Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Uszyk - solidne maszyny zakupiłeś i super że już w pełni sprawne.Jak oceniasz brzmienie z tych decków?

Kasjel - słuchawki firmowe - ale raczej nowoczesne - ten mikrofon to z przeznaczeniem do komputera?

Sam jestem ciekaw jak zabrzmią (zagrzmią;-))

Sony niestety po spryskaniu pe-rek nadal muli jeden kanał i ciszej on gra :-(

Do tego ledwo przewija wstecz - wyczyściłem gumki, ale nic to nie dało - potraktować papierem ściernym (jak drobnym)?

Już nie mam siły - ciągle coś trzeba naprawiać - wolę słuchać ze sprawnego niż wiecznie grzebać...

musiko - zabawa z magnetofonami "Vintage" wymaga wiele cierpliwości. Kto jej nie ma, niech zakłada MP-tróję na szyję i po problemie :-))

Gumę na kółkach ciernych musisz zmatowić papierem o gradacji 220 lub 240. Potem zmyć opiłki tej gumy. Ja nie miałem problemów z przewijaniem w moim TC 209SD. Ale zobacz, czy czasem nie trzeba naoliwić czegoś. Może jakaś dźwignia się zapiekła na osi, na której pracuje. Ileż to ja miałem takich przypadków ! Nasmaruj cały ten mechanizm klawiszy, na samym dole magnetofonu. Pamiętam, że ja musiałem go dobrze naoliwić. Znajdź wszystkie styczniki. Wyczyść je i spryskaj "kontaktem".

Dziś wreszcie odnalazłem przyczynę nierównomierności przesuwu taśmy w Aiwie AD-M700M. Okazało się, że była niewielka zadra na lewej szpulce. Dokładnie w miejscu gdzie dociskają hamulce zapewniające prawidłowy naciąg taśmy. Po przeszlifowaniu talerzyka szpulki wszystkie objawy ustąpiły.

Tak więc widzisz musiko. Wszystko można zrobić, tylko spokojnie ! :-)

U mnie ogólnie ostatnio niewesołe czasy, dlatego też na ten moment wolałbym po prostu delektować się muzyką z każdego urządzenia, które posiadam

i podłączę, a cierpliwość mam - gdy jest w miarę ok i mogę sobie pozwolić na spokojne grzebanie w sprzętach :-)

No ale nic, zrobię jak mówisz, szczególnie że dźwięk z tego magnetofonu podoba mi się, jest taki neutralny, czysty (na razie jeden kanał...),

i...vintagowy :-))A da się coś zrobić z dość "ostrym" otwieraniem kieszeni kasety ?

Mam prośbę - umieściłbyś jedno zdjęcie swojego Sony?Wiedziałbym jakich gałek szukać i nóżek - choć pewnie będzie ciężko..

U mnie ogólnie ostatnio niewesołe czasy, dlatego też na ten moment wolałbym po prostu delektować się muzyką z każdego urządzenia, które posiadam

i podłączę, a cierpliwość mam - gdy jest w miarę ok i mogę sobie pozwolić na spokojne grzebanie w sprzętach :-)

No ale nic, zrobię jak mówisz, szczególnie że dźwięk z tego magnetofonu podoba mi się, jest taki neutralny, czysty (na razie jeden kanał...),

i...vintagowy :-))A da się coś zrobić z dość "ostrym" otwieraniem kieszeni kasety ?

Mam prośbę - umieściłbyś jedno zdjęcie swojego Sony?Wiedziałbym jakich gałek szukać i nóżek - choć pewnie będzie ciężko..

Gałeczki są takie same jak w niektórych niższych modelach. Znalazłem temat , który sam założyłem po kupnie mojego TC 209SD. Jest tam też zdjęcie.

Jeśli zdecydujesz się na toczenie nowych gałek, to służę wymiarami. Niestety nic nie mogę wymyślić, w sprawie mulącego lewego kanału. Ale jeszcze się zastanowię :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Sony niestety po spryskaniu pe-rek nadal muli jeden kanał i ciszej on gra :-(

Do tego ledwo przewija wstecz - wyczyściłem gumki, ale nic to nie dało - potraktować papierem ściernym (jak drobnym)?

Już nie mam siły - ciągle coś trzeba naprawiać - wolę słuchać ze sprawnego niż wiecznie grzebać...

Witaj w Klubie. :-)

Z tymi urządzeniami już tak jest i albo się pracę przy nich polubi, albo znienawidzi. Jeśli kupujesz sprzęt z nieznanego de facto źródła, aukcja, bazar itd. to, nie demonizując i nie deprecjonując wiarygodności sprzedającego, należy być przygotowanym na różne niespodzianki i nieprzewidziane naprawy, które "wyskakują" w trakcie zwykłej wydawałoby się konserwacji magnetofonu. Trochę inaczej jest, jeśli możesz zasięgnąć wiedzy od sprzedającego, który zna się na temacie i gdy zadasz mu pytanie w stylu "Czy występuje luz poprzeczny na wałkach przesuwu?", nie usłyszysz w odpowiedzi "A co to jest wałek przesuwu?". :-) Możesz być wtedy przygotowany na konieczność wykonania odpowiednich napraw na podstawie wiarygodnych informacji.

Musisz uwierzyć na słowo, że taka zabawa wciąga i to bardzo. Może oczywiście wkurzyć i zniechęcić, ale wystarczy na trochę odłożyć temat i wrócić do niego po pewnym czasie. Z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej nad czymś myślę, tym trudniej mi jest znaleźć rozwiązanie. Zwłaszcza wtedy, gdy na biurku mam mechanizm magnetofonu "w proszku", a już wiem, że będę musiał się zająć elektroniką za chwilę, a za chwil kilka przednim panelem i szybką wyświetlacza. :-)

Chwila odpoczynku daje inne spojrzenie na problem i może przynieść rozwiązanie. Mózg cały czas pracuje na szczęście.

Satysfakcja z samodzielnie wykonanej naprawy jest niemierzalna, a wiedza nabyta procentuje ogromnie. Pierwszy magnetofon naprawia się miesiąc, drugi dwa tygodnie, a trzeci w try miga. :-)

Powodzenia życzę, zadawaj pytania, a bywalcy tego działu na pewno pomogą.

GM

P.S. Co do "mułowatego" lewego kanału.

- dokładnie obejrzyj głowicę. Musi być idealnie czysta i zdemagnetyzowana. Jeśli coś jest na czole głowicy, to powstaną straty odsunięcia i obcięcie wysokich częstotliwości.

- jeśli głowica jest czysta, to należy odsłuchać na innym wzmacniaczu tor odczytu. Zaczynając od wyjścia pierwszego stopnia wzmacniacza odczytu i posuwając się do wyjść liniowych. Wejście wzmacniacza podłączasz do badanego punktu przez kondensator o pojemności 1uF.

Edytowane przez G.Mark

G.Mark

Tak jak piszesz - zgoda w pełni :-)

I tez zgadzam się że czasem deck musi trochę odleżeć, jednak jestem na tyle zamiłowany w tym sprzęcie i w tym temacie "pedantyczny" że bardzo nie lubię jak stoi coś nie zrobione, nie naprawione - nie daje mi to po prostu spokoju :-)I zakłóca moje Feng Shui w pokoju ;-))A front i szybkę to czyszczę na początku by już mi błyszczał ;-))

No i trochę brak miejsca - rozłożonego decka muszę na noc jakoś przetransportować bo inaczej się nie da ..

Dwa, a raczej bardzo "dwa" - to czas i przede wszystkim brak wiedzy elektronicznej...

Np. gdzie mam początek toru odczytu w tym decku?Z logiki rozumuję, że na płycie głównej (nie sterownie, nie zasilanie)tam gdzie dochodzą kabelki od głowicy - ale gdzie się tam wpiąć?

Edytowane przez musiko

Witam Forum!

-Chlopaki mam problem z Onkyo TA-2900,moze mi ktos podpowiedziec gdzie znajduje sie przelacznik zapis/odczyt??

Jest problem przy nagrywaniu,po przelaczeniu z SOURCE na TAPE wystepuje buczenie.Byl juz brany pod uwage potencjometr suwakowy REC LEVEL,ale niestety to nie to.

Bede wdzieczny za wszelka pomoc,dziekuje z göry!

ps:-jak by bylo trzeba to wkleje foto.

Witam Forum!

-Chlopaki mam problem z Onkyo TA-2900,moze mi ktos podpowiedziec gdzie znajduje sie przelacznik zapis/odczyt??

Jest problem przy nagrywaniu,po przelaczeniu z SOURCE na TAPE wystepuje buczenie.Byl juz brany pod uwage potencjometr suwakowy REC LEVEL,ale niestety to nie to.

Tam nie ma mechanicznego przełącznika zapis/odczyt. Wszystko jest już na scalakach. A buczenie to efekt braku masy. Sprawdź punkty lutownicze przy gnazdach Line IN.

Witam!

Koledzy proszę o pomoc w ustawieniu mechanizmu otwierania kieszeni kasety w Pionku CT-777, tj jak ustawić kółko zębate w stosunku do ślimaka otwierającego kieszeń kasety.

Witam,

wróciłem do naprawy alpage al-80 - zakupiłem części - okazało się że to (chyba) tylko dioda zenera którą wymieniłem.

Magnetofon kręci, sterowanie działa - przewija, odtwarza!!:-))...ale buczy.Przed chwila czytałem :-) że to brak masy ale czy na pewno?

Czasem ruszy się też wskaźnik poziomu nagrania mimo że nie jest włączone odtwarzanie.

Edytowane przez musiko

Witam,

wróciłem do naprawy alpage al-80 - zakupiłem części - okazało się że to (chyba) tylko dioda zenera którą wymieniłem.

Magnetofon kręci, sterowanie działa - przewija, odtwarza!!:-))...ale buczy.Przed chwila czytałem :-) że to brak masy ale czy na pewno?

Musiko sprawdź właśnie punkty lutownicze gniazd RCA. W tym modelu te gniazda trochę się ruszają podczas wciskania wtyków. Dlatego tworzą się tzw."zimne luty". Ja miałem dokładnie ten sam problem.

Kasjel

Musiko sprawdź właśnie punkty lutownicze gniazd RCA. W tym modelu te gniazda trochę się ruszają podczas wciskania wtyków. Dlatego tworzą się tzw."zimne luty". Ja miałem dokładnie ten sam problem.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na słuchawkach sprawdzałem na razie i na nich buczy (takie zmulone buczenie)

Kasjel

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na słuchawkach sprawdzałem na razie i na nich buczy (takie zmulone buczenie)

To normalne. Weź po prostu przelutuj porządnie te gniazda RCA i tyle....

Kasjel

To normalne. Weź po prostu przelutuj porządnie te gniazda RCA i tyle....

Ale ja sprawdzałem na słuchawkach podłączonych do decka, nie przez wzmacniacz :-))

Ale przelutuję nie dyskutując ;-))

Witam Forum!

Znany i stały problem w tym decku i innych Onkyo, np. TA-2500.

Nie jestem fachowcem i dokładnie Ci nie powiem, ale główny problem leży w potencjometrach rec level, tych maleńkich wysuwanych. One mają w środku bardzo małe elementy, które po latach są kompletną ruiną i to powoduje głównie problemy, ale z tego co wiem nie tylko. W moim było to samo, znajomy siedział nad tym długo, ale w końcu zrobił i jest super.

GX-F25 i GX F90

oj, coś z oczami nie tak.

pod tym linkiem znalzzłem instrukcję do swojego gx-f35 -bez rejestracji mozna ściągnąc dwie instrukcje dziennie.

Ukryta Zawartość

jak już był ten link to sorry. Niestety nie ma tam aiwy ad-f400.....

Ukryta Zawartość

Luty RCA przelutowane i okolice - nadal zmulonym dźwiękiem buczy.

Czy zadziałałby w ogóle jakbym źle podłączył kable z zasilacza?Niby mam dobrze wg. serwisówki,

a jednak coś gdzieś nie jest jak być powinno,Buczenie minimalnie się zmniejsza jak włączę odtwarzanie,

ale czasem przerywa (tj. taśma się kręci ale dźwięk ucieka).

Hallo!

Dzieki Kasjel , przelutowalem wczoraj input/output i wazniejsze elementy niestety dalej to samo.

> Rafal 996,te male wysuwane poti tez odpinalem i nic . Nie mam pojecia co moze byc ,masz gdzies racje bo jak ruszam potencjometrami(bez krecenia) to sie zmienia charakterystyka buczenia.Czasami jeden kanal przestaje buczec,jest ok ale tylko na moment.Kurcze najlepsze jest to ze ten Onkyo gra naprawde super a niemoge nic nagrac .Jak myslicie ktöry wypadnie lepiej RS-B100 cz TA-2900? Jak zrobie nagrywanie Onkyo to bedzie test. Po obiadku wstawie fotki

Pozdrawiam wszystkich!

Ja też je odpinałem, a nawet zastępowałem innymi :) Ale to nic nie daje, to nie takie proste. Tak jak mówiłem ja tego nie byłem w stanie ruszyć, stąd moja wiedza jest szczątkowa i za bardzo tu nie pomogę.

Ten Onkyo gra bardzo mocnym, potężnym dołem i szczegółową górą, przypomina mi brzmienie niektórych szpulaków. Z pewnych względów nie chcę zbyt chwalić... ;)

Tak ,bass jest wypasiony ;). Byc moze to ten element w sektorze nagrywania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś na Allegro wystawiony był TA-2900 i na zdjęciach widać było wskaźniki wysterowania wyświetlone na maksa. Sprzedawca pisał o usterce nagrywania (właśnie chyba o buczeniu). Zaraz po tym ktoś na forum pisał o typowej usterce jakiegoś elementu-układu w tych deck'ach. Nie mogę tego teraz znaleźć. Może to było na innym forum? Teraz nie do końca pamiętam. Może ktoś wie, gdzie tego szukać? Być może to byłoby wskazówką?

Może komuś się przyda?

CMOS analogue switches in the signal path of cassette decks i ich zamienniki ...

Ukryta Zawartość

na tej stronie też jest fajny artykulik o ustawianiu azymutu głowicy ...

Ukryta Zawartość

Z tego co wyczytalem to raczej tu tkwi problem,juz wycagnolem ten zapakowany w metalowa obudowe poti i szukam tych dwöch tranzystoröw.Jesli sie myle to bedzie wymiana bez zmian-hehe

zapomnialem o fotce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A gdzie to wyczytałeś? Jakiś specjalista jak to mówią czy fachowiec CI to powiedział?

Wypiąłeś potencjometry i co? Jaki miał być tego cel co chciałeś osiągnąć?

Najpierw przemyśl co jaki krok ma przynieść.

Czy selector rodzaju taśmy działa? WYświetla się normal czy tam cro2 w zależności od taśmy?

Czy na source leci dźwięk ze źródła?

Ogólnie niezły deck, w środku nie jest przemyślany napakowane wszystko jak w wagonie z węglem.

Bass ma nienaturalnie podbity, ale co kto lubi.

Witam,

bardzo przydatne, dobrze wykonane, polecam - bo jakiś czas temu zakupiłem - i nie drogo :-)

Nie reklamuję tutaj, ale to po prostu bardzo przydatne narzędzia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> V-savage,wyczytalem na av-top.jp problem ten sam w Yamacha k-1020 Nawet ten sam uklad.Moze akurat to ??

Ohhh,nie przypominam sobie zebym zadawal pytanie jaki bedzie tego cel.Napisalem pare postöw z nadzieja ze ktos mi pomoze.Jak widac napewno niebedziesz to ty. :)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Jaki układ? Podaj symbol.

Jak ma CI ktoś pomóc wylutowałeś jakąś płytkę, a za co ona odpowiada?

Odpiąłeś te małe potencjometry od kalibracji REC LEVEL, sprawdziłeś je? O ile mnie pamięć nie myli mają coś koło 10k.

I bardzo ważne czy jest dźwięk ze źródła oraz czy działa selector rodzaju taśmy?

Jaki układ? Podaj symbol.

Jak ma CI ktoś pomóc wylutowałeś jakąś płytkę, a za co ona odpowiada?

Odpiąłeś te małe potencjometry od kalibracji REC LEVEL, sprawdziłeś je? O ile mnie pamięć nie myli mają coś koło 10k.

I bardzo ważne czy jest dźwięk ze źródła oraz czy działa selector rodzaju taśmy?

Uklad nie jest oznaczony i odpowiada wlasnie za nagrywanie ,tak wyczytalem .Uszkodzony moze powodowac znieksztalcenia i wlasnie buczenie.

Jutro zawioze to po pracy do fachowca zeby go zmiezyl , nie dam calego decka komus kogo nie znam rozumiesz mnie.Do Polski jade dopiero na swieta.

Potencjometry odpinalem i miezylem , jedem ma 9,11 a drugi 9,34-bez znaczenia czy sa wcisniete czy nie.Dzis na jakims us forum wyczytalem ze kondensatory 100uF na plytkach dolby sa walniete i dla tego sie tak dzieje-sprawdzilem to i okazalo sie ze nie ma tam takich-hehe

Jak tu juz kolega pisal, problem nie dotyczy tylko TA-2900.

Dzieki!

Panowie, do oddania są dwa sprzęty, bo ja już nie mam gdzie tego trzymać. :)

Pioneer CT-900S

Technics RS-BX707

Po szczegóły zapraszam na PW, jeśli ktoś jest chętny.

• Pokaż nowe odpowiedzi