Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

rico1973 - owszem mostek trzeba sprawdzić. Ale oprócz tego sprawdź diody zenera. Poza tym tranzystory w zasilaniu. Poznasz je po tym, że będą przykręcone do radiatorów.

Do wnętrza...magnetofonów oczywiście ;-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel, 14 Sie 2010, 16:36

>rico1973 - owszem mostek trzeba sprawdzić. Ale oprócz tego sprawdź diody zenera. Poza tym

>tranzystory w zasilaniu. Poznasz je po tym, że będą przykręcone do radiatorów.

Gratuluję to był wpis 24000!

Znalazłem w internecie zdjęcie jak wygląda brakująca płytka w moim Technics M75.

Trzeba będzie trochę poczekać zanim da się go reanimować :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Szwecji za taki egzemplarz+pilot życzą sobie 1200 Koron.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja mam takie pytanie może MaciejLk będzie wiedział bądź ktoś inny.

Przykład deck Onkyo ta2570 ma autobalibrację biasu. Czy bias jest kalibrowany przez komputer dla 2 kanałów oddzielnie? Czy też komputer sprawdz wskazania dla 1 kanału i przyjmuje tą wartość dla obydwu?

V-savage, 14 Sie 2010, 21:08

>Ja mam takie pytanie może MaciejLk będzie wiedział bądź ktoś inny.

>Przykład deck Onkyo ta2570 ma autobalibrację biasu. Czy bias jest kalibrowany przez komputer dla 2

>kanałów oddzielnie? Czy też komputer sprawdz wskazania dla 1 kanału i przyjmuje tą wartość dla

>obydwu?

Trudno powiedzieć. Różne firmy w różny sposób rozwiązywały autokalibrację w swoich magnetofonach, a nawet w różnych modelach. I, niestety, sposoby działania tych układów bywały w miarę dokładnie opisywane tylko w instrukcjach starszych magnetofonów, na początku lat 80-tych. Później producenci ograniczali się tylko do skąpych instrukcji w rodzaju "naciśnij guzik", często nie mówiąc nawet dokładnie jakie parametry są regulowane (np. czy regulowana jest też korekcja częstotliwości).

Przesłuchując taśmę po kalibracji często zauważałem, że w prawym i lewym kanale były nagrywane różne sygnały, więc raczej kalibracja nie była prowadzona tak samo dla obu kanałów, a więc musiały zostać przyjęte wspólne wartości dla obu kanałów. Nie przypominam sobie, bym w jakiejś instrukcji czytał, że autokalibracja ustawia te parametry oddzielnie dla obu kanałów.

Ale przytoczę tu (z pamięci) wypowiedź autora testu taśm w amerykańskim miesięczniku Audio, który stwierdził, że przy testach nie regulował parametrów magnetofonu oddzielnie dla obu kanałów bo uznał to za nieprawdopodobne by parametry taśmy mogły różnić się na jej szerokości! Ciągnąc tę myśl dalej można stwierdzić, że jeśli konieczne jest inne ustawienie prądu podkładu, czułości czy korekcji dla prawego i lewego kanału, to oznacza, że albo magnetofon jest rozregulowany (elektrycznie), albo taśma jest nieprawidłowo prowadzona (z winy magnetofonu albo kasety), ewentualnie głowica jest zużyta, i to nierówno dla obu kanałów.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Czyli tak jak przypuszczałem kalibrowany jest 1 kanał i tyle.

Faktycznie w większości decków z kalibracją, 1 kanał mierzy czułość taśmy a na 2 kanale ustawia się bias.

Układy autokalibracji przeważnie działają inaczej, zapisując naprzemiennie różne sygnały, np. sygnał o tej samej częstotliwości i poziomie wzorcowym naprzemiennie z sygnałem o tej samej częstotliwości ale zmienianym skokowo poziomie, i sprawdzają która para będzie identyczna, poza tym zapisują różne znaczniki, itd. Algorytmy, o ile mi wiadomo, bywają bardzo różne, i oczywiście inne dla magnetofonów dwugłowicowych (gdzie trzeba cofnąć taśmę i ją odczytać, czasem kilkakrotnie) a inne dla trzygłowicowych gdzie kalibracja odbywa się w czasie rzeczywistym, w jednym przebiegu taśmy.

Sprawdziłem w instrukcji obsługi JVC DD-9 (1981 rok) (instrukcja ma 46 stron i czyta się ją prawie jak książkę przygodową ;-) jak działa w nim układ BEST (Bias, Equalisation, Sensitivity Tuning) - JVC było jedną z firm, które w owym czasie dużo pisały i dużo wyjaśniały w instrukcjach).

1) Najpierw zapisywany jest sygnał 8 kHz przy zmieniającym się prądzie podkładu (8 próbek) do ustawienia Biasu w prawym kanale, potem ten sam sygnał do ustawienia Biasu w lewym kanale.

2) Następnie jednocześnie w prawym i lewym kanale zapisywane są sygnały na przemian 1 kHz i 4 kHz - pięć próbek przy zmiennej korekcji częstotliwości dla częstotliwości średnich (Mid EQ), i wybierana jest ta próbka dla której sygnały 1 i 4 kHz mają ten sam poziom.

3) Następnie ustawiany jest poziom odpowiednio do czułości taśmy. Najpierw zapisywany jest w prawym i lewym kanale sygnał 1 kHz o wzorcowym poziomie i jest on także zapamiętywany w pamięci jako punkt odniesienia, następnie na taśmie zapisywane jest w prawym i lewym kanale sześć próbek tego sygnału 1 kHz o różnych poziomach, i wybierana jest próbka najbliższa sygnałowi wzorcowemu przechowywanemu w pamięci.

4) Ostatnim etapem jest ustawienie korekcji dla wysokich częstotliwości (High EQ), najpierw w prawym, a potem w lewym kanale. Najpierw trzykrotnie zapisywany jest i sprawdzany wzorcowy sygnał 1 kHz, a następnie zapisywane są po trzy próbki sygnału 12,5 kHz na 8 różnych poziomach (czyli razem 24 próbki), i dobierane są te trzy, które mają taki sam poziom jak wcześniej nagrany sygnał 1 kHz. Potem to samo powtarzane jest dla lewego kanału.

Układ ma też "procedurę awaryjną", uruchamianą w przypadku gdy parametry taśmy tak dalece odbiegają od standardu że niemożliwe jest prawidłowe ustawienie. W takim przypadku magnetofon przewija taśmę do przodu i próbuje ustawić parametry ponownie wg tego samego schematu na innym odcinku taśmy. Jeśli to ponownie zawiedzie, ustawiany jest prąd podkładu wg innego algorytmu - na jednakowy poziom przy 1 kHz i 12,5 kHz. Jeśli uda się to, magnetofon przechodzi do ustawiania korekcji dla średnich częstotliwości (Mid EQ). Jeśli jednak ten etap zawiedzie, przywracane są ustawienia standardowe, i wyświetlany sygnał Error.

Ale algorytm działania układu BEST w dwugłowicowym JVC KD-A66 jest już zupełnie inny! I chyba nie jest oddzielny dla obu kanałów.

Aiwa w instrukcji do AD-F990 też pisze dość dokładnie jak się to odbywa (układ DATA), ale nie podaje informacji, czy odbywa się to oddzielnie dla obu kanałów. Użytkowa różnica w stosunku do JVC jest taka, że Aiwa w przypadku osiągnięcia granicznych wartości ustawień próbuje zachować ustawienia możliwie najlepsze (choć nieidealne) dla danego parametru i przechodzi do następnego ustawienia - można więc np. osiągnąć optymalny BIAS, natomiast ustawienie LEVEL nie będzie optymalne, ale najlepsze możliwe - magnetofon nie powraca do ustawień standardowych, tylko używa wartości granicznych, co pozwala przynajmniej spróbować nagrać coś najlepiej jak się da.

Witam!

Jutro konkretniej pogratuluje wszystkim i powiem co nie co na niektóre tematy. Mam jednak dzisiaj pytanie, czy jest ktoś, kto mógłby mi pomóc w zakupie głowicy do mojego CT-9R? Znam angielski, ale nie aż tak super dokładnie :)

Głowica jest dostępna na tej stronie:

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś będzie tak miły i miał trochę czasu to proszę o kontakt na PW, z góry dziękuję!!!

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

OK, ale: "Oversized items and Non-Mainland US destinations will incur additional shipping costs." - tylko jeśli to ma mnie wynieść tyle co koszt głowicy, to taniej będzie najpierw zamówić w stanach i stamtąd wysłać....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

"Oversized items" to przedmioty o ponadnormatywnych wymiarach - co Ciebie nie dotyczy.

Natomiast "Non-Mainland US destinations" to adresy poza głównym obszarem lądowym USA, czyli np. Hawaje albo Amerykańskie Wyspy Dziewicze, i jeszcze parę innych "zamorskich" terytoriów USA - niektórzy też zaliczają w ten sposób Alaskę. Chodzi o to, że za wysyłkę na terytoria USA nie leżące na kontynencie ("Non-Mainland US destinations") pobierają dodatkową opłatę - ale nadal muszą być to terytoria USA! Wyraźnie piszą, że wysyłają wyłącznie na terenie USA.

Możesz jedynie znaleźć jakiegoś znajomego mieszkającego w USA i poprosić go by Ci to zamówił, wtedy wyślą to do niego, a on prześle Tobie.

Większość firm w USA odmawia wysyłki na inny adres niż adres zamawiającego - więc zwykle nie godzą się np. na coś takiego, że Ty zamawiasz z Polski, a oni wysyłają komu innemu w USA. Musi to zamówić ktoś z USA, i na ten sam adres zostanie to wysłane.

Tak, tak, teraz dopiero skojarzyłem, zmęczony jestem i już nie kontaktuje :) Dziękuję Maćku mimo wszystko za, jak zawsze, dokładne wytłumaczenie :)

neomammut

A nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? W Twoim linku jest CT-8R

Ukryta Zawartość

Fotek, w obu przypadkach występuje ten sam typ głowicy: RPB-095 :)

neomammut, 15 Sie 2010, 10:01

>Fotek, w obu przypadkach występuje ten sam typ głowicy: RPB-095 :)

RPB-095 Part

Head(Erase)<<<<<< to jest tylko glowica kasujaca!!!

Part #: RPB-095

>>wojteks

Spokojnie, właśnie głowicy kasującej potrzebuję.....

neomammut, 16 Sie 2010, 06:34

Spokojnie, właśnie głowicy kasującej potrzebuję.....

Mam RPB-085-0 sprawdź czy nie można jej zastosować. Gdyby tak daj znać to Ci wyślę.

Kasjel, 13 Sie 2010, 16:30

>Sabat - rzeczywiście masz jakieś nietypowe określenia pr-ek. Myślę, że poziom rec.level reguluje się

>pr-kami "overall gain". Czy napewno na tym rysunku są wszystkie pr-ki ???

>Jeśli ktoś ma lepszy pomysł, to niech mnie poprawi.

Dzięki Kasjel za podpowiedź. Rzeczywiście 'Overall gain' był tył odpowiedzialny za poziom nagrywania. Udało mi się wyregulować magnetofon w podany przez Ciebie sposób i generalnei jest OK. Nie wiem jak wyszło by to na przyrządach, ale odtwarza teraz równo i nagrywa równo i jestem zadowolony.

Koledzy, poniżej przykład na to, że maniactwo magnetofonowe zatacza coraż szersze kręgi i niestety, nie leczone w porę, prowadzi do zatrzymania procesów życiowych. :) Mając to na uwadze, pamiętajmy, że dobrze jest czasem zostawić magnetofony i pójść na piwo. :)

Biedak tak się przywiązał do swojego hobby, że usechł nie chcąc się rozstać ze swoim ukochanym magnetofonem. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cholera, zdjęcie nie weszło. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Usiłowałem dzisiaj wyregulować obroty w Onkyo TA-2570. W silniczku z tyłu w dziurce jest taka jakby gumowa zaślepka ze szczeliną na śrubokręt (jak mniemam). Niestety po wsadzeniu w nią śrubokrętu można nim kręcić do usr...j śmierci i zero efektu. Nie wyczuwa się żadnego oporu.

Co robię źle?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

seniortelefono, 16 Sie 2010, 21:20

>Usiłowałem dzisiaj wyregulować obroty w Onkyo TA-2570. W silniczku z tyłu w dziurce jest taka jakby

>gumowa zaślepka ze szczeliną na śrubokręt (jak mniemam). Niestety po wsadzeniu w nią śrubokrętu

>można nim kręcić do usr...j śmierci i zero efektu. Nie wyczuwa się żadnego oporu.

>Co robię źle?

Nie trafiasz w wycięcie w suwaku potencjometru. Myślę, że jeśli użyjesz wkrętaka z ostrzem o szerokości 1,5 - 2mm i grubości 0,5mm, powinno się udać.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi