Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

"National, Panasonic and Technics are registered trade marks of Matushita Electric Co." Napisy mniej więcej tej treści można było znaleźć w materiałach drukowanych.

Najstarsza jest chyba marka National, i chyba pod nią firma zaczęła się pojawiać na międzynarodowych rynkach. Później zaczęto lansować markę Panasonic na rynkach EU i USA, ale w Japonii (i chyba w ogóle w Azji) nadal popularniejsza była marka National. Markę Technics zaczęto lansować jakoś na początku lat 70-tych, jako "luksusową" wersję Nationala/Panasonika. Ale sama firma nazywa się Matsushita.

Edytowane przez MaciejLK

"National, Panasonic and Technics are registered trade marks of Matushita Electric Co." Napisy mniej więcej tej treści można było znaleźć w materiałach drukowanych.

Najstarsza jest chyba marka National, i chyba pod nią firma zaczęła się pojawiać na międzynarodowych rynkach. Później zaczęto lansować markę Panasonic na rynkach EU i USA, ale w Japonii (i chyba w ogóle w Azji) nadal popularniejsza była marka National. Markę Technics zaczęto lansować jakoś na początku lat 70-tych, jako "luksusową" wersję Nationala/Panasonika. Ale sama firma nazywa się Matsushita.

Witam!

Nie będę się rozpisywał wszystko wyjaśnione na obrazkach - historia (graficzna) Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. i podległych jej marek: Panasonic, Technics, National i Quasar

1918-2004 (1)

1918-2007 (2)

1918-2008 (2)

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Mati73

post-21204-0-22555900-1322834732_thumb.jpg

post-21204-0-43709000-1322834741_thumb.jpg

post-21204-0-69263600-1322834754_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie poszukuję pilota, który będzie sterował decki Kenwood KX-9050 i KX7030. Chodzi mi sterowanie bezpośrednie a nie po kablu remote control od wzmacniaczy czy amplitunerów Kenwooda. Oryginalne piloty od decków nie mogę upolować na allegro. Próbowałem Logitehem, ale te kody ze strony myharmony.com są do d....

Jak wy sobie radzicie ze zdalnym sterowaniem tych magnetofonów, na pewno koś ten temat już przerabiał?

Może znajdzie się jakiś kolega z Krakowa posiadający takowe piloty, co bym mógł sobie zgrać na samouczącego kody?

Piwem się odwdzięczę :)

Mati73, dzieki za wyjaśnienie :-), ja tylko w uzupełnieniu załączę reklamę o której pisałem wcześniej, ładny magnetofon na niej jest swoją drogą :-)

1973-04.jpg

Pozdrowki

G Mark - może zapytaj tego sprzedawcę o idler...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

neomammut

>>Musiko

Ten Akai ma "ładniej" prezentujący się mechanizm autoreversu. Muszę sobie ściągnąć serwisówkę i popatrzeć jak to mechanicznie jest skonstruowane. Dzisiejsza myśl techniczna się nie umywa...

Jak dla mnie to rewelacja, prawie jak w fabryce na lini sterowanej komputerowo, kiedyś myślałem że tak właśnie działa autoreverse w jednokasetowym decku Diory (takim nieco nowszym, srebrnym z napisem "METAL") - w momencie przełączania następował mały pisk wynikający zapewne ze ślizgania się jakiegoś elementu, a ja myślałem że w środku kaseta się obraca :-)))Był to czas gdy jeszcze nigdy nie rozkręciłem żadnego magnetofonu prócz monofonicznego mk125 Unitry.Czy ten magnetofon diory nie był przypadkiem również na dwie kasety (w jednej kieszeni?)Pamiętam że jakiś deck miał takie rozwiązanie.

Diora chyba nigdy nie robiła żadnego magnetofonu z autorewersem. Ani jedno-, ani dwukasetowego.

Natomiast rozwiązanie z dwiema kasetami w jednej kieszeni stosowane było przez Sharpa w I połowie lat 90-tych, w przenośnych radiomagnetofonach. Wykorzystywały one jeden mechanizm do napędu dwóch kaset. Może się mylę, ale jeśli dobrze pamiętam, tę "dodatkową" kasetę można było tylko odtwarzać, np. przy kopiowaniu; nie było możliwe jej szybkie przewijanie.

Edytowane przez MaciejLK

Tak jest! Jedna kieszeń do której można było załadować 2 kasety to rozwiązanie stosowane przez Sharpa, sam takiego miałem dawno temu.

Nagrywanie było możliwe tylko w jednej kieszeni. I z tego co ja też pamiętam to w kieszeni nr 1

dostępny był: play, pause i stop, nic więcej.

Przykład takiego radiomagnetofonu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak pamięć zawodzi - chodziło mi o Diorę MDS-454

Ukryta Zawartość

I faktycznie ze świecą szukać u niej autoreversu :-)Prawdopodobnie utkwił mi w pamięci diodowy wskaźnik z nadrukiem symulującym taśmę, i to mogło skojarzyć mi się z autoreversem, a magnetofon zapiszczał zapewne przy autostopie. :-)Miał go kuzyn, u mnie nigdy taki nie zawitał.

Ukryta Zawartość

Witam ! Proszę o pomoc w naprawie magnetofonu kasetowego AIWA AD-6900. Będę wdzięczny za wskazanie serwisu lub fachowca, który by się nim zajął. W zasadzie cały problem polega na konieczności naprawy i konserwacji mechanizmu tego magnetofonu - nie działa przewijanie w obie strony, silnik kręci, ale wszystko się ślizga, przyda się może wymiana pasków. Szczerze powiedziawszy próbowałem samodzielnej naprawy, ale dałem spokój, brakło cierpliwości, problem mnie trochę przerósł. Jeżeli ktoś woli bezpośredni kontakt na priva - mój e-mail w o mnie.

Dołączam zdjęcie, o jaki magnetofon chodzi.

Pozdrawiam wszystkich magnetofonowców !!!

Ukryta Zawartość

post-14613-0-69320800-1322944432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę czau to trwało, ale obiecałem że dam znać jak wymienię. Paski wymieniłem na takie;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magnetofon funkcjonuje bardzo dobrze. Mechanizm w nim pracuje o dziwo całkiem przyjemnie i pewnie. Odtwarza rewelacyjnie. Głowicy kasującej dalej nie mam, więc nie wiem jak nagrywa. Przy okazji przypominam się, że jakby ktoś taką miał, to chętnie odkupię. Występuje ona w 3 głowicowych Aiwach i niektórych Kenwoodach. Tak ona wygląda na zdjęciu G.Marka:

Dziękuję za informację. Z pewnością skorzystam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaryzykowałem i kupiłem coś takiego, aby mieć możliwość podłączenia większej ilości magnetofonów do wzmacniacza.

Czy możecie zerknąć i ocenić czy to miało sens ? Widzę że są wyjścia i wejścia, więc chyba wszystko będzie OK ?

Upsss....przepraszam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obawiam się, że nie miało.

GM

Niestety nie znam angielskiego. Ale wystarczy, że urządzenie będzie sprawne. Wówczas napewno je wykorzystam zgodnie z przeznaczeniem.

Ukryta Zawartość

Można spokojnie korzystac z toru audio w tym z układów redukcji.

Właśnie o tym myślałem kupując to urządzenie. Powinno się dać przełączać fukcje, pomimo braku sygnału video. A ponieważ są wyjścia i wejścia, to i możliwość nagrywania powinna być. Ale nie jestem pewny...zobaczymy.

Z opisu wynika, że jest możliwośc nagrywania i kopiowania audio z użyciem lub nie reduktora DBX/100dB, pogłębiania efektu stereo, montażu dźwięku z płynnym przenikaniem oraz nagrywania bez kasowania poprzedniego zapisu.

Z opisu wynika, że jest możliwośc nagrywania i kopiowania audio z użyciem lub nie reduktora DBX/100dB, pogłębiania efektu stereo, montażu dźwięku z płynnym przenikaniem oraz nagrywania bez kasowania poprzedniego zapisu.

Dzięki vlado !

Ostatnio był na Allegro Akai Tape Selector DS-5. Niestety sprzedający powiedział, że nie sprzeda taniej niż za 300zł.

A ten Sansui kosztował mnie tyle, co jedna płyta kompaktowa.

Jeszcze Ci się spodoba i zaczniesz nagrywac na VHS :-)

A mam wypasiony magnetowid Panasonic NV-FS100 S-VHS. Muszę kiedyś zrobić próbę i nagrać coś z winyla lub CD. Narazie nagrywając z tunera DVB jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku.

Wczoraj rozwiązałem też problem zbyt małego naciągu taśmy w Sharp,ie RT 1155. Wszystko wskazuje na to, że producent w ogóle nie pomyślał o tej kwesti ponieważ lewa szpulka kręci się swobodnie podczas odtwarzania. I absolutnie nie ma tem żadnego hamulca itp.

To znaczy jest hamulec, ale tylko ten który zatrzymuje szpulkę po zakończeniu przewijania.

lewa szpulka kręci się swobodnie podczas odtwarzania. I absolutnie nie ma tem żadnego hamulca itp.

Również się z tym spotkałem w kilku deckach. Podejrzewam, że niektórzy konstruktorzy uważają sam docisk taśmy do głowicy poprzez filc na sprężynującej blaszce za wystarczający.

Dziś nareszcie dotarła paczka z Sony TC-K60 ! Trochę mnie rozbawił opis na Allegro, w którym było podane że magnetofon jest 100% sprawny. Tymczasem pasek napędowy płaski był tak luźny, że spadł w czasie transportu. Poza tym prawa szpulka bardzo słabo ciągnęła taśmę, bo oponka na kółku ciernym brudna i nieco już stwardniała. Wymieniłem już paski i zrobiłem porządek z tą oponką. Na szczęście cała elektronika oraz mechanika jest sprawna. Stan wizualny był by świetny gdyby nie to, że kiedyś uderzono lewy dolny róg. Wyprostowałem go, ale i tak trochę widać nierówności. W sumie jestem bardzo zadowolony, ale nie wiem jaki komentarz wystawić sprzedającemu. Bo z jednej strony spodziewałem się takich wad. A z drugiej strony jak ktoś pisze 100% sprawny, to powinien za to ponieść jakąś odpowiedzialność.

Ogólnie jest to solidny deck, lecz już nie tak jak TC 229SD lub TC 209SD.

Głowica ferrytowa, ale inny typ niż w starszych modelach. Z pewnością bardzo twarda, ale wizualnie znacznie, znacznie gorsza.

Ja bym napisał do sprzedającego i uprzedził, że zaznaczę w komentarzu, że stan odbiegał od przedstawionego w opisie, zarówno od strony technicznej jak i wizualnej. A może sprzedający zaoferuje Ci jakiś rabat tytułem rekompensaty?

Ten lekko zakrzywiony róg był widoczny na zdjęciu, więc o tym wiedziałem.

Ale jeśli chodzi o tą stu procentową sprawność techniczną, to tu sprzedającego poniosła fantazja :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>crult

Opisz dokładnie problem, postaramy się pomóc!

>>Kasjel

No to działa? Sprzedający dał dość barwny opis, jeśli go poniosło, to może należy decka ponosić, się odetka? :) Napisz jak tam się sprawy mają?!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Może przed wysłanie ten deck jako tako pracował i wg sprzedawcy to działa.

Ja jak już kupuję decka to mam do tego wielki dystans, bo ludzie coraz rzadziej potrafią to w ogóle sprawdzić.

Kupno decka zaczyna być podobne do kupna szpulaka. Po otrzymaniu przesyłki trzeba się brać za wstępną konserwację

bo inaczej sprzęt jest niezdolny do użytku.

Przecież w komentarzach masz jeszcze ocenę sprzedaży, daj taką ocenę jak uważasz.

Warto sprawdzić też resztę komentarzy czy ten sprzedawca to jakiś cwaniak czy jednorazowo miał taką wpadkę.

Na tych zdjęciach z aukcji to wygląda, że ten deck odtwarzał, nieźle :-)

Edytowane przez Savagee
  • Pokaż nowe odpowiedzi