Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie na przykład przed chwilą odmówił posłuszeństwa 2570. Mostek z głowicami przestał się podnosić. Zresztą sprawiał problemy od dłuższego czasu. Zawsze udawało się go co prawda rozruszać. Ale odtwarzane na nim przestawało być przyjemne. Po prostu powędrował na strych a jego miejsce zajął ct-s710 (drugi, rezerwowy egzemplarz tego modelu) do tego onkyo pewnie już nie wrócę bo prostu brak czasu, umiejętności i chęci. Coraz większe uznanie zdobywają u mnie natomiast proste dwugłowicowe modele (M 45; kx-880D) są mocno eksploatowane i nigdy mnie nie zawiodły. Póki co staram się co prawda nagrywać na 3 głowicowych deckach, ale jak ten ct-s710 też siądzie to chyba całkowicie zwrócę się w stronę dwóch głowic; rozwiązanie proste, mało zawodne a jeśli chodzi o jakość dźwięku to dla mnie jak najbardziej akceptowalne.

A próbowałeś wkroplić parę kropli oleju na oś silnika pomocniczego, tak, żeby wniknął do środka silnika? Przeważnie to pomaga, przynajmniej na jakiś czas. Podobno można też ten silnik rozebrać i wymienić szczotki, choć sam tego nie próbowałem. W podobny sposób można też podobno reanimować silnik napędu szpulek, który też potrafi w ten sam sposób odmówić posłuszeństwa.

_ Coraz większe uznanie zdobywają u mnie natomiast proste dwugłowicowe modele (M 45; kx-880D) są mocno eksploatowane i nigdy mnie nie zawiodły. Póki co staram się co prawda nagrywać na 3 głowicowych deckach, ale jak ten ct-s710 też siądzie to chyba całkowicie zwrócę się w stronę dwóch głowic; rozwiązanie proste, mało zawodne a jeśli chodzi o jakość dźwięku to dla mnie jak najbardziej akceptowalne.

Przypomniałeś mi takie oto spostrzeżenie. Odniosę się do DUALi. Przegladając parametry zaskoczyło mnie odkrycie, że z pośród dwugłowicowych nawyższe parametry, szczególnie jeśli chodzi o pasmo przenoszenia, mają autoreversy. Taki zwykły C-818 ma pasmo i odstęp szumów taki jak trzygłowicowy. Czyżby te głowice miały węższą szczelinę? Tu proszę mądrzejszych od siebie o wypowiedź. Są dwugłowicówki odtwarzające z lepszą dynamiką od swych bardziej rozbudowanych braci. Aby sie trzymać marki w przykładach znów DUAL. Z rodziny pancernych zostawiłem sobie do codziennej eskploatacji C-820, który według mnie posiada najszersze pasmo z naprawdę niskim, szybkim i kontrolowanym basem. Następny DUAL godny tego poziomu to CC-5050AC trzygłowicowy. Nagrania dokonywane na tych dwugłowicówkach i innych im podobnych, szczególnie jeśli mają bodaj tylko regulację BIAS są całkowicie akceptowalne i dające zadowolenie z odsłuchu muzyki. Tym bardziej dzisiaj, kiedy źródłem jest mądrala odróżniajacy tylko czy czy sygnał jest, czy nie 0/1 :-)

Jeśli chodzi o pasmo przenoszenia podawane przez producentów, to jeśli nie jest podana norma (np. DIN) albo zakres nierównomierności (+/-6 dB albo +/-3 dB), to tak naprawdę trudno te dane porównywać. Np. dla Techniksa RS-B905 podawano pasmo na metalu do 22 kHz, ale bez podania nierównomierności, i dopiero w instrukcji serwisowej zobaczyłem, że to dla nierównomierności aż +/-15 dB! Ponieważ pasmo podawane jest dla poziomu -20 dB, to w praktyce może to oznaczać, że sygnał 22 kHz o rzeczonym poziomie -20 dB zostanie zapisany jako -35 dB!

Z kolei np. Nakamichi podaje dla wielu magnetofonów, także dwugłowicowych, takich jak choćby najprostsze CR-1 i CR-2, pasmo sięgające 20 kHz +/-3 dB także na taśmie typu I - tyle, że jest to firmowana przez Nakamichi najprawdopodobniej AD-X albo AR-X, a więc doskonała taśma, na której osiągnięcie takiego pasma nie jest czymś zdumiewającym.

Tak więc firmy lubią robić wrażenie danymi technicznymi, w których trzeba czytać między wierszami, a wtedy czar pryska.

Edytowane przez MaciejLK

Wskaźniki wysterowania najlepiej jest skalować nagrywając "biały szum". Podczas regulacji "Rec.Level" stosowałem często sygnał 1kHz. Ale po nagraniu fragmentu muzycznego okazywało się, że kanały pracują nierówno. Albo poziom wysterowania jest zbyt niski. Tak w sumie najlepiej by było regulować wszystko zgodnie z instrukcją serwisową. Ale jeśli już stosuje się "domowe" sposoby, to najlepiej jest użyć "białego szumu".

A tak swoją drogą, to często bywa że poziom sygnału wejściowego jest różny. W zależności czy podłączymy magnetofon za pośrednictwem gniazd RCA czy DIN. Oczywiście gdy magnetofon posiada jedne i drugie.

Audiotetryk - może przyczyna takiego stanu rzeczy leży w tym, że jedne wskaźniki pokazują szczytowy poziom zapisu, tzw. peak level, a inne poziom uśredniony. Ale to tylko moje przypuszczenie, bo sam zastanawiam się, skąd biorą się wskazane przez Ciebie różnice.

Wg moich obserwacji wskaźniki przeważnie inaczej reagują na sygnał sinusoidalny, a inaczej na muzyczny czy na szumowy, i to wskaźniki określone wyraźnie jako pokazujące wartość szczytową a nie średnią. Dlaczego? Nie wiem. Prawdopodobnie sygnał doprowadzany do wskaźników jest jakoś filtrowany.

w magnetofonie masz też pr do regulacji eq i tym w zależności jak jest wyregulowany deck czy ma grać jaśniej , ciemniej ,od tego też zależy właśnie , np. jak mam kasete testową z sygnałem 1khz i 400hz to w decku na wyświetlaczu powinno obydwa sygnały pokazywać w tej samej pozycji

Mnie na przykład przed chwilą odmówił posłuszeństwa 2570. Mostek z głowicami przestał się podnosić. Zresztą sprawiał problemy od dłuższego czasu. Zawsze udawało się go co prawda rozruszać. Ale odtwarzane na nim przestawało być przyjemne. Po prostu powędrował na strych a jego miejsce zajął ct-s710 (drugi, rezerwowy egzemplarz tego modelu) do tego onkyo pewnie już nie wrócę bo prostu brak czasu, umiejętności i chęci. Coraz większe uznanie zdobywają u mnie natomiast proste dwugłowicowe modele (M 45; kx-880D) są mocno eksploatowane i nigdy mnie nie zawiodły. Póki co staram się co prawda nagrywać na 3 głowicowych deckach, ale jak ten ct-s710 też siądzie to chyba całkowicie zwrócę się w stronę dwóch głowic; rozwiązanie proste, mało zawodne a jeśli chodzi o jakość dźwięku to dla mnie jak najbardziej akceptowalne.

Czas robi swoje, "starosc nie radosc", coraz czesciej dzieje sie to z moimi deckami, chodza, a po chwili bez widocznego powodu odmawiaja posluszenstwa.

Na zdjeciu 10% mojej "rupieciarnii"

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czas robi swoje, "starosc nie radosc", coraz czesciej dzieje sie to z moimi deckami, chodza, a po chwili bez widocznego powodu odmawiaja posluszenstwa.

Na zdjeciu 10% mojej "rupieciarnii"

Pozdrowienia

Fajna ta rupieciarnia, zrób panoramę!

No no...:-)Niezły zbiór a to dopiero jak piszesz 10%...:-)Jakby to wszystko naraz podłączyć po zasilania to niezły byłby "ciąg" ;-)).Zapewne nie włączasz regularnie wszystkich decków a tak to niestety jest ze jak stoją nieużywane...to się psują.A to styk zaśniedzieje, a to pasek, a to kondensator..

Forecast88 - super pomysł ! :-)

Edytowane przez musiko

Te, co stoją na samym dole, mają przekichane! ;)))

Te na dole maja sie calkiem niezle, tez sie balem ze cos im bedzie ale narazie nic.

Inna prawda ze nieuzywane (jak wszystko) przestaje robic jak dawniej.

Panorame zrobie jak posprzatam, narazie to waszysto juz tworzy druga warstwe i mam problem.

Inna strona rupieciarnii oraz moje ulubine "mini" Technicsa plus inne czesci zestawu...

Pozdrowienia

Wojtek

Ukryta Zawartość

post-16802-0-89549000-1314123701_thumb.jpg

post-16802-0-52451600-1314123765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko

Jak tylko będe miał go u siebie to zaraz postaram się wrzucić pare zdjęc!!!!!jest ciekawy w jakim stanie technicznym będzie.

Witam!!!!

Zgodnie zapowiedzią mała sesja zdjęciowa!!!!!wczoraj go odebrałem troche byłem zawiedziony w jakim stanie przyszedł.Był bardzo brudny zapach piwnicy w środku biały nalot,po wyczyszczeniu i założeniu nowego paska odpaliłem go.A tak wygłąda dziś głowice bardzo ładnym stanie dwa ostatnie zdjęcia mojego kota adama pilnującego sprzętu.Pozdrawiam

Witam!!!!

Zgodnie zapowiedzią mała sesja zdjęciowa!!!!!wczoraj go odebrałem troche byłem zawiedziony w jakim stanie przyszedł.Był bardzo brudny zapach piwnicy w środku biały nalot,po wyczyszczeniu i założeniu nowego paska odpaliłem go.A tak wygłąda dziś głowice bardzo ładnym stanie dwa ostatnie zdjęcia mojego kota adama pilnującego sprzętu.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19370-0-03649700-1314124496_thumb.jpg

post-19370-0-29602800-1314124513_thumb.jpg

post-19370-0-93715700-1314124528_thumb.jpg

post-19370-0-92162900-1314124550_thumb.jpg

post-19370-0-16338300-1314124567_thumb.jpg

post-19370-0-01168400-1314124585_thumb.jpg

post-19370-0-03913600-1314124620_thumb.jpg

post-19370-0-54630600-1314124644_thumb.jpg

post-19370-0-29875000-1314124665_thumb.jpg

post-19370-0-94697500-1314124713_thumb.jpg

post-19370-0-43038200-1314124740_thumb.jpg

post-19370-0-79564700-1314125579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marian, skoro wyczyściłeś, odpaliłeś i pokazałeś to skrobnij ze dwa zdanka jak brzmi. Ładny stary kloc w moim guście. Sympatyczne zdjęcia Adama. Pierwszy raz widzę kota przed i po naładowaniu:-)

Marian, skoro wyczyściłeś, odpaliłeś i pokazałeś to skrobnij ze dwa zdanka jak brzmi. Ładny stary kloc w moim guście. Sympatyczne zdjęcia Adama. Pierwszy raz widzę kota przed i po naładowaniu:-)

Też lubie ten klimat starych klocków tylko nie mogę zrozumieć jak można takie dzieła sztuki elekronicznej, w taki sposób przechowywać w piwnicach zawilgoconych.Co do dźwięku mogę powiedzieć że brzmi poprawnie jeszcze nie nagrywałem, narazie tylko odtwarzałem kasety nagrane na innym klocku wtedy będe mógł coś wiecej powiedzieć.Pozdrawiam

Wojteks, czy mogę posłużyć się twoimi zdjęciami dla oczyszczenia atmosfery w moim stadle rodzinnym ? Moja lepsza połowa po ich obejrzeniu na pewno troszkę zmieni zdanie na temat stopnia mojego zdziwaczenia i mam nadzieję, że będzie to z korzyścią dla mnie...

Wojtek

Wojtek

Wojteks, czy mogę posłużyć się twoimi zdjęciami dla oczyszczenia atmosfery w moim stadle rodzinnym ? Moja lepsza połowa po ich obejrzeniu na pewno troszkę zmieni zdanie na temat stopnia mojego zdziwaczenia i mam nadzieję, że będzie to z korzyścią dla mnie...

Wojtek

Zdziwaczenie, mania, paranoja, slyszalem, dalej; a poco ci to, albo tyle tego? przeciez to to samo, i tak tego wszystkiego nie bedziesz uzywal, ocieplasz piwnice?,

ty to jestes nie normalny, co bedziesz z tym robil? masz juz dwa takie, wynos mi sie z tym z tego pokoju, znowu cos do ciebie przyszlo..., co dzisiaj kupiles?, przywlokles jakis rupiec, musimy kupic wiekszy dom, sprzedal bys wreszcie cos, ja chce normalnie zyc, o! jakis nowy cd player? - stary, nie, wyglada jak nowy...,

(albo cisza) i spojzenie ktore tylko ja rozumiem...

A pomyslec ze ponad dwadziescia lat temu to byla normalna dziewczyna....

Tak ze Wojtki to juz tak maja, pozatym oczywiscie ze mozesz postraszyc reszte rodziny (jak chcesz to podam wiecej zdjec) mowiac im ze jak nie beda robic tego co chcesz i kiedy chcesz (to takie marzenie) to zobaczycie co bedzie....

== tak na marginesie to chlopaki napiszcie co wam mowia w domu, jestem ciekaw a i zabawa bedzie dobra ==

a drugie pytanie to: czy mamy w forum dziewczyne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szczęście moje zainteresowania są znacznie bardziej zawężone.

"wojteks" ma mnóstwo sprzętu, który chciał bym mieć. Ale z tego co widzę na zdjęciach, to jest tam też kupa sprzętu, który nawet może mi się podobać....ale którego nie mam zamiaru kupować. Nie czuję takiej potrzeby, aby mieć 50szt odtwarzaczy CD albo tunerów radiowych.

Nawet wiele magnetofonów kasetowych, szczególnie z lat 80-tych i 90-tych w ogóle mnie nie interesuje. Kiedyś MaciejLK pisał coś mniej więcej o posiadanym sprzęcie, i wkleił jakieś zdjęcie. I podobnie jak "wojteks" ma też wiele modeli, których nie chciał bym mieć.

Nie zrozumcie mnie źle, bo ja nie chcę się nikogo czepiać. Tylko trochę się dziwię, gdy ktoś kupuje całe mnóstwo sprzętu z tej niższej półki. Bardziej współczesnego i powiedzmy z plastikowymi front-panelami itp. Bo tym pięknością "Vintage" z wyższej półki lat 70-tych, to naprawdę nie można się oprzeć. Ale cztero-kilogramowe decki z 90-tych lat naprawdę mnie nie interesują.

Ale coż...każdy ma swój gust i zainteresowania. To co mnie się podoba, nie musi podobać się też innym...

Na szczęście moje zainteresowania są znacznie bardziej zawężone.

"wojteks" ma mnóstwo sprzętu, który chciał bym mieć. Ale z tego co widzę na zdjęciach, to jest tam też kupa sprzętu, który nawet może mi się podobać....ale którego nie mam zamiaru kupować. Nie czuję takiej potrzeby, aby mieć 50szt odtwarzaczy CD albo tunerów radiowych.

Nawet wiele magnetofonów kasetowych, szczególnie z lat 80-tych i 90-tych w ogóle mnie nie interesuje. Kiedyś MaciejLK pisał coś mniej więcej o posiadanym sprzęcie, i wkleił jakieś zdjęcie. I podobnie jak "wojteks" ma też wiele modeli, których nie chciał bym mieć.

Nie zrozumcie mnie źle, bo ja nie chcę się nikogo czepiać. Tylko trochę się dziwię, gdy ktoś kupuje całe mnóstwo sprzętu z tej niższej półki. Bardziej współczesnego i powiedzmy z plastikowymi front-panelami itp. Bo tym pięknością "Vintage" z wyższej półki lat 70-tych, to naprawdę nie można się oprzeć. Ale cztero-kilogramowe decki z 90-tych lat naprawdę mnie nie interesują.

Ale coż...każdy ma swój gust i zainteresowania. To co mnie się podoba, nie musi podobać się też innym...

"rupieciarnia" z niższej półki ma dla mnie swoj urok i to bez namawiania do kupowania niczego takiego. Ja dla odmiany nie gustuje w "Dragonach" i innych smokach bez wzgledu na wysokosc półki i ceny. Nikt nie musi miec potrzeby posiadania 50szt cd playerow (ja mam) ale jak sam mowisz sa "gusta i gusciki". Nie zbieram znaczkow bo pewnie bym mial kilka podwojnych albo wydanych w innym roku, a zkancerowane tez maja swoj urok. Mam potrzebe na posiadanie 50 tunerow zeby wybrac z nich dwa albo trzy najciekawsze (nie najlepsze czy najdrozsze, dzisiaj radio gra tak dobrze jak stacja ktora nadaje). == Narazie w pierwszej trojce jest Denon TU S10, Revox B160 i Onkyo T-4087 to z tych ktore mam, oczywiscie nie pogardze KENWOODem L-02TPRO jak bedzie okazja. Calkowicie podoba mi sie twoja opinia, (atmosfera przedwyborcza udziela sie).

Wojtku, mieliśmy w szpulowcach "Twardan". Niestety zraziła się naszym grubiaństwem.

Przeciez od poczatku mowie ze "moja rupieciarnia" a nie kolekcja z wysokiej półki,

ale to nic, musze kupic jakiegos dragona i bedzie ok....chociaz nie, moj CT-A9X ma wiecej uroku i gra!

Edytowane przez wojteks

Przeciez od poczatku mowie ze "moja rupieciarnia" a nie kolekcja z wysokiej półki,

ale to nic, musze kupic jakiegos dragona i bedzie ok....chociaz nie, moj CT-A9X ma wiecej uroku i gra!

Wybacz Wojtku, ale nie rozumiem jak się ma ta wypowiedź do mojej odpowiedzi na Twoje pytanie "czy jest wśród nas dziewczyna?"

"rupieciarnia" z niższej półki ma dla mnie swoj urok i to bez namawiania do kupowania niczego takiego. Ja dla odmiany nie gustuje w "Dragonach" i innych smokach bez wzgledu na wysokosc półki i ceny. Nikt nie musi miec potrzeby posiadania 50szt cd playerow (ja mam) ale jak sam mowisz sa "gusta i gusciki". Nie zbieram znaczkow bo pewnie bym mial kilka podwojnych albo wydanych w innym roku, a zkancerowane tez maja swoj urok. Mam potrzebe na posiadanie 50 tunerow zeby wybrac z nich dwa albo trzy najciekawsze (nie najlepsze czy najdrozsze, dzisiaj radio gra tak dobrze jak stacja ktora nadaje). == Narazie w pierwszej trojce jest Denon TU S10, Revox B160 i Onkyo T-4087 to z tych ktore mam, oczywiscie nie pogardze KENWOODem L-02TPRO jak bedzie okazja. Calkowicie podoba mi sie twoja opinia, (atmosfera przedwyborcza udziela sie).

"wojteks" - ja Dragona też nie kupię. Nie kupię też Nakamichi ZXL 1000, ani nawet CR4. Bo po prostu nie stać mnie na nie. Ja wcale nie uważam, że każdy powinien kupować tylko takie decki, jak wyżej wymienione. Chodzi o to, że czasem za niewielkie pieniążki można kupić naprawdę pięknego kloca "Vintage" z wyższej półki z lat 70-tych, lub początku 80-tych. Ja np. kupiłem kiedyś Optonicę RT 9100 za 200zł lub Revoxa B710 za 320zł. Tak więc okazuje się, że nawet nie posiadając dużych pieniędzy można upolować naprawdę dobre magnetofony. Ja łapię tylko takie okazje, a i tak mam już 30szt magnetofonów kasetowych. Dlatego gdybym zaczął również korzystać z okazji, i kupować niższe modele lub innego rodzaju sprzęt niż magnetofony, to łatwo sobie to wyobrazić, czym mogło by się to skończyć ! A Pioneera CT-A9X to naprawdę ci zazdroszczę. Właśnie taki sprzęt mi odpowiada ! Nawet Dragona bym sobie odpuścił, na rzecz CT-A9X !!!

== tak na marginesie to chlopaki napiszcie co wam mowia w domu, jestem ciekaw a i zabawa bedzie dobra ==

Mi tam akurat nikt nic nie mówi tak zmanipulowałem kobietę, że słucha kaset i innych klamotów.

Jedyny warunek żeby to jakoś w miarę wyglądało byle nie jak ze śmietnika.

A Pioneera CT-A9 myślałem, że tylko ja tak uwielbiam. Zastanawiam się nad drugim egzemplarzem w kolorze czarnym.

Właściwie to teraz tylko tego pioneera używam baaardzo mi przypadł do gustu i ta autokalibracja też super sprawa.

"wojteks" - ja Dragona też nie kupię. Nie kupię też Nakamichi ZXL 1000, ani nawet CR4. Bo po prostu nie stać mnie na nie. Ja wcale nie uważam, że każdy powinien kupować tylko takie decki, jak wyżej wymienione. Chodzi o to, że czasem za niewielkie pieniążki można kupić naprawdę pięknego kloca "Vintage" z wyższej półki z lat 70-tych, lub początku 80-tych. Ja np. kupiłem kiedyś Optonicę RT 9100 za 200zł lub Revoxa B710 za 320zł. Tak więc okazuje się, że nawet nie posiadając dużych pieniędzy można upolować naprawdę dobre magnetofony. Ja łapię tylko takie okazje, a i tak mam już 30szt magnetofonów kasetowych. Dlatego gdybym zaczął również korzystać z okazji, i kupować niższe modele lub innego rodzaju sprzęt niż magnetofony, to łatwo sobie to wyobrazić, czym mogło by się to skończyć ! A Pioneera CT-A9X to naprawdę ci zazdroszczę. Właśnie taki sprzęt mi odpowiada ! Nawet Dragona bym sobie odpuścił, na rzecz CT-A9X !!!

Problem w tym, ze wiekszosc tych malych klockow wpadlo za darmo, od znajomych itp, no przeciez nie powiesz nie.... to prawda ze zajmuja one duzo miejsca i byc moze kiedys poprostu je zezlomuje.

Pozdrowienia

Moja kobieta kazała urządzić sobie (czyli nam) porządną sypialnię i swój kącik komputerowy - to cena za najbardziej zapuszczony i zagracony pokój w którym mogę trzymać swoje skarby i w nich dłubać. Warunek jeden - pies musi regularnie wychodzić na spacer...

Wojtek

Wojtek

A ja dostałem wczoraj za darmo telefon stacjonarny Panasonica. Jest zepsuty, ale żal mi go wyrzucić bo ma "automatyczną sekretarkę" na mikro-kasetki :-))

Uszkodzone jest coś w zasilaniu, więc może zreperuję. Serwisówkę już mam :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi