Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś z Was szuka i nie może znaleźć serwisówki do dowolnego sprzętu, to proszę pisać. Wykupiłem w pewnym miejscu kredyty ważne 1tydzień. Jak nie wykorzystam to przepadną.

Witam!

Technics SU-AV55, Technics RS-B58R i Pioneer CT3070R

będę niezmiernie wdzięczny :)

Kasjel

Jeśli ktoś z Was szuka i nie może znaleźć serwisówki do dowolnego sprzętu, to proszę pisać. Wykupiłem w pewnym miejscu kredyty ważne 1tydzień. Jak nie wykorzystam to przepadną.

Może się uda : Ortofon KS-691

Tylko audio dostępne ?

Z góry dziękuję ! :-)

A moze jest serwisowka do wzmacniacza DENON PMA-350SE ? Nigdzie jej nie moge znalezc. Albo do decka Dual C-812 ?

Jak by był przy okazji Technics RS M75 i Yamaha KX800. :)

Byłbym bardzo wdzięczny.

Jak by był przy okazji Technics RS M75 i Yamaha KX800. :)

Byłbym bardzo wdzięczny.

SirJack7 do yamaszki tu masz serwisówkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu manual:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mati73

A moze jest serwisowka do wzmacniacza DENON PMA-350SE ? Nigdzie jej nie moge znalezc. Albo do decka Dual C-812 ?

Serwisowka do C-812:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serwisowka do C-812:

Ukryta Zawartość

Dziękuję :)

Ukryta Zawartość

Wklejam link do tej strony z serwisówkami, gdzie mogę jeszcze coś pobrać. Z wyszukiwarki można korzystać, więc jeśli ktoś coś znajdzie dla siebie to niech pisze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SirJack7 do yamaszki tu masz serwisówkę:

Ukryta Zawartość

a tu manual:

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To może ktoś mi znajdzie jeszcze serwisówkę do Kenwooda KT-1100D , prześlę wirtualne piwo albo nawet w paczce mogę wysłać ;).

http://www.hifiengine.com/manuals/kenwood/kt-1100.shtml

http://www.hifiengine.com/manuals/kenwood/kx-1100g.shtml

GM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GM

KT-1100D to nie to samo co KT-1100. Ja też nie mogę znaleźć serwisówki do tego tunera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KT-1100D to nie to samo co KT-1100. Ja też nie mogę znaleźć serwisówki do tego tunera.

Jest do KT 1100 SD, ale to też co innego. znalazłem tylko ins. obsługi po japońsku do KT 1100 D :-)

Oraz stronkę z jakiegoś japońskiego czasopisma z tym tunerem.

Dokładnie modele KT-1100 bądź KT-1100SD to zupełnie co innego niż KT-1100.

Przeszukałem co mogłem w internecie i nie wiele znalazłem.

To mój model

Ukryta Zawartość

Dzięki za zainteresowanie. Zależy mi na tym klocku, ale bez SM nie dam rady.

Ukryta Zawartość

Fajna stronka z serwisówkami......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, wyciągnąłem z szafy i rozgrzebałem Denona DRM-22. Okazuje się, że po dłuższym nieużywaniu taśma jest b. nierówno przesuwana i wyraźnie to słychać. Wyczyściłem cały tor przesuwu, wałki, rolki, na oko wszystko wygląda dobrze. Pasek też nie jest luźny. Gdzie zacząć szukać przyczyny ? Dodam, że po odsunięciu lewej rolki nic się nie zmienia, po odsunięciu prawej jest troszkę lepiej i słychać więcej wysokich tonów. Rolki wyglądają w miarę dobrze.

Wojtek

Wojtek

Poszukuje posiadaczy magnetofonu SHERWOOD DS-5010 ..

który tak wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... a konkretnie to poszukuje informacji jaka gowica odczytująco-zapisaująca w tym magnetofonie była oryginalnie montowana (chodzi mi o dokładne oznaczenie). Posiadam ten magnetofon i jest strasznie zajechana w nim własnie głowica, tak bardzo ze nie nadaje sie do odtwarzania, a napisy na tej głowicy poprostu sie rozpłyneły prawdopodobnie od czyszczenia srodkami spirytusowymi, bardzo długo go posiadam i juz swój przebieg ma. Tak wiec jesli ktoś z szanownych forumowiczów posiada owy model to bardzo bym prosił o zerkniecie do kieszeni magnetofonu i spisanie oznaczeń z głowicy.

Witam, wyciągnąłem z szafy i rozgrzebałem Denona DRM-22. Okazuje się, że po dłuższym nieużywaniu taśma jest b. nierówno przesuwana i wyraźnie to słychać. Wyczyściłem cały tor przesuwu, wałki, rolki, na oko wszystko wygląda dobrze. Pasek też nie jest luźny. Gdzie zacząć szukać przyczyny ? Dodam, że po odsunięciu lewej rolki nic się nie zmienia, po odsunięciu prawej jest troszkę lepiej i słychać więcej wysokich tonów. Rolki wyglądają w miarę dobrze.

Wojtek

Czesto taki problem w magnetofonach powoduje zestarzała rolka dociskowa, to ta gumowa, poprostu guma sie starzeje, parcieje i nie zawsze to widac na pierwszy rzut oka, najlepiej ją wymontowac aby sprawdzić czy nie ma asymetri lub objawów starzenia i ewentualnie wymienić. Bywa ze i zle ustawiona głowica lub w skarjnym przypadku -skrzywiona , pwoduje zle prowadzenie taśmy, przyczyn moze być wiele najlepiej wszystko po kolei dokładnie sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po sprawdzeniu i przesmarowaniu tulei w których obracają się capstany co nie dało widocznej poprawy zmatowiłem drobnym papierem ściernym prawy wałek dociskowy. Poprawa nastąpiła ale niezadowalająca. Potraktowałem więc pasek napędowy oraz oponkę rolki napędzającej szpulki środkiem do konserwacji gumowych pasków klinowych i to wreszcie pomogło. Teraz magnetofon odtwarza poprawnie, ale chyba muszę się przymierzyć do wymiany paska.

Wojtek

Wojtek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak tylko napomknąłem o zmianie magnetofonu od razu znalazł się "życzliwy" oferujący TEAC'a V 7000 z pilotem za jedyne 1500 PLN;-) Od ponad roku miał czas na JEDEN post z linkiem do facebook'a;-)

Szukaj w sieci serwisówki do TA-2800.

GM

Dzięki. Znalazłem tą serwisówkę do TA-2800 (19 stron pdf). Posiedziałem nad tą serwisówką trochę czasu (zaznaczam, że nie jestem z wykształcenia elektronikiem) i jedyne co znalazłem na temat podświetlenia kieszeni kasety to na ostatniej stronie (TAPE MECHANISM-EXPLODED VIEW - prawny górny róg) narysowana lampka z oznaczeniem "6". Na PC BOARD PARTS LIST nic nie znalazłem. Może, ktoś podpowie jak znaleźć tego czego szukam, bo magnetofon pięknie gra, ale bez podświetlenia kasety to jakby magii troszkę mniej :(

Dla przypomnienia chodzi o Onkyo TA-2570.

Edytowane przez GregoryX

Dzięki. Znalazłem tą serwisówkę do TA-2800 (19 stron pdf). Posiedziałem nad tą serwisówką trochę czasu (zaznaczam, że nie jestem z wykształcenia elektronikiem) i jedyne co znalazłem na temat podświetlenia kieszeni kasety to na ostatniej stronie (TAPE MECHANISM-EXPLODED VIEW - prawny górny róg) narysowana lampka z oznaczeniem "6". Na PC BOARD PARTS LIST nic nie znalazłem. Może, ktoś podpowie jak znaleźć tego czego szukam, bo magnetofon pięknie gra, ale bez podświetlenia kasety to jakby magii troszkę mniej :(

Dla przypomnienia chodzi o Onkyo TA-2570.

Jest to żarówka na 12v, nietypowa bo z długimi izolowanymi doprowadzeniami. Zapewne trudno ją kupić, Można łatwo kupić żarówkę na 12v o podobnych wymiarach bańki, i za pomocą cienkiej izolacji ściągniętej z izolowanego przewodu zrobić sobie "zamiennik". Sam tak robiłem z moim jednym 2570 i z 2500. To typowa przypadłość starszych decków.

Edytowane przez fotek

Ze schematu TA-2800 wynika że żarówka od podświetlania kasety jest podłączona równolegle w obwód zaśilania silnika od capstanów, układu "fotokomórek" od autostopu i dwóch scalaków M54544al. Czyli dobierając żarówke na 12V trzeba zwrócic uwage na jej moc, która nie może być większa niż w tej oryginalnej.

.....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak to już jest. Czasami strach napisać coś pochlebnego o decku który nam chodzi po głowie, bo od razu ceny idą w górę. W tej chwili mam podobny problem- magnetofon który mnie interesuje jest w tej chwili oferowany ok dwukrotnie drożej niż ok rok temu. Sam się trochę do tego przyczyniłem, i już tak więcej nie postąpię :-)

Niedawno dyskutowałem via email z pewnym gościem który za wszelką cenę usiłował mi wmówić że KX 9010 wart jest co najmniej 650 PLN i jego cena jest bardzo dobra. TEAC V 7000 to magnetofon kosztujący 800 USD zatem klasa cenowa Pioneerów z serii 9xx. W dodatku z tego samego roku. Gdyby zatem miał kosztować 500 czy 600 PLN to cena byłaby do przetrawienia ale nie ponad dwukrotnie drożej. KX 9010 kosztował około 500-600 USD. Z tego co pamiętam 1100 HX kosztował 650.

Ze schematu TA-2800 wynika że żarówka od podświetlania kasety jest podłączona równolegle w obwód zaśilania silnika od capstanów, układu "fotokomórek" od autostopu i dwóch scalaków M54544al. Czyli dobierając żarówke na 12V trzeba zwrócic uwage na jej moc, która nie może być większa niż w tej oryginalnej.

Myślę, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) taka będzie w sam raz. Nawet ma przewody - więc nie będzie żadnego problemu z podłączeniem.

Niedawno dyskutowałem via email z pewnym gościem który za wszelką cenę usiłował mi wmówić że KX 9010 wart jest co najmniej 650 PLN i jego cena jest bardzo dobra. TEAC V 7000 to magnetofon kosztujący 800 USD zatem klasa cenowa Pioneerów z serii 9xx. W dodatku z tego samego roku. Gdyby zatem miał kosztować 500 czy 600 PLN to cena byłaby do przetrawienia ale nie ponad dwukrotnie drożej. KX 9010 kosztował około 500-600 USD. Z tego co pamiętam 1100 HX kosztował 650.

Cena katalogowa z czasu produkcji ma sie nijak do obecnych cen na rynku wtórnym. Przykład - deck DUAL C839RC, którego sprzedawano za 875$, a można go dziś kupić nawet za 30zł. Z innej beczki - ceny decków sony z serii ES są o wiele wyższe niż konkurencja w podobnych cenach katalogowych. Cenę po jakiej sprzedają się nasze zabawki kaształtuje KLIENT - jeśli ktoś chce tyle dać, to znaczy że tyle jest to warte. Opieranie się na cenach katalogowych to tylko jedna z przesłanek ale nie decydująca o dzisiejszej wartości.

Ukryta Zawartość

Być może ale sam przyznasz że ceny które podałem są mocno zawyżone a najlepszym potwierdzeniem tego jest fakt że klocki wiszą miesiącami.

Jeśli nikt ich nie kupił - to oczywiste, że cena jest za wysoka.

• Pokaż nowe odpowiedzi