Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, do sprzedania kilka decków z mojej kolekcji (decki w bardzo ładnym stanie) :

Sony tc-k 555 esII

Kenwood 9010

Technics RS-B85

Technics RS-BX 747

O szczegóły i fotki proszę pytać mailem

Pozdrawiam

Piotrek

Wyjątkowo - może ktoś z Was jest zainteresowany...:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam pytanie i proszę o pomoc kolegów elektroników....

Otóż czasem po włączeniu zasilania w Dualu C 839RC coś się dzieje i zaczyna się grzać rezystor R4547. Do tego stopnia, że zaczyna się dymić. I gdybym nie wyłączył zasilania to pewnie stopił by się całkowicie. W takim momencie słyszalne jest również buczenie w głośnikach. Jednak natychmiast po ponownym włączeniu wszystko jest OK. I magnetofon może pracować poprawnie przez wiele godzin. Sto razy po włączeniu zasilania wszystko może być dobrze, a za sto pierwszym razem znowu będzie dymić. Co może być tego przyczyną ? Chyba jakiś tranzystor nie wykonuje swojej pracy poprawnie. Ale jak cokolwiek zmierzyć, jeśli usterka ujawnia się tylko od czasu do czasu....?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam pytanie i proszę o pomoc kolegów elektroników....

Otóż czasem po włączeniu zasilania w Dualu C 839RC coś się dzieje i zaczyna się grzać rezystor R4547. Do tego stopnia, że zaczyna się dymić. I gdybym nie wyłączył zasilania to pewnie stopił by się całkowicie. W takim momencie słyszalne jest również buczenie w głośnikach. Jednak natychmiast po ponownym włączeniu wszystko jest OK. I magnetofon może pracować poprawnie przez wiele godzin. Sto razy po włączeniu zasilania wszystko może być dobrze, a za sto pierwszym razem znowu będzie dymić. Co może być tego przyczyną ? Chyba jakiś tranzystor nie wykonuje swojej pracy poprawnie. Ale jak cokolwiek zmierzyć, jeśli usterka ujawnia się tylko od czasu do czasu....?

Przyjrzałbym się na początek pojemnościom i innym elementom, poza układem scalonym, układu "Muting".

GM

post-3254-0-71349300-1313174014_thumb.jpg

Przyjrzałbym się na początek pojemnościom i innym elementom, poza układem scalonym, układu "Muting".

GM

OK. Dzięki ! Teraz już wiem od czego zacząć...

Poszukiwałem informacji o firmie Tandberg i znalazłem servisówkę TDC-3014A jeśli ktoś zainteresowany to proszę :http://www.sportsbil.com/tandberg/tcd-3014a-sm.pdf

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam!!!!

Mój kolejny klocek!!!! jestem ciekawy jak będzie grał,a tak ściekawości z jakiego okresu może on być wie ktoś?Pozdrawiam Marian

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!!!

Mój kolejny klocek!!!! jestem ciekawy jak będzie grał,a tak ściekawości z jakiego okresu może on być wie ktoś?Pozdrawiam Marian

Lata 1981-83...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lata 1981-83...

Ukryta Zawartość

Dzięki za inf!!!! myślałem że jest on z lat70.

Ukryta Zawartość

Coś dla poszukiwaczy kółek zębatych do swoich magnetofonów.....

Kurcze ! Sam bym jedno potrzebował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w swoich poszukiwaniach magnetofonów Tandberg trafiłem na "klona "

tandberga TDC 3034,mianowicie ITT hifi 3020,ma ktoś jakieś informacje o tym modelu .

Dziekuję za informacje.

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

w swoich poszukiwaniach magnetofonów Tandberg trafiłem na "klona "

tandberga TDC 3034,mianowicie ITT hifi 3020,ma ktoś jakieś informacje o tym modelu .

Dziekuję za informacje.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

;)

Ukryta Zawartość

manius59

"Witam!!!!

Mój kolejny klocek!!!! "

Bardzo ładny, duże okienko na kasetę i ścięty górny profil panelu :-)

Chętnie bym kuknął do środeczka...:-)

Ukryta Zawartość

;)

Ten model ITT był kilka miesięcy temu na Allegro. Pamiętam dokładnie, że został wylicytowany za niezbyt dużą kasę ok. 200zł.Żałowałem wówczas, bo w sumie mogłem zalicytować :-(

Ukryta Zawartość

manius59

"Witam!!!!

Mój kolejny klocek!!!! "

musiko

Jak tylko będe miał go u siebie to zaraz postaram się wrzucić pare zdjęc!!!!!jest ciekawy w jakim stanie technicznym będzie.

Ukryta Zawartość

manius59

"Witam!!!!

Mój kolejny klocek!!!! "

Dołączam zdjecie wynalezione w sieci przez Google dla kolegi Musiko:

inna wersja kolorystyczna nie jest to moja fotografia .

Ukryta Zawartość

Witam!

Czy wiecie jaki kabel służy do podłączenia CD sync w deckach Pioneer. To jakiś chyba mniejszy od jack-a jak do słuchawek. Można w ogóle kupić taki kabel?

Mam decka CT-757 i CT-S710. Czy we wszystkich jest identyczny? Tak wygląda.

CD to PD-8700.

Z góry dzięki

Paweł

xtr71

"Dołączam zdjecie wynalezione w sieci przez Google dla kolegi Musiko:

inna wersja kolorystyczna nie jest to moja fotografia ."

O dziękuję :-)Bardzo ciekawa bryła,i zmysł stylistyczny - prosto acz z zamysłem high-endowym :-)

Takiego jeszcze nie widziałem.

Witam. Nagrałem utwór na soniaku tc-k570. Wskaźniki wysterowania na jego wyświetlaczu pokazują maks. + 3dB.

Tą samą kasetę puszczam na yamaszce kx 930 i wskaźniki dobijają do... +8 dB. Taśma nagrana prawidłowo bez słyszalnych

przesterowań. Na obydwu deckach odtwarzana z podobną głośnością. Skąd więc takie różnice we wskazaniach?

Jestem bardziej skłonny wierzyć sonemu. A może się mylę? Obydwa decki raczej sprawne, nagrywają i odtwarzają kasety bardzo

dobrze. Dodam jeszcze, ze skala na sonym sięga +8 a na yamasze +12dB. Ktoś ma podobne spostrzeżenia?

Podpowiedź:

Obejrzyj skale wysterowania w obu magnetofonach i zobacz gdzie w nich jest znaczek Dolby - oznacza on referencyjny poziom wysterowania, jednakowy w obu magnetofonach. I zobacz jak się on ma do zera na skalach w obu magnetofonach.

Wpisz w ebayu "test tape" - kilka się znajdzie.

Inne słowa kluczowe, to "alignment", "azimuth".

Sporo ciekawych kaset testowych ma użytkownik coollpe.

Odnalazłem w portalu ebay.com podobną kasete o wiele tańszą

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki serdeczne MaciejLK!! Jesteś genialny, wszystko jasne. Znaczek dolby: yamaha +3dB, sony -2dB! Czyli nagranie jednak było przesterowane?

Do prawdziwego geniuszu jeszcze odrobinkę mi brakuje... ;-)

Są trzy różne poziomy zapisu oznaczane jako "zero" przez różnych producentów w różnych okresach, odpowiadające różnym wartościom strumienia magnetycznego w szczelinie głowicy:

- tzw. zero Philipsa albo zero VU, = 160 nWB/m

- zero Dolby, = 200 nWB/m

- zero IEC, = 250 nWB/m

Różnica między sąsiednimi odpowiada mniej więcej 2-3 dB.

Na szczęście większość magnetofonów ma na skali znaczek Dolby, jednoznacznie określający ten właśnie poziom zerowy. W magnetofonach skalowanych wg "zera Philpsa/VU" będzie on mniej więcej przy +2/+3 dB, a w magnetofonach skalowanych wg zera IEC - przy ok. -3/-2 dB. Jeśli nie ma znaczka Dolby, to zwykle oznacza to, że wskaźnik jest skalowany wg zera Dolby.

W latach 70-tych zwykle skalowano wg zera Philipsa/VU. Sony było jedną z pierwszych firm, która na początku lat 80-tych zaczęła skalować wskaźniki wg zera IEC. Właśnie Sony, a później także Akai, skalując wg IEC, oznaczały na skali nie tylko poziom Dolby, ale i 0 VU - czyli na skali były zaznaczane wszystkie trzy zera. W latach 80-tych i jeszcze na początku 90-tych każdy producent robił inaczej - np. Technics przeszedł z oznaczeń wg zera Philipsa/VU na oznaczenia wg zera IEC dopiero w 1993 roku.

Jeśli nagrałeś na Sony do +3 dB (wg IEC), to taśma jest wysterowana dość wysoko, a na Yamasze, skalowanej wg zera Philipsa/VU będzie to odpowiadało właśnie ok. +5/6 dB. Czyli wszystko w porządku.

I nie, nagranie raczej nie powinno być przesterowane - +3 dB wg IEC dobra taśma powinna wytrzymać. I Sony, i Yamaha pokazują po włożeniu kasety "zalecany poziom maksymalny", który zmienia się zależnie od typu taśmy (w Sony jest to czerwona kreska, a w Yamasze - znaczki zapalające się pomiędzy cyframi na skali po włożeniu kasety). To oczywiście tylko bardzo orientacyjne zalecenie, nie uwzględniające właściwości konkretnej taśmy i charakteru muzyki. Dla marnej taśmy, jak np. ACME MS400, nawet 0 dB to będzie za dużo, a dobre taśmy typu I (TDK AR-X, Maxell XL-IS, Sony HF-ES, itp.) wytrzymują +4/5/6 dB. Oczywiście jeśli muzyka zawiera dużo wysokich tonów o wysokim poziomie, poziom zapisu musi być niższy, bo będzie przekraczał poziom nasycenia taśmy. Nie ma czegoś takiego jak jeden uniwersalny właściwy poziom wysterowania - zależy to od magnetofonu, taśmy, muzyki.

Edytowane przez MaciejLK

Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź. Mimo wszystko będę od teraz nagrywać z nieco mniejszym poziomem - tak, aby nie balansować na granicy przesteru :-D

Dobry wieczör forum.

Mam pytanie .magnetofon Sony TC-K 730es nie podnosi mostka z rolkami do konca,po 2 sekundach sie wylacza.Wie ktos co to moze byc?

Dzieki z göry za pomoc.

Pozdrawiam

Bezpośrednio nie pomogę, ale może to się przyda na początek? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziękuję za porade po rozmowie ze sprzedającym ,doszliśmy do porozumienia sprzedający wystawi 2 głowice dla mnie do sprzedania .

Pozdrawiam

Dziś odebrałem z poczty dwie "nowe" głowice zakupione na aukcji tego użytkownika. I co otrzymałem? Dwie głowice po amatorskim szlifowaniu czoła. :-) Wyprowadzenia mają ślady po nożu, którym usuwano nadmiar lutowia, prowadnice taśmy ślady utworzone przez krawędź taśmy, a nabiegunniki głowicy charakterystyczne wyoblenie świadczące o ich pracy z taśmą. Porównywałem te głowice z fabrycznie nowymi ALPS'ami, które posiadam i stawiam dolary przeciw orzechom, że sprzedano mi używki. Jeśli ktoś mi udowodni, że jest wręcz przeciwnie, odszczekam powyższe kalumnie włażąc pod stół na czworakach.

GM

No to już także ja wiem, że mam szlifowaną tą niby nową głowicę :-( Podstawowe ślady to na prowadnicach taśmy - mniej więcej w połowie każdej prowadnicy minimalny rowek po jeżdżących krawędziach taśm (ciekawe ilu?), również ślady po nożu na wyprowadzeniach i widoczne pod lupą szlify w różnych kierunkach, mało tego również obudowa pod stemplem z napisami które mi już prawie zeszły - słaby ten tusz - szlifowana.Czy to alps??

Dzięki G.Mark

Edytowane przez musiko

panowie który z poniższych warto zakupić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a może coś innego w budżecie do 200 max .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi