Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Okazuje się, że w tej chwili mam po 13,5V na jednym i drugim przewodzie, dochodzącym do silnika względem masy. Cały system pewnie działa tak, że po włączeniu "play" lub przewijania w jednym przewodzie zaczyna biegnąć ujemny prąd i silnik startuje.

A ja mam w coraz liczniejszym zbiorze decków "którym trzeba tylko coś grzebnąć i zaraz będą w stanie idealnym" ...

Kurczę, ja mam cały stosik takich magnetofonów z większymi bądź mniejszymi usterkami, które odkładam na "długie zimowe wieczory", i tracę już nadzieję, że się nimi kiedyś zajmę... M. in. dlatego obiecałem sobie, że nie kupię już świadomie żadnego uszkodzonego magnetofonu licząc na to że go naprawię.

Fakt, że to duża satysfakcja gdy uda się coś naprawić - ale i sporo frustracji gdy się nie uda.

...A najgorzej jak coś się psuje co dotychczas chodziło..:-/

Tak właśnie się u mnie stało - mój Pioneer ct-a7 zaczął wydawać niekorzystne dźwięki na wyjściu - tak jakby było słychać silnik,

w jednym kanale bardziej w drugim mniej.To dla mnie wielki problem bo ten deck jest w moim skromnym zestawie nazwijmy to "referencyjnym",

i "wzorcowym" , co to może być??

Elektronik ze mnie słaby,a oddawać sprzęt do serwisu się boję, bo odbiorę może i naprawiony, ale ku staraniom serwisu zapewne w krótkim czasie tam powrócę, wiadomo jak jest.. :-(

...A najgorzej jak coś się psuje co dotychczas chodziło..:-/

No i wykrakałeś. W jednym z AUREXów padł prawy kanał, ot tak sam z siebie i już. Trafiło PC-E70, no i zacznie się szukanie co zdechło.

Przygarnąłem DUALa C820 dołączy do reszty braciszków. Stanął na większym bracie C839RC. Pięknie, tylko on jest brązowy, a brat srebrny. Sprawił mi bardzo miłą niespodziankę w postaci braku śladów użytkowania. Wałek i rolka bez śladu prowadzenia taśmy, oczywiście głowice również. Przełączniki, pokrętła i napisy w stanie idealnym. Po prostu fuks.

Vlado.

Tak ciekawostka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - druga pozycja od góry.

To jest podobno Canon, ale potwierdzę jak dojdą do mnie>

Marku czy one nadadzą się do decków SONY ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak ciekawostka http://azsellout.com/dane.php?grupa=9 - druga pozycja od góry.

Dobre pytanie. Wszystko zależy od sposobu mocowania oryginalnej głowicy do "sanek", położenia prowadnic taśmy zespolonych z głowicą i odległości pomiędzy osią otworów mocujących głowicę, a najwyższym punktem czoła głowicy. Elektrycznie powinny pasować, ale to się okaże po dokonaniu stosownych pomiarów, chociażby rezystancji uzwojeń. Z tego co mi wiadomo, Canon produkował głowice sygnowane później logami producentów magnetofonów. Sam jestem wielce ciekaw ile warta jest ta głowica za 15 zł. :-)

Kupiłem, albowiem mam podejrzenia, że podpasują do Kenwooda KX-1100HX po tym, jak oryginalna głowica ulegnie zużyciu. Co prędko pewnie nie nastąpi. :-)

GM

G.Mark,

Potwierdzam, to są głowice Canona. Kupiłem swego czasu dwie sztuki i gdy przyszły zobaczyłem na czapeczce ochronnej wytłoczone logo Canona.

A tak w ogóle, to czy tylko ja mam probem, żeby tutaj jakiekolwiek, nawet najmniejsze zdjęcie wrzucić? Niczego to forum nie chce przyjąć. Nawet avatara wgrać nie idzie.

Radmar'

A tak w ogóle, to czy tylko ja mam probem, żeby tutaj jakiekolwiek, nawet najmniejsze zdjęcie wrzucić? Niczego to forum nie chce przyjąć. Nawet avatara wgrać nie idzie.

Potwierdzam - nic nie daje się załączyć, ciekawe co tu jeszcze nie będzie działać?? :-/

witam

posiadam magnetofon kenwood kx-w4080

od jakiegoś czasu mam z nim problem, mianowicie fałszuje, muzyka zwalania, szczególnie z dłuższymi taśmami, zdarzyło mu się nawet dwukrotnie "wciągnąć" taśmę

objaw ten pojawił się w dwóch kieszeniach, dodatkowo w kieszeni pierwszej dźwięk wyraźnie stracił na jakości, stał się bardzo przytłumiony ...

jak reanimować ? wymienić rolki ? paski ?

będę wdzięczny za wskazówki, robiłem już kilka podejść do kupna innego magnetofonu ale jakoś nie może mi się to udać, ostatnio nawet kupiłem pioneera 737 II ale nieuczciwy sprzedawca nie dość że nie wysłał mi magnetofonu to w dodatku nie oddaje kasy ;( ciężko kupić coś z sensem niezajechanego na allegro, więc pozostaje reanimacja mojego ;) mam go od nowości od '94 chyba

Podobnie jestem ciekaw czy można taką wstawić do Aiwy zamiast RGH. Zamówiłeś 5 sztuk? Chętnie odkupiłbym z jedną lub dwie jak wszystkich nie potrzebowałbyś.

Pozdrawiam

Jarek.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

witam

posiadam magnetofon kenwood kx-w4080

od jakiegoś czasu mam z nim problem, mianowicie fałszuje, muzyka zwalania, szczególnie z dłuższymi taśmami, zdarzyło mu się nawet dwukrotnie "wciągnąć" taśmę

objaw ten pojawił się w dwóch kieszeniach, dodatkowo w kieszeni pierwszej dźwięk wyraźnie stracił na jakości, stał się bardzo przytłumiony ...

jak reanimować ? wymienić rolki ? paski ?

Przede wszystkim bardzo dokładnie wyczyść cały tor przesuwu taśmy, bo objawy (zwalnianie, wahania prędkości, "zawodzenie", wciąganie taśmy, obcięcie wysokich częstotliwości) w pierwszym rzędzie wskazują po prostu na zabrudzenie toru przesuwu: wałków napędowych, gumowych rolek dociskowych, i głowic.

Na obcięcie wysokich tonów i zwiększenie szumów może też pomóc demagnetyzacja głowic.

Jeśli jednak już to wszystko zrobiłeś, a objawy nie ustąpiły, to wskazywałoby na zużycie magnetofonu, konieczność wymiany rolek dociskowych, być może pasków napędowych, prawdopodobnie także głowic, a może nawet silników. W chwili obecnej ze względu na powszechny brak części zamiennych oraz fachowców którym można taką naprawę zlecić, prościej jest chyba kupić coś na Allegro - od wiarygodnego sprzedającego. Ale weź pod uwagę, że nawet najnowszy magnetofon jaki byś kupił będzie miał jakieś 10 lat, a możliwe że 15, 20 albo i 25. Nie spodziewaj się że sprzęt w takim wieku będzie jak nowy. Niestety...

dzięki za odpowiedź,

rolki dociskowe wyglądają na mocno zużyte, postaram się gdzieś nabyć nowe

rozglądnę się również za jakimś urządzeniem do demagnetyzacji

Ma ktoś z Was może na sprzedarz silniczek MMI-6S2L ? Ewentualnie chciał by zamienić na taki sam, tylko z prawymi obrotami ? Szukam też kółka zębatego do Grundiga CF 5500. Wiem, wiem...nie tylko ja mam ten problem. Nie mniej potrzebuję kółko zębate o średnicy ok. 20,7mm (49 zębów).

Kasjel,

Silniczki MMI-6S2L, mają w NORTH i w ASWO akurat. A z kółko zębate, to zapewne to, które można zdobyć przez zakup drugiego Grundiga z przeznaczeniem na dawcę?

A z kółko zębate, to zapewne to, które można zdobyć przez zakup drugiego Grundiga z przeznaczeniem na dawcę?

Jeśli ma się szczęście. Kupiłem SCF 6200 X2 i w obu rozleciały się te same kólka.

J....ć Grundigi.

chyba jednak zrobie kolejne podejście do zakupu

czy technics RS-BX747 to wytrzymała maszyna i nada się w zastępstwie kw-w4080 ?

ewentualnie czy możecie polecić coś z aktualnie sprzedawanych na portalu aukcyjnym magnetofonów ?

Przemierzyłem wszystkie tranzystory i diody zenera na płytce sterowania w Benytone i nic...wszystko wydaje się być OK. Wygląda na to, że padł układ sterujący TC9121P. Ale jego nie mam jak sprawdzić, bo bez serwisówki nie da rady. Czy to możliwe, aby ten układ spełniał wszystkie swoje funkcje prawidłowo, oprócz podawania prawidłowego zasilania na silnik ?

A kiedyś był za 140zł na Allegro i nie kupiłem....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A kiedyś był za 140zł na Allegro i nie kupiłem....

Ukryta Zawartość

Taaaa. Jak na stan techniczny nie znany, to chyba tanio poszedł był???

Czy to ta polityka, czy wzmożona aktywność słoneczna?

Ukryta Zawartość

Witam, w moim onkyo 6711 nagrywa się przydźwięk sieci. Nie pochodzi od źródła dźwięku - zapisuje się również przy wypiętym źródle, wzmacniacz jest uziemiony. Zakłócenia są na dość niskim poziomie - w nagraniach słychać je tylko w przerwach przy b. dużym wzmocnieniu, niemniej bardzo mi to przeszkadza. Problem nie dotyczy odtwarzania, a inne magnetofony w tym układzie działają bez zarzutu. Może to kwestia niewłaściwego prowadzenia przewodów do głowicy? Proszę o pomoc :)

Witam, w moim onkyo 6711 nagrywa się przydźwięk sieci. Nie pochodzi od źródła dźwięku - zapisuje się również przy wypiętym źródle, wzmacniacz jest uziemiony. Zakłócenia są na dość niskim poziomie - w nagraniach słychać je tylko w przerwach przy b. dużym wzmocnieniu, niemniej bardzo mi to przeszkadza. Problem nie dotyczy odtwarzania, a inne magnetofony w tym układzie działają bez zarzutu. Może to kwestia niewłaściwego prowadzenia przewodów do głowicy? Proszę o pomoc :)

Moje podejrzenia chyba tracą aktualność, ponieważ, jak odkryłem przed chwilą, przydźwięk ma miejsce przede wszystkim przy włączonym dolby, zwłaszcza C. Raczej nie jest to subiektywne uwypuklenie buczenia przy mniejszym szumie.

Ja zacząłbym od sprawdzenia, czy nie brakuje gdzieś masy. Układ Dolby C raczej nie ingeruje w niskie tony. Jeśli Dolby znajduje się na dodatkowych płytkach, a nie na płycie głównej, to sprawdź wszystkie połączenia. I sprawdź także, czy ten przydźwięk słychać równo z obu kanałów, czy tylko z jednego. I na wszelki wypadek, sprawdź kable połączeniowe, np. zamień przewody od nagrywania z przewodami przekazującymi na wzmacniacz sygnał z odczytu. ;-)

LUXOR czyli szwedzka "Finezja". Ciekawe który to rocznik?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odstaw magnetofon daleko od wzmacniacza i zobacz czy jeszcze buczy.

chyba jednak zrobie kolejne podejście do zakupu

czy technics RS-BX747 to wytrzymała maszyna i nada się w zastępstwie kw-w4080 ?

ewentualnie czy możecie polecić coś z aktualnie sprzedawanych na portalu aukcyjnym magnetofonów ?

Większość magnetofonów Technicsa NIE jest ceniona za wyjątkowo piękne brzmienie. BX747 jest dość bogato wyposażonym trzygłowicowcem o przeciętnym brzmieniu - ani wybitnie dobrym, ani wybitnie złym. Natomiast Technicsy mają opinię dość trwałych, i jeśli znajdziesz egzemplarz który nie jest krańcowo spracowany, powinien jeszcze pochodzić. W starszym egzemplarzu mogą występować problemy spowodowane zabrudzeniem (zaśniedzeniem, utlenieniem) mikrostyków - zarówno mikrowyłączników pod przyciskami, co powoduje błędną reakcję na naciskanie przycisków, jak i mikrostyków umieszczonych nad grzbietem kasety, które są czujnikami włożenia kasety, typu taśmy i zabezpieczenia przed zapisem - zabrudzenie tych styków z kolei powoduje, że magnetofon nie reaguje na włożenie kasety, nieprawidłowo rozpoznaje typ taśmy, albo nie pozwala na włączenie zapisu - albo też w czasie pracy "przeskakuje" typ taśmy, magnetofon nagle ni stąd ni zowąd wyłącza się albo wyłącza się zapis. Ale to drobne i nietrudne do usunięcia nawet samemu usterki. Natomiast jakoś nie słyszy się o poważnych usterkach mechanizmu czy elektroniki.

Ja miałem RS-BX747 od nowości i chodził bezbłędnie przez dobrych parę lat. Potem kilka lat przeleżał w szafie. Po ponownym uruchomieniu trochę pograł, po czym padło nagrywanie. Na szczęście znalazłem serwis, w którym pracował człowiek kiedyś pracujący w serwisie Technicsa i naprawili mi to (padł jakiś scalak). Deck fajny, ale gra tak trochę jak CD. Dla jednych zaleta, dla innych wada :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi