Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ze schematu TA-2800 wynika że żarówka od podświetlania kasety jest podłączona równolegle w obwód zaśilania silnika od capstanów, układu "fotokomórek" od autostopu i dwóch scalaków M54544al. Czyli dobierając żarówke na 12V trzeba zwrócic uwage na jej moc, która nie może być większa niż w tej oryginalnej.

Dzięki za informacje.

Jest to żarówka na 12v, nietypowa bo z długimi izolowanymi doprowadzeniami. Zapewne trudno ją kupić, Można łatwo kupić żarówkę na 12v o podobnych wymiarach bańki, i za pomocą cienkiej izolacji ściągniętej z izolowanego przewodu zrobić sobie "zamiennik". Sam tak robiłem z moim jednym 2570 i z 2500. To typowa przypadłość starszych decków.

Myślę, że

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) taka będzie w sam raz. Nawet ma przewody - więc nie będzie żadnego problemu z podłączeniem.

Wow, wielkie dzięki :-) Jak będziesz w Zielonej Górze masz u mnie niejedno piwko :-)

Kupiłem dzisiaj coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GregoryX

Dzięki za informacje.

Wow, wielkie dzięki :-) Jak będziesz w Zielonej Górze masz u mnie niejedno piwko :-)

Kupiłem dzisiaj coś takiego:

Ukryta Zawartość

Akurat ten typ nie ma aż tak długich doprowadzeń, więc się trochę pomęczysz z podłączeniem. Ale jak pisałem wcześniej - da się.

Ukryta Zawartość

Pewno znacie albo pamiętacie z tamtych lat (jest to dostępne w necie jako część dość dużej całości):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez k.mik

Pewno znacie albo pamiętacie z tamtych lat (jest to dostępne w necie jako część dość dużej całości):

Ukryta Zawartość

Nie mogę pamiętać, bo nie było mnie jeszcze na świecie, czego żałuję ;-)

Ostatnio przywiozłem z punktu zbiórki elektro-śmieci sporo sprzętu, między innymi magnetofon MDS 442 w ładnym stanie. Mam dziwny problem, bo po włączeniu odtwarzania wskaźniki nie reagują, nie ma dźwięku, ale kiedy dotykam przewodów od głowicy, słychać reakcję i wskaźniki zapalają się. Pierwsze co mi przyszło do głowy, to uszkodzona głowica. Wymieniłem na inną i niestety bez zmian... Spotkał się ktoś z czymś takim, lub wie, co może być tego przyczyną?

Pozdrawiam

Jakub

Ukryta Zawartość

Oto mój CT91 "Urushi". Jak go wypakowałem z pudła - zakup na Ebay de - to owinięty w bąbelki poszedł na składzik. Tak się wkur...łem.

Jak zwykle cwaniak mnie przerobił na boczki. Robota okleinowa typu "Kalwaria XX lat rzemiosła amatorskiego".

Na szczęście gra świetnie i zastąpił zdefektowaną Excelię i 990 ES. Oba jednego dnia postanowiły mnie wystawić na próbę cierpliwości.

Przewijanie do przodu mu się nie widzi ale reszta OK.

Foto decka i głowicy.

PionnerCT-91Urushinieztejgruszi.jpg

gowicaCT91.jpg

Głowice kręcone jak nic, na zdjęciu widać trochę nie wyraźnie. Ale nie powinno tam być jakiegoś pomarańczowego lakieru i to tak niechlujnie położonego.

Sprawdź, czy czasem stale nie pracuje generator prądu podkładu i kasowania. Może po prostu taśma się na bieżąco kasuje?

Sprawdziłem, taśma nie jest kasowana.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

tak głowice kręcone jak Savagee pisał , widać nowe laki, ośki bardzo brudne i wałki jak się nie myle do wymiany nie wiem czy czyszczenie pomoże tym wałkom

Ośki czyli wałki. Należy je wyczyścić i dopiero wtedy zastanawiać się, czy ich stan jest właściwy dla właściwego prowadzenia taśmy.

Wałków, razem z kołami zamachowymi, nie wymienia się jeśli:

- stan powierzchni wałków nie grozi uszkadzaniem taśmy,

- jeśli powierzchnia wałków zapewnia prawidłowe prowadzenie taśmy,

- jeśli wałki nie mają luzów poprzecznych, w tym przypadku wymienia się ich łożyska ślizgowe,

- jeśli wałki nie są skrzywione.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

żle napisałem nie wałki tylko Rolki dociskowe raczej do wymiany

dzięki G.Mark

Rolki dociskowe należy dokładnie wyczyścić zgodnie z zasadami sztuki i dopiero wtedy się zastanowić nad ew. wymianą. Myślę, że nie będzie trzeba ich wymieniać.

GM

Jeśli chodzi o rolki dociskowe, to sprawa ta może wyglądać różnie...

Wszyscy wiemy, że stwardniała rolka to kiepska rolka :-) Występuje wówczas efekt przepuszczania taśmy z pomiędzy capstana a rolki. W deckach "dual capstan" wystarczy żeby tylko lewy capstan przepuszczał taśmę, a już powoduje to duże zniekształcenia. Jednak czasem może być tak, że tej samej twardości rolka będzie przepuszczać taśmę w jednym decku, a drugim już nie. A możliwe jest to dlatego, że różna może być siła ciągu prawej szpulki nawijającej. Jeśli sprzęgło będzie ustawione tak, że prawa szpulka będzie ciągła z dużą siłą, to i rolka dociskowa będzie musiała być bardziej miękka. Tak żeby przyczepność gumy była większa. Ale jeśli siła ciągu prawej szpulki nawijającej jest niewielka, to i rolka dociskowa może być nawet trochę stwardniała. I nie spowoduje to żadnych większych zniekształceń w przesuwie taśmy. Wówczas ważne jest tylko aby rolka nie była zdeformowana, zanieczyszczona. A jeśli nawet jest już "beczkowata", to w prosty sposób można wykonać szlif bez konieczności demontażu tej rolki (nie w wszystkich rodzajach magnetofonów).

Poszukuje posiadaczy magnetofonu SHERWOOD DS-5010 ..

który tak wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... a konkretnie to poszukuje informacji jaka gowica odczytująco-zapisaująca w tym magnetofonie była oryginalnie montowana (chodzi mi o dokładne oznaczenie). Posiadam ten magnetofon i jest strasznie zajechana w nim własnie głowica, tak bardzo ze nie nadaje sie do odtwarzania, a napisy na tej głowicy poprostu sie rozpłyneły prawdopodobnie od czyszczenia srodkami spirytusowymi, bardzo długo go posiadam i juz swój przebieg ma. Tak wiec jesli ktoś z szanownych forumowiczów posiada owy model to bardzo bym prosił o zerkniecie do kieszeni magnetofonu i spisanie oznaczeń z głowicy.

Czesto taki problem w magnetofonach powoduje zestarzała rolka dociskowa, to ta gumowa, poprostu guma sie starzeje, parcieje i nie zawsze to widac na pierwszy rzut oka, najlepiej ją wymontowac aby sprawdzić czy nie ma asymetri lub objawów starzenia i ewentualnie wymienić. Bywa ze i zle ustawiona głowica lub w skarjnym przypadku -skrzywiona , pwoduje zle prowadzenie taśmy, przyczyn moze być wiele najlepiej wszystko po kolei dokładnie sprawdzić.

Witam

posiadam tokowy magnetofon bardzo masywnie zbudowany aluminiowy panel choć to dwugłowicówka to bardzo fajnie się prezentuje choć nie miałem jeszcze zbyt wiele czasu aby go przetestować. A teraz konkrety oznaczenia głowic.

odtwarzająco-nagrywająca w kolejności pionowej jak napisano na głowicy:

YEH

4405

LO6J (tutaj nie wiem czy jest o czy 0)

kasująca:

HJ213

260

LO7J (tutaj nie wiem czy jest o czy 0)

Potrzebuję porady dla Denona DRM 740.

Odtwarza bardzo ładnie ale jak coś mu odbije to czas odtwarzania trwa 6 sekund i w tym czasie brak jakiegokolwiek dźwięku i nie reaguje na przycisk stopu po tym czasie następuje samoczynnie stop i tak można go w kólko załączać i nic zero reakcji na wyświetlaczu w postaci słupków i zero dźwięku. Paski są wymienione czy może to być fotodioda a może coś gorszego nie do naprawienia. Ruszałem wszystkimi kabelkami, tranzystorami ale nie wykazywał zimnego lutu. Jakieś sugestie czy jest do odratowania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ci niewiele pomogę, ale sprawdź wszystkie czujniki jakie tam są w kieszeni. Czyli czujnik obecności kasety i te od rodzajów taśmy. Te które znajdziesz przedmuchaj i spryskaj kontaktem.

Witam.

Niedawno wymieniałem w TA 2570 silnik napędzający kapstany.Dzisiaj zauważyłem dziwne zachowanie decka przy przewijaniu taśmy.Przewija niewiarygodnie szybko i do tego nierówno.Raz szybciej a raz wolniej.Najgorsze że czuć z wnętrza kieszeni zapach swądu jakby smażyły się przewody.

Wydaje mi się że silnik odpowiedzialny za przewijanie kończy swój żywot.

Czy jest do kupienia silnik zastępczy?

Egzemplarz jest w znakomitym stanie wizualnym i wart zachodu.

Pozdr.

Witam.

Niedawno wymieniałem w TA 2570 silnik napędzający kapstany.Dzisiaj zauważyłem dziwne zachowanie decka przy przewijaniu taśmy.Przewija niewiarygodnie szybko i do tego nierówno.Raz szybciej a raz wolniej.Najgorsze że czuć z wnętrza kieszeni zapach swądu jakby smażyły się przewody.

Wydaje mi się że silnik odpowiedzialny za przewijanie kończy swój żywot.

Czy jest do kupienia silnik zastępczy?

Egzemplarz jest w znakomitym stanie wizualnym i wart zachodu.

Pozdr.

Te silniczki są niestety bardzo awaryjne. Ale są to przecież zwykłe silniki bez stabilizatora obrotów, więc coś tam chyba można dopasować. Oryginalne może jeszcze są w "north.pl" ale w cenie ok. 130zł.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki.

Czy w tej samej firmie można kupić go w której kupowałem silnik do kapstanów?

Niewykluczone, być może, nie, a może tak. Wszyscy bowiem wiedzą doskonale i obudzeni w środku nocy, w jakiej firmie kupowałeś silnik do "kapstanów", które nie istnieją.

Jaka jakość pytania, taka jakość odpowiedzi.

GM

Niewykluczone, być może, nie, a może tak. Wszyscy bowiem wiedzą doskonale i obudzeni w środku nocy, w jakiej firmie kupowałeś silnik do "kapstanów", które nie istnieją.

Jaka jakość pytania, taka jakość odpowiedzi.

GM

Słusznie.

Źle sformułowane pytanie i taka odpowiedź.

Aż się zawstydziłem.Ale już poszło i nie można było cofnąć.

Może przedwcześnie poruszałem problem bo teraz przypomniałem sobie że swego czasu ten silnik spryskałem Kontaktem PR i stąd ten zapach.Czas pokaże jak jest naprawdę.

Jest szansa że ten silnik sie jeszcze wyrobi i będzia działał. Tak sobie myslę, że skoro spryskałeś komutator kontaktem PR, który jest b. delikatny w działaniu, to mogło się tak zdarzyć że zadziałał częściowo i stąd takie zachowanie silnika. Proponuję użyć kontakt U, albo jeszcze lepiej- S a potem spłukać U.

ps. Tego grzebanego CT-91 raczej bym nie chciał- nędznie to wygląda, no chyba że był bardzo bardzo bardzo tani.

Dzięki.

Na razie wnikliwie go obserwuję.

W rezerwie mam drugi egzemplarz który poddam podobnej próbie na tej samej taśmie czy będą podobne objawy.Też był spryskany Kontaktem PR.

Rzadko je uruchamiam bo nie sposób wszystkich słuchać naraz kiedy ma się ich ponad stan.

W denonie DRM 740 jednak ślizgał się pasek od napinania taśmy i nie załączał elektroniki podczas gdy reszta działała, ciekawy patent. Cóż człowiek ciągle się uczy.

Witam

posiadam tokowy magnetofon bardzo masywnie zbudowany aluminiowy panel choć to dwugłowicówka to bardzo fajnie się prezentuje choć nie miałem jeszcze zbyt wiele czasu aby go przetestować. A teraz konkrety oznaczenia głowic.

odtwarzająco-nagrywająca w kolejności pionowej jak napisano na głowicy:

YEH

4405

LO6J (tutaj nie wiem czy jest o czy 0)

kasująca:

HJ213

260

LO7J (tutaj nie wiem czy jest o czy 0)

Właśnie o takie info mi chodziło. Bardzo mi pomogły te informacje, bo okazuje sie ze wymieniałem juz głowice bo ją znalazłem w szufladzie z takimi oznaczeniami jak podałeś, co musiało być bardzo dawno skoro niepamietam tej wymiany, widocznie wsadziłem gorszą bo sie zdarła juz tak ze koleiny w niej juz taśme w kasecie uszkadzało. Wielkie dzieki martingo ! Dodam ze ten magnetofon w srodku ma wszystkie kondesatorki firmy shamwa (przynajmniej mój egzemplaż miał je oryginalnie)- połowa z nich po tylu latach nie trzyma pojemnosci (mierzyłem miernikiem).Ja dosłownie wszystkie elektrolity wymieniłem na elny re2 i nippony z seri smg i sme które miałem z odzysku , z wylutu. Magnetofon ten gra nie do poznania - zupełnie inna jakośc dziweku ! machanike tez ostatnio z nudów przeczysciłem i przesmarowalem bo zbyt głosno juz działa. Ja ten magnetofon sherwoda mam kupe lat i ciągle go uzytkuje i ciągle gra ...

Bardzo się cieszę że mogłem pomóc. Poszukuję panelu przedniego do ONKYO TA- 2800 ponieważ mój nieciekawie wygląda i chyba go raczej już nie dam rady odnowić bo ktoś go potraktował jakby lakierem bezbarwnym i widać gdzieniegdzie kropki i zacieki, a może grał kiedyś u jakiegoś lakiernika.

Bardzo się cieszę że mogłem pomóc. Poszukuję panelu przedniego do ONKYO TA- 2800 ponieważ mój nieciekawie wygląda i chyba go raczej już nie dam rady odnowić bo ktoś go potraktował jakby lakierem bezbarwnym i widać gdzieniegdzie kropki i zacieki, a może grał kiedyś u jakiegoś lakiernika.

To chyba raczej będziesz musiał postarać się o panel do TA 2570. One są w końcu takie same.

Ja przypomnę, że mam panel przedni do Aiwy AD-M700 w bdb. stanie. Jak ktoś potrzebuje, to niech pisze

To chyba raczej będziesz musiał postarać się o panel do TA 2570. One są w końcu takie same.

Ja przypomnę, że mam panel przedni do Aiwy AD-M700 w bdb. stanie. Jak ktoś potrzebuje, to niech pisze

Tak myślałem, że panel przedni od TA 2570 też będzie pasował do TA 2800, jeśli ktoś będzie miał na zbyciu owe panele to jestem chetny.

WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH, niech zamiast jajek zajączek wam przyniesie ciekawe magnetofony.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam prośbę do posiadaczy Akai GX-65 lub 65MkII, z fabrycznymi ustawieniami toru odczytu.

Potrzebuję zdjęcia, możliwie dużego, pokazującego położenie potencjometrów nastawnych VR201 i VR202 lewego i prawego kanału.

Pozdrawiam.

GM

Dobry wieczór wszystkim uczestnikom tego świetnego wątku. Przyznam, że zszokowała mnie jego popularność i liczba wpisów. Wprawdzie przeczytałem ledwie kilkadziesiąt z blisko tysiąca stron ale i tak fakt ten sprawił, że z wielkim zawstydzeniem pobiegłem wydostać z czeluści piwnicy worek kaset, których, na szczęście, z sentymentu dla epoki analogowej, nie wyrzuciłem. Niestety ów sentyment nie uratował kilka lat wcześniej magnetofonu Technicsa (nie pamiętam modelu), który kaprysił, wyłączał się kiedy chciał, to zwalniał, to przyspieszał itp. Nie jestem wprawdzie Adamem Słodowym ale gdybym wówczas trafił na tę stronę... Mówi się trudno. W każdym razie kasety wróciły z wygnania i teraz chcę im znaleźć godnego grajka. Jak wspomniałem wątek śledzę z ciekawością i podziwem dla waszej pasji, wiedzy i umiejętności. Na podstawie tych kilkudziesięciu przeczytanych stron mam kilku potencjalnych kandydatów do kupna ale wasze wpisy niestety poważnie mnie zaniepokoiły w temacie kupowania używanego sprzętu z popularnych portali aukcyjnych. Pisaliście, że jeden sprzedawca to znany naciągacz, drugi obiecuje gwarancję rozruchową, której nie respektuje, jeszcze inny retuszuje zdjęcia albo sprzedaje co innego niż na zdjęciach pokazuje. To wszystko w perspektywie zakupów nie napawa optymizmem. W związku z powyższym, przydługim, wstępem chciałbym was, koledzy spytać czy któryś z was nie zechciałby mi sprzedać czegoś ze swoich nierzadko pokaźnych zbiorów. Pozwalam sobie zwrócić się z tym bezpośrednio do was ponieważ kupno sprzętu miałoby w tej sytuacji i w stosunku do oferty aukcyjnej kilka niewątpliwych atutów:<br />

- sprzęt pochodziłby od pasjonata więc nie byłoby mowy o złomie, którym można sobie co najwyżej podeprzeć biurko<br />

- byłby w pozytywnym znaczeniu "grzebany" - czyli działający, dobrze grający, sprawdzony, zakonserwowany itp.<br />

- miałby cenę proporcjonalną do wartości użytkowej, z czym jak wiadomo na aukcjach jest raczej odwrotnie<br />

- sprzedający pozbywałby się sprzętu żeby ten dalej dobrze służył a nie żeby naciągnąć analogowego idiotę i zniknąć<br />

Krótko mówiąc chciałbym mieć pewność, że zostanę potraktowany uczciwie. Wiedzę techniczną i umiłowanie majsterkowania posiadam w stopniu symbolicznym więc malownicze i entuzjastyczne opisy z all niewiele mi mówią. Obiecuję, że jak już się wciągnę w temat, to się poduczę a jak sprzęt będzie zacny to i pomajsterkować w razie potrzeby, z waszą pomocą dam radę :)<br />

Wśród chwalonych przez was modeli były np. Sony 555, 850, 700 z rodziny ES, Pioneery 91, 959 czy 737, jakiś Onkyo 2570, Akai 75, 95, i jeszcze parę innych - wybór jest jak widzę spory. Jeżeli więc ktoś z was chciałby się jakiegoś dobrego grajka pozbyć to proszę o propozycje, jestem zainteresowany.<br />

Oczywiście wszystkiego dobrego na święta.

Zdrowych, radosnych świąt Wielkiej Nocy, suto

zastawionych stołów, dużo wody w poniedziałek,

bogatego zająca i jak najmilszych spotkań w gronie

przyjaciół i rodziny życzy Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi