Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja posiadam tylko serwisówkę do KX-800, a Pioneera tylko 737 i 737-S.

Yamaha KX-800 jest magnetofonem jednowałkowym a KX-1200 dwuwałkowym

oraz dodatkowo posiada DBX, i mimo że na pierwszy rzut oka są bardzo

podobne, mogą w środku mieć całkowicie inną elektronikę.

Mimo tego jeżeli miało by to coś pomóc chętnie udostępnię te serwisówki.

Dziękuję za odzew. Bliższy KX-1200 jest K-1020, do którego serwisówkę mam i na jej podstawie ustawiałem magnetoforn. Kalibracja taśm nie działała poprawnie (szczególnie na BASF nagrywał wręcz tragicznie), pisałem o tym problemie gdzieś w tym wątku, nawet ktoś mi obiecywał taśmę z nagranymi sygnałami na wzorcowo ustawionym K-1020, ale niestety "ucichło", tzn. nie doczekałem się a i nie chciałem być nachalny. Jakoś udało mi się podregulować tak, że radzi sobie z kalibracja niemal wszystkich taśm bez większego problemu, a i na słuch od biedy można biasem podregulować.

Co do RS-B705 to może ktoś uczynny poda chociaż z jakim poziomem nagrywać taśmy Fe, Cr i Metal?

Magnetofon uzyskuje pełne pasmo przy nagrywaniu z poziomem -20dB. Niestety wiąże się to ze wzrostem szumów. Trzeba sobie samemu ustawić "na słuch". Ja z reguły nagrywam z poziomem ok. -5dB.

Oczywiście są też zwolennicy nagrywania na granicy przesteru. Jak kto chce :-)

>Co do RS-B705 to może ktoś uczynny poda chociaż z jakim poziomem nagrywać taśmy Fe, Cr i Metal?

Tak mówi instrukcja do705

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21204-0-83367700-1334399530_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mati73

Nie znalazłem żadnej instrukcji serwisowej do RS-B705, ale na jeszcze jednej stronie chcę sprawdzić, aktualnie nie chodzi.... :(

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Magnetofon uzyskuje pełne pasmo przy nagrywaniu z poziomem -20dB. Niestety wiąże się to ze wzrostem szumów. Trzeba sobie samemu ustawić "na słuch". Ja z reguły nagrywam z poziomem ok. -5dB.

Oczywiście są też zwolennicy nagrywania na granicy przesteru. Jak kto chce :-)

Uważam, że można spokojnie wysterowywać do 0db - zniekształcenia nie powinny być wysokie, Ja osobiście kieruję się wskaźnikiem MOL taśmy i do takiej wartości wysterowuję. W końcu po coś producenci ulepszali taśmy.

Wysokie wartości wysterowania zalecane w instrukcji wynikają z tego, że B705 ma wskaźniki skalowane wg "zera Philipsa" (zera VU), podczas gdy parametry taśm podawane są najczęściej względem "zera IEC", które jest mniej więcej o 4 dB "wyższe". Więc zalecane +5 dB dla taśm I/II to wg IEC ok. +1dB, a +9 db dla Metalu to ok. +4-5 dB wg IEC. Teoretycznie więc na wysokowysterowywalnej taśmie typu I, takiej jak np. Maxell XLI-S czy TDK AR-X można próbować wysterowywać nawet wyżej niż te zalecane +5 dB. Ale ze zwykłymi taśmami takimi jak Sony HF czy TDK D nie próbowałbym więcej niż to, co zaleca Technics. Ich MOL @315Hz wynosi +3,5 dB wg IEC, czyli jakieś +7 wg "zera Philipsa", czyli niewiele więcej niż to co zaleca Technics: +5 dB będzie tuż poniżej granicy przesterowania (dla tonów nisko-średnich).

Uważam, że można spokojnie wysterowywać do 0db - zniekształcenia nie powinny być wysokie, Ja osobiście kieruję się wskaźnikiem MOL taśmy i do takiej wartości wysterowuję. W końcu po coś producenci ulepszali taśmy.

Pewnie że można. Ja po prostu przyzwyczaiłem się do takiego nagrywania. Czy tak jest lepiej czy gorzej - kwestia gustu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tyle że RS-B 965 dawno temu też miałem. To jest inna filozofia jak 905. Ale jeśli zechcesz napisać chętnie poczytam jak wypadają oba w konfrontacji ze sobą.

W sumie to niepotrzebnie się odzywałem. Dla mnie magnetofony różnią się przede wszystkim ilością wprowadzanych przez siebie zniekształceń. W dobrych modelach te zniekształcenia z reguły są przyjemne w odbiorze i dlatego podoba nam się jak grają. Żaden deck nie ulepszy dźwięku źródła, jedynie może go zmienić.

TC-K700 moim zdaniem wprowadza sporo "od siebie", ale robi to tak, że jest to jeden z moich ulubionych decków. Natomiast wysokie modele Technicsa z końcowych lat ( w tym 965) dość wiernie oddają nagrywany materiał. Dlatego chyba panuje opinia, że są "bezduszne, cyfrowe". Jednym to odpowiada, innym nie. Ja generalnie chyba wolę jak deck sporo "zniekształca". Bo po co robić prawie identyczną kopię?

Witam! A to mój ostatni nabytek. Chyba zostanie dla mnie i wyprze decka

Fishera. Mam niestety miejsce tylko na jeden magnetofon. Paski właśnie wymieniłem i muszę jeszcze klej po naklejkach wyczyścić.

Miłej niedzieli i do usłyszenia adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adam2948

prosze test decków sony i technics

Ukryta Zawartość

post-3492-0-12843000-1334497486_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! A to mój ostatni nabytek. Chyba zostanie dla mnie i wyprze decka

Fishera. Mam niestety miejsce tylko na jeden magnetofon. Paski właśnie wymieniłem i muszę jeszcze klej po naklejkach wyczyścić.

Miłej niedzieli i do usłyszenia adam2948.

Fajny ! Klej po naklejkach wyczyść naftą. To sprawdzony sposób i nieszkodliwy dla napisów itp.

Niczego nie sprzedawaj. Miejsce zawsze można wkombinować, a nawet trzeba ! :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy Akai GX-65MkII posiada podświetlenie kasety? Powszechnie uważa się, że nie.

Seria zdjęć poniżej udowadnia, że każdy egzemplarz tego magnetofonu, takie podświetlenie może posiadać. Miejsca pomiędzy maskownicą, a mechanizmem jest wystarczająco dużo, aby umieścić w otworze wyrżniętym z maskownicy, oświetlacz będący diodą LED z "ekranem". Takie diody były stosowane np. w CT-737, CT-A7X, GX-95, KX-880D i paru setkach innych magnetofonów. W polskim MDS-502 również.

Otwór pod oświetlacz ma wymiary 20x6,5mm. Czynności traserskie należy wykonać po tylnej stronie maskownicy.

Oświetlacz zasilany jest poprzez rezystor 510om/1W z napięcia dostępnego na rezystorze R506.

Stan wyjściowy:

post-3254-0-01541300-1334508550_thumb.jpg

Dioda LED:

post-3254-0-25488800-1334508558_thumb.jpg

Otwór wycięty ma maskownicy:

post-3254-0-95098600-1334508582_thumb.jpg

Dioda LED zamontowana w maskownicy:

post-3254-0-65016800-1334508648_thumb.jpg

post-3254-0-61333400-1334508609_thumb.jpg

Efekt końcowy:

post-3254-0-33915600-1334508628_thumb.jpg

Jedno popołudnie i nasza 65-tka wygląda jak "trup", a my nie musimy używać latarki, żeby zobaczyć ile taśmy jeszcze zostało na lewej szpulce.

GM

Witam,

Koledzy ma może ktoś skany testu Technicsa RS-B905, był testowany w czasopismach:

Audio 8/87 - Spitrzenklasse (4 uszka)

Stereo 10/87 - Angehende spitzenklasse, Sher gut (1 gwiazdka)

HifiVision 3/88 - Oberklasse 1. Platz

Stereo Review 12/87

High fidelty tape special 1988

(okładki tych numerów pism na fotkach znalezione w necie)

pozdrawiam Mati73

Ukryta Zawartość

post-21204-0-90757700-1334509215_thumb.jpg

post-21204-0-30457700-1334509227_thumb.jpg

post-21204-0-53814500-1334509237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Dziękuję Kasjel, ale z miejsem to ciężko. Co do podświetlenia w Akai to też sprzedałem z oczkiem. Poprostu lepiej wygląda.

Pozdrawiam adam2948.

Edytowane przez adam2948

discomaniac71, co się stało z TC-K 700 ES ? Jakieś poważne uszkodzenie ?

W.

Chyba zestresowany magnetofon Sony wystraszył sie przeprowadzki do nowego właściciela i zaprotestował odmawiając dalszej pracy -)).

A też chciałem zalicytować...Mój TCK-750ES chciał mieć młodszego brata obok siebie.

Czy ten sprzęt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest wart ceny?

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba zestresowany magnetofon Sony wystraszył sie przeprowadzki do nowego właściciela i zaprotestował odmawiając dalszej pracy -)).

A też chciałem zalicytować...Mój TCK-750ES chciał mieć młodszego brata obok siebie.

Nie do końca młodszego;-) Raczej starszego o dwie generacje, w hierarchii wyższego o dwa oczka i droższego o 250 USD;-)

Fliwoja już przeprosiłem. Nie jestem do końca zdecydowany na sprzedaż. Zamieniłbym go chętnie na coś innego ale nie mam pewności czy ten deck będzie lepszy a przede wszystkim w jakim będzie stanie. Mój egzemplarz nie widział ani Allegro ani Ebaya. Został kupiony w Niemczech od pierwszego właściciela.

Witam

Chciałbym porady od posiadaczy magnetofonów 2 głowicowych z zamotowanym ALPS-EM jaką maxymalną chęstotliwość potrafi ta głowia odtworzyć i nagrać .Czy jakiś użytkownik robił testy częstotliwościowe ?

Pytam gdyż nagrywam na 3 głowicowcach lecz słucham nacodzień Nakamichi BX-150E 2 głowicowego a oryginalna głowica miała rowek 0,5 mm tak była zjechana.Zakup Alpsa to nie problem lecz czy ma sens gdyż Nakamichi ma dość wysokie wymagania i głowica ma być do 21k Hz pasmo na metalu.

Pozdrawiam XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

A czy masz w ogóle jakąś inną głowicę do wyboru? Bo jeśli masz wybór pomiędzy Alpsem a niczym, to chyba nie ma to już większego znaczenia, jakie ten Alps ma osiągi. Jeśli oryginalna głowica jest tak bardzo zjechana, to pewnie lepsza będzie dowolna nowa.

[...] Miejsca pomiędzy maskownicą, a mechanizmem jest wystarczająco dużo, aby umieścić w otworze wyrżniętym z maskownicy, oświetlacz będący diodą LED z "ekranem". [...]Otwór pod oświetlacz ma wymiary 20x6,5mm.[...]

G.Mark - jakimi narzędziami i w jaki sposób wyciąłeś otwór w maskownicy?

Wygląda to bardzo profesjonalnie, rzekłbym "fabrycznie" i interesuje mnie jak można osiągnąć taki efekt w warunkach domowych.

Pozdrawiam,

Maciek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark - jakimi narzędziami i w jaki sposób wyciąłeś otwór w maskownicy?

...

- rysik traserski,

- linijka,

- wiertarka + wiertło Fi 2,

- imadło stołowe,

- zestaw pilników typu "iglak".

GM

A czy masz w ogóle jakąś inną głowicę do wyboru? Bo jeśli masz wybór pomiędzy Alpsem a niczym, to chyba nie ma to już większego znaczenia, jakie ten Alps ma osiągi. Jeśli oryginalna głowica jest tak bardzo zjechana, to pewnie lepsza będzie dowolna nowa.

Witam

Mam 2 głowice Sony MX lecz są niskiej jakości (czoło pod powiekszeniem nie wygląda poprawnie,jakby to były odpady produkcyjne z fabryki głowic.) Pamietam iż te Sony nie są trwałe .Zależy mi na głowicy trwałej ponieważ w mojej kolekcji kaset jest wiele kaset typ 4 Metal i typ 2 Chrom.Mało mam żelazówek a metale i chromy sa bardzo dobrze nagrane i chciałbym miec dobry odsłuch .Oczywiście nak BX-150E to nie tandberg 3014A detalicznością i przestrzenią nie może sie szczycić lecz na słuchanie rekreacyjne wystarczy.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• Pokaż nowe odpowiedzi