Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

[...]Tyle mogę podpowiedzieć.

Dzięki Macieju za podpowiedzi. Też nie znam się na DAT a mam kilka kaset 3h do skrócenia do 2h. Udało mi się nawet ładnie odkleić i ponownie przykleić rozbiegówkę ale niestety przy ładowaniu kasety i naciąganiu taśmy rozbiegówka odkleja się (widocznie po odklejeniu i przyklejeniu fabryczny klej już nie trzyma mocno) i muszę ją przyklejać jakimś ogólnodostępnym klejem. Chciałem tego uniknąć i wyeliminować rozbiegówkę z początku lub końca kasety lecz podejrzewam, że jest to nie możliwe. Na załączonym zdjęciu mechanizmu centralnie widać fotodiodę z czujnikami po lewej i prawej stronie - tak jakby miały za zadanie wykryć rozbiegówkę. Znalazlem jakąś instrukcję serwisową i dioda opisana jest jako 'End Sensor' - niestety dalej instrukcja nie rozwija tego tematu ale domniemywam, że jej zadaniem jest wlaśnie wykrywanie końca taśmy - stąd chyba rozbiegówka jest niezbędna.

Pozdrawiam,

Maciek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18580-0-99073900-1344197965_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastosowanie sensorów optycznych jest bardzo możliwe - chodzi o to, by taśma przed końcem była wyhamowywana i nie była wyszarpywana spod zatrzasku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

U mnie KX-9010 odtwarzał dzisiaj kilka kaset które nagrałem wcześniej. Między innymi lata 80-te (raczej te bardziej unikalne nagrania), album Eloy - Time to turn i dwie pierwsze płyty Pink Floyd: Piper at the gates of dawn i A saucerful of secrets. Na deser pozostał najdziwniejszy album Jarre'a z lat 80tych czyli Zoolook.

Maćku, masz skan instrukcji Kenwooda czy nadal Ci potrzebny? Pozdrawiam. R

witam, zobaczcie tę cenę - nie do wiary

Ukryta Zawartość

Gdyby zawsze chodziły w takich cenach, to możnaby rozkręcić interes masowo sprowadzając tam nasze Polskie sprzęty i sprzedawać w podobnych cenach ;-) W większych ilościach byłoby to opłacalne, patrząc na to, że takiego M 532 SD itp. można dorwać na allegro w podobnym stanie za około 30 zł; a tam sprzedać za 60-70 Euro!

Ukryta Zawartość

Panowie mam taką sprawę posiadam od dłuższego czasu magnetofon AKAI 4000DS MKII. I postanowiłem sobie przegrać moją kolekcję taśma na pliki cyfrowe, na wszelki wypadek dla potomstwa. Lecz magnetofon używam niezwykle rzadko i ma dość długi przestój. Przełącznik ścieżek strasznie skrzeczy i czasami nie łapie, i tak dalej. Specem od tego nie jestem. Z racji na wiek sprzętu wolałbym sam tego nie grzebać. Chciałbym komuś to dać na przegląd. Czy możecie kogoś w rejonie 100km od Warszawy polecić. Może ktoś z forumowiczów podejmuje się takich przeglądów.

Po pierwsze, taśmy wytrzymają dłużej niż pliki cyfrowe... ;-) A po drugie, magnetofon potrzebuje pewnie tylko konserwacji, tzn. czyszczenia styków, przełącznikó itd; ewentualnie drobnej regulacji. Myślę, że nie miałbyś problemu, bo nie jest to chiński boom-box, po którego rozebraniu wszystko się wysypuje... :-)

Ukryta Zawartość

A oto ten odratowany MSH 101 :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto ten odratowany MSH 101 :-)

Moje gratulacje!!!!! bardzo ładny stan miałem kiedyś tego decka.Pozdr

Ukryta Zawartość

To są jeszcze tacy

są kolego - są; i jeszcze jakiś czas będą; kupują winyle na portalach aukcyjnych (sam ściągałem m.in.z USA i Kanady) tych i całej masy innych wykonawców Italo disco, płacąc przy tym niemałe czasami pieniądze (nawet setki zł za maxisingla); potem kupują kasetę "nówkę"(jak to ktoś napisał - rozpakowuje ją z folii i czuje się 20/30 lat młodszy przez chwilę - taki mniej więcej był sens) z tamtych lat (lub taśmę - tu z nówkami jest trochę gorzej), jak mają jakieś "grajki" z tych czasów to sobie przegrywają z winyla na kasetę/taśmę i słuchają, wspominając czasy szkolnych dyskotek na korytarzach lub w salach gimnastycznych; ślęczało się wtedy przy radiu i polowało na nowości, które "zapodawał" "Fabian" albo inni prezenterzy radiowi; teraz, jak są trochę starsi i mają jakąś kasę, to kupują sobie wspomnienia z tamtych lat;

podróże w czasie kosztują niestety

Edytowane przez geelo07
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

są kolego - są; i jeszcze jakiś czas będą; kupują winyle na portalach aukcyjnych (sam ściągałem m.in.z USA i Kanady) tych i całej masy innych wykonawców Italo disco, płacąc przy tym niemałe czasami pieniądze (nawet setki zł za maxisingla); potem kupują kasetę "nówkę"(jak to ktoś napisał - rozpakowuje ją z folii i czuje się 20/30 lat młodszy przez chwilę - taki mniej więcej był sens) z tamtych lat (lub taśmę - tu z nówkami jest trochę gorzej), jak mają jakieś "grajki" z tych czasów to sobie przegrywają z winyla na kasetę/taśmę i słuchają, wspominając czasy szkolnych dyskotek na korytarzach lub w salach gimnastycznych; ślęczało się wtedy przy radiu i polowało na nowości, które "zapodawał" "Fabian" albo inni prezenterzy radiowi; teraz, jak są trochę starsi i mają jakąś kasę, to kupują sobie wspomnienia z tamtych lat;

podróże w czasie kosztują niestety

"Fabian" to całkiem sympatyczny facet ale szczególnie lubię pana Jerzego Rowińskiego którego - jeśli czyta ten wątek - serdecznie pozdrawiam. Miałem wiele szczęścia w życiu. Wspomnienia z młodości ożyły około 1995 i trwały antenowo do 2007. Nigdy nie zapomnę telefonu od pana Jerzego i zaproszenia do współpracy na antenie RDC.

tak sobie czytam te zachodnie fora i meczy mnie jedna rzecz - co wymaga wiecej pracy: wytlumaczenie facetowi jak dziala dolby czy kobiecie pozycje spalona w pilce noznej ;)

Ukryta Zawartość

^miłej lektury ;)

jedni ida w zaparte ze dolby TNIE, drudzy ze w decku serwisowanym przez nich dolby odczytuje bezblednie bez wzgledu na poziom zapisu..

Ukryta Zawartość

tak sobie czytam te zachodnie fora i meczy mnie jedna rzecz - co wymaga wiecej pracy: wytlumaczenie facetowi jak dziala dolby czy kobiecie pozycje spalona w pilce noznej ;)

oj, zdecydowanioe spalony jest bardziej skomplikowany, m.in. dlatego że tam decyduje moment podania piłki, zaś Dolby działa od włączenia do wyłączenia ;-))))))

co do obcinania - dużo zależy od poziomu nagrania - im cichsze, tym owo "tłumienie" będzie bardziej słyszalne, więc nagrywając powiedzmy między 0 a +5dB efekt działania będzie mniej zauważalny, niż przy zapisie między -5 a 0dB; przy wyższych poziomach pojawia się jednak problem przesterowań, więc to już indywidualna sprawa każdego, jak będzie dokonywał zapisu (na "szpulkach" można bardziej "poszaleć" - szerszy ślad i prędkość przesuwu większa); mnie najbardziej odpowiada DolbyB - w zasadzie nie słychać większych różnic on/off przy odtwarzaniu dobrze nagranego utworu; DolbyC czasami lubi trochę "pompować", innych nie używałem

Ukryta Zawartość

^jak dla mnie to jednak spalony prostszy, ALE

jak sie oglada mecze z powtorkami, gdzie skutecznosc liniowego rzadko przekracza 50% to nie ma co sie dziwic ze bidule (mimo szczerych chęci) się gubią - niby zrozumiała a tu raz tak a raz nie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez v12

Witam, mam Kenwooda 780 HX, jest trzygłowicowy i ma tylko regulację biasu. Model 880HX jest dwugłowicowy i ma kalibrację BIAS i REC LEVEL, info na podstawie zdjęć z al...e i netu - vintagecasette. Albo ja coś źle kojarzę albo coś tu nie gra....

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)
Witam, mam Kenwooda 780 HX, jest trzygłowicowy i ma tylko regulację biasu. Model 880HX jest dwugłowicowy i ma kalibrację BIAS i REC LEVEL, info na podstawie zdjęć z al...e i netu - vintagecasette. Albo ja coś źle kojarzę albo coś tu nie gra....
<br />

<br />

Wszystko gra. KX-880HX(D) jest dwugłowicowy i ma regulację Bias i Rec Level.<br />

<br />

GM

A co tu ma nie grać? Ten magnetofon gra bardzo dobrze! ;-)

KX-880G/D/HX (trzy kolejne wersje zasadniczo tego samego magnetofonu) to jedne z bardzo nielicznych dwugłowicowych, które mają (ręczną) regulację czułości taśmy.

Ponieważ praktyczne wykorzystanie tej funkcji jest niedogodne w magnetofonie dwugłowicowym (wymaga licznych próbnych nagrań), niemal żaden producent tego nie stosował.

Edytowane przez MaciejLK

yamahy to mają i wystarcza dwa testowe nagrania dla czystej pewnosci ze bedzie ok, najlepiej skrajnie rozne (lub jedno z duza rozpietoscia dynamiczna, siegajace przy tym zarazem bardzo nisko i wysoko)

od 2 miesiecy nie przestawialem tuningu tasmy i predko go nie zmienie jako ze uzywam jednego konkretnego typu nosnika.

Nie należy mylić "Rec level preset" z "Rec level calibration". Akurat Kenwoody KX-880D/G/HX oraz 1100G/HX wyposażone są w jedno i drugie.

Przyznać trzeba, że sami producenci mieszali tu, stosując podobne, mylące nazwy.

Jedynie chyba Aiwa dla "Rec level calibration" stosowała nazwę "tape sensitivity" czyli "czułość taśmy".

"Rec level preset" to po prostu dodatkowe regulatory poziomu zapisu, połączone szeregowo z "Master rec level/Master Fader", i pozwalające użyć tego ostatniego jak "Fadera", czyli do podgłaśniania i ściszania zapisu na początku i końcu. Procedura powinna być następująca:

1. "Master rec level" ustawiamy na max

2. poziom zapisu regulujemy pokrętłami "Rec level preset", oddzielnie w obu kanałach

3. jeśli trzeba, pokrętłem "Master rec level / master fader" płynnie podgłaśniamy albo ściszamy nagranie.

Nie ma to nic wspólnego z kalibracją taśmy.

Dwugłowicowe Kenwoody KX-880 G/D/HX oraz trzygłowicowe KX-1100G/HX mają jeszcze oddzielne pokrętła Rec Level Calibration, dopasowujące parametry magnetofonu do czułości taśmy. Szkoda, że chyba tylko Aiwa nazywała to "Sensitivity" (czułość). Wiele osób gubiło się, widząc na magnetofonie kilka różnych regulatorów oznaczonych Rec Level (w Kenwoodzie KX-880 G/D/HX są cztery, a w 1100 - pięć takich gałek!).

Pressing this button during rec pause mode will activate

the tape tuning that makes it possible to internally determine

the optimum recording characteristics (bias & recording sesnsitivity) according to the loaded cassette tape in about 20 seconds.

^&^cytat z manualu, to samo z pamieci napisal mi gosc z T-H ktory pracowal przy montazu i serwisie serii K i KX.

czochrałem to gówienko wszystkim co miałem włacznie ze zwietrzalymi "chrome super" - nie widze i nie słysze roznicy w poziomie dla in/out.

jedyna tasma dla ktorej braklo skali byl "wesoly" basf Cr-e z 88go, ale to strata 1,5 - 2 dB to i tak nic - rs-b z rec level cal na max nagrywal ok 4 dB ciszej od inputu - az sprawdzilem czy ktos jej nie nawinal nosnikiem do wewnetrz ale nie ;)

Edytowane przez v12

<br />

<br />

Wszystko gra. KX-880HX(D) jest dwugłowicowy i ma regulację Bias i Rec Level.<br />

<br />

GM

A co tu ma nie grać? Ten magnetofon gra bardzo dobrze! ;-)

KX-880G/D/HX (trzy kolejne wersje zasadniczo tego samego magnetofonu) to jedne z bardzo nielicznych dwugłowicowych, które mają (ręczną) regulację czułości taśmy.

Ponieważ praktyczne wykorzystanie tej funkcji jest niedogodne w magnetofonie dwugłowicowym (wymaga licznych próbnych nagrań), niemal żaden producent tego nie stosował.

Dzięki za wyjaśnienia. Właśnie dla tego, że to takie niewygodne myślałem, że coś jest nie tak.

W.

Wojtek

albo kaseta nierówno nagrana albo lewy kanał odtwarza trochę ciszej; warto by wyregulować jeszcze poziomy sygnałów, ale tu trzeba się przyłożyć trochę

To kaseta jest trochę nierówno wysterowana. Sam magnetofon sprawdziłem kasetą z sygnałem testowym i oba kanały odtwarzają równo.

To są jeszcze tacy co słuchają Blue System i Facts & Fiction? Myślałem że o tym drugim to już nikt nie pamięta;-)

Oczywiście, że tak! Ogólnie jestem fanem hard rocka i heavy metalu, ale do muzyki tj. disco-italo czy eurodance mam duży sentyment, bo przy niej się wychowywałem. Ta kaseta na filmie to składanka zrobiona z starych kaset taty

oj, zdecydowanioe spalony jest bardziej skomplikowany, m.in. dlatego że tam decyduje moment podania piłki, zaś Dolby działa od włączenia do wyłączenia ;-))))))

co do obcinania - dużo zależy od poziomu nagrania - im cichsze, tym owo "tłumienie" będzie bardziej słyszalne, więc nagrywając powiedzmy między 0 a +5dB efekt działania będzie mniej zauważalny, niż przy zapisie między -5 a 0dB; przy wyższych poziomach pojawia się jednak problem przesterowań, więc to już indywidualna sprawa każdego, jak będzie dokonywał zapisu (na "szpulkach" można bardziej "poszaleć" - szerszy ślad i prędkość przesuwu większa); mnie najbardziej odpowiada DolbyB - w zasadzie nie słychać większych różnic on/off przy odtwarzaniu dobrze nagranego utworu; DolbyC czasami lubi trochę "pompować", innych nie używałem

Ja w ogóle unikam Dolby jak ognia. Jeśli już z tego korzystać, to tylko na kasetach z wyższej półki, bo na standardowych faktycznie "tnie".

dolby działa TYLKO i WYŁACZNIE na standardowych tasmach.

Dolby działa na każdej taśmie, a nawet bez taśmy; jeżeli chodzi o zapis na taśmie to, jak wspominałem już, problemem jest właściwy poziom zapisu oraz prąd podkładu - rozbieżności są spore co do punktu pracy taśm magnetycznych, a nie wszędzie mamy możliwość regulacji Bias

• Pokaż nowe odpowiedzi