Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-100000007 1280515683_thumb.jpg

post-15740-100000008 1280515683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut - bardzo ładny deck, gratuluję! :-)

Lubie naładowane "dużą" elektroniką maszyny, choć grzebać w nich już nie tak bardzo z obawy na możliwość nie złożenia z powrotem tak jak być powinno...:-)

G.Mark, czy przed regulacją lewej rolki (śrubką) Kenwood nie giął taśmy ? Jeżeli nie, to czy PO regulacji tego nie robi ? Pytam, bo u mnie po takiej regulacji która doprowadziła do b. ładnego odtwarzania i nagrywania zdarza mu się czasami wciągnąć taśmę...

Wojtek

Wojtek

>>Musiko

Dziękuję!

>>Filwoj

Spoko :)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Usterka magnetofonu polega na tym, że po włączeniu brzęczą capstany (odgłos jest taki jak np dwie

>zębatki zaczepiają o siebie, tylko jest ciszej, coś chyba o coś szoruje), to raz, a dwa po włączeniu

>play, czasami mostek się nie chce podnieść (elektromagnesy pewnie dostają za mały prąd), a jak już

>się podniesie, to nagle talerzyki zaczynają się kręcić jak szalone. To na razie tyle, niżej fotki

>:)

Magnetofon prawdopodobnie będzie żył bez większych utrudnień w naprawie.

COś trze- sprawdź może coś wpadło w okolice silnika.

Odnoście wariowania sterowania to zimne luty na tej plytce ze scalakami które mają radiatory i do tego zasilacz i deck może ruszy.

Dziękuję V-Savage, sterownik nie wariuje, wszystko działa, przewijanie, nagrywanie, pauza (tzn chodzi mi o to, że przyciski reagują), tylko po przyciśnięciu play dzieją się takie rzeczy, więc chyba to nie sterownik, ale pokombinuję za niedługo :)

>Janusz_Szy, 30 Lip 2010, 07:58

dzieki za opis! zawsze sie zastanawialem po co w deckach technicsa z atc jest reczna regulacja biasu? czy to jest alternatywa dla automatycznej kalibracji? jak rozumiem dziala to tylko przy nagrywaniu?

jestem wlasnie na etapie rozgladania sie za magnetofonem do odtwarzania tasm nagranych na innych deckach. technicsa z serii "bx" raczej nie bralem pod uwage ale kto pyta ten nie bladzi :-)

Chaos, 30 Lip 2010, 23:54

Regulacja prądu podkładu działa tylko w czasie zapisu i wpływa na jakość zapisywanego dźwięku - na poziom wysokich tonów i na wielkość zniekształceń. Im wyższy prąd podkładu, tym niższy poziom zapisu wysokich tonów, ale też mniejsze zniekształcenia nieliniowe. Zmniejszenie prądu podkładu zwiększa poziom zapisu wysokich tonów, ale zwiększa też poziom zniekształceń.

Prąd podkładu reguluje się odpowiednio do właściwości używanej taśmy, tak aby uzyskać prostoliniową i płaską charakterystykę częstotliwości, ale można też dostosowywać go do charakteru nagrywanej muzyki i do własnych upodobań. Autokalibracja ma uzyskać płaską prostoliniową charakterystykę częstotliwości - i dobrze, ale czasem wcale nam na tym nie zależy, i stąd możliwość także regulacji ręcznej w niektórych magnetofonach. Technicsy RS-BX747, 646 i 701 miały możliwość wybrania trzech różnych pożądanych charakterystyk przy autokalibracji, a do tego 747 i 701 miały jeszcze regulację ręczną, pokrętłem.

>Radmar, 30 Lip 2010, 09:27

a mnie troche rozczarowalo dzialanie flexa. faktycznie ladnie podbija wysokie czestotliwosci ale denerwuje mnie zmiennosc jego dzialania. raz podbija raz nie, jak znam zycie to skonczyloby sie na tym ze sluchalbym muzyki bez flexa z obcietym pasmem ale przynajmniej bez zmian w brzmieniu. moze ja po prostu za duzo wymagam od automatu... coz, potrzebny mi "zloty srodek" na tasmy nagrane na innych deckach...

obiektywnie rzecz jednak oceniajac to nie moge powiedziec ze ct-s550s to zly magnetofon. moje zwatpienie w pioneera tyczy sie flexa bo tylko pod tym katem go testowalem. jak na czasy w ktorych ten pioneer byl sprzedawany to wcale nie taki prosty model. konkurencja miala wtedy juz tylko jednocapstanowe 3-glowicowce jako topowe modele. tymczasem u pionka ct-s550s to zaledwie srodek oferty. nie sprawdzalem jak dziala "autoble" bo do nagrywania preferuje reczna kalibracje ale z tego co wiem od uzytkownika tego decka to spisuje sie duzo lepiej niz "atc" w technicsach.

>Janusz_Szy, 30 Lip 2010, 10:08

to wlasnie chyba ten model dcc dla technicsa robil philips (sorry za koslawe fotki ale tylko takie znalazlem na szybko):

Ukryta Zawartość

post-28209-100000085 1280528617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>abandon, 30 Lip 2010, 14:29

wpisuje sie jako pierwszy chetny do relacji z odsluchu tej yamahy kx 330. szczegolnie interesuje mnie dzialanie funkcji "play trim".

fajnie wygladaly yamahy z tego okresu. to tylko 2-glowicowiec a prezentuje jak jakis topowy model. no i ten magiczny wyswietlacz!

>MaciejLK, 31 Lip 2010, 00:18

reczna korekcja autokalibracji to na pewno cenna mozliwosc, szczegolnie przy atc. kiedys uzywalem takiego automatu w rs-bx501 i nie bylem z niego zadowolony. dzis na szczescie korzystam z recznej kalibracji w tc-k790es. moje naiwne pytanie do Janusz_Szy bylo spowodowane tym ze szukam idealnego rozwiazania do odtwarzania kaset nagranych na innych magnetofonach a nie bawilem sie do tej pory zadnym deckiem ktory ma reczna i automatyczna kalibracje.

panowie, dzieki uprzejmosci kumpla wpadl mi w rece katalog pioneera z 1998/99 roku w ktorym handlarze ponaklejali ceny detaliczne. oto ceny deckow:

ct-s830s - 2525zl

ct-s740s - 2125zl

ct-s670d - 1495zl

ct-s550s - 1345zl

ct-s450s - 935zl

ct-s250 - 735zl

ct-w205r - 715zl

ct-w606dr - 1075zl

ct-w706dr - 1195zl

ct-w806dr - 1595zl

z tego co pamietam to raczej ci goscie nie brali towaru z oficjalnej dystrybucji wiec ich ceny pewnie beda odbiegac od tych "normalnych". niemniej jednak daje to jakis obraz po ile chodzily wtedy nowe sprzety.

Słuchajcie w CT-9R nie działa też autorevers, głowica się nie obraca :( Oj kupa roboty mnie czeka....

Chaos, 31 Lip 2010, 01:09

>panowie, dzieki uprzejmosci kumpla wpadl mi w rece katalog pioneera z 1998/99 roku w ktorym

>handlarze ponaklejali ceny detaliczne. oto ceny deckow:

Kurczę, nawet nie wiedziałem, że z samej tej serii mam Pioneerów za prawie 5 tys.! To poprawia humor! ;-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 30 Lip 2010, 21:43

>G.Mark, czy przed regulacją lewej rolki (śrubką) Kenwood nie giął taśmy ? Jeżeli nie, to czy PO

>regulacji tego nie robi ? Pytam, bo u mnie po takiej regulacji która doprowadziła do b. ładnego

>odtwarzania i nagrywania zdarza mu się czasami wciągnąć taśmę...

>Wojtek

Wedle informacji od poprzedniego właściciela, zdarzało mu się przygiąć taśmę. Regulowałem najpierw na słuch, a później z wykorzystaniem taśmy z okienkami, aby sprawdzić czy taśma nie jest zaginana na prowadnicach głowicy rec/play. Po tej operacji, taśmy nie ma ochoty zaginać.

GM

Chaos,

Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej rzecz ujmując, ale może w Twoim egzemplarzu FLEX jest jakoś nieprawidłowo ustawiony? Skoro nie jesteś zachwycony jego efektami na żadnej kasecie, to mogłoby to trochę na to wskazywać. W moim egzemplarzu FLEX działa znakomicie na każdej kasecie jaką mu zaaplikowałem do tej pory. Zdecydowałem się na Pioneera właściwie tylko z uwagi na FLEX-a, i w moim przypadku naprawdę się on sprawdza.

Oj, te ceny to niezłe były jak na tamte lata. A masz możliwość może zeskanowania tego katalogu od kolegi? Chętnie bym go sobie obejrzał i poczytał co nieco. :)

G.Mark, 31 Lip 2010, 10:09

>Filwoj, 30 Lip 2010, 21:43

>

>>G.Mark, czy przed regulacją lewej rolki (śrubką) Kenwood nie giął taśmy ? Jeżeli nie, to czy PO

>>regulacji tego nie robi ? Pytam, bo u mnie po takiej regulacji która doprowadziła do b. ładnego

>>odtwarzania i nagrywania zdarza mu się czasami wciągnąć taśmę...

>>Wojtek

>

>Wedle informacji od poprzedniego właściciela, zdarzało mu się przygiąć taśmę. Regulowałem najpierw

>na słuch, a później z wykorzystaniem taśmy z okienkami, aby sprawdzić czy taśma nie jest zaginana na

>prowadnicach głowicy rec/play. Po tej operacji, taśmy nie ma ochoty zaginać.

>

>GM

To prawda, zdarzało mu się przygiąć taśmę, a niekiedy całkiem nieźle ją zmielić. Była przeprowadzona w związku z tym regulacja, aczkolwiek "specjalista" stwierdził, że był nieznaczny luz przy panewce i to właśnie poprawił. Jak widać, "specjalista" się wcześniej pomylił i regulacja powinna dotyczyć czegoś innego, ale mimo wszystko po usunięciu rzekomego luzu przy panawce, żadnej taśmy już więcej nie zagiął. Jednak to, że nie zagiął, mogło być czystym przypadkiem. Oj Ci "specjaliści". :)

A wystarczyło wprawne oko G.Marka i usterki już "nima". :)

Dziekuje wszytkim za dobre slowo, fakt, jak sie upre to juz koniec :)

>>G.Mark

To masz juz z Kenwood'ow 880p'tke i 1100. A jak wnetrznosci? Sporo sie te decki roznia? Nie wiem, czy gratulowalem, dlatego: Gratuluje obu nabytkow!

neomammut- Twoja determinacja w renowacji magnetofonów jest godna podziwu. No coż...jesteś młody, więc energi ci nie brakuje. Wydaje mi się jednak, że czasem robisz rzeczy niepotrzene. No np. po co chcesz wymieniać wszystkie kondensatory W TC 765 ? Bo ja naprawdę nie wiem, co jeszcze miał bym osiągnąć poprzez wymianę kondów w swoim egzemplarzu. Wydaje mi się że niekiedy jest lepiej nie ruszać...żeby nie zepsuć.

>Radmar, 31 Lip 2010, 11:12

chcesz powiedziec ze w twoim pioneerze flex nie "faluje" i podbija wysokie czestotliwosci na stalym poziomie podczas odtwarzania danej kasety? jesli tak to faktycznie moze jest cos nie tak w tym ct-s550s ktorym sie bawilem.

niestety skanera nie posiadam ale jesliby cie to zadowalalo to moge zrobic fotki wybranych stron. katalog jest po niemiecku.

Kasjel, milo mi slyszec te slowa, ale po tym jak zmierzylem napiecia i porownalem z sewisowka to roznice byly na poziomie nawet 20VDC, dodatkowo pomierzylem gdzie sa spatki tych napiec i wyszlo, ze to kondensatory zle filtruja napiecie. Nie mialem wyjscia, musialem sie zdecydowac na wymiane, w sekcji audio nic nie mam zamairu ruszac. Nie wymieniam kondow bezmyslnie, te, ktore sa dobre wlutowuje spowrotem. jak narazie 40% trzeba bylo wymienic...

Moze byl mocniej eksploatowany, tego nie wiem. W amplifikacji wymienilem kondy wszystkie, teraz mam pelny zakres od 35Hz do 20kHz. Wczesnej srodeka juz praktycznie nie bylo, wysokie przytlumione, niskie jeszcze jako tako graly, ale nie bylo w dzwieku enegii. Sporo mnie to kosztowalo wysilku, ale bylo warto....

panowie, czy ktos zna cene detaliczna ct-k790es z lat produkcji. glupia sprawa ale nie wiem za ile mam kaseciaka :-)

szukam tez jakiegos katalogu sony z tamtego okresu, najlepiej po polsku lub angielsku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

abandon

30 Lip 2010, 14:29

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 317 / 144 / 0

Właśnie dokonałem zakupu - Yamaha KX 330

Poprzedni kaseciak padł, a ponieważ mam sporo kaset, oczywiście przegrywanych z winyli, nie mogłem się oprzeć.

Jak dojedzie dam znać jak gra- pozdrawiam kaseciarska brać.

Miszczu jak zwykle wiedzial co kupic:-) Taka sama jakosc tego kaseciaka jak pozostalych Twoich komponentow odtwarzajacych pseudo geste formaty:-) Co zreszta wcale nie przeszkadza w pisaniu bredni na forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi