Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie przypomina raczej Technicsa RS 678US.

Nie lubię decków z wystającym mocno po bokach panelem przednim i rackami. Tak ża ja Waszych zachwytów nie podzielę.

Najchętniej obciął bym na równo ten panel i dołożył drewniane boczki :-)

Pikny ten Carver!!!!

Kasjel, ja też bym chyba tak zrobił, bo mam na tym punkcie małego fioła, ale najbardziej podobają mi się wskaźniki wychyłowe. Kiedyś tak sobie, ale ostatnio, hmmmmm :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Co do wskaźników wychyłowych, to też mam swoje konkretne upodobania :-) Otóż nie lubię, gdy są to dwa całkowicie osobne wskaźniki w dwóch osobnych otworach panela przedniego np. Sharp RT 1155. Najpiękniejszym rozwiązaniem jest jedna podłużna szybka jak np. w Akai GXC 750D. Poza tym nie podobają mi się te wskaźniki, gdy są zbyt kolorowe i gdy wartości VU/dB są na bardzo ostrym łuku. Nie specjalnie toleruję wskaźniki wychyłowe odwrócone jak w Sony TC 399

W tym decku Carver wskaźniki VU przypominają mi voltomierze w starych stabilizatorach, które kiedyś się używało gdy ktoś mieszkał blisko transformatora i miał telewizor lampowy :-) Wiem że marudzę i wymyślam, ale taki mam po prostu gust.....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie gdyby ktoś był zainteresowany wymianą na zasadzie bezgotówkowej lub podobnej (drobna kwota) to chętnie wymienię TC-K 700 ES. Info na PW. Spośród moich byłych decków najchętniej powrócę do KX 9010.

Nie oddawaj/sprzedawaj 700ES!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Magnetowid sony slv-835 ostatnio udało mi się go zdobyć za śmieszne pieniądze. Bardzo dobrze radzi sobie z dźwiękiem i oczywiście analogowy. Choć to nie magnetofon ale również taśmociąg. Panowie jeśli macie doświadczenie z tego typu sprzętem to na co mam zwracać uwagę aby jeszcze trochę pochodził bo dźwięk ma jak dla mnie wyśmienity i praktycznie zero szumów. Pozwoliłem sobie podać link do zdjęć choć nie są one moją własnością ale ten sprzęcik naprawdę ładnie się prezentuje i ma boczki tylko plastikowe ale myślę aby mu dorobić drewniane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Magnetowid sony slv-835 ostatnio udało mi się go zdobyć za śmieszne pieniądze. Bardzo dobrze radzi sobie z dźwiękiem i oczywiście analogowy. Choć to nie magnetofon ale również taśmociąg. Panowie jeśli macie doświadczenie z tego typu sprzętem to na co mam zwracać uwagę aby jeszcze trochę pochodził bo dźwięk ma jak dla mnie wyśmienity i praktycznie zero szumów. Pozwoliłem sobie podać link do zdjęć choć nie są one moją własnością ale ten sprzęcik naprawdę ładnie się prezentuje i ma boczki tylko plastikowe ale myślę aby mu dorobić drewniane.

Ukryta Zawartość

Jeżeli jeszcze nie czytałeś to polecam:

Ukryta Zawartość

Znajdziesz tam wiele cennych wskazówek na temat sprzętu i taśm. Sporo czytania ale warto.

Pozdrawiam

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

KENWOOD KX-9010 to rewelacyjny deck bardzo dobrze działa autokalibracja ATCS wysokie tony bardzo czytelne i nie kłujące w uszy

discomaniac71 zazwyczaj unikałeś decków bez ręcznej kalibracji BIAS, LEVEL co się stało ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

KENWOOD KX-9010 to rewelacyjny deck bardzo dobrze działa autokalibracja ATCS wysokie tony bardzo czytelne i nie kłujące w uszy

discomaniac71 zazwyczaj unikałeś decków bez ręcznej kalibracji BIAS, LEVEL co się stało ?

Miałem KX 9010 i doceniam go dopiero po fakcie. Ma swoje wady ale jest naprawdę dobry.

Witam.

Panowie, chciałbym zabezpieczyć przyszłość mojemu deckowi TC-K990ES i mam pytanie. Czy jest szansa na dostanie gdzieś oryginalnej głowicy do niego ew. jakiegoś wysokiej klasy zamiennika? Cena nie gra roli. Zestawy typu rolki + paski spokojnie można kupić na niemieckim Ebay ale z głowicami jest już problem.

Z góry dzięki za sugestie.

Pozdr.

Witam, musisz upolować ten model zepsuty lub model niżej, czyli K890ES - inaczej się nie da. Ja tak zrobiłem z 730ES kupując 700ES (mechanizm i głowica takie same). Z 990ES i z 890ES jest taka samo....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam, musisz upolować ten model zepsuty lub model niżej, czyli K890ES - inaczej się nie da. Ja tak zrobiłem z 730ES kupując 700ES (mechanizm i głowica takie same). Z 990ES i z 890ES jest taka samo....

Głowice w 700 i 730 ES są zdaje się inne.

Z tego co oglądałem to są identyczne i taki sam jest napęd. Chyba, że były dwie odmiany 730ES, ale nic mi o tym nie wiadomo..... Mogą się różnić parametrami, ale zrobiłem swego czasu test, ponieważ musiałem sprawdzić samą mechanikę, więc wstawiłem od 700ES do 730ES i po drobnych regulacjach odtwarzał i nagrywał prawie identycznie. Różnice pewnie polegały na wszelkich gumowych elementach, które były bardziej zużyte w mechaniźmie od 700ES. Biorę też pod uwagę zużycie elementów mechanicznych. Ale i tak, te różnice były niewielkie.... Może być też tak, że głowice różnią się jakimś parametrem, który w ogólnym rozrachunku daje niewielką zmianę ostatecznego brzmienia....

Disco, jeśli masz inne dane na ten temat, to podaj. Bo sam jestem ciekaw!

Wyższe pasmo ma faktycznie, ale wydaje mi się, że może być to przyczyna np. zastosowania lepszych elementów np we wzmacniaczu zapisu/odczytu. Jak mówiłem wcześniej, po tym teście, bez oporu można zaszczepić mechanikę od jednego do drugiego. Różnica w budowie fizycznej pomiędzy trzema modelami z serii jest następująca:

TC-K700ES (w Japan TC-K333ESX) - wersja podstawowa, z manualną regulacją Rec Level i Bias, bez drewnianych boczków

TC-K730ES (w Japan TC-K333ESR) - wersja podstawowa plus drewniane boczki plus zdalne sterowanie, kalibracja tak jak w modelu podstawowym

Modele dostępne tylko na rynek japoński:

TC-K555ESX - wersja podstawowa plus pełna kalibracja plus zdalne sterowanie

TC-K555ESR - wersja podstawowa plus pełna kalibracja plus zdalne sterowanie plus drewniane boczki

Wersje Japońskie miały chyba jeszcze miedziany stelaż, ale niestety nie wiem, czy tylko najwyższy model.

Wszystkie dodatki to pewnie typowe moduły (mowa o elementach elektronicznych), więc jakoś nie chce mi się wierzyć, że pakowali inną głowicę. Niestety, nie mam nawet jak sprawdzić swojej teorii :)

PS: Disco, a nie chcesz zatrzymać jednak 700ES i dokupić Kenwooda? :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wyższe pasmo ma faktycznie, ale wydaje mi się, że może być to przyczyna np. zastosowania lepszych elementów np we wzmacniaczu zapisu/odczytu. Jak mówiłem wcześniej, po tym teście, bez oporu można zaszczepić mechanikę od jednego do drugiego. Różnica w budowie fizycznej pomiędzy trzema modelami z serii jest następująca:

....

Myślę, że wątpliwości mogą zostać rozwiane poprzez porównanie oznaczeń, symboli i numerów katalogowych głowic, które są zazwyczaj podawane w instrukcjach serwisowych.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przepraszam za post pod postem...

Poszperałem trochę w sieci i oto wyniki:

Model magnetofonu - numer części (głowicy REC/PB) w katalogu części firmy Sony - numer referencyjny.

TC-K990ES - 1-543-684-21 - HRP501

TC-K890ES - 1-543-684-21 - 148

TC-K909ES - 1-543-684-21 - HRP501

TC-K808ES - 1-543-742-11 - HRP501

Numery referencyjne nie są istotne, bo są to numery głowicy na rysunkach złożeniowych mechanizmów.

GM

Przepraszam za post pod postem...

Poszperałem trochę w sieci i oto wyniki:

Model magnetofonu - numer części (głowicy REC/PB) w katalogu części firmy Sony - numer referencyjny.

TC-K990ES - 1-543-684-21 - HRP501

TC-K890ES - 1-543-684-21 - 148

TC-K909ES - 1-543-684-21 - HRP501

TC-K808ES - 1-543-742-11 - HRP501

Numery referencyjne nie są istotne, bo są to numery głowicy na rysunkach złożeniowych mechanizmów.

GM

Znalazłeś serwisówkę TC-K700ES ?

W.

Wojtek

Ja znalazłem, podaj maila :)

Nie znalazłem niestety do K730ES serwisówki :( - jeszcze :)

Edytowane przez neomammut

Gość G.Mark

(Konto usunięte)
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam.

Ma może ktoś z Was instrukcję obsługi i serwisową do TC-K990ES? Proszę o info na PW.

Z góry dzięki.

Proszę uprzejmie

http://tinyurl.com/d2zzxor

http://elektrotanya.com/sony_tc-k333esa,k990es.pdf/download.html

Bardzo przepraszam, że nie na PW.

GM

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Do 2 w nocy siedziałem wczoraj nad TC-K 700 ES. Czyściłem, demagnetyzowałem głowice, sprawdzałem ustawienia. Oferta zamiany nie jest już aktualna. Magnetofon gra jeszcze lepiej jak grał wcześniej. Rzadko mam łzy w oczach... Przepraszam.

Właśnie nagrywam TDK AD-X. Otwarte okno, z głośników sączy się muzyka. Nikt nawet nie przypuszcza że gra oldschool'owy magnetofon kasetowy.

Do 2 w nocy siedziałem wczoraj nad TC-K 700 ES. Czyściłem, demagnetyzowałem głowice, sprawdzałem ustawienia. Oferta zamiany nie jest już aktualna. Magnetofon gra jeszcze lepiej jak grał wcześniej. Rzadko mam łzy w oczach... Przepraszam.

Właśnie nagrywam TDK AD-X. Otwarte okno, z głośników sączy się muzyka. Nikt nawet nie przypuszcza że gra oldschool'owy magnetofon kasetowy.

Ja też siebie i kilka osób nie raz zadziwiłem jakością i analogowością odtwarzania magnetofonu ;)

TC-K700ES

Ukryta Zawartość

TC-K730ES

Ukryta Zawartość

GM

Instrukcja do 700ES jest tutaj:

Ukryta Zawartość

podałeś błędnie skrót,ten twój jest tylko do biuletynu serwisowego tej instrukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Disco te łzy to chyba z przemęczenia:) mam tak czasem jak nagrywam do późna w nocy, swoją drogą testuję właśnie jeden z tych modeli które miałeś AL-85 , napisze ja pogram więcej.

Jestem ciekaw jak sobie da radę w konfrontacji z innymi moimi magnetofonami.

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Instrukcja do 700ES jest tutaj:

http://elektrotanya.com/sony_tc-k333esx_k700es.pdf/download.html

podałeś błędnie skrót,ten twój jest tylko do biuletynu serwisowego tej instrukcji.

Pięknie dziękuję za sprostowanie.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi