Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że było warto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wg mnie cena mocno zachęcająca i stan wg opisu kokretny.

Pozdrawiam

jakies konkrety na temat

DUAL CC-8065, podkręca mnie napis studio concept.

Warto jeśli chodzi o brzmienie?

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Powiem Wam że mam coraz większe wątpliwości czy pakować się w coś co będzie tylko ciut lepsze albo w tym systemie nie będzie w ogóle lepiej grało ale reprezentuje podobną klasę dźwięku. W 100% sprawne Akai z plombami serwisowymi postawiło dość wysoko poprzeczkę. Jednak potwierdza się to co czytałem jakiś czas temu że w deckach Akai ważne jest żeby wszystko było na tip top. Nie dość że nie ma problemów z kalibracją żadnej taśmy to jeszcze świetnie odtwarza kasety z innych moich decków. No i brzmienie pasuje do całości. Jakiś czas temu dojrzałem i wziąłem się za tworzenie systemu który będzie taką kolebką muzyki dla świadomego melomana - miłośnika dobrego dźwięku. Za około rok lub półtorej zmienię mój 12-metrowy pokój na znacznie większy i wtedy całość nabierze ostatecznego szlifu. W zasadzie gotowe mam już zestawienie: odtwarzacz CD, wzmacniacz i tuner. Zmianie ulegną na pewno kolumny. Mam także koncepcję co do systemu gramofonowego. Oprócz decka kasetowego do dyspozycji będę miał także szpulaka i magnetofon cyfrowy DAT. Ten ostatni to będzie na pewno Pioneer D 05 z próbkowaniem 96khz. Myślę że w obecnej sytuacji lepiej będzie uzbierać nieco więcej pieniędzy i kupić Revoxa, Nakamichi lub Tandberga. Każdy inny deck będzie efektem kompromisu. Co o tym sądzicie? A może któryś Tascam?

Witam

oto mój nowy klocek philips n4504

mam z nim problem, mianowicie obydwie szpule powinny kręcić sie w lewą stronę tak jak jest to narysowane na rysunku ( niebieskie strzałki, u mię szpule kręcą się tak jak narysowałem (strzałki czerwone) jedna w prawą a druga w lewą stronę) ta szpula z po lewej stronie jest silniejsza (w prawej raczej jest coś z paskiem i przepuszcza) i to ta lewa szpula kręci się w prawą stronę i taśma nawija się w lewą a powinna w prawą. Co jest tego przyczyną ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gios

Przyczyną tego jest to, że w taki sposób Philips rozwiązał naciąg taśmy ;) U mnie kręcą się tak samo, oczywiście przy odtwarzaniu wszystko jest w porządku.

Bartoo, cena jak za 737 mk1 taka sobie, da się czasem kupić taniej, ale nie zawsze w dobrym stanie. Są na tym forum przeciwnicy tego magnetofonu, jak Kasjel ;) Ale ja należę do zwolenników, szczególnie w wersji mk2. Wydaje mi się, że mk1 ma trochę braków w kwestii basu, ale za to bardzo ładna, muzykalna, aksamitna góra. Bardzo mi odpowiada takie brzmienie, chociaż nie ma tu jakiejś szczególnej detaliczności, no i przydałoby się więcej basu. Ale te błędy naprawia 939 mk2, który brzmi z grubsza tak samo, ale o klasę lepiej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przyczyną tego jest to, że w taki sposób Philips rozwiązał naciąg taśmy ;) U mnie kręcą się tak samo, oczywiście przy odtwarzaniu wszystko jest w porządku.

Bartoo, cena jak za 737 mk1 taka sobie, da się czasem kupić taniej, ale nie zawsze w dobrym stanie. Są na tym forum przeciwnicy tego magnetofonu, jak Kasjel ;) Ale ja należę do zwolenników, szczególnie w wersji mk2. Wydaje mi się, że mk1 ma trochę braków w kwestii basu, ale za to bardzo ładna, muzykalna, aksamitna góra. Bardzo mi odpowiada takie brzmienie, chociaż nie ma tu jakiejś szczególnej detaliczności, no i przydałoby się więcej basu. Ale te błędy naprawia 939 mk2, który brzmi z grubsza tak samo, ale o klasę lepiej.

Czemu sprzedałeś Onkyo TA 2900?

Jeszcze nie sprzedałem ;)

Z różnych powodów, ale to była bardzo trudna decyzja. Z jednej strony deck jest technicznie świetny i gra naprawdę imponująco, ale z drugiej - nie mam jakoś do niego serca, nie pasuje mi wizualnie do zestawu, a mam kilka innych magnetofonów, których używam częściej. Efekt był taki, że ten stał i się kurzył, więc postanowiłem go oddać dalej do ludzi. Częściowo też z powodu kompletnego braku miejsca, po prostu coś muszę zacząć sprzedawać. Jeszcze kilka "odpadów" kolekcji pewnie niedługo trafi na allegro.

gios,

ten magnetofon ma talerzyki napędzane osobnymi silnikami poprzez paski, posprawdzaj czy one są jeszcze dobre. Obstawiam, że do niczego się nie nadają, tak jak to było u mnie.

Tą taśmę nawija Ci w drugą stronę w pozycji play? To by było niebywałe, przecież jest jeszcze osobny napęd wałka przesuwu.

Edytowane przez rafal996

Jeszcze nie sprzedałem ;)

Z różnych powodów, ale to była bardzo trudna decyzja. Z jednej strony deck jest technicznie świetny i gra naprawdę imponująco, ale z drugiej - nie mam jakoś do niego serca, nie pasuje mi wizualnie do zestawu, a mam kilka innych magnetofonów, których używam częściej. Efekt był taki, że ten stał i się kurzył, więc postanowiłem go oddać dalej do ludzi. Częściowo też z powodu kompletnego braku miejsca, po prostu coś muszę zacząć sprzedawać. Jeszcze kilka "odpadów" kolekcji pewnie niedługo trafi na allegro.

gios,

ten magnetofon ma talerzyki napędzane osobnymi silnikami poprzez paski, posprawdzaj czy one są jeszcze dobre. Obstawiam, że do niczego się nie nadają, tak jak to było u mnie.

Tą taśmę nawija Ci w drugą stronę w pozycji play? To by było niebywałe, przecież jest jeszcze osobny napęd wałka przesuwu.

Tak. w pozycji play nawija w odwrotną stronę.

110 złotych to na szczęście nie majątek, przegapiłem ostatnio CT-777 poszedł za 177.50.

Doświadczenie na tą chwile mam tylko z Denonem DR M2, więc z ciekawości posłucahm tego pionnera, w drodze jest juz kenwood 9050 - mam nadzieje, że tu się w pełni uraczę. Będę miał przynajmniej pole do porównania kilku sprzętów.

Na tą chwilę to głównie winyl i cd no i niestety czsem mp3 - ale na niezłych przetwornikach.

PZDR

rafal996 - nieźle... ;-) Na marginesie jedna uwaga do firmy ONKYO. Jak można było stosować tak nieciekawą matową kolorystykę "czarnej" linii i w dodatku z tak nietrwałym lakierem? Przy wysokiej jakości elektroniki, lakierowanie urządzenia jest podrzędnej jakości. Widać to na zdjęciach TA-2900, to samo z moim TA-2070. Szczególnie narożniki panela przedniego cierpią na tym niemiłosiernie, a odnowić to ciężko. Porównywałem nawet matowe lakiery i jakoś żaden mat w kolorze czarnym, nie pasuje do tego koloru. Mam pomysł na odnowienie tych narożnikowych wytarć, ale będzie to żmudna robota i nie wiem, jak ostatecznie wyjdzie.

Bartoo - pytasz, więc nawiążę do tego. Ja już się przekonałem, że trzeba być cierpliwym. CT-757 w lepszym stanie wizualnym (wręcz jak nowy) i technicznym, po długim oczekiwaniu udało mi się zakupić taniej, zaś np. TA-2070 niewiele drożej od Twojego CT-737. Podejrzewam, że przyczyną tego ostatniego były kiepskie fotki na aukcji. W rzeczywistości wygląda dużo lepiej. I na szczęście, oprócz regulacji skosu głowicy i doprowadzeniu do ładu elementów otwierania kieszeni kasety (drobnostka), nie wymaga żadnych ingerencji (oczywiście poza lakierowaniem górnej powierzchni obudowy i części narożnych powierzchni przedniego panela, ale to najmniej przeszkadza w słuchaniu tego deck'a). Tak samo było w przypadku TA-2570. Czekałem, czekałem i się doczekałem. Teraz uśmiecham się, jak widzę aukcje tego magnetofonu. ;-)

gios - czy aby na pewno dobrze zakładasz taśmę przez tor przesuwu, nie brakuje w magnetofonie gumowej rolki dociskającej?

U mnie w sprawnym magnetofonie jak skończę przewijać taśmę na prawą szpulę lewa bez taśmy tez kręci się odwrotnie (tak jak Kolega napisał wyżej- to system naciągu taśmy)

P.S.To magnetofon szpulowy, zapraszamy do tematu "Magnetofony Szpulowe" - napisz o swoich wpisach w tym temacie i tam kontynuuj :-)

No właśnie, sprawdź czy z rolką i wałkiem jest wszystko w porządku. Bo o ile jestem w stanie sobie wyobrazić szpule kręcące się w złą stronę, to już wałka nie. Ten model o ile mi wiadomo nie ma i nigdy nie miał autoreversu ;)

A może ktoś już naprawiał zasilanie w decku Yamahy z ok.1981r ?

Dostałem fajną Yamahę K560 od Marka41. Naprawiłem w niej idler, skręciłem z powrotem wszystko. I okazało się, że po włączeniu zasilania wskaźniki VU wychylają się na maxa. Sterowanie nie działa i diody sygnalizacyjne się nie świecą. Magnetofon generuje buczenie i inne dziwne dźwięki. Sprawdziłem już diody zenera, bezpieczniki i kondensatory (tylko wizualnie). Myślałem, że może coś uszkodziłem, albo źle podłączyłem....ale raczej nie. Wszystko jest tam proste i błąd trudno popełnić.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Sprawdź stabilizator 5V. Z reguły to układ 7805, wyglada jak tranzystor.

na jedną nogę dostaje napięcie wejściowe, kolejna to masa i ostatnia to 5V.

To jedna z wielu opcji, ale nie powienien buczeć z tego powodu. MOże PCB ma jakieś pęknięcia, gdzieś brakuje masy?

Może jakieś zdjęcia? Na wzmacniaczach operacyjnych powinny być symetryczne napięcia względem masy.

Miałem kiedyś taką Yamahę gdzie padło sterowanie z powodu braku napięć.

Sprawdź stabilizator 5V. Z reguły to układ 7805, wyglada jak tranzystor.

na jedną nogę dostaje napięcie wejściowe, kolejna to masa i ostatnia to 5V.

To jedna z wielu opcji, ale nie powienien buczeć z tego powodu. MOże PCB ma jakieś pęknięcia, gdzieś brakuje masy?

Może jakieś zdjęcia? Na wzmacniaczach operacyjnych powinny być symetryczne napięcia względem masy.

Miałem kiedyś taką Yamahę gdzie padło sterowanie z powodu braku napięć.

Ten stabilizator napięcia już zauważyłem, ale teraz zmierzę go według Twoich wskazówek. Jutro zrobię zdjęcie całej płytki i wkleję tutaj.

Wiem, że bez serwisówki to trudno cokolwiek pomóc. Ale może damy radę :-) Szkoda mi decka, bo jest w super stanie wizualnym. Może całkiem dobrze zagrać.

Udało mi się zrobić ostre zdjęcie :-)

V-Savage - ten stabilizator ma symbol C1983 i ma napięcia 1,8/19,4/1,8 V. Może to tranzystor jest ?

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Tak Kasjel to tranzystor, masz tu note katalogową:

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/WINGS/2SC1983.pdf

Napięcia mierzyłeś względem masy jak mniemam? Na szybko i na oko to tranzystor nie pracuje. 19,4V to pewnie napięcie Colectora. Napięcie bazy powinno być ok. 0,7V wyższe niż emitera.

Mogę się wczymś mylić to jest raczej takie gdybanie, ale jak piszesz może damy radę.

Ta płytka to cały zasilacz tylko tyle?

Masz opisane miejsce +5V zmierz napięcie czy jest. W ogóle jeśli masz jakieś oznaczenia napieć to mierz je.

Zapomniałem napisać zmierz ten tranzystor, z tego co wiem to chyba wiesz jak.

Obok niego jest taka dioda z lewej symbol chyba d28 nie widzę dobrze.

Bezpieczniki sprawne? Mierz elementy w okolicy tego dużego tranzystora C1983.

Powodzenia

A tak coś czułem, że sam sobie coś spieprzyłem w tej Yamaszce :-(( Przykręcając panel przedni użyłem zbyt długiej śrubki. Chodzi o środkową śrubkę na dole panela. Ta śrubka wjechała prosto w przewód prowadzący do płytki sterowania z mikrostykami, powodując zwarcie. Aż dziwne, że nie spalił się układ sterujący ! Teraz wszystko wróciło do normy. Muszę jeszcze popracować nad idlerem, który jeszcze nie spełnia swojej roli. Kółko cierne na idlerze ślizga się, nie chcąc kręcić szpulkami. Trzeba będzie wykombinować mocniejszą sprężynkę, która dociska to kółko. I wszystko zmatowić. Dzięki za pomoc, i sorry że zawracałem Wam głowę.

A tak coś czułem, że sam sobie coś spieprzyłem w tej Yamaszce :-(( Przykręcając panel przedni użyłem zbyt długiej śrubki. Chodzi o środkową śrubkę na dole panela. Ta śrubka wjechała prosto w przewód prowadzący do płytki sterowania z mikrostykami, powodując zwarcie.

Rada praktyczna :

Jak się nie jest pewny czy śruba czy blachowkręt jest odpowiedni (a czasami przypadkowo pomiesza się je) to trzeba najpierw np. śrubokrętem zegarmistrzowskim sprawdzić głębokość otworu.

To by nic nie dało. Tam jest otwór przelotowy. A wkręt nawet nie przebił izolacji, tylko trafił dokładnie w miejsce gdzie kabelek wchodzi w płytkę sterowania. Gdybym widział, że wkręty są oryginalne, to powkładał bym je w te same otowrki. Ale odrazu było widać, że deck był wielokrotnie rozbierany i skręcany na przypadkowe wkręty. W tej chwili magnetofon działa. Muszę jednak postarać się o nowe kółko cierne do idlera. Oraz wstawić głowicę Alpsa. Ktoś zamontował w tym decku polską głowicę prod ZRK. Widać że jest w idealnym stanie. Jednak wiadomo wszystkim, jak beznadziejna jakość dźwięku może być z taką głowicą.

Od wczoraj mam u siebie tego ct 737 i powiem tak

ONIEMIAŁEM.

Nie myślałem że kaseta może tak brzmieć, dosłownie nie wierze, pierwsze szybkie testy wykonałem na zwykłej kasecie sony type I, włączone dolby B, źródło winyl i CD, dźwięk niemal że ni do odróżnienia, Myślałem że problem będzie po stronie góry, a tu wszytko jest ok (nawet brzmi ciekawiej) zdecydowanie braki są ale na niskim dole - ponoć to ten model.

Boje się co będzie jak wsadzę tam Chrom albo Metal.

Zaqkochałem się w kasecie.

Porównując brzmienie do mojego dotychczasowego Denona DR M2, nie ma porównania, tam były bardzo słyszalne braki na górze, do tego stopnia żemyślałem że kaseta poprostu tak brzmi, ale teraz już wiem że to wina tego Denona.

Denon idzie do pawlacza, nawet nie chce na niego patrzeć ( a jest to 3 od góry deck z początku lat 80 - direct drive,closed dual capstan, 3 heads, Dolby BC, mpx etc)

Jedyny problem jaki do tej pory zauważyłem to minimalnie cichszy poziom wysterowania kanałów podczas nagrywania, lewy jest cichszy od prawego, bardzo niewiele ale na peaku to widać i po podłączeniu senków 595 też jest to zauważalne - próbowałem sygnałem mono i kilkami kablami z kilku źródeł ewidentnie cos nie tak na wejścu - czy ktoś ma pomysł? Czy są jakieś regulatory na płycie???

Pozdraiwam

Od wczoraj mam u siebie tego ct 737 i powiem tak

ONIEMIAŁEM.

Nie myślałem że kaseta może tak brzmieć, dosłownie nie wierze, pierwsze szybkie testy wykonałem na zwykłej kasecie sony type I, włączone dolby B, źródło winyl i CD, dźwięk niemal że ni do odróżnienia, Myślałem że problem będzie po stronie góry, a tu wszytko jest ok (nawet brzmi ciekawiej) zdecydowanie braki są ale na niskim dole - ponoć to ten model.

Boje się co będzie jak wsadzę tam Chrom albo Metal.

Zaqkochałem się w kasecie.

Porównując brzmienie do mojego dotychczasowego Denona DR M2, nie ma porównania, tam były bardzo słyszalne braki na górze, do tego stopnia żemyślałem że kaseta poprostu tak brzmi, ale teraz już wiem że to wina tego Denona.

Denon idzie do pawlacza, nawet nie chce na niego patrzeć ( a jest to 3 od góry deck z początku lat 80 - direct drive,closed dual capstan, 3 heads, Dolby BC, mpx etc)

Jedyny problem jaki do tej pory zauważyłem to minimalnie cichszy poziom wysterowania kanałów podczas nagrywania, lewy jest cichszy od prawego, bardzo niewiele ale na peaku to widać i po podłączeniu senków 595 też jest to zauważalne - próbowałem sygnałem mono i kilkami kablami z kilku źródeł ewidentnie cos nie tak na wejścu - czy ktoś ma pomysł? Czy są jakieś regulatory na płycie???

Pozdraiwam

Bartoo gratuluję zakupu. Ja również od niedawna mam CT-737, ale w wersji Mark II i też jestem pozytywnie zaskoczony dźwiękiem jaki się z niego dobywa. Na uznanie zasługuje też mechanika tego modelu, podczas przełączania funkcji jest cicho i przyjemnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz pobrać instrukcję serwisową w której masz opisane m.in. funkcje potencjometrów montażowych odpowiedzialnych za poziom zapisu (instrukcja jest w trzech częściach - 0,1,2). O ile dobrze pamiętam są to potencjometry VR-101 i VR-102, ale to już zobaczysz w instrukcji. Na wszelki wypadek zaopatrz się w silnik napędzający capstan, w tych modelach lubią odmówić posłuszeństwa o czym przekonałem się jakiś tydzień temu :-) Napiszę o tym poźniej.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Też zaczynałem świadomą przygodę z kasetami od 737 i też się zakochałem ;)

Tak jak mówiłem, dół ma pewne braki, ale góra jest przepiękna. Potem się pewnie przekonasz, że może być jeszcze lepiej (większa szczegółowość, bardziej czytelna średnica), ale ten deck gra i tak naprawdę bardzo dobrze, a jego barwa do dziś jest chyba moją ulubioną (stąd miłość do 939mk2). Jedyny brak to niedobór niskiego basu, ale nie jest to aż tak dokuczliwe. Pod tym względem lepsza jest wersja mark 2. Ma ona też regulację rec level, co pozwala wyeliminować Twój problem z poziomem wysterowania.

Kasjel narzeka, że ten deck ma za niski poziom na wyjściu, ale dla mnie to nie jest najmniejszy problem ;)

Kasjel narzeka, że ten deck ma za niski poziom na wyjściu, ale dla mnie to nie jest najmniejszy problem ;)

Ja to się nawet trochę obawiałem czy się pochwalić zakupem na forum, ale Kasjel potraktował mnie nad wyraz łagodnie ;-)

Bartoo gratuluję zakupu. Ja również od niedawna mam CT-737, ale w wersji Mark II i też jestem pozytywnie zaskoczony dźwiękiem jaki się z niego dobywa. Na uznanie zasługuje też mechanika tego modelu, podczas przełączania funkcji jest cicho i przyjemnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz pobrać instrukcję serwisową w której masz opisane m.in. funkcje potencjometrów montażowych odpowiedzialnych za poziom zapisu (instrukcja jest w trzech częściach - 0,1,2). O ile dobrze pamiętam są to potencjometry VR-101 i VR-102, ale to już zobaczysz w instrukcji. Na wszelki wypadek zaopatrz się w silnik napędzający capstan, w tych modelach lubią odmówić posłuszeństwa o czym przekonałem się jakiś tydzień temu :-) Napiszę o tym poźniej.

Pozdrawiam.

Jaki koszt silnika i czy jest problem ze zdobyciem?

Czym w zasadzie konstrukcyjnie różni sie mk2 od zwykłego modelu? Oprócz możliwości wysterowania sygnału?

Dodam że ten mój to stan igła, poprzedni właścicel wymienił wszystkie paski i to była jedyna ingerencja w sprzęt.

Co do mechaniki i jakości wykonania - jestem pod wrażeniem, to w tej chwili prawie największy klocek w mojej kolekcji, wiekszy i cieższy jest tylko wzmacniacz.

W porównaniu do Denona (który ma plastikowe chasis) jest to monstrum.

Testy odsłuchowe dopiero zaczynam... w planach chrom i metal.

Jak takich kaset słucha się na walkmenie?

To chyba będzie mój następny zakup.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jaki koszt silnika i czy jest problem ze zdobyciem?

Ja kupiłem taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko w innym sklepie, jednak tam już go nie mają.

Ukryta Zawartość

Chciałbym zapytać użytkowników decka Akai gx-65 mk II. Właśnie dotarł do mnie ten model, w założeniu miał zastąpić model Akai gx-32. Nie mam pewności do pewnych rzeczy, mianowicie, gdy podczas wciśniętego "play" przewijam działa zwyczajne przewijanie a nie przejście do poprzedniego ewent. następnego utworu, w gx-32 działa wyszukiwanie utworów. Jak w gx-65 mk II uruchomić funkcje zerowania licznika, gdy taśma dojdzie do końca (wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem)? Jak korzystać z przycisku "memory"? Jeszcze nie sprawdzałem nagrywania? Rozumiem, ze ustawienia bias dotyczy wyłącznie nagrywania? Poza tym nie wiem czy z dźwiękiem jest wszystko ok, przyciski działają, play, przewijanie itd. ale po włączeniu mam takie wrażenie że np. pierwszy plan (np. wokal) ok a drugi jakby opóźnia, trudno to opisać, bardzo dziwne. Jak prawidłowo sprawdzić ten model czy wszystko jest Ok?

Onkyo ta-2870, zna ktoś może z autopsji, mam do kupienia w stanie gabinetowym niemal za 200 zł, nie znam tego modelu, na forum też niewiele. To chyba jedna z nowyszych lini bo nawet sensor na pilota. Jesli chodzi o wyposażenie to jest to top klasa w onkyo. Pytanie jak to gra?

• Pokaż nowe odpowiedzi