Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, full automat do wzięcia,szklane głowice, już ze wzmacniaczem ;-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak P.S. :-) - kiedyś dawno temu jedyny zestaw stereo jaki miałem...:-)

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 12 Sie 2010, 18:55

Macieju, nie bądź taki skromny. Jak będziesz mógł, to wrzuć jakieś foto.

Mało kto ma chyba taki "zbiór" jak to nazywasz.

Maciek, nie bądź taki skromny ... gdybym ja taki zbiór poskładał to rozwód miałbym jak w banku ;)

A tak w ramach pochwalenia się wczoraj kupiłem wakacyjnie w Pucku w małym lombardzie Nakamichi 580. Mojego starego sprzedałem i po pół roku później nowy mi się trafił w stanie idealnym za 50zł.

Teraz to chyba zostranie ze mną na zawsze ...

Żeby pokazać abstrakcję sytuacji to wyobraźcie sobie mnie z deckiem pod pachą, żoną i trójką dzieci idącego na plażę. Oczywiście połowice miała minę jakbym jej pół życia zmarnował i dzień cichy był - ale warfto było! ;)

nikx - "...i dzień cichy był - ale warfto było! ;)" - rozumiemy Cię w pełni, dużo tych "cichych dni"w związku z nowymi paczkami od listonosza / "złomem" bywa nie raz w naszym kraju i nie tylko ;-))

Gratuluję zakupu !

Tak sobie myślę, że teraz szansa na znalezienie czegoś przy śmietniku wystawionego znacznie zmalała w związku z zakazem wyrzucania zużytego rtv i oddawania go na zbiórki elektrośmieci...

Pojechałem kiedyś na takie elektro - złomowisko celem przejrzenia zawartości - niestety nie było to możliwe - panowie obsługujący nie byli przychylni w żaden sposób...:-(

Zdemagnetyzowałem tor w Onkyo TA-2570 i już nie "obcina" góry. Nagrywa znakomicie.

Natomiast odkryłem, że chodzi trochę za szybko. Czy w silniczku napędzającym pasek, z tyłu malutka śrubka służy do regulacji obrotów?

Ile śrubek przy głowicy powinno być zalakowanych?

musiko, 12 Sie 2010, 22:20

>MaciejLK - bardzo prosimy wrzuć choć parę fotek...:-)

Trochę niechętnie, bo zdjęcia marne... zrobione "kiedyś"... "z doskoku"

Ukryta Zawartość

post-16389-100000082 1281646857_thumb.jpg

post-16389-100000083 1281646857_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikx, 12 Sie 2010, 22:03

>Maciek, nie bądź taki skromny ... gdybym ja taki zbiór poskładał to rozwód miałbym jak w banku ;)

>A tak w ramach pochwalenia się wczoraj kupiłem wakacyjnie w Pucku w małym lombardzie Nakamichi 580.

>Mojego starego sprzedałem i po pół roku później nowy mi się trafił w stanie idealnym za 50zł.

>Teraz to chyba zostranie ze mną na zawsze ...

>Żeby pokazać abstrakcję sytuacji to wyobraźcie sobie mnie z deckiem pod pachą, żoną i trójką dzieci

>idącego na plażę. Oczywiście połowice miała minę jakbym jej pół życia zmarnował i dzień cichy był -

>ale warfto było! ;)

Nikx wie, widział, może zaświadczyć...!

Gratuluję zakupu Naka! Niektórzy to mają fart!

I jeszcze...

Ukryta Zawartość

post-16389-100000077 1281647824_thumb.jpg

post-16389-100000078 1281647824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 12 Sie 2010, 23:09

>Jak oceniasz dźwięk z magnetofonu Grundiga?

>Który to rok?

To jest seria Fine Arts chyba z 93 roku. Amplituner najprostszy, R1, natomiast oba magnetofony CF4 (srebrny i niebieski) oraz CD3 (czerwony) to najwyższe w ofercie.

O dźwięku niechętnie się wypowiadam, bo uważam, że mam trochę drewniane ucho. Amplituner i CD brzmią moim zdaniem bardzo dobrze. Magnetofony, choć trzygłowicowe, tak sobie. Mają tylko regulację Bias na słuch - żadnej rozbudowanej kalibracji.

Ale w tej wieży najbardziej odjazdowy jest wygląd, i, co więcej, nieortodoksyjnie uważam, że to, że każdy element jest inny kolorystycznie dodaje jej uroku. Widziałem na zdjęciach jednolicie czarne, widziałem też całą w te niebieskie żyłki - i są one monotonne. Każdy element inny wygląda ciekawiej - ale to tylko takie moje zdanie, można się nie zgodzić.

Mam jeszcze czarny magnetofon CF11, z następnej serii, ale jeszcze o tym samym wyglądzie. CF11 to też płaski, szufladowy magnetofon, wygląda jak CF4, ale jest dwugłowicowy z rewersem.

W pierwszej serii były aż cztery magnetofony - CF1, pionowy, jednokasetowy, maksymalnie prosty, i dwa dwukasetowe (CCF2 i CCF3), i tylko CF4, "najwyższy", trzygłowicowy, był płaski, szufladowy.

W drugiej serii zrezygnowali z "pionowego" CF1 i najprostszym modelem był płaski CF11, ale "upgradeowany", bo wyposażony w rewers. W drugiej serii były też tak samo płaskie amplitunery R11 i R12; "lepszy" R14 był już tak wysoki jak R1.

Na pewno atrakcją tej wieży jest jej wygląd, choć dźwięk też jest niczego sobie.

Natomiast w kolejnej serii, oznaczonej 2x, mocno zmieniono wystrój zewnętrzny - moim zdaniem na wyjątkowo paskudny!

neomammut, 5 Sie 2010, 21:15

>Nakamichi LX-3 - jest coś wart?

Moj byl dlugo nie uzywany i mial problemy z "logika", dlugo "myslal" zanim cos zrobi, jednak po rozgrzewce juz jest ok.

Podobno (wedlug instrukcji) nagrywa 20-20k na wszystkich tasmach.

Niemniej, po nagraniu "do zera" na LED'ach i odtwarzniu na innym magnetofonie sygnal wychodzi dobre -7dB i mniej, co sugeruje ze "zero" w Nakamicji jest "peakowe".

Zamiescilem tu zdjecia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem i faktycznie mogę zaświadczyć ... to co Maciek wrzucił to przygrywka tycia ;)

Oprócz tego Naka był jeszcze Technics RSTR 313 i facet chciał 200zł "bo to Technics" ;)

Nakamichi z wyhyłowymi wskaźnikami wydawał mu się antycznym złomem inna sprawa, że przezroczysta wkładka kasety była źle włożona i wyglądała jakby była zepsuta ...

Dla tych, którzy nie wiedzą jak wygląda Nak 580

Ukryta Zawartość

a tu Nak 581 dość podobny do poprzednika - fajne fotki

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam patrząc na morze ...

Nikx

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> MaciejLK, 12 Sie 2010, 18:55

>"Kolekcja" to stanowczo za dużo powiedziane, bo stanowi ją JAKOŚĆ a nie ILOŚĆ. Ja moje magnetofony

>nazywam "zbiorem" bo to słowo uważam za bardziej odpowiednie. Magnetofonów naprawdę wartościowych i

>ciekawych, a przy tym w dobrym stanie mam naprawdę niewiele. Reszta to różne przypadkowe rupiecie...

No ładny mi "zbiór rupieci", tez bym chciał takie "rupiecie" !

A tak na poważnie to gratuluje kolekcji i życzę godnego miejsca na jej ekspozycje, bo magnetofony to niestety nie znaczki i trochę miejsca zajmują hehe, wiem coś o tym...

nikx, 13 Sie 2010, 01:40

>Oprócz tego Naka był jeszcze Technics RSTR 313 i facet chciał 200zł "bo to Technics" ;)

>Nakamichi z wyhyłowymi wskaźnikami wydawał mu się antycznym złomem

To najlepszy przykład tego, co nam Pewex zrobił z Technicsem... ;-)

Ciekawe jak długo to jeszcze będzie pokutować?

Choć ma to ten pozytywny efekt uboczny który odczułeś bezpośrednio - mogłeś kupić świetnego Naka!

Do Kasjela...

Opisywałeś kiedyś regulację decka bez przyrządów. Wiem, że zaraz parę osób tu udzielających się mnie zje, że nie można, ale cóż tam.

Pisałeś tak:

"Trzeba by zacząć od regulacji wskaźników VU czyli PR-kami "VU.Level" lub "VU.Meter". Potem wyregulować poziom "PB.Level" i na końcu "Rec.Level".

Ustawia się "VU.Level" doprowadzając sygnał testowy "mono" do decka (najlepiej 1kHz) i ustawia się idealnie równo pokręta poziomu wysterowania. Włącza nagrywanie lub tylko przełącza "monitor" na "source" i ustawia pr-kami "VU.Level" wskaźniki, tak aby wychylały się równo. Potem ustawia poziom "PB.Level" korzystając z kasety nagranej na dobrym decku z ustawieniami fabrycznymi. Następnie ustawiam "rec.level" na zwykłej żelazówce Basf LH-EI 60. Na koniec dokonuję nagrania sygnału testowego 1kHz na świeżo wyregulowanym decku, do poziomu 0 VU. I co robię na koniec ? Ano chodzę z tą taśmą od jednego do drugiego mojego decka z ustawieniami fabrycznymi (chodzo o te nowsze modele) i sprawdzam wychylenia wskaźników. Jeżeli różnica wynosi +/- 1 VU ale pracują równo, to znaczy że jest OK."

No więc poniżej załączony jest układ Pr-ek od Technocsa RS-B705. Z tego wynikało, że VU.Meter to tu będzie FL Meter a Pb.Level, to tu będzie Playback gain. A Rec.Level z Twojego opisu? Co można pod to podciągnąć?

Magnetofon nagrywał i odtwarzał dość nierówno. Wczorja według Twojego opisu podałem na wejście sygnał 1kHz i wyregulowałem wskaźniki, potem wyregulowałem Playback. Porównując teraz z każdym innym moim magnetofonem, ten deck odtwarza równo 'wzorcowe' kasety (czyli po prostu kazdą nagraną kasetę na moim głównym mangetofonie) i na wyświetlaczu i na słuch, jesli chodzi o scenę muzyczną. Do ustawienia pozostaje kwestia ustawienia nagrywania, bo dalej jest źle a nie wiem, które to są odpowiednie do tego PR-ki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 12 Sie 2010, 19:56

>vlado - nowy nabytek z Alle...?:-)Przyglądałem się jemu. Pokazał byś środeczek? :-)

Na Twoje życzenie te rozbierane zdjęcia RISING-Technicsa. Niegrzeczny chłopiec :-)

Ukryta Zawartość

post-27095-100000046 1281686749_thumb.jpg

post-27095-100000047 1281686749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oxygene, 13 Sie 2010, 02:11

>No ładny mi "zbiór rupieci", tez bym chciał takie "rupiecie" !

No, mało wartościowych rupieci naprawdę trochę jest oprócz tych paru ciekawszych.

>A tak na poważnie to gratuluje kolekcji i życzę godnego miejsca na jej ekspozycje, bo magnetofony to

>niestety nie znaczki i trochę miejsca zajmują hehe, wiem coś o tym...

Niestety, zrobiłem sobie z mieszkania rupieciarnię! Jeden z kolegów twierdzi, że wygląda to jak "dziupla" złodzieja sprzętu audio! A sprzęt audio faktycznie zajmuje trochę więcej miejsca niż znaczki! ;-) Naprawdę mogę coś o tym powiedzieć!

Ale podejmuję już kroki by to zmienić! Myślę, że niedługo staną regały, a na nich sprzęt! Wtedy też, gdy będzie należycie wyeksponowany, będę mógł zrobić porzadne zdjęcia i nareszcie będzie można się czymś pochwalić. No i liczę na to, że przybędzie mi Lebensraumu!

Poza tym, drugim wielkim (i chyba trudniejszym) zadaniem będzie uporządkowanie kaset, których też mam ilości zdecydowanie ponadnormatywne. Może wtedy wreszcie zorientuję się, ile czego mam? ;-)

Ja miałem swego czasu pokój obstawiony ze wszystkich stron gratami ;) Część w trakcie jakiegoś grzebania, porozkręcane, wyglądało to ciekawie ;) Po przeprowadzce powiedziałem stop, podzieliłem zabawki na dwie grupy, ta mniej używana powędrowała do piwnicy... w której teraz nie ma się jak ruszyć ;) A i tak stale w domu stoi kilkanaście decków, to jest choroba panowie.

rafal996, 13 Sie 2010, 12:18

>Ja miałem swego czasu pokój obstawiony ze wszystkich stron gratami ;) Część w trakcie jakiegoś

>grzebania, porozkręcane, wyglądało to ciekawie ;)

No właśnie...

Wczoraj wlazłem bosą stopą na blachę obudowy leżącą na podłodze, z nieco krwawym skutkiem! ;-) Winny jest oczywiście magnetofon! ;-)

Może ktoś się zlituje i odpowie na moje pytania:

Czy w silniczku napędzającym pasek, z tyłu malutka śrubka służy do regulacji obrotów?

Ile śrubek przy głowicy powinno być zalakowanych?

Chodzi mi o Onkyo TA-2570.

seniortelefono - TAK, ona służy do regulacji prędkości przesuwu taśmy. Z tym że śrubokręcik musi być naprawdę wąski i najlepiej plastikowy. Jeśli jest metalowy, to koniecznie musi być zaizolowany. Na resztę pytań odpowiem za chwilę....

W moim nie kręconym Onkyo TA 2570 jest zalakowana na czerwono tylko jedna śrubka. To ta całkiem po prawej stronie głowicy Rec/Pb.

Sabat - rzeczywiście masz jakieś nietypowe określenia pr-ek. Myślę, że poziom rec.level reguluje się pr-kami "overall gain". Czy napewno na tym rysunku są wszystkie pr-ki ???

Jeśli ktoś ma lepszy pomysł, to niech mnie poprawi.

MaciejLK - widzę na zdjęciach że masz Nakamichi CR4 ! A pisałeś, że "nic wysokiego i ciekawego" nie posiadasz. Założę się, że jeszcze nie jeden "rodzynek" można by u Ciebie znaleźć :-))

Kasjel, Ke_raj - wielkie dzięki. U mnie też tylko ta jedna na czerwono (już się bałem, że ktoś kręcił :-)

Kasjel - czemu śrubokręcik ma być zaizolowany?

• Pokaż nowe odpowiedzi