Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam tego Onkyo, ale wygląda na dobry. Tyle, że dla mnie za nowy, to już nie to samo ;)

CT-737 mk2 tak na oko różni się od mk1 tym, że ma dodaną regulację rec level i srebrne piękne nóżki ;) To tyle co pamiętam. Chyba jeszcze mk1 nie miał stabilizatora kasety, ale nie mam pewności. Co do zmian wewnętrznych - nie sprawdzałem, nie sądzę żeby były istotne.

wlod,

Z tego co pamiętam, GX-65 nie ma wyszukiwania utworów, tylko zwykłe przewijanie.

Bias zawsze i z definicji dotyczy tylko nagrywania :)

Ja to się nawet trochę obawiałem czy się pochwalić zakupem na forum, ale Kasjel potraktował mnie nad wyraz łagodnie ;-)

Panowie ! Najważniejsze jest to, że Wam się podoba brzmienie Pioneera CT 737 i 737mkII. A jeszcze ważniejsze jest to, że wogóle interesujecie się magnetofonami i zapisem magnetycznym. Ja poprostu miałem ten magnetofon. I chociaż był w super stanie, to absolutnie nie przypadł mi do gustu. A miałem go przecież z czym porównać. I wydaje mi się, że moja ocena tego decka jest w miarę obiektywna. No cóż...ja wolę te wielkie i ciężkie kloce z drugiej połowy lat 70-tych. To one przedstawiają dla mnie prawdziwą potengę brzmienia, oraz wspaniały wygląd !

Panowie ! Najważniejsze jest to, że Wam się podoba brzmienie Pioneera CT 737 i 737mkII. A jeszcze ważniejsze jest to, że wogóle interesujecie się magnetofonami i zapisem magnetycznym. Ja poprostu miałem ten magnetofon. I chociaż był w super stanie, to absolutnie nie przypadł mi do gustu. A miałem go przecież z czym porównać. I wydaje mi się, że moja ocena tego decka jest w miarę obiektywna. No cóż...ja wolę te wielkie i ciężkie kloce z drugiej połowy lat 70-tych. To one przedstawiają dla mnie prawdziwą potengę brzmienia, oraz wspaniały wygląd !

A co konkretnie chętniej posłucham czegoś przyjemniejszego, właśnie nagrywam, odsłuch jest na tape. Dla mnie mistrzostwo. Żródło to winyl (sl1210mk2 (grado black)-luxman l410 - Deck - sennheiser hd 595).

Czy ktoś z Was wie może, jakiej rezystancji głowice uniwersalne stosowała Yamaha na początku lat 80-tych ???

Wlutowałem przed chwilą głowicę 240 Ohm do Yamahy K560 i dosłownie tragedia ! Taśmy żelazowe muszę odtwarzać na CrO2 lub METAL i z włączonym Dolby. W przeciwnym razie słychać prawie wyłącznie pisk !

Przecież ustawienia prądu pokładu dotyczą tylko nagrywania. Nie wiem dlaczego jest aż tak źle. Tam powinna być chyba głowica niskoomowa. Ta polska którą miałem wlutowaną, ma tylko 79 Ohm na kanał.

G Mark - doradź coś proszę.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dobrać pojemność kondensatorów włączonych szeregowo z uzwojeniami głowicy do wejść wzmacniaczy odczytu lub, jeśli takie występują, zwiększyć pojemność kondensatorów włączonych równolegle do uzwojeń głowicy. Te ostatnie mają pojemność z zakresu setek pF do 1,5nF.

Zmiana pojemności równoległych będzie miała również wpływ na charakterystykę częstotliwościową przy zapisie.

Sprawdź czy ktoś wcześniej już nie podmieniał tych pojemności po założeniu głowicy o rezystancji 79 omów. IMHO, trochę niska ta rezystancja. O wiele niższa niż uzwojeń w głowicy ferrytowej.

Ważna jest, o ile nie ważniejsza od rezystancji, indukcyjność uzwojeń głowicy. To ona, w połączeniu z pojemnościami wejściowymi wzmacniaczy odczytu, stanowi pierwszy punkt kształtujący charakterystykę odczytu i zapisu.

GM

Edytowane przez G.Mark

Dobrać pojemność kondensatorów włączonych szeregowo z uzwojeniami głowicy do wejść wzmacniaczy odczytu lub, jeśli takie występują, zwiększyć pojemność kondensatorów włączonych równolegle do uzwojeń głowicy. Te ostatnie mają pojemność z zakresu setek pF do 1,5nF.

Zmiana pojemności równoległych będzie miała również wpływ na charakterystykę częstotliwościową przy zapisie.

Sprawdź czy ktoś wcześniej już nie podmieniał tych pojemności po założeniu głowicy o rezystancji 79 omów. IMHO, trochę niska ta rezystancja. O wiele niższa niż uzwojeń w głowicy ferrytowej.

Ważna jest, o ile nie ważniejsza od rezystancji, indukcyjność uzwojeń głowicy. To ona, w połączeniu z pojemnościami wejściowymi wzmacniaczy odczytu, stanowi pierwszy punkt kształtujący charakterystykę odczytu i zapisu.

GM

Kondensatory nie były podmieniane. Na tej polskiej głowicy prod ZRK. (79 Ohm na kanał) magnetofon strasznie mulił. Wskaźniki VU ledwo się wychylały. Teraz z kolei wszystko jest skrajnie jak gdyby przesterowane. Będę musiał postarać się o głowicę z decka Yamahy. Jeśli będzie trochę zużyta, to wykonam szlif. Nowych kondensatorów nie dam rady dobrać. To dla mnie za trudne. Dzięki za poradę.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Myślę, że więcej czasu stracisz na poszukiwaniu oryginalnej głowicy niż na podłączenie, nawet na styk, kondensatora o pojemności 220 - 470pF do jednego z uzwojeń głowicy obecnie zainstalowanej. Jeśli usłyszysz poprawę, to znaczy, że kierunek jest dobry. Warto się również zainteresować poziomem wzmocnienia toru odtwarzania. Spróbuj go zmniejszyć.

GM

Myślę, że więcej czasu stracisz na poszukiwaniu oryginalnej głowicy niż na podłączenie, nawet na styk, kondensatora o pojemności 220 - 470pF do jednego z uzwojeń głowicy obecnie zainstalowanej. Jeśli usłyszysz poprawę, to znaczy, że kierunek jest dobry. Warto się również zainteresować poziomem wzmocnienia toru odtwarzania. Spróbuj go zmniejszyć.

GM

Myślałem już o zmniejszeniu poziomu "PB.Level". Ale serwisówki nie posiadam, a na płycie głównej same "krzaczki". Poszukam takiego kondensatora i zrobię tak jak piszesz.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Myślałem już o zmniejszeniu poziomu "PB.Level". Ale serwisówki nie posiadam, a na płycie głównej same "krzaczki". Poszukam takiego kondensatora i zrobię tak jak piszesz.

Potencjometry "PB Level" będą się znajdować w okolicach złącza, gniazda, do którego biegną przewody od głowicy. Jeśli będziesz "dotykał" kondensatorem do styków głowicy, trzymaj kondensator przez coś plastikowego. Inaczej usłyszysz głośny brum.

GM

Kasjel, może coś takiego będzie Ci pomocne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze coś - być może się przyda. Na japońskim rynku model ten miał oznaczenie K-8.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po sporej przerwie w uczestniczeniu w temacie. Szukałem w wyszukiwarce ale nic nie znalazłem.Ma ktoś może informacje albo wiedzę czym różni się Teac V8000S a V8030S. Po kilku latach obcowania z CT-93 przyszedł czas na kolejny sprzęt i nie wiem na który się zdecydować.

He! Dzisiaj wlutowałem głowicę o jeszcze większej rezystancji (260 Ohm na kanał) w tej Yamaszce. Zwróciłem uwagę na to, że dźwięk na wyjściu słuchawkowym jest bardzo głośny i przesterowany. A to mogło oznaczać jedno, że poziom "PB.Level" musi być bardzo podkręcony. I tak jak pisał G Mark, sprawdziłem to. Okazało się, że pr-ki były ustawione prawie na maximum. Narazie wyregulowałem tak mniej więcej na słuch. Ale już się cieszę, bo widzę że będzie dobrze. Nie ma przesterów, pisków, charczeń itp. Nie ma również zniekształceń w postaci dużej nierównomierności przesuwu taśmy. Rolkę dociskową już ktoś w nim zamontował nową, więc nie muszę jej wymieniać.

He! Dzisiaj wlutowałem głowicę o jeszcze większej rezystancji (260 Ohm na kanał) w tej Yamaszce. Zwróciłem uwagę na to, że dźwięk na wyjściu słuchawkowym jest bardzo głośny i przesterowany. A to mogło oznaczać jedno, że poziom "PB.Level" musi być bardzo podkręcony. I tak jak pisał G Mark, sprawdziłem to. Okazało się, że pr-ki były ustawione prawie na maximum. Narazie wyregulowałem tak mniej więcej na słuch. Ale już się cieszę, bo widzę że będzie dobrze. Nie ma przesterów, pisków, charczeń itp. Nie ma również zniekształceń w postaci dużej nierównomierności przesuwu taśmy. Rolkę dociskową już ktoś w nim zamontował nową, więc nie muszę jej wymieniać.

Kasjel.Wysłałem ci tą Yamahę z myślą,że będzie na częśći.I dobrze zrobiłem,bo trafiła w odpowiednie ręce.Wygląda na to,że bedzie działać.Jak mi się uda,to dostaniesz drugą ,taką samą na części.

Kasjel.Wysłałem ci tą Yamahę z myślą,że będzie na częśći.I dobrze zrobiłem,bo trafiła w odpowiednie ręce.Wygląda na to,że bedzie działać.Jak mi się uda,to dostaniesz drugą ,taką samą na części.

Właściwie to już skończyłem. No...jeszcze pozostała mi wymiana jednej żaróweczki podświetlającej wskaźniki VU. Ktoś wyrwał przewody z wielowtyku, prowadzące do tej żarówki. Jej samej też oczywiście nie ma :-))

Czy możecie mi polecić jakąś dobrą lutownicę do mikro lutów ? Mam lutownicę transformatorową, ale jej grot jest zbyt duży. I nie można nią lutować małych układów scalonych. Jest tego mnóstwo na Allegro. Ale którą wybrać ? Nie musi być bardzo tania. Chociaż znalazłem taki fajny i tani zestaw. Co o nim myślicie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Green Apple

v-8000s to prawie to samo co V-8030S na pewno nie wizualnie mechanizmy mają te same a i V-8000S ma obudowe miedzianą

Szczerze mówiąc bardziej mi się podoba V-8000S ale ważniejsze jest jak gra oczywiście. Skoro mechanizmy mają te same to możliwe że jest to tylko niewielka różnica między nimi.Taka kosmetyczna.Pewnie będzie trudno kogoś znaleźć kto dobrze zna różnice.Ale najbardziej jestem ciekaw jak wypadnie z moim CT-93.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Szczerze mówiąc bardziej mi się podoba V-8000S ale ważniejsze jest jak gra oczywiście. Skoro mechanizmy mają te same to możliwe że jest to tylko niewielka różnica między nimi.Taka kosmetyczna.Pewnie będzie trudno kogoś znaleźć kto dobrze zna różnice.Ale najbardziej jestem ciekaw jak wypadnie z moim CT-93.

Czy Ty przypadkiem oprócz CT-93 nie masz PD-93?

V-8000S jest trudniej dostępny i bardziej poszukiwany a V-8030S jest nowszy to jest największy plus, ktoś na forum kupił takiego jak się nie mylę nówkę w kartonie

Czy możecie mi polecić jakąś dobrą lutownicę do mikro lutów ? Mam lutownicę transformatorową, ale jej grot jest zbyt duży. I nie można nią lutować małych układów scalonych. Jest tego mnóstwo na Allegro. Ale którą wybrać ? Nie musi być bardzo tania. Chociaż znalazłem taki fajny i tani zestaw. Co o nim myślicie ?

Ukryta Zawartość

Wygląda to całkiem dobrze,ale spytaj się faceta,czy ma i czy byś mógł kupić dodatkowe groty.Widać ,że są wymienne.

Ukryta Zawartość

Narazie kupiłem coś takiego......

I nie dlatego, że była tania. Ma kształt pistoletu, co mi odpowiada. Poza tym ma włącznik. Tak więc nie grzeje ciągle tak samo. A jeśli będzie do niczego, to w końcu nie majątek. Wyrzucę i tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy Ty przypadkiem oprócz CT-93 nie masz PD-93?

Tak mam PD-93. Rzeczywiście rzadko widać V-8000S na sprzedaż ale bardziej się skłaniam ku niemu.Niestety niewiele informacji jest na temat różnic.

Narazie kupiłem coś takiego......

I nie dlatego, że była tania. Ma kształt pistoletu, co mi odpowiada. Poza tym ma włącznik. Tak więc nie grzeje ciągle tak samo. A jeśli będzie do niczego, to w końcu nie majątek. Wyrzucę i tyle.

Ukryta Zawartość

Ta lutownica z odsysaczem jest lepsza, czasami jest bardzo niewygodnie jednocześnie podgrzewać lut i drugą ręką przykładać odsysacz lub może nie być za dużo miejsca przy lutowanym elemencie. A tu mamy dwa w jednym.

Ukryta Zawartość

Gratuluje wszystkim wspaniałych nabytków prezentów

Chciałbym abyście się podzielili swoimi kolekcjami zapraszam wszystkich bez wyjątku do nowo założonego tematu

Wszyscy którzy kochają technikę Audio a zapewne są tu tacy są mile widziani w nowym wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Sorry ale nigdy nie uwierze ze za 25zl mozna kupic pelnowartosciowa lutownice z odsysaczem! Jest to prawdopodobnie chinska lipa-odradzam

A to się zgadza ! Można być na 100% pewny, że wszystkie te lutownice to import z Chin. Ale skoro udzielają rocznej gwarancji, to do użytku domowego mogą być wystarczające.

Naprawiłem sobie dzisiaj ten hamulec lewej szpulki w Aiwie AD-M700E. Uwielbiam gdy wszystko mi się udaje ! :-)) Wczoraj Yamaha K560, a dzisiaj ta Aiwa :-))

Witam.

Mam do Was pytanie-

Chcialem nabyc magnetofon jednokasetowy.Potrzebny mi jest w zasadzie sporadycznie ale jednak.Na jakie modele zwrocic uwage? Budzet do 200zl. Bedzie milo jak nie przekroczy lub sie zmniejszy.Fajnie tez jak by byl w kolorze srebrnym np stal szczotkowana(-:

Witam.

Mam do Was pytanie-

Chcialem nabyc magnetofon jednokasetowy.Potrzebny mi jest w zasadzie sporadycznie ale jednak.Na jakie modele zwrocic uwage? Budzet do 200zl. Bedzie milo jak nie przekroczy lub sie zmniejszy.Fajnie tez jak by byl w kolorze srebrnym np stal szczotkowana(-:

A ma być "Vintage" czy bardziej współczesny ?

• Pokaż nowe odpowiedzi