Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Również od dawna czytam wątek "Magnetofon".Czytam z racji tego iż od dawna interesował mnie magnetyczny zapis na taśmach 3,81 mm.

A nawet nie tylko zapis ale i mechanika stosowana w magnetofonach kasetowych .

Poniżej chciałbym przedstawić kilka fotografii z mojej naprawy nierównomierności "drżenia" przesuwu taśmy w decku Technics RS-BX727.

Naprawa była udana chociaż przyczyny szukałem dosyć długo.Problemem była sprężynka odpowiedzialna na osi lewego talerzyka ,dociskająca

filcowe sprzęgiełko cierne.Po rozciągnięciu sprężynki drżenie taśmy zniknęło oraz zwoje tasmy na szpulce zwijajacej stały się idealnie równe.

Dodatkowo załączam zdjęcie głowic .

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-36065-0-70863500-1308929302_thumb.jpg

post-36065-0-70055100-1308929317_thumb.jpg

post-36065-0-10681800-1308929323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Kasjel

No nieźle, pewnie kupiłeś? :)

Dla informacji, bez oporu można nagrywać na magnetofonach Pioneer CT-9R i Aiwa AD-F770 z dolby C, na obu deckach kasety brzmią idealnie tak samo, także można używać wymiennie :)

Pioneer CT-9R: muszę wyregulować Bias dla wszystkich typów taśm, bo nie mam kompletnie góry, boję się trochę, bo kalibracja jest przecież od tego zależna. Ale nie zawadzie pokręcić trochę w jedną stronę :)

Jak się uda to może będę miał w końcu magnetofon Sony TC-206SD :)

A niżej głowica F&F w magnetofonie Wega C-1 :)

Ukryta Zawartość

Lepiej kup Sony TC 209SD lub jeszcze lepiej Sony TC 229SD. Ten "Palladium" nie jest mój, ale się zastanawiam czy kupić...

Ukryta Zawartość

Dotarł wreszcie Mitsubishi 4550S.

Po oczyszczeniu i zdemagnetyzowaniu bardzo zabrudzonego toru odczytu i głowicy pojawiły się z powrotem wysokie tony w prawym kanale, ich brak był powodem wystawienia magnetofonu w dziale uszkodzone na znanym portalu aukcyjnym. Znalazłem także rozsadzony kondensator, który był przylutowany na stykach wyjściowych wyłącznika sieciowego. Ma on oznaczenia : 250V~MP fo=14Mhz 0,01µF. Nie wiem co on dokładnie filtrował, może powodował brak strzału w głośnikach przy załączaniu i wyłączaniu magnetofonu. Deck gra bardzo przyjemnie i ciepło na razie dalej go testuję.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-46803300-1308935133_thumb.jpg

post-26690-0-71213000-1308935143_thumb.jpg

post-26690-0-58490800-1308935151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznacie, że piękny..Cena na alledrogo nie niska, stamtąd też pochodzi to zdjęcie.

SirJack7 - często trafiałem na decki z takim rozsadzonym kondensatorem/filtrem - po wlutowaniu nowego deck zaczynał działać, bo często wlutowane były one w lini zasilania od strony sieci...:-)Pełni on funkcję micro przeciwzakłóceniową :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyznacie, że piękny..Cena na alledrogo nie niska, stamtąd też pochodzi to zdjęcie.

SirJack7 - często trafiałem na decki z takim rozsadzonym kondensatorem/filtrem - po wlutowaniu nowego deck zaczynał działać, bo często wlutowane były one w lini zasilania od strony sieci...:-)Pełni on funkcję micro przeciwzakłóceniową :-)

Ja jestem miłośnikiem takich kloców "Vintage", ale ten akurat nie podoba mi się. Gdyby był wystawiony za 100zł, to też bym się zastanawiał czy kupić. Jego wskaźniki VU kojarzą mi się z wskaźnikami mocy w tanich chińskich amplitunerach 5.1 za 250 zł.

Mi akurat te wskaźniki jakoś kojarzą się ze wskaźnikami z końcówki amerykańskiej wersji Philipsa, stąd to uwielbienie ;-)

kraszan

Ciekawie wyglądają zwoje naniesione praktycznie na płytkę i ścieżki na niej, pewnie przyklejone - bo nie widzę otworów?

Trochę inaczej wyobrażałem sobie taki silnik..

Tak sobie myślę odnośnie napędów przenoszonych poprzez koła zębate, że powinno się je chyba jednak smarować choćby minimalną ilością smaru teflonowego - dla uzyskania maksymalnej trwałości - a producenci często puszczają je "na sucho" z fabryki..

Wprawdzie w moim Philipsie N5846 to szybciej kółko się rozpadło niż zjechały się zęby po tych 30latach - ale tylko to jedno kółko z takiego plastiku zostało zrobione i sądzę że to celowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez musiko

Zwoje są klejone do płytki.Oczywiście na zdjęciach brakuje koła zamachowego wraz z wałkiem napędowym.

W kole zamachowym wklejony jest magnes stały.

Poniżej fotografie 2 głowic pochodzące z decka firmy ITT.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-36065-0-31785500-1309202548_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, mam problem z kasetą BASF Chrome Maxima II 90. Nagrałem jedną stronę bez problemów w Onkyo TA 2570. W połowie drugiej strony taśma zaczęła przesuwać się nierównomiernie i w końcu kaseta się zatrzymała przed końcem. Jedna krawędź jest lekko zagnieciona. Tor przesuwu czysty, wcześniej kilka kaset nagrałem i odtwarzałem i nie było problemu. Podczas próby przewinięcia stawia duży opór, a po zakończeniu przewijania można ręcznie dokręcić pełną szpulkę przy zatrzymanej pustej, tak jakby taśma się naciągała o nawet cały obrót. Przewijam ją na kilku innych deckach i zawsze to samo - dużo wolniej i na końcu jakby luźna. Rozkręciłem ale nie widać niczego nieprawidłowego. Wywalić ?

Wojtek

Wojtek

Witam, mam problem z kasetą BASF Chrome Maxima II 90 (...)

Miałem dokładnie ten sam efekt na czterech srebrno-złotych TDK-ach SA 90. Kombinowałem na różne sposoby, ale po dwóch tygodniach straciłem cierpliwość i wywaliłem.

Miałem dokładnie ten sam efekt na czterech srebrno-złotych TDK-ach SA 90. Kombinowałem na różne sposoby, ale po dwóch tygodniach straciłem cierpliwość i wywaliłem.

Szkoda mi bo mam ich kilka, a Onkyo ładnie ją skalibrowało i nagrało... A tak w ogóle to chyba za luźno się zwija, pewnie duże opory wewnętrzne albo elektryzuje się ?

Wojtek

Wojtek

Szanowni Koledzy !

Potrzebuję Waszej pomocy.

Mam problem ze znalezieniem zamiennika do takiego małego kółka - idlera który wystepuje w radiomagnetofonach SHARP.

Tu prośba o pomoc i podpowiedź czym to zastąpić.

Oryginalnie był to chyba gumowy element który jest nakładany na capstan, napędzający kółko w czasie pracy PLAY.

Z upływem czasu we wszystkich maszynach SHARP (dosłownie we wszystkich) które stosowały ten element dochodzi do rozpłynięcia sie tego COŚ.

Bardzo Was prosze podpowiedzcie czym to diabelstwo zastąpić.

Serdecznie Was Wszystkich Pozdrawiam.

Grzegorz

Ukryta Zawartość

post-34671-0-47043000-1309281549_thumb.jpg

post-34671-0-99960400-1309281557_thumb.jpg

post-34671-0-09199300-1309281568_thumb.jpg

post-34671-0-90711000-1309281582_thumb.jpg

post-34671-0-15827600-1309281599_thumb.jpg

post-34671-0-28033000-1309281609_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Panowie , smutne wieści, dotkneła mnie pierwszy raz dostawa uszkodzonego w transporcie sprzętu.

Jest to Teac R-H 500 , mało audiofilski , ale piękny deck z serii reference.

Niestety poczta potraktowała go mało czule i mimo, że paczka nie nosiła sladów złego traktowania, po rozpakowaniu okazało się , że nie wysuwa się szuflada. Po rozkręceniu obudowy ze środka wysypały się 3 małe połamane elementy plastikowe, cały mechanizm szuflady wyskoczył z prowadnic , jednym słowem dramat. Sprzedającego nie podejrzewam, bo wychodzi że porządny chłop. Strata jednak ewidentna, zwłaszcza, że polowałem na tego decka do kompletowanej wieży z serii 500 Teaca.

Koledzy czy ktoś gdzieś ma może mechanizm , albo decka z padniętą elektroniką, może byłby ktoś zainteresowany tym uszkodzonym egzemplarzem? Moim zdaniem nienaprawialny bez wymiany całego mechanizmu, ale może komuś padła elektronika.

Oddam za przysłowiową flaszkę.

Tutaj zdjęcia:

teac2.jpg

teac1.jpg

Pozdrawiam i pozostaję otwarty na propozycje wykorzystania biedaka.

Paweł

Edytowane przez Robinson

Szanowni Koledzy !

Potrzebuję Waszej pomocy.

Mam problem ze znalezieniem zamiennika do takiego małego kółka - idlera który wystepuje w radiomagnetofonach SHARP.

Oryginalnie był to chyba gumowy element który jest nakładany na capstan, napędzający kółko w czasie pracy PLAY.

Z upływem czasu we wszystkich maszynach SHARP (dosłownie we wszystkich) które stosowały ten element dochodzi do rozpłynięcia sie tego COŚ.

Bardzo Was prosze podpowiedzcie czym to diabelstwo zastąpić.

Serdecznie Was Wszystkich Pozdrawiam.

Grzegorz

Może kawałeczek wężyka gumowego wysoko-ciśnieniowego ? One mają grube ścianki.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

...

Podobny element występuje w mechanizmie polskich "szuflad".

W RT-3838 rozwiązałem ten problem następująco.

- znalazłem w swojej rupieciarni aluminiową tulejkę dystansową o średnicy zewnętrznej równej średnicy zewnętrznej oryginalnego elementu,

- do wnętrza tulejki dystansowej, wsunąłem kawałek rurki będącej fragmentem miękkiej izolacji z przewodu ekranowanego.

Izolacja musi wejść dość ciasno do wnętrza tulejki, co spowoduje iż światło otworu będzie na tyle małe, że po nasunięciu całości na wałek przesuwu, nie będzie występował poślizg pomiędzy elementem zastępczym, a wałkiem przesuwu.

Ponieważ element na wałku współpracuje z gumową bieżnią idlera, nie zaobserwowałem poślizgu pomiędzy idlerem, a wałkiem przesuwu, który uniemożliwiłby prawidłową pracę mechanizmu.

GM

Kasjel i G.Mark Bardzo Wam dziękuje za podsuniecie pomysłu.

Pojdę tą drogą którą mi podsuneliście.

Wężyk gumowy - świetny pomysł już zacząłem poszukiwania.

Tulejka bardzo ambitna ale dość skomplikowana zważywszy że proces nasadzania tego COSia jest makabryczny.

Narazie w jednym egzemplarzu mojego kochanego GF-9090 (który przeżył powódz i był w starsznym stanie wręcz agonalnym) zastosowałem kawałek izolacji z przewodu telefonicznego(zewnętrzny 2-parowy) na który dodatkowo naciagnąłem koszulkę termokurczliwą i ... działa !!! troche jest niecentryczna ale nie słysze wpływu na przesów taśmy.

Jednak Wasze pomysły są lepsze i zastosuje je w następnych moich boskich staruszkach.

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI !!!!

Grzegorz

Ehh, poczta wszystko zepsuje! 3 lata temu kupiłem na allegro magnetowid SONY SLV-SX70 i kiedy dostałem paczkę, wyjąłem go i podłączyłem nie reagował na zasilanie. Przyczyną była pęknięta na pół płytka zasilacza! Ładnie musięli nim cisnąć! Na pewno też nie była to wina sprzedającego, bo dał 3-miesięczną gwarancję i miał same pozytywne komentarze. Był to czas, kiedy poczta strajkowała i jakby było mało, że na paczkę priorytetową wyczekałem się 2 tygodnie od wysyłki, to sprzęt doszedł uszkodzony! Na szczęście udało się go uratować i pięknie hula do dziś.

A może jednak da się tego TEAC'a uratować? Szkoda tekiej maszyny, rozglądnij się za jakimiś zamiennymi elementami.

RS-TR373 : dzięki za wsparcie :-). Obawiam, się, że bez sprawnego mechanizmu nic nie da się zrobić bo połamały się plastikowe elementy, których jest tam mnóstwo. Nawet ciężko dociec gdzie one się połamały, mechanizm jest bardzo zwarty i precyzyjny. Z mechanicznego punktu widzenia to majstersztyk, ale cóż dla poczty co tam. Na przyszłość wszystkie już paczki będę sprawdzał przy odbiorze, nie tylko wypakowanie ale i uruchomienie przy kurierze. Może jednak jest ktoś kto wskrzesi tego decka.

Ostatnio zanabyłem Technicsa RS-AZ6, wcale tak źle nie gra jak wszyscy mówili. Nagrywa ładnie , ale Dolby lepiej nie używać. Mi sie podoba z wyglądu, kiedyś marzyłem o Technicsie no i mam :-). Prędkość przewijania robi wrażenie, ciekawe czy ma to bardzo negatywny wpływ na taśmy.

Pozdrawiam

Paweł

Edytowane przez Robinson

Widziałem wielokrotnie na poczcie w jaki sposób paczki traktowane są w samym urzędzie pocztowym, przy nadawaniu lub odbiorze - paczki są rzucane albo przesuwane po podłodze kopnięciami. I nie dziwię się, bo przy obecnej popularności handlu przez Internet poczta przesyła niewyobrażalne ilości paczek, w tym wiele z nich dużych i ciężkich. Pracownicy poczty muszą własnymi rękami przerzucić po co najmniej kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset paczek dziennie. I nie dziwię się, bo oni po prostu mogą wysiadać fizycznie. A Poczta Polska nie robi nic, chyba w żaden sposób nie zareagowała na znacznie zwiększony ruch paczek, np. przeorganizowując "ruch" paczki w urzędzie pocztowym, stosując jakieś przenośniki, choćby taką "ladę" z rolkami, po których paczka toczyłaby się od punktu przyjęcia do magazynu albo odwrotnie.

Ale firmy kurierskie nie są lepsze. Kiedyś nadając paczkę bezpośrednio w firmie widziałem, jak na rampie ładunkowej przewrócił się prawie dwumetrowy stos paczek, przygotowanych do załadunku do samochodu. Kierowca (kurier) nawet okiem nie mrugnął, tylko pozbierał i wrzucił do samochodu "jak leci". Kolega kiedyś widział, jak kurier ładuje do samochodu delikatny bądź co bądź sprzęt komputerowy - zgroza! Paczki dosłownie leciały do wnętrza samochodu - i nie było tam drugiej osoby która by je łapała!

A co do Teaka - RS-TR373 ma rację - może warto rozejrzeć się za jakimś szufladowym dawcą części? Nie wydaje mi się, by Teac sam produkował te mechanizmy; prawdopodobnie kupował je u jakiegoś producenta dostarczającego go kilku różnym producentom magnetofonów, a takie szufladowe magnetofony produkowały np. Onkyo (mini), Denon (pełnowymiarowe i mini), a także Marantz i Grundig (seria Fine Arts z 93 roku - np. CF4, CF11).

Robinson, pokaż zdjęcia wnętrza magnetofonu, może ktoś widział coś takiego samego w zupełnie innym magnetofonie?

A może uda się te elementy przykleić?

Witam po długiej przerwie! Dobrałem się dzisiaj do TA-2570 i przy okazji szukania przyczyn przydźwięku przy odtwarzaniu, chciałbym naprawić kolejną usterkę, tzn. trzeszczący potencjometr balansu. Nie wiem tylko, jak w prosty sposób się dostać do tego potencjometru. Wszystkie cztery są osłonięte i dostęp do nich jest żaden, a nie wiem jak wymontować tę metalową osłonę, żeby nie rozbierać połowy deck'a. Niedawno FILWOJ miał podobny problem w swoim TA-2550, więc proszę o jakąś radę, póki mam "na warsztacie" swoje ONKYO. Podejrzewam też, że KASJEL bedzie znał drogę do celu, ale czekam na poradę także od innych forumowiczów. ;-)

Witam po długiej przerwie! Dobrałem się dzisiaj do TA-2570 i przy okazji szukania przyczyn przydźwięku przy odtwarzaniu, chciałbym naprawić kolejną usterkę, tzn. trzeszczący potencjometr balansu. Nie wiem tylko, jak w prosty sposób się dostać do tego potencjometru. Wszystkie cztery są osłonięte i dostęp do nich jest żaden, a nie wiem jak wymontować tę metalową osłonę, żeby nie rozbierać połowy deck'a. Niedawno FILWOJ miał podobny problem w swoim TA-2550, więc proszę o jakąś radę, póki mam "na warsztacie" swoje ONKYO. Podejrzewam też, że KASJEL bedzie znał drogę do celu, ale czekam na poradę także od innych forumowiczów. ;-)

Ja niestety nie demontowałem płyty głównej w Onkyo TA 2570. Mam na koncie tylko demontaż mechanizmu w tym decku.

Ostatnio G Mark rozbierał Onkyo TA 2570, więc pewnie on ci pomoże....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Nie wiem tylko, jak w prosty sposób się dostać do tego potencjometru. Wszystkie cztery są osłonięte i dostęp do nich jest żaden, a nie wiem jak wymontować tę metalową osłonę, żeby nie rozbierać połowy deck'a. Niedawno FILWOJ miał podobny problem w swoim TA-2550, więc proszę o jakąś radę, póki mam "na warsztacie" swoje ONKYO. Podejrzewam też, że KASJEL bedzie znał drogę do celu, ale czekam na poradę także od innych forumowiczów. ;-)

Jeśli dobrze pamiętam.

1. Zdjąć przedni panel.

2. Odkręcić nakrętki mocujące potencjometry do sub-panelu przedniego.

3. Zdjąć nakładki wyłączników Dolby, MPX i REC CAL.

4. Wysunąć do tyłu płytkę drukowaną, do której wlutowane są potencjometry.

GM

Edytowane przez G.Mark

Dzisiaj wielki dzień dla mojego czarnego pudełka po butach czyli Yamahy KX-10, ten skromny szufladowiec robi na mnie coraz większe wrażenie :-). Dostał dzisiaj za dobre sprawowanie nowiutką TDK MA-XG 60 i kopiuje pożyczoną płytę winylową Milesa Davisa "Milestone" tak na próbę. Kurczę , nie słychać różnicy czy gramofon gra czy taśma po odsłuchu ( o dziwo mała Yamaszka jest 3 głowicowa i ma funkcję kalibracji taśmy (automat) oraz monitor). Pocieszyłem się po tym Teacu rozpakowując pierwszą w życiu TDK MA-XG i nagrywam sobie.

Pozdrawiam

Paweł

PS

Sory za takie prywatne wynaturzenie ale jakoś mnie naszło :-)

G Mark, Fotek - jak myślicie ? Jeśli silnik główny napędzający capstany w Dualu C 839RC jest poprostu słaby, to jaka może być tego przyczyna ? Zużyty silnik czy coś w jego zasilaniu/stabilizatorze obrotów ? Konkretnie.....czy jeśli napięcie dochodzące do silnika będzie prawidłowe, to mam rozumieć że zasilanie silnika musi być OK ? Czy aby ocenić stan silnika wystarczy zmierzyć jego rezystancję na złączu Q ??? I sprawdzić czy jest zgodna z wartością zapisaną w serwisówce.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G Mark, Fotek - jak myślicie ? Jeśli silnik główny napędzający capstany w Dualu C 839RC jest poprostu słaby, to jaka może być tego przyczyna ? Zużyty silnik czy coś w jego zasilaniu/stabilizatorze obrotów ? Konkretnie.....czy jeśli napięcie dochodzące do silnika będzie prawidłowe, to mam rozumieć że zasilanie silnika musi być OK ? Czy aby ocenić stan silnika wystarczy zmierzyć jego rezystancję na złączu Q ??? I sprawdzić czy jest zgodna z wartością zapisaną w serwisówce.

- sprawdzić rezystancję,

- sprawdzić łożyska silnika - czy nie ma "bicia" poprzecznego.

Pomiar rezystancji wykaże czystość lub wręcz przeciwnie komutatora i szczotek.

GM

Jeśli dobrze pamiętam.

1. Zdjąć przedni panel.

2. Odkręcić nakrętki mocujące potencjometry do sub-panelu przedniego.

3. Zdjąć nakładki wyłączników Dolby, MPX i REC CAL.

4. Wysunąć do tyłu płytkę drukowaną, do której wlutowane są potencjometry.

GM

ke_raj, tak jak pisze G.Mark, w moim 2550 zdjąłem płytę przednią, zdjąłem pokrętła kilku potencjometrów i nasadki, odkręciłem nakrętki i udało się wysunąć płytkę drukowaną, być może były tam jakieś zatrzaski do odgięcia ale już nie pamiętam. Zajęło mi to 10 minut, oczywiście poskładanie więcej, ale to już tak zawsze jest.

Powodzenia

Wojtek

Wojtek

- sprawdzić rezystancję,

- sprawdzić łożyska silnika - czy nie ma "bicia" poprzecznego.

Pomiar rezystancji wykaże czystość lub wręcz przeciwnie komutatora i szczotek.

GM

Rezystancja prawidłowa 61 Ohm. Luzów poprzecznych nie ma nawet rzędu 0,01mm. Napięcie na silniku głównym podczas odtwarzania wynosi zaledwie 0,3V. Nie rozumiem dlaczego w ogóle pracuje. Kiedyś na skutek nieprawidłowo zamontowanej zapadki w lewej szpulce przysmażyłem trochę coś w sekcji stabilizatora obrotów. Poprostu włączyłem "play" w sytuacji gdy lewa szpulka nie mogła się kręcić w lewo. Poszedł nawet lekki dymek :-) Ale potem silnik pracował w miarę prawidłowo. Wygląda na to, że jakiś element padł już całkowicie. Wymienię TCA 955. Ale może jeszcze pobliskie tranzystory ?

Uff ale cena za niezbędne zębatki do N5846.

Ukryta Zawartość

Może jednak uda mi się dorobić jak kiedyś u jednego sympatycznego Pana na obrabiarce CNC za 1/4 ceny..

Jeżeli nie magnetofon będzie musiał poczekać na finanse, aczkolwiek stara zębatka jeszcze cała - ale szkoda kasety w momencie jej uszkodzenia.

Ratuję drugiego N5846 :-))

Ukryta Zawartość

Rezystancja prawidłowa 61 Ohm. Luzów poprzecznych nie ma nawet rzędu 0,01mm. Napięcie na silniku głównym podczas odtwarzania wynosi zaledwie 0,3V. Nie rozumiem dlaczego w ogóle pracuje. Kiedyś na skutek nieprawidłowo zamontowanej zapadki w lewej szpulce przysmażyłem trochę coś w sekcji stabilizatora obrotów. Poprostu włączyłem "play" w sytuacji gdy lewa szpulka nie mogła się kręcić w lewo. Poszedł nawet lekki dymek :-) Ale potem silnik pracował w miarę prawidłowo. Wygląda na to, że jakiś element padł już całkowicie. Wymienię TCA 955. Ale może jeszcze pobliskie tranzystory ?

Na silniku głównym napięcie zmienia się proporcjonalnie do jego obciążenia, ale na pewno jest to więcej niż 0,3V. Zapewne około kilku woltów. Sprawdź napięcie na R4547 - w serwisówce podali 3,9V oraz resystancję rezystora R4547 - oczywiście przy wyłączonym zasilaniu. Powinna być równa 15 Om. Także tranzystor T4502 warto sprawdzić. Myślę, że może któryś z tych elementów mógł się uszkodzić przy przeciążeniu silnika głównego. Acha - jeszcze jedno. Silnik pracuje nieprawidłowo niezależnie od kierunku przesuwu taśmy ?

Edytowane przez fotek
  • Pokaż nowe odpowiedzi