Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Savagee ma rację - coraz mniej ludzi w ogóle coś wie o magnetofonach, i nie potrafią ich sprawdzić, ocenić, itd. - często widać to po opisach wieżowych decków na Allegro, w rodzaju "radio na kasety" albo "segment na kasety", albo "odtwarzacz na kasety", itd. Kiedyś słyszałem w MM rozmowę rozmowę ludzi wybierających mini-wieżę - mówili, że nie chcą żeby miała "takie na kasetę" - nawet nie umieli tego nazwać "magnetofonem".

Tydzień temu byłem na Wolumenie i sam byłem świadkiem takiej rozmowy pomiędzy ojcem a synem (w wieku ok. 12-14 lat - syn oczywiście:):

- Tato - a co to jest?

- To jest magnetofon - kiedyś słuchało się na nim muzyki...

- A co on tu ma?

- To jest licznik.

Fakt, że deck był wiekowy a licznik mechaniczny ale wydaje się, że młody człowiek do tej pory nie widział żadnego decka.

Zresztą... czasem do pracy przychodzą do mnie zakupione decki a koledzy, którzy młodzi już nie są, także potrafią mnie zaskoczyć - słowo magnetofon jest słabo znane a pojęcie deck zupełnie obce - przeważnie po uważnym obejrzeniu sprzętu pada stwierdzenie\pytanie: "to chyba jakaś nagrywarka?". Pamiętam jakie zdumienie wzbudził fakt, że kieszeń kasety może być zamykana elektrycznie. Wyszukiwanie utworów na taśmie też było nowością. Podczas testowego odsłuchu na słuchawkach próbowano regulować siłę głosu poprzez Rec Level (największe pokrętło na panelu) twierdząc, że nie działa. Długo można by jeszcze wymieniać...

M.

Witam.

Magnetofon działa (chodzi o tę Aiwę AD-6900), wystarczyło przetrzeć koła cierne papierem ściernym,

obyło się bez rozkręcania mechanizmu, sprawdziłem, że paski były niedawno wymieniane.

Tu chcę podziękować koledze Manius59, który doradził mi co zrobić.

Koledzy,

czy ktoś z Was ma namiary na dobry sklep RTV w Trójmieście, gdzie dobiorę paski napędowe do magnetofonów? Muszę wymienić paski w Pionku 777 i Onkyo 2570, z góry dzięki za info.

Maciek

Na czy polega podbicie dynamiki zapisu w dbx'ie.

Przy odtwarzaniu nagran z dolbyB i NR słychać oscylacyjne podbicie.

W największym skrócie.

Profesjonalny układ redukcji szumów Dolby A to układ dzielący pasmo słyszalne na cztery podzakresy 15Hz-80Hz, 80Hz-3kHz, 3kHz-9kHz, 9kHz-20kHz i dokonujący operacji kompresji i dekompresji w każdym podzakresie oddzielnie, minimalizując efekt "oddychania/pompowania" poziomów sygnału.

Uproszczony Dolby Nr/B, to układ kompresora/dekompresora oddziałującego tylko na górne pasmo częstotliwości.

Układ dbx wzmacnia wstępnie górę pasma, jednak kompresji/dekompresji poddaje całe pasmo słyszalne.

Mamy jeszcze niemiecki Hi-Com właściwie identyczny w działaniu jak dbx.

Pozdrawiam.

chlopaki a moglibyscie opisac jakis wzmacniacz/pokazac schemat sygnalu wychodzacego z glowicy? chcialbym przetestowac cos takiego w starym pioneerze ct449.

Czego właściwie oczekujesz ? Schematy są dostępne w sieci...

Witam!

Właśnie jestem w trakcie czyszczenia mechanizmu w Akai DX-57. Ku mojemu zaskoczeniu, blok mechaniczny jest identyczny jak w magnetofonie Kenwood KX-4520. Taki sam jest także w GX-67, różni się jedynie otwieraniem kieszeni. W GX-67 jest elektromechaniczna. Ciekawe, kto jest autorem mechanizmu. Ja podejrzewam Akai, może macie jakieś info na ten temat?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mam kilka magnetofonów z niemal identycznym mechanizmem; wydaje mi się, że widziałem na nich napisy Sankyo: Kenwood KX-9050S, Yamaha KX-930 i Akai GX-67. Oczywiście są różnice: KX-9050 ma napęd bezpośredni, KX-9050 i GX-67 kieszeń otwieraną silnikiem, ale zasadnicza część mechanizmu jest taka sama. W kilku recenzjach znalazłem stwierdzenie, że działanie tego mechanizmu jest mało wyrafinowane (dość głośne), ale nie spotkałem się z doniesieniami o jakichś jego nagminnych awariach (w przeciwieństwie do starszej wersji mechanizmu Sankyo, o której tu wielokrotnie wspominaliśmy).

Edytowane przez MaciejLK

Witam, to moj pierwszy post na forum. Jestem posiadaczem 3 kaseciaków: Sony, Philips (cyfrowy) i Onkyo.

Mam pytanie dotyczące decka Onkyo TA 2051. Jest tam funkcja Repeat, która ma opcje FULL (to rozumiem) i BLOCK, czyli prawdopodobnie odtwarzanie fragmentu taśmy. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów wie jak zaprogramować takie powtarzanie?

No to Sony TC-K60 jest już w pełni sprawny ! Miałem z nim problem ponieważ okazało się, że dźwięk odtwarzany przez ten magnetofon jest zniekształcony/drżący. Miałem różne koncepcje....że to wina silnika indukcyjnego lub jego stabilizatora obrotów. Albo że to wina układów elektronicznych, ponieważ zniekształcenia te przypominały też efekt przesterowania.

Na szczęście w porę się zorientowałem co jest prawdziwą przyczyną drżącego dźwięku.

Otóż u nasady lewej szpulki znajduje się koło zębate. W prawej jest to samo, ponieważ przewijanie w tym magnetofonie odbywa się za pośrednictwem kół zębatych. Tylko podczas odtwarzania prawa szpulka napędzana jest poprzez kóła cierne. Okazało się że pewien element metalowy dźwigni był zbyt blisko tego koła zębatego i dochodziło do tarcia, a raczej "terkotania" ząbków koła zębatego o ten element. Wystarczyło podłożyć podkładkę gr. 0,5mm pod lewą szpulkę aby odsunąć ją od elementu dźwigni.

Cześć do mnie dotarł w końcu uszkodzony SONY TC-186SD. Objawy są dziwne tzn. po włączeniu funkcji Play nie kręci się prawy talerzyk i nie nawija taśmy, capstan działa. Śmieszniej jest przy przewijaniu, obojętnie czy włączy się przewijanie w lewo czy w prawo to działa prawy talerzyk. Przy włączeniu rew działa to bardzo słabo tzn nie ciągnie taśmy.

Kasjelu jakaś wstępna diagnoza? Chyba go zaraz rozkręcę i zajrzę co tam siedzi.

Dotarł także lotniskowiec Technics M85, jest płaściutki ale strasznie szeroki i tak samo głęboki, kwadrat o boku 45cm :-), niestety z nim mam pecha, bo chyba jest walnięty wzmacniacz w prawym kanale bo dźwięk i nagrany na nim i odtwarzany jest zniekształcony. :-(, jest piękny , całkiem ładnie zachowany , głowica w super stanie, rolka tak samo, przewija jak burza , generalnie czuć w nim precyzję najwyższej półki z tamtych lat, wszystkie przyciski, przełączniki pracują perfect. Uprzedzając, potencjometry i przełącznik rec wewnątrz zakonserwowane i przeczyszczone, bez zmian niestety. Pechuńcio, ale i tak się ciesze z samego wyglądu, jest niesamowity , zwłaszcza wysokość, praktycznie tyle co kaseta. Może kiedyś namówię kogoś aby zajął się elektroniką, ale jest tam tego niesamowita ilość.

Pozdrawiam

Jeszcze raz w sprawie SONY TC-186SD, dziwny jest ten magnetofon :-), jak włączy się play to napędzana jest lewy talerzyk :-). Wszystko działa odwrotnie , :-), nie kumam o co chodzi , mechanizm trzeba będzie rozkręcić , trochę się tego obawiam, ale co tam :-), nic nie stracę, najwyżej będzie tylko eksponat :-), może jest pasek założony jakoś dziwnie, ale próbowałem go na napinaczy puścić dołem i nic , muszę zdjęcia zrobić i zaraz wstawię co i jak to wygląda.

Pozdro

Ja nigdy nie miałem i nie naprawiałem tego modelu, ale ogólne wskazówki dać mogę.

Z resztą Ty już masz pewne doświadczenie, to sam się domyślisz.

Zwróć uwagę na elementy mechanizmu takie jak dźwignie z kółkami ciernymi i same kółka cierne. Taka dźwignia potrafi się zapiec na osi na której pracuje. Jeśli magnetofon nie był używany przez wiele lat, to wysycha smar i blokuje taką dźwignię. Istnieje również możliwość, że ktoś źle założył pasek napędowy. I stąd biorą się takie śmieszne rzeczy jak kręcące się w przeciwną stronę szpulki. Oczywiście może być również potrzeba wymiany pasków. To prosty model więc i jego mechanizm jest pewnie mało skomplikowany. Zwróć uwagę, czy czasem jakaś sprężynka nie spadła.

Ale pamiętając renowację mojego Sony TC 229SD radzę ci sprawdzić ruchomość wszelkich dźwigni na ich osiach.

Cześć do mnie dotarł w końcu uszkodzony SONY TC-186SD. Objawy są dziwne tzn. po włączeniu funkcji Play nie kręci się prawy talerzyk i nie nawija taśmy, capstan działa. Śmieszniej jest przy przewijaniu, obojętnie czy włączy się przewijanie w lewo czy w prawo to działa prawy talerzyk. Przy włączeniu rew działa to bardzo słabo tzn nie ciągnie taśmy.

Kasjelu jakaś wstępna diagnoza? Chyba go zaraz rozkręcę i zajrzę co tam siedzi.

Dotarł także lotniskowiec Technics M85, jest płaściutki ale strasznie szeroki i tak samo głęboki, kwadrat o boku 45cm :-), niestety z nim mam pecha, bo chyba jest walnięty wzmacniacz w prawym kanale bo dźwięk i nagrany na nim i odtwarzany jest zniekształcony. :-(, jest piękny , całkiem ładnie zachowany , głowica w super stanie, rolka tak samo, przewija jak burza , generalnie czuć w nim precyzję najwyższej półki z tamtych lat, wszystkie przyciski, przełączniki pracują perfect. Uprzedzając, potencjometry i przełącznik rec wewnątrz zakonserwowane i przeczyszczone, bez zmian niestety. Pechuńcio, ale i tak się ciesze z samego wyglądu, jest niesamowity , zwłaszcza wysokość, praktycznie tyle co kaseta. Może kiedyś namówię kogoś aby zajął się elektroniką, ale jest tam tego niesamowita ilość.

Pozdrawiam

Jeszcze raz w sprawie SONY TC-186SD, dziwny jest ten magnetofon :-), jak włączy się play to napędzana jest lewy talerzyk :-). Wszystko działa odwrotnie , :-), nie kumam o co chodzi , mechanizm trzeba będzie rozkręcić , trochę się tego obawiam, ale co tam :-), nic nie stracę, najwyżej będzie tylko eksponat :-), może jest pasek założony jakoś dziwnie, ale próbowałem go na napinaczy puścić dołem i nic , muszę zdjęcia zrobić i zaraz wstawię co i jak to wygląda.

Pozdro

Nie rozkręcaj całego mechanizmu ! Magnetofon należy naprawiać metodą jak najmniej inwazyjną. Mogę się założyć, że tam o pierdoły chodzi. Z tymi starymi Soniakami zawsze tak jest.

Co prawda ja nie Kasjel, ale...

Jak mnie pamięć nie myli to SONY TC-186SD naprawiałem rafalowi996, było to dawno.

Jeśli dobrze pamiętam to tam jest taka dźwignia przekazująca napęd czy jakoś.

Generalnie chodzi o to, że ta dźwignia jest nałożona na trzpień i zapieka się na nim.

Pewnie w skutek starego smaru. Trzeba to rozruszać i deck będzie działał.

Dokładniej nie pomogę, bo naprawdę to było dawno i szczegółów nie pamiętam. Objawy były takie jak opisujesz.

Czyli Kasjel miał rację w swych przypuszczeniach.

Edytowane przez Savagee

Kasjelu - Czemu narzekasz na terkotanie, przecież jako dzieciaki wkładaliśmy tekturki miedzy szprychy aby terkotały:-)

Tam także chodziło o dźwięk. Fakt, to nie był magnetofon:-)

Ciężko doradzic Robinsonowi. Jedyna rada: nie kupuj sprzętu z antypodów, tam wszystko stoi na głowie:-)

A poważnie. Nie rozkręcaj napędu. Załączaj i obserwuj co powoduje to dziwne działanie. Wyciągając wnioski eliminuj tylko jedną domniemaną przyczynę i sprawdzaj efekt jej usunięcia abyś mógł powrócic do stanu sprzed jej usunięcia gdyby okazała się błędną.

Cierpliwośc i determinacja, to droga do sukcesu. Pozdrawiam.

Kilka zdjęć Sony TC-K60....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7746-0-80789300-1323375396_thumb.jpg

post-7746-0-39800100-1323375421_thumb.jpg

post-7746-0-27059200-1323375438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z drewnianymi boczkami będzie wyglądał lepiej....

.

Ukryta Zawartość

post-7746-0-15516500-1323378026_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc!

Prawdę mówiąc to bez rozbiórki się nie obejdzie, bo nigdzie nie ma dojścia aby coś sprawdzić. Magnetofon wygląda na serwisowany , naprawiany, jest przesmarowany (zębatki, ślimacznica z lewej strony, elementy dźwigni), smar wygląda na świeży. Załączam zdjęcie, może ktoś coś na temat tego cienkiego paska powie, może ma być jakoś inaczej. Teraz urządzam warsztacik w garażu aby mieć więcej miejsca i narzędzi pod ręką więc chwilowo muszę odpuścić jakieś większę naprawy i rozbieranie na części bo nie mam gdzie tego schować potem aby dzieciaczki się nie dorwały. Za tydzień myślę, że będę się już mógł przyłożyć i do Sony i do innych czekających w kolejce na naprawę lub konserwację.

mechanizmsony186.jpg

Pozdro

może ktoś coś na temat tego cienkiego paska powie, może ma być jakoś inaczej

Ten cienki na kole licznika jest całkiem prawidłowo:-) Nie śmiem wyręczac GM, ale aż się prosisz:-)

Który, na litośc to ten cienki o którym wspominasz?

Ten nad paskiem do napędu koła zamachowego :-). Jest założony na jakimś takim jakby napinaczu , bo to kółko niczego nie napędza (to białe z mosiężnym środkiem).

Ponieważ praktycznie wszystko dziala na odwrót :-), to pierwsze co to szukałem w założonych paskach :-)

Koledzy nie podchodzicie za poważnie do tego wszystkiego :-), więcej luzu :-)!

Savage , dzieki za info, teraz bedę szukał tej dźwigni. Pocieszyłeś mnie, że były podobne objawy, więc dam radę :-).

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

>>MaciejLK, vlado

Dziękuję! Znowu poukładałem sobie trochę wiedzy. Czy sankyo był wytwórcą średniej klasy mechanizmów? Tak mniemam, po oględzinach swojej wersji. Czy firma aktualnie coś robi?

>>Kasjel

Ma coś w sobie ten magnetofon, super, że działa, gratulacje!!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No nie wiem, czy takiej średniej klasy, bo mechanizmy Sankyo stosowane były w magnetofonach uznawanych za "wysokie", np. w wielu Yamahach, w Nakamichi (do uznawanego za dość wysoki CR-4 czy RX-505), w Kenwoodach (także najwyższych KX-1100G/HX, KX-9010, KX-9050), w Onkyo, w tym najwyższych TA-2070, 2900, 2570, także w Akai, Sansui, itd.

Poza tym Sankyo było też producentem całych magnetofonów, np. mam model STD-3000, dwuwałkowy, trzygłowicowy, z końca lat 70-tych. Ale chyba mniej więcej wtedy właśnie Sankyo przestało robić decki. Ale widziałem też magnetofony przenośne, domowe projektory i kamery na film 8mm, itd., z lat 70-tych, marki Sankyo.

Czy teraz firma jeszcze istnieje nie mam pojęcia.

Dziękuję Macieju za wyprostowanie moich danych, jak zawsze profesjonalnie i fachowo!

• Pokaż nowe odpowiedzi