Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

We wszystkich znanych mi magnetofonach gniazdo DIN jest jednokierunkowe, tzn. działa albo jako wyjście, albo jako wejście, ale nigdy obie funkcje naraz. Chodziło o uniknięcie sprzężeń między kanałami we i wy, bo zarówno piny, jaki i kabelki w przewodzie bardzo blisko siebie. Jeśli chciało się podsłuchiwać nagranie po taśmie w magnetofonie trójgłowicowym, to właśnie w tym celu było oddzielne gniazdo DIN, oznaczone "Monitor". Tak jest w Philipsach i Grundigach, które znam. Jak dla mnie, to ma sens.

Musiko, a czy w tym Twoim przypadkiem nie ma osobnych gniazd RCA? To by rozwiązało problem. Jeśli są tylko DINy, możesz spokojnie podłączyć Monitor do dowolnego wejścia DIN we wzmacniaczu.

W Telefunkenie również stosowano taki patent - pół logo Dolby, bez napomknięcia tej nazwy, ale wystarczająco podobne...

Układ High Com działa bardzo przyjemnie - zdecydowanie obniża poziom szumów, przy czym brzmienie muzyki pozostaje naturalne, czego nie można powiedzieć o Dolby C, zwłaszcza w przypadku instrumentów akustycznych. TC450M to dwugłowicowy magnetofon ze średniej półki, a mimo to jego dźwięk jest pełny i dość równy, po prostu miło się tego słucha. Jest w nim parę smaczków - oprócz tego połówkowego niby-Dolby i sztandarowego produktu, czyli High Com, jest też taki mechanizm tłumienia otwierania kieszeni - ze sprężyną na sznurku i kołem zamachowym, napędzanym paskiem gumowym! Komu by się chciało w dzisiejszych czasach bawić w coś takiego?

A więcej informacji na temat High Com na znanej nam stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25554-057244300 1290551080_thumb.jpg

post-25554-028693300 1290551615_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten mechanizm ma "kółko skaczące" idler, osadzone na dźwigni na osi silnika napędu szpulek i dociskane do prawej bądź lewej szpulki zależnie od kierunku obrotów silnika dowijania/przewijania.

Po pierwsze, siła docisku może być zbyt mała bo sprzęgło odpowiedzialne za dosuwanie koła do prawej bądź lewej rolki ma za duży poślizg. Może uda się zwiększyć docisk sprzęgła?

Po drugie, oponka idlera może się ślizgać po bieżni prawej i lewej szpulki bo guma oponki stwardniała i/lub wyślizgała się. Podobno same oponki można wymienić, i ktoś na forum robił to w tym albo podobnym magnetofonie.

Musisz dobrać się do mechanizmu i to sprawdzić. Być może możliwe jest wyjęcie płytki osłaniającej mechanizm od strony kieszeni kasety bez wyjmowania całego mechanizmu.

Mechanizmy te w różnych wersjach były też stosowane przez Nakamichi w tańszych modelach BX i CR, i podobno Nakamichi prowadziło akcję wymiany starszych przekładni ciernych na nowsze zębate, ze względu na notoryczny problem ze ślizganiem się tych przekładni w starszej wersji ciernej.

Faktycznie, do idlera można się dostać po odkręceniu aluminiowej osłony, ale zdemontowałem też przedni przedni panel, żeby uzyskać lepszy dostęp podczas czyszczenia całego toru i "pomieszczenia" kasety.

Zgodnie z tym co napisaliście, to właśnie gumowa "opona" idlera była odpowiedzialna za brak przewijania. Guma była bardzo gładka i śliska. Po jej zdjęciu umyłem ją najpierw w alkoholu izopropylowym a potem delikatnie zmatowiłem papierem ściernym (chyba 600) i znowu alkohol. Po zamontowaniu od razu "banan" na ustach ;-) przewija ! Poniżej zdjęcie tego elementu.

Bastech, do idlera dostaniesz się bez problemu od strony kieszeni kasety - wewnątrz w górnych rogach dwie małe śrubki. Po odkręceniu spokojnie wyjmiesz osłonkę. Co do poziomów, to w moim TA-2066 mam ten sam problem, ale na razie w nim nie grzebałem. Odczyt jest dobry, ale przy zapisie na obu kanałach (równo) ma dużo niższy poziom nagrania, niż pierwotnie ustawiony. Jeśli będziesz coś robił w tym temacie i chciał podzielić się doświadczeniem, daj znać - zdopingujesz mnie do naprawy. ;)

W moim jest identycznie, różnica pomiędzy source a tape to ok. dwie diody na skali miernika poziomu wysterowania (nie pamiętam ile to dB).

Żeby ustawić poziomy zgodnie ze sztuką potrzebne są oczywiście taśmy testowe, których oczywiście nie mam. Pomyślałem sobie, że ponagrywam na jakiejś dobrej taśmie żelazowej sygnały testowe o odpowiednich poziomach na moim "referencyjnym" CT-737 Mk II i wykorzystam je do regulacji reszty magnetofonów. Oczywiście wszelkie błędy CT-737 będą powielone na resztę moich decków, ale przynajmniej wszystkie będą grały jednakowo.

Myślicie, że ma to jakiś sens ?

A tak poza tym, to podoba mi się ten trochę choinkowy design Onkyo. Jest zupełnie inny od reszty i wprowadzi trochę urozmaicenia do kolekcji.

Idler Onkyo TA-2066

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bastech, zastanawiam się, czy nie ma łatwiejszego sposobu na ustawienie tych poziomów. Zakładając, że wskaźniki są prawidłowo ustawione i odtwarzanie jest na właściwym poziomie (sprawdzałem z kasetami nagranymi na innych deck'ach i wygląda na to, ze tu nie ma przekłamań), to może jest prosty sposób regulacji, żeby deck zapisywał z wyższym poziomem? Co się stanie, gdy ruszę pr-ki rec level? Rozkalibruję wszystko, czy poprawię? Podpowie ktoś?

A to jeszcze po jednym Panowie ! :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, ile już tego masz ?! No i gdzie to trzymasz ? Ja już staram się nie oglądać pewnych stron bo ciężko czasami nie reagować.

W.

Ukryta Zawartość

Wojtek

Bastech, zastanawiam się, czy nie ma łatwiejszego sposobu na ustawienie tych poziomów. Zakładając, że wskaźniki są prawidłowo ustawione i odtwarzanie jest na właściwym poziomie (sprawdzałem z kasetami nagranymi na innych deck'ach i wygląda na to, ze tu nie ma przekłamań), to może jest prosty sposób regulacji, żeby deck zapisywał z wyższym poziomem? Co się stanie, gdy ruszę pr-ki rec level? Rozkalibruję wszystko, czy poprawię? Podpowie ktoś?

Jak najbardziej możesz spróbować. Ja mam taką metodę, że oznaczam sobie położenie potencjometrów montażowych za pomocą cienkiego pisaka olejowego (0,5 mm): kropka na suwaku i dokładnie naprzeciwko niej kropka na nieruchomej części potencjometru. Zawsze można wrócić do ustawień poprzednich.

Od poniedziałku zaczynam urlop, więc pogmyram sobie trochę w TA-2066 (oprócz poziomów zauważyłem, że odtwarza odrobinę za wolno) i postaram się opisać co udało mi się osiągnąć moimi amatorskimi metodami.

Kasjel badałeś ostatnio odkształcenia stropu pod pomieszczeniem w którym trzymasz te sprzęty ? ;-)

Nie jest tak źle Panowie ! :-) Ja ciągle coś kupuję, ale też sprzedaję. Fakt faktem, że zostały mi już same takie egzemplarze, które żal sprzedawć. Staram się utrzymywać poziom 25-ciu decków kasetowych i pięciu szpulaków...hi,hi !

A jak wiadomo są tu tacy, którzy mają znacznie więcej !

Ja mam tego deck'a, ale jeszcze się z nim nie uporałem. Przede wszystkim nie działa mi głowica kasująca i muszę wymienić jeden pasek, który na chwile obecną zastąpiłem "tymczasowym". Jednak do tego wszystkiego muszę ponownie wyjąć mechanizm, a to nie jest takie łatwe. On już leżał na stole 3 dni, więc teraz trzeba nieco obłaskawić żonę... ;-)

Ja mam tego deck'a, ale jeszcze się z nim nie uporałem. Przede wszystkim nie działa mi głowica kasująca i muszę wymienić jeden pasek, który na chwile obecną zastąpiłem "tymczasowym". Jednak do tego wszystkiego muszę ponownie wyjąć mechanizm, a to nie jest takie łatwe. On już leżał na stole 3 dni, więc teraz trzeba nieco obłaskawić żonę... ;-)

To może głupie pytanie, ale czy ten deck "w dotyku" sprawia wrażenie solidnego ? Jak by co, to serwisówka do niego jest na "Elektrotania". A i pasek może znajdę...

Moim zdaniem, nie do końca. Obudowa jest solidna, tylko całe dobre wrażenie nieco psuje plastikowy stelaż przycisków sterowania i wysunięte czoło w okolicy kieszeni z metalu o innej fakturze. Gdyby nie stylistyczny "kaprys" projektantów, moim zdaniem byłoby super, a tak jest "tylko" bardzo dobrze. Ale np. działanie przełączników pod wskaźnikami wysterowania i waga tego deck'a są jak w prawdziwym vintage. Aha, no i kieszeń kasety zamyka się w "plastikowy" sposób. Tu lepiej pasowałby solidniejszy mechanizm zamykania. Ciekaw jestem, czy podzielisz moje zdanie, jak będziesz miał w go w rękach. ;-)

Nie mogłem się powstrzymać: kolejny Technics z początku lat 80-ych. Tym razem model M 45. Może nie jest tak zjawiskowy jak ostatnio kupiony przeze mnie M 250, ale też mi się podoba. Na tym zdjęciu wygląda raczej marnie ale sprzedawca przesłał mi dodatkowe na maila i tam już wygląda znacznie lepiej. Zresztą 29 zł to można zaryzykować. To co prawda model tylko dwugłowicowy, ale takie również potrafią doskonale zagrać. Mam nadzieję, że na tym też się nie zawiodę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rico1973

Nie mogłem się powstrzymać: kolejny Technics z początku lat 80-ych. Tym razem model M 45.

Ukryta Zawartość

To dobry i udany magnetofon z dobrym mechanizmem. Pojawił się w ofercie przed M250 i przetrwał go, bo był ofercie gdy M250 już z niej zniknął; podobnie przetrwał parę innych modeli.

Ma solidny mechanizm z napędem DD i podobno bezszczotkowym silnikiem napędu szpulek. Słaby punkt to idler tego silnika - przekładnia cierna może się już ślizgać. Ważny jest pasek napędu licznika, bo licznik jest też nadajnikiem impulsów do układu auto-stop. Mechanizm jest sterowany silnymi elektromagnesami i mocno stuka przy przełączaniu. Elektromagnes porusza też starego typu przełącznik zapis-odczyt w postaci długiej listwy - jak przystało na stary magnetofon styki mogą tam być już zaśniedziałe.

Wyposażenie jest dość spartańskie, ale gra bardzo ładnie i miał też naprawdę dobre parametry jak na magnetofon dwugłowicowy.

Ale choćby sam sposób otwierania się kieszeni kasety - najpierw wysuwa się poziomo, a dopiero potem odchyla - to poezja, niespotykana już w nowszych modelach.

Ukryta Zawartość

Dzięki Maćku za garść fachowych informacji na temat mojego nowego nabytku, dzięki również za odpowiedź na innym forum jak to jest z tymi głowicami Technicsa. M 45 będzie służył raczej tylko do odtwarzania kaset, zobaczymy w jakiej będzie kondycji jak paczka dotrze .

Witam :-)

Trafił w moje ręce uszkodzony magnetowid LOEWE OC 985 H VPT.Kawał porządnego sprzętu,

mechanizm 90% metalowy, całkowicie martwy.Chciałbym go naprawić.

Przy mojej amatorskiej znajomości elektroniki dotarłem do tego, że jest uszkodzony zasilacz.

Zasilacz wypiąłem, wymontowałem.Ponownie zamontowałem bezpiecznik 1,6A (który wcześniej się spalił po włożeniu wtyczki)

Po podłączeniu do prądu - bezpiecznik przepalił się. Tylko ten jeden - reszta się nie pali.

Jeżeli dobrze rozumiem powinienem badać ten obwód od strony tego przepalonego bezpiecznika.

Transformator ok, wychodzą z niego 4 osobne napięcia, to podejrzane - 9,7V ac.

Proszę o łopatologiczne :-) wskazówki co mam dalej robić.

Nie posiadam serwisówki niestety.Poniżej zdjęcia z każdej strony zasilacza.Co to jest w tej złotawej blaszce z dziurkami?

Ukryta Zawartość

post-19017-031169800 1290797516_thumb.jpg

post-19017-018315600 1290797528_thumb.jpg

post-19017-016647400 1290797540_thumb.jpg

post-19017-004168300 1290797554_thumb.jpg

post-19017-076449400 1290797566_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafił w moje ręce uszkodzony magnetowid LOEWE OC 985 H VPT.Kawał porządnego sprzętu,

Przy mojej amatorskiej znajomości elektroniki dotarłem do tego, że jest uszkodzony zasilacz.

Zasilacz wypiąłem, wymontowałem.Ponownie zamontowałem bezpiecznik 1,6A (który wcześniej się spalił po włożeniu wtyczki)

Po podłączeniu do prądu - bezpiecznik przepalił się. Tylko ten jeden - reszta się nie pali.

Jeżeli dobrze rozumiem powinienem badać ten obwód od strony tego przepalonego bezpiecznika.

Nie posiadam serwisówki niestety.Poniżej zdjęcia z każdej strony zasilacza.Co to jest w tej złotawej blaszce z dziurkami?

Sprawdź diody zenera w sekcji zasilania. Oraz te tranzystory, które przykręcone są do radiatora.

Fotka nr 4

Podejrzane : C 853, C 858. - widoczne wycieki elektrolitu na ścieżkach płytki.

Sprawdz koniecznie mostek prostowniczy D852 ten z radiatorem oraz kondensatory C856,C851.Tak w ogole to moze byc problem z tym zasilaczem poniewaz widac ze ktos juz majstrowal przy nim.Nie wiadomo czy nie pomylil czesci.

.....

Poszukaj też na elektrodzie, jest parę artykułów. Ten Loewe to chyba klon Hitachi.

Ukryta Zawartość

LOEWE OC985H - brak synchro (1)

HITACHI VT-S895 - problem z obrazem (1)

VCR Hitachi VT-S895 - uszkodzony moduł zasilacza (2)

VCR Loewe OC985H - przewijanie Rev. (2)

vcr Loewe OC985H brak koloru (2)

VCR Loewe OC 985H VPT problem (5)

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedzi jutro zakupię kondensatory i (diody jak uszkodzone), przynajmniej wiem w jakim kierunku się poruszać :-)

Zastanawia mnie ten czarny mały kondensator przylutowany w moim zdaniem w miejsce złącza taśmy/kabli ? (zdjęcie 1 z lewej)

Edytowane przez musiko

Panowie - czyżby powrót do kaset?

Tylko brać ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, 700ES do przytulenia, wiadomo gdzie!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

chodzi mi po głowie zakup kolejnego magnetofonu, tym razem chciałbym aby miał głowicę amorficzną aby nie trzeba było się przejmować rozmagnesowaniem głowicy oraz żeby był wytrzymały mechanicznie, na brzmieniowo nie musi powalać

możecie zaproponować coś ciekawego w tym temacie ? technics tz6, tz7 się nada ?

>>ozrabal

Czytaj mój ostatni post!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>ozrabal

Czytaj mój ostatni post!

>>> neo, masz rację bo to zacny deck - ale patrzyłeś na jego wnętrzności? Wygląda na grzebany ... a może się mylę?

Edytowane przez nikx
  • Pokaż nowe odpowiedzi