca zamieścił mnóstwo informacji o jego brzmieniu ale nie wiem jak to sprawdził bez zasilania... :).

Kieszeń otwiera się miękko, głowice wyglądają dobrze, wałki trochę brudne ale też wyglądają ok.

Może za chwilę wrzucę kilka zdjęć.

Wojtek

Wojtek

Kilka zdjęć

Ukryta Zawartość

post-22482-100000095 1279744683_thumb.jpg

post-22482-100000096 1279744683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

nikx, 20 Lip 2010, 00:01

do nada sie nie przekonam. cedek, wzmacniacz ok. ale ich kaseciaki sa tak szpetne ze nie dalbym rady do takiego wlozyc kasety :-) w koncu posiadanie megnetofonu w dzisiejszych czasach to dziwactwo wiec sie nie dziw ze mam takie dziwne, nie fachowe podejscie :-)

>markam, 20 Lip 2010, 07:32

nie wykluczam ze powodem tej dziwnej przypadlosci w bx501 bylo cos innego niz atc. musialo to jednak byc w jakis sposob polaczone z kalibraja skoro ustalo po tym jak przestalem jej uzywac.

dla odmiany moj stary technics, przez 10 lat uzywania nie zniszczyl mi ani jednej tasmy. przypomnialem sobie natomiast ze mial jeszcze jedna wade: nie tolerowal kaset tdk sa. podzczas ich odtwarzania w glosnikach pojawialy sie trzaski tak jakby dochodzilo do jakis przepiec ladunkow elektrycznych.

>Marillo, 21 Lip 2010, 12:13

moj tc-k790es gniecie mi od czasu do czasu tasmy i jak sie juz dowiedzialem na forum nie jest to jednostkowy przypadek. jesli nie masz cennych nagran na cennych nosnikach to moge polecic bo jak dla mnie gra pieknie. reczna kalibracja tez jest dosyc wydajna choc basfom cr-e II i maxellom xl-II-s z polowy lat 80tych juz nie podola. cena tez chyba jest w miare bo za swojego dalem prawie 500 zeta.

Filwoj - widzę że przygarnąłeś tą Aiwę AD-F880 za 59zł z Allegro. Bardzo mnie to cieszy !

Właściwie obydwa decki miałem ochotę kupić ja, czyli tego Kenwooda KX 880 D i Aiwę AD-F 880.

Z trudem się powstrzymałem, ale dobrze zrobiłem. Z Kenwoodem nie dał bym sobie rady, a Aiwę już mam AD-F 810. Niestety nasza "pojemność" pewnie już się kończy. Tak więc następne sierotki, które pojawią się na aukcjach mogą już nie mieć tyle szczęścia :-))

Ja pewnie się jeszcze skuszę na jakiś magnetofon. Pod warunkiem że będzie to srebrne i ważyło min. 10kg :-))

Kasjel, niesty, rozsądek to nie jest to czym kierujemy się nabywając takie sierotki.

Mam Aiwę 910 i jest brzmieniowo jak dla mnie rewelacyjna. O 880 czytałem, że również jest świetna i chcę to sprawdzić, poza tym można ją obsługiwać pilotem, tylko trzeba go mieć... Jak dobrze pójdzie to dzisiaj dolutuję nowy kabel zasilający i zobaczymy jak wypadnie w porównaniu z 910-tką.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Co Yogi 1

Tak własnie obserwuję go tylko cena troszkę wysoka ale zobaczymy. Spytam goscia czy czasem nie jes on któryms tam włascicielem bo moze sie okazac ze jest po przejsciach a tyle kasy nie chce pakowac w złom - juz miałem nauczkę ze swoim Technicsem RSB-965 , ale dziekuję szczerze za porade jak bedzie stan idealny faktycznie to go pewnie kupię

Po wlutowaniu nowego kabla zasilającego Aiwa 880 ożyła, ale mechanizm jest wyjątkowo niemrawy, trzeba pomagać kółkom żeby zaczęły się obracać. Blok z głowicami z trudem się podnosi, nie wiem czy to zastały smar czy luźny pasek napędowy, a może jedno i drugie. Wyjąłem cały mechanizm i zastanawiam się jak wymienić pasek i co czyścić i smarować. Może ktoś już z tym walczył i coś podpowie ?

Wojtek

Wojtek

Nowy nabytek, zachorowałem na popularną w tym wątku chorobę :) Kupiłem dwa Technicsy, jeden jest jeszcze u Pana Kałuży, bo trafiłem lekko pocharatanego, drugi już jest u mnie.

Ten ze zdjęcia już po serwisie, stan bardzo dobry, wersja na USA (120V)

Ukryta Zawartość

post-27373-100000100 1279839732_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy nabytek, zachorowałem na popularną w tym wątku chorobę :) Kupiłem dwa Technicsy, jeden jest jeszcze u Pana Kałuży, bo trafiłem lekko pocharatanego, drugi już jest u mnie.

Ten ze zdjęcia już po serwisie, stan bardzo dobry, wersja na USA (120V)

Ukryta Zawartość

post-27373-100000098 1279839756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulację!

A ja się nie mogłem powstrzymać i upolowałem: Pioneer CT-9R (81-82r.)

Co prawda nie jest do końca sprawny, ale jestem dobrej myśli :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 23 Lip 2010, 01:21

Gratulacje, i za Pioneera, i za Technicsy!

Pamiętam, jak w Peweksie stała cała ta wieża Pioneera i robiła wrażenie, bo była zupełnie inna, niż reszta sprzętów. Zresztą do tej pory mam tuner do kompletu - F-5L, wkleję później zdjęcie.

Dziękuję :) Oj tak wygląd nietuzinkowy, ale i mechanicznie klasa! :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Specyfikacja na obrazku, środeczek i tor także :)

Na razie samego mechanizmu nie widać, bo nie mam decka jeszcze fizycznie, ale tu macie zdjęcie z katalogu, CT-90R i CT-9R mają, z tego co wiem taki sam mechanizm...

Ukryta Zawartość

post-15740-100000078 1279884977_thumb.jpg

post-15740-100000080 1279884977_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>yogi1, 22 Lip 2010, 07:14

jak kupowalem swojego tc-k790es za 500zl to mialem swiadomosc ze malo nie place ale mimo tego wybralem wlasnie jego. sprzedajacy zazwyczaj maja w d... zrobienie porzadnych zdjec sprzedawanego przedmiotu. czesto uwazaja jeszcze ze jak ktos prosi o dokladniejsze fotki to jest upierdliwy. no a ten soniacz byl bardzo ladnie obcykany. dzis moze juz tak latwo bym nie oddal tylu pieniedzy ale wtedy to byl moj pierwszy zakup na "smietniku" i bardzo mi zalezalo zeby zlapac cos w jak najlepszym stanie.

a za pionkiem rozgladam sie teraz ale raczej za czyms troche nowszym bo koniecznie potrzebuje cos z flexem.

Parametry niezłe jak na obrotową głowicę.

Mam taki mechanizm z obrotowych, jak na foto.

Oczywiście nie ta klasa, ale jakość pracy mechaniki do pozazdroszczenia w najlepszych klockach.

Nawet mój reaktywowany CT-959 może mu pozazdrościć ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi