Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Moze byc tez vintage,jesli jest tego warty.

Ja właśnie zakończyłem naprawę mojej Aiwy AD-M700E i od jakiegoś czasu pieję z zachwytu. W tej chwili jest taka na znanym polskim portalu aukcyjnym za 150zł. Podobno w super stanie. Nawet jeśli będą z nią jakieś problemy, to pomogę. To już jest trochę nowszy deck, bo obsługuje także taśmy METAL.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Chyba udało mi się zreanimować oryginalne głowice w CT-A7X i teraz stanąłem przed problemem ich właściwego ustawienia.

Śruby w czerwonej ramce nie są dostępne po zamknięciu kieszeni kasety. Śruby wskazane strzałkami, dolna reguluje wysokość głowicy, górna reguluje skos głowicy przy odtwarzaniu, są dostępne przez odpowiednie otwory w trakcie odtwarzania.

Nie mam obecnie punktu odniesienia w postaci głowicy kasującej, ponieważ ona również musiała być wymontowana z mechanizmu.

Jak właściwie ustawić głowicę REC/PB, posługując się jedynie kasetą z lusterkiem? Chodzi mi przede wszystkim o regulację prawymi śrubami. Regulacja wysokości i skosu jest ładnie opisana w instrukcji serwisowej.

GM

post-3254-000648100 1292780247_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark

Chyba udało mi się zreanimować oryginalne głowice w CT-A7X i teraz stanąłem przed problemem ich właściwego ustawienia.

Śruby w czerwonej ramce nie są dostępne po zamknięciu kieszeni kasety. Śruby wskazane strzałkami, dolna reguluje wysokość głowicy, górna reguluje skos głowicy przy odtwarzaniu, są dostępne przez odpowiednie otwory w trakcie odtwarzania.

Nie mam obecnie punktu odniesienia w postaci głowicy kasującej, ponieważ ona również musiała być wymontowana z mechanizmu.

Jak właściwie ustawić głowicę REC/PB, posługując się jedynie kasetą z lusterkiem? Chodzi mi przede wszystkim o regulację prawymi śrubami. Regulacja wysokości i skosu jest ładnie opisana w instrukcji serwisowej.

GM

Te górne śrubki, pod którymi są sprężynki służą pewnie do regulacji skosu, jak i wysokości głowicy. A śrubka na dole po prawej stronie, do regulacji nachylenia głowicy. Trzeba by zacząć od prawidłowej regulacji wysokości, potem nachylenia. Na samym końcu lewą górną śrubką wyregulować skos. Pomaluj sobie czoło głowicy kredą, włóż byle jaką kasetę i włącz "play". Potem lupa do ręki i będzie wiadomo w jakim położeniu są rdzenie głowicy względem szerokości taśmy.

Te górne śrubki, pod którymi są sprężynki służą pewnie do regulacji skosu, jak i wysokości głowicy. A śrubka na dole po prawej stronie, do regulacji nachylenia głowicy. Trzeba by zacząć od prawidłowej regulacji wysokości, potem nachylenia. Na samym końcu lewą górną śrubką wyregulować skos. Pomaluj sobie czoło głowicy kredą, włóż byle jaką kasetę i włącz "play". Potem lupa do ręki i będzie wiadomo w jakim położeniu są rdzenie głowicy względem szerokości taśmy.

A jeśli są problemy z dostępem do śrubek regulacyjnych, to pewnie trzeba zdjąć panel przedni.....

Ja właśnie zakończyłem naprawę mojej Aiwy AD-M700E i od jakiegoś czasu pieję z zachwytu.

Kasjelu od dawna nazywamy Cię szczęściarzem. Gratuluję determinacji i zazdroszczę czasu jaki możesz poświęcić naszemu hobby. Ja kondensator wspierający licznik do mojej AIWY wymieniam od 1/2 roku i jeszcze nie wymieniłem. Tak to moja wina. Mój młodszy synek 21 lat pojechał za mnie do Nicei więc po Świętach po powrocie od starszego syna i wnuczki biorę się uczciwie do leczenia moich stareńkich taśmociągów.

Serdecznie pozdrawiam Ciebie i wszystkich kolegów z forum.

Włodek.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

A jeśli są problemy z dostępem do śrubek regulacyjnych, to pewnie trzeba zdjąć panel przedni.....

Dzięki za wskazówki.

Pomysł z kredą ciekawy, ale szczerze mówiąc, nie chciałbym już dotykać żadnymi przedmiotami czoła głowicy. :-) Zdjęcie panela nic nie da, bo kieszeń kasety ma ramkę, która w dolnej części skutecznie zasłania prawe śruby.

Ale jest pewna szansa na regulację na żywo. Przyjrzałem się dokładniej konstrukcji mechanizmu kieszeni i chyba da się wstawić mechanikę do magnetofonu, ze zdjętą przednią ramką kieszeni kasety. Da się wtedy odchylić dolną część ramki i wszystkie śruby staną się dostępne przy odtwarzaniu.

GM

A bardziej będziesz nagrywał czy tylko słuchał kaset i czy obsługa ma być prosta decka

Bede tylko odsluchiwal. Zastanawialem sie nad polska szuflada diory(-:To dobry pomysl?

Bede tylko odsluchiwal. Zastanawialem sie nad polska szuflada diory(-:To dobry pomysl?

Tak szuflada to zły pomysł. Kup PIONEERa z FLEXem choćby najtańszego i będziesz zadowolony z odsłuchów.

te Ci powinny wystarczyć decki jeden i druki ma regulacje by lepiej odtwarzały kasety z innego decka

YAMAHA KX-580 ,PIONEER CT-S530 , jeden i drugi deck jest na znanym portalu aukcyjnym z tym że ten drugi kończy się za godzine

pomeczyłem dziś gx-f35- kolejna próba ustawienia głowicy.

podszedłem do tematu w ten sposób: wygenerowałem sobie sygnał bardzo wysokotonowy w programie na kompie i zapętliłem go. Nagrałem go na gx65. Nastepnie kaseta do gx-f35 i próba ustawienia obu kanałów idealnie. nawet sie udało, choć nie do końca.Próba skasowania z innej kasety zawartości ujawniła że głowica kasująca nie kasuje do czysta poprzedniej zawartości. Zauważyłem że jak głowicę nagrywającą ustawię nisko to lewy kanał jest skasowany do czysta a prawy nie. Im wyżej głowica tym mniej skasowane zawartości. Jak głowica była ustawiona w wysokim punkcie to dochodził jeszcze jeden mankament: nie wszystkie kasety odtwarzane były z wystarczającą ilością wysokich tonów i dodatkowo niektóre taśmy były gniecione przez rolkę. Nie obejdzie się chyba bez zmajstrowania kasety z lusterkiem.........

Mam prośbę ! Czy ktoś z Was mógłby zakupić dla mnie tą serwisówkę do Benytone MCD 3000 ??? Ja nie mam jak zapłacić za nią, ponieważ nie posiadam karty płatniczej. Teraz dolar kiepsko stoi, i wychodzi tylko 45zł za nią. Oczywiście natychmiast zwrócę pieniążki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel - niestety też nie posiadam karty..

G.Mark - mam CT-A7, może jakoś byłbym w stanie Ci pomóc? (różnica jest tylko w kolorze - mam srebrnego)

Edytowane przez musiko
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pytanie do posiadaczy Kenwooda KX-880... przed ew. demontażem mechaniki.

Czy w Waszych egzemplarzach, przy włączaniu i wyłączaniu odtwarzania, mechanizm wydaje dość głośny i metaliczny szczęk? Wczoraj postanowiłem trochę posłuchać tego magnetofonu i, może dlatego, że używam go sporadycznie i nie pamiętam, zwróciłem uwagę na to, że mechanizm jest niepokojąco głośny przy uruchamianiu i zatrzymywaniu odtwarzania. Szczególnie głośny przy zatrzymywaniu. Opadające sanki z głowicami jakby "dobijały" do czegoś metalowego i słychać brzęk jakiejś sprężyny. Dla porównania mechanizm w 1100HX jest cichy jak grobowiec rodzinny. :-) Uruchamianie i zatrzymywanie odtwarzania nie generuje żadnych metalicznych dźwięków.

Poza hałasem opisanym wyżej, mechanizm 880-tki działa pewnie, niezawodnie i cicho po uruchomieniu odtwarzania. Pomijam tu naturalny hałas generowany przy przewijaniu, przekładnie zębate w mechanizmie.

GM

Czy ktos z forumowiczow wie gdzie mozna znalezc schemat do BASFa D-6235 i OPTONICA RT7100?. Bylbym wdzieczny.

Ja kupiłem serwisówkę do Optoniki RT 7100 w KLAR PSP. Jest tego dużo i nie najlepszej jakości. Jeśli nie znajdziesz nic w necie, to wyślę ci mój oryginał do zeskanowania. Ale musiał byś mi ją potem odesłać.

Nikt nie chciał zrobić sobie fajny prezent po choinkę ? Ja mam już dwa, dlatego sobie odpuściłem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry wieczör wszystlim!

Wlasnie wczoraj odebralem möj chinkowy prezent.a jest nim Teac V-9000.Gra fajnie,jak nagrywa jeszcze nie wiem(wlasnie sie pakujemy na urlop),Niestety möj Onkyo TA-2900 jeszcze nie jest zrobiony i tak bedzie przez jakies dwa tygodnie jeszcze.

Zycze wszystkim fajnych sprzetöw pod choine, zdrowych i wesolych swiat Bozego Narodzenia!

Pozdro!

Życzę wszystkim Spokojnych Zdrowych Świąt wspaniałych prezentów :)

Ciekawe co w tym roku ???? wielkie pudła i małe paczuszki pod choinką u nas już są śniegu dużo mrozik -20 na dzisiaj więc nie jest tak strasznie

Pozdrawiam z północnych stron globu

audiomagia.blogspot.com

Ja kupiłem serwisówkę do Optoniki RT 7100 w KLAR PSP. Jest tego dużo i nie najlepszej jakości. Jeśli nie znajdziesz nic w necie, to wyślę ci mój oryginał do zeskanowania. Ale musiał byś mi ją potem odesłać.Nikt nie chciał zrobić sobie fajny prezent po choinkę ? Ja mam już dwa, dlatego sobie odpuściłem :-)

Ukryta Zawartość

Dzieki Kasjel chetnie skorzystam i napewno odesle Ci spowrotem.Na PW podam adres.

Ukryta Zawartość

.....

Mam takie pytanko do kolegów elektroników.....

Wyobraźcie sobie, że najpierw włączacie odtwarzanie w magnetofonie.....a potem dopiero wzmacniacz.

Przez pierwszą sekundę po włączeniu wzmaka, dźwięk będzie niewyraźny, charczący. Aż wzmacniacz jak gdyby dobrze się "naładuje" energią. Otóż mam taki efekt w jednym z decków. Tyle że nie trwa on sekundę, lecz kilka minut. Coś musi się dobrze rozgrzać, lub może naładować (kondy) zanim zacznie dobrze grać.

Czy może chodzić o kondensatory filtrujące w sekcji zasilania ?

Kasjel ta Optonike kupie dopiero po Nowym Roku bo teraz cienko z kasa wiadomo swieta! i wtedy pomysle.Na razie ogladalem tego decka jest w dobrym stane wizualnie ale nic nie dziala.Jesli chodzi o Twoj problem z deckiem mysle ze trzeba sprawdzic zasilanie przelacznika zapis-odczyt jest to uklad tranzystorowy , scalak albo kontrakton.Nie napisales co to za deck.Podlacz do tego decka sluchawki zaraz po jego wlaczeniu uslyszysz czy tez bedzie charczal, moze to byc tez wina wysychajacych kondow na wyjsciu.

.....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy to aby na pewno jest stan gabinetowy? Bo jak patrzę to chyba nie do końca. Mój GX 67 jest w dużo lepszym stanie.

http://allegro.pl/akai-gx-75-mkii-reference-master-gabinet-kompletny-i1379069808.html

Bardzo ładny i to chyba okazja :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba jedynie dla kolekcjonera. Sonicznie bardzo przeciętnie. To był mój pierwszy magnetofon kupiony przez ojca w 1982 roku. Kosztował wtedy 27.000zł.

Ten silnik Mitsubishi to chyba wymieniany;-)

O - a myślałem, że może brzmieć dobrze - jaki polski deck prezentuje dobrą klasę dźwięku?

Moja prywatna opinia brzmi - żaden ... "nasze" decki są totalnie nieprzewidywalne - zalezy jak trafisz, nawet decki pochodzące z tej samej serii produkcyjnej maja różne części np głowice. Dlatego też nierówno się starzeją ... i po 30 latach - dziś - niestety dla mnie stanowią tylko wartość sentymentalno/historyczną. Choć ze wszystkich chyba najlepsze były diorowskie szuflady ...

Pytanie do posiadaczy Kenwooda KX-880... przed ew. demontażem mechaniki.

Czy w Waszych egzemplarzach, przy włączaniu i wyłączaniu odtwarzania, mechanizm wydaje dość głośny i metaliczny szczęk? (...)

GM

Fakt, KX-880D i HX działają trochę głośniej niż KX-1100HX. Przesunięciu mostka z głowicami towarzyszy głośniejszy metaliczny szczęk. Chyba TTTM (Ten Typ Tak Ma).

Moja prywatna opinia brzmi - żaden ... "nasze" decki są totalnie nieprzewidywalne - zalezy jak trafisz, nawet decki pochodzące z tej samej serii produkcyjnej maja różne części np głowice. Dlatego też nierówno się starzeją ... i po 30 latach - dziś - niestety dla mnie stanowią tylko wartość sentymentalno/historyczną. Choć ze wszystkich chyba najlepsze były diorowskie szuflady ...

Ja miałem jednocześnie M9115 z Kasprzaka i MDS 442 Diory. Szuflady były o tyle lepsze, że nadawały się do natychmiastowego użytku bezpośrednio po zakupie. Natomiast M 9115 miały montowane beznadziejne głowice i kiepskie silniczki "Silmy". Jednak po wymianie głowicy na "Alpsa" i zamianie silniczka oraz regulacji elektrycznej M9115 był znacznie lepszy od MDS 442. Pamiętam że jego "Dolby System" był bardzo tolerancyjny. Nie było problemów z odtwarzaniem kaset nagranych na innych deckach. Później nawet brat kupił nowszą wersję szuflady, czyli MDS 4421. I wcale nie było lepiej. Mam do dziś dużo kaset nagranych na M 9115. I naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Wcześniej miałem M 7011, ale wtedy nie było jeszcze szans na zakup japońskiej głowicy. Wydaje mi się, że gdyby w M 7011 zamontować dobrą głowicę i wykonać regulację elektryczną, to zagrał by jeszcze lepiej od M 9115.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Fakt, KX-880D i HX działają trochę głośniej niż KX-1100HX. Przesunięciu mostka z głowicami towarzyszy głośniejszy metaliczny szczęk. Chyba TTTM (Ten Typ Tak Ma).

Pięknie dziękuję za info. Znaczy, że nie będę musiał rozkładać mechanizmu na czynniki pierwsze. :-)

GM

Głośna praca magnetofonu podczas włączania odtwarzania lub nagrywania, to bardzo częste zjawisko w deckach "Vintage" i nowszych również. Tam gdzie mechanizm oparty jest na elektromagnesach, to niemal zawsze funkcje włączają się głośno. W takim np. Akai GXC 750D przewijanie włącza się cichutko i przewija szybko. Ale "play" wskakuje już standardowo z charakterystycznym "strzałem". Z kolei magnetofony z silnikiem sterującym nie podnoszą tak szybko mostka, ale cały mechanizm przekładni też dosyć głośno pracuje. Jak np. W Onkyo TA 2570......

• Pokaż nowe odpowiedzi